Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? (v2) |
Wersja do druku |
Regis 

|
Wysłany: 15-02-2015, 12:32
|
|
|
tomek napisał/a: |
Serial najchętniej w klimacie cyberpunku, jak "Ghost in the Shell" czy "Bebop", ewentualnie dark fantasy jak "Berserk" czy "Claymore" albo coś na zasadzie daily living, tyle że bez pchanego na siłę humoru, a raczej coś melancholijnego (dobre przykłady to ostatnie odcinki "Bebopa" i "Samurai Champloo"). |
Może Shin Sekai Yori? Chyba znajdzie sie tam wszystkiego po trochu. Co prawda głównymi bohaterami są dzieci, ale tylko mniej więcej do połowy, potem jest przeskok o kilka lat. |
|
|
|
|
 |
rzeka meandrująca
Gość
|
Wysłany: 24-02-2015, 23:53
|
|
|
Polecicie coś depresyjnego? Jakiś dramat może, byle nie nudny - żeby coś się działo. Tylko nie żaden romansoharem z mnóstwem biednych dziewcząt z traumatyczną przeszłością i/lub śmiertelną chorobą. Żeby było ponuro i beznadziejnie ale z akcją. :P
Sama do końca nie wiem o co mi chodzi, ale wierzę w Was. |
|
|
|
|
 |
Nikodemsky 
Beauty of Silence

|
Wysłany: 25-02-2015, 00:22
|
|
|
rzeka meandrująca napisał/a: | Polecicie coś depresyjnego? Jakiś dramat może, byle nie nudny - żeby coś się działo. Tylko nie żaden romansoharem z mnóstwem biednych dziewcząt z traumatyczną przeszłością i/lub śmiertelną chorobą. Żeby było ponuro i beznadziejnie ale z akcją. :P
Sama do końca nie wiem o co mi chodzi, ale wierzę w Was. |
Shiki, Basilisk, Strait Jacket, Shigurui, Another, no i po raz kolejny polecę Bokurano(nie zrażaj się dziećmi w rolach głównych) - ten ostatni chyba najbardziej "dołujący".
Jest też Nana - co prawda romans ale taki bardziej "życiowy"(nie-harem), to też jeśli przebolejesz trochę leniwy styl kreski. |
_________________ http://myanimelist.net/animelist/Nikodemsky |
|
|
|
 |
rzeka meandrująca
Gość
|
Wysłany: 25-02-2015, 00:33
|
|
|
Shiki widziałam i Nanę też - jedyny romans, który mi się podobał i to bardzo. A styl kreski jeszcze nigdy i w żadnym wypadku nie był dla mnie problemem. :)
Dobra, biere się za to Bokurano skoro dołujące i dziękuję uprzejmie za polecenie! |
|
|
|
|
 |
Slova 
Panzer Panzer~

Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 25-02-2015, 15:00
|
|
|
Gość napisał/a: | Polecicie coś depresyjnego? |
Boogiepop Phantom. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
 |
|
|
|
 |
Ren 
蓮 <-- To moje imię.

Grupy: Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 08-03-2015, 19:36
|
|
|
A możecie polecić jakieś anime koniecznie film z kreską taką jak tu: https://www.youtube.com/watch?v=gCea94LRtPY
Czyli Capitan Charlock taka komputerowa grafika mnie urzekła.
Fajnie jak by anime było w klimatach SF ale w sumie nie ma to znaczenia byle by było miłe do obejrzenia.
Dzięki. |
_________________ Yoake umare kuru mono yo,
Keshite miushinawa naide,
You are you shoujyo yo ima koso!
Furi hodoki tachi agare!
 |
|
|
|
 |
Nikodemsky 
Beauty of Silence

|
Wysłany: 08-03-2015, 20:08
|
|
|
Ren napisał/a: | A możecie polecić jakieś anime koniecznie film z kreską taką jak tu: https://www.youtube.com/watch?v=gCea94LRtPY
Czyli Capitan Charlock taka komputerowa grafika mnie urzekła.
Fajnie jak by anime było w klimatach SF ale w sumie nie ma to znaczenia byle by było miłe do obejrzenia.
Dzięki. |
To już nie kreska, tylko chyba full CGI :)
Final Fantasy: The Spirits Within. FF: Advent Children, Appleseed Alpha.
- pierwsze dwa fantasy, ostatni to SF/Cyberpunk.
Tak właściwie to nie kojarzę zbyt wielu animacji z profesjonalnie wykonaną grafiką komputerową.
Jeszcze na własne ryzyko możesz spróbować Planzet - grafika jest na poziomie ale z fabułą o gorzej. |
|
|
|
 |
Ren 
蓮 <-- To moje imię.

Grupy: Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 08-03-2015, 20:15
|
|
|
Appleseed Alpha chyba nie ma jeszcze polskiego tłumaczenia ;/ |
_________________ Yoake umare kuru mono yo,
Keshite miushinawa naide,
You are you shoujyo yo ima koso!
Furi hodoki tachi agare!
 |
|
|
|
 |
Slova 
Panzer Panzer~

|
Wysłany: 08-03-2015, 20:21
|
|
|
Final Fantasy kiedyś było. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
 |
|
|
|
 |
siatka
Gość
|
Wysłany: 11-03-2015, 13:32
|
|
|
Właśnie obejrzałam Baccano i jestem oczarowana, więc szukam czegoś w tym stylu. :) Dokładniej - czegoś pozytywnego, pokręconego i... no, jak Baccano. Przy czym ma być absurdalnie na podobnym poziomie, nie jak FLCL. Durararę jak coś też już widziałam. |
|
|
|
|
 |
kokodin 
evilest fangirl inside

|
Wysłany: 11-03-2015, 13:50
|
|
|
Nieśmiało przychodzi do głowy mi Trigun (chociaż grubo niecelnie)
Powiedz nam może czego dokładniej oczekujesz, znaczy się elementów, motywów, miejsca akcji itp.
Akurat Baccano i Durarara to jeden facet i nieźle się na tle reszty anime wyróżnia. żeby dorwać coś więcej spoza jego łapek trzeba wiedzieć dokładniej które elementy maja być a których nie musi.
Obecnie Durarara ma drugi sezon jak by co. |
|
|
|
|
 |
Nikodemsky 
Beauty of Silence

|
Wysłany: 11-03-2015, 13:57
|
|
|
siatka napisał/a: | Właśnie obejrzałam Baccano i jestem oczarowana, więc szukam czegoś w tym stylu. :) Dokładniej - czegoś pozytywnego, pokręconego i... no, jak Baccano. Przy czym ma być absurdalnie na podobnym poziomie, nie jak FLCL. Durararę jak coś też już widziałam. |
Może Kill La Kill? |
|
|
|
 |
Tren 
Lorelei

Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 11-03-2015, 13:58
|
|
|
Kyousougiga (serial) też ma mocno poplątaną fabułę z pozytywnym zakończeniem. Princess Tutu. Shingeki no Bahamut. Uchouten Kazoku. Hataraku Maou-sama! też powinno być w miarę bliskie atmosferą, choć nieco mniej zakręcone. Cykl Kara no Kyoukai też miesza kolejność wydarzeń.
Nie jestem do końca pewna które tytuły ci przypasują, więc rzuciłam wszystko co mi się skojarzyło z opisem. W zasadzie nie ma drugiej takiej serii jak Baccano, więc cześć to nieco odległe skojarzenia. |
_________________ "People ask me for advice all the time, and they ask me to help out. I'm always considerate of others, and I can read situations. Wait, aren't I too perfect?! Aren't I an awesome chick!?"
|
|
|
|
 |
Daerian 
Wędrowiec Astralny

Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 11-03-2015, 19:25
|
|
|
Powiedziałbym, że dla mnie najbliżej nastrojem byłby chyba Cowboy Bebop. |
|
 |
siatka
Gość
|
Wysłany: 11-03-2015, 20:14
|
|
|
Właśnie najbardziej chodzi mi o taki chaotyczny klimat i zaplątaną fabułę. :) Rodzaj, miejsce akcji itd mają mniejsze znaczenie. Triguna i Bebopa widziałam i bardzo lubię, Hataraku Maou-sama zaczęłam ale odpuściłam, bo mi nie podeszło. Reszcie propozycji się przyjrzę, dzieki. :) |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|