FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 12, 13, 14  Następny
  Zbrojownia - ulubione bronie forumowiczów
Wersja do druku
Sm00k
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 05-11-2004, 12:26   

W ktoryms z dalszych tomow czolowy zabojca Krain, Artemis Enteri wspominal, iz wciaz go zadziwia, jak drowy sa wstanie walczyc para dlugich ostrzy.
Wniosek: u drowow styl walki dwona ostrzami nie jest niczym niezwyklym.
Przejdź na dół
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 05-11-2004, 13:04   

Urocze tłumaczenie, "bo drowy potrafią świetnie walczyć długimi ostrzami":>. Moim zdaniem tylko by sobie przeszkadzał, tracił równowagę i zahaczał ostrzem o ostrze. Krótkie bułaty byłyby o niebo lepsze.

Sm00k
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 05-11-2004, 14:09   

Ale tak jest klimatyczniej >]
Powrót do góry
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 05-11-2004, 16:04   

Powiedzcie wy mi lepiej, co ja mam zrobić z tą dyskusją...

Nasuwa mi ona tylko jedną myśl - trzeba koniecznie kupić dobrą książkę o broni białej.

Sejmitar to podobno prawidołowa nazwa.

Wszelka klasyfikacja broni jest czysto umowna, zwłaszcza, jeśli dany oręż wywodzi się ze skrajnie odmiennych kręgów kulturowych. Ponadto istnieje kilka metod klasyfikowania broni - w zależności od długości ostrza, wygięcia, użytych materiałów, sposobu użycia - w zależności od tego, jakiej użyjemy otrzymujemy inne rezultaty.

Ja bym się przychylał raczej do tego, że szabla jest jakimś rodzajem miecza - wynikiem ewolucji arabskich sejmitarów - a nie odrębnym rodzajem broni.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 05-11-2004, 16:25   

Khem, jeśli sejmitar faktycznie wzięło się od szamszira to on jest perski, a nie arabski:P. Z tego co wyczytałem(książka średnio wiarygodna, ale trudno się mówi), to Arabowie jeszcze w czasie krucjat używali mieczy, a szabel używali Turcy, którzy przynieśli je ze Wschodu. Prosto od Chińczyków, gdyż sami Turcy nie umieli wytwarzać szabel(już mówiłem o tej krzywiźnie, to nie było łatwo wykonać).

Jak już mówiłem, książka nie jest godna ślepej wiary, ale pomysł ciekawy. Poza tym jednak jak dla mnie szabla jest zupełnie inną jakością niż miecz(wiem, bo zaczynam uczyć sie szermierki=)) i nie zgodzę się nigdy, że jest tylko jego odmianą. Równie dobrze możnaby twierdzić, że topór to odmiana maczugi.

Vel Płeć:Mężczyzna
Deskorolkarz

PostWysłany: 05-11-2004, 18:06   

A wiesz, że topór zalicza się chyba do broni miażdżonej, a nie ciętej? XD Więc można pod maczugę podciągnąć ;P

Szablę można zaliczyć do mieczy jednosiecznych i się zalicza- jednak faktycznie, jest to klasyfikacja dość uproszczona. Bronią tą walczy się bowiem inaczej, od zwykłego miecza różni się swoją budową.

<EDIT>
A zresztą, co się będę bawił: http://en.wikipedia.org/wiki/Sword
Macie tam w punkcie 2 typy mieczy. I szabla jest. Sejmitar też. Bo się je do mieczy zalicza, tak jak mówiłem :P
</EDIT>

Jednak nie można do szabel klasyfikować katany. Katana jest na pewno mieczem- raz, że samo japońskie słowo "katana" oznacza "miecz", dwa, że jest to odmiana miecza długiego. Specyficzna, to prawda. Ale jednak miecza ;P Co z tego, że zakrzywiona? Zakrzywiona zwykle BARDZO lekko- krzywizna nie przekracza 1 - 1,5 cm (tzn. gdyby katanę położyć ostrzem w górę, to shinogi-ji, czyli, środkowy punkt owego zakrzywionego ostrza, oczywiście po stronie tępej, nie będzie znajdować się wyżej). Poza tym zwykle szable są krótsze i mają szersze ostrze. Katana to miecz i jestem tego pewien- po prostu jest to bardzo specyficzna odmiana owej broni, a w końcu na klasyfikację może wpłynąć też kultura- jest to w końcu miecz japoński ;]

Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 05-11-2004, 18:43   

Ok co do katany to o takie tłumaczenie mi chodziło, dzięki:]. Ale co do innych:

Cytat:
A zresztą, co się będę bawił: http://en.wikipedia.org/wiki/Sword

Oni tu mieczem nazywają wszystko co ma ostrze i rączkę. Ja, idąc za encyklopedią PWN, nazywam tak tylko to, co jest proste i obosieczne:]. Wobec takich różnic w nazewnictwie(czyżby "sword" było szerszym pojęciem niż "miecz"?!?) dyskusja nie ma sensu. Ale dalej będę twierdził, że się nie zalicza:P.

Cytat:
tym zwykle szable są krótsze i mają szersze ostrze.

Nie wszystkie, taka na przykład ordynka jest chyba nawet cieńsza.

Cytat:
Szablę można zaliczyć do mieczy jednosiecznych i się zalicza

Nie ma czegoś takiego, jak miecz jednosieczny:P.

Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 05-11-2004, 19:01   

Ysengrinn napisał/a:

Nie ma czegoś takiego, jak miecz jednosieczny:P.

Są... Miecze japońskie, sejmitary, brązowe miecze greckie, pierwotne wersje gladiusa, część prostych mieczy żelaznych, kordy i tasaki (broad sword).

Topory - z medycznego punktu widzenia - nie zadają obrażeń miażdżonych, a rąbane.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 05-11-2004, 19:41   

Cytat:
Są... Miecze japońskie, sejmitary, brązowe miecze greckie, pierwotne wersje gladiusa, część prostych mieczy żelaznych, kordy i tasaki (broad sword).

Hmm, widzę impas w dyskusji więc proponuję ją sobie darować. Wy stosujecie jedną definicję miecza, ja drugą. Zmieńmy więc temat, bo zacznie ona niedługo przypominać spór teologiczny:P.

Cytat:
Topory - z medycznego punktu widzenia - nie zadają obrażeń miażdżonych, a rąbane.

Miecze i szable też:P.

Deskorolkarz

PostWysłany: 05-11-2004, 20:33   

Ysengrinn napisał/a:
Hmm, widzę impas w dyskusji więc proponuję ją sobie darować. Wy stosujecie jedną definicję miecza, ja drugą. Zmieńmy więc temat, bo zacznie ona niedługo przypominać spór teologiczny:P.

Spokojnie, dyskusja to dyskusja ;] Aczkolwiek co racja, to racja- stosujemy różne podziały. I właściwie oba mogą być prawdziwe. Mi wygodniej zalicza się szable i wszelkie inne jednosieczne badziewie do mieczy, ale mam świadomość, że można zastosować bardziej szczegółowy podział, choćby taki, jak właśnie twój.

Ysengrinn napisał/a:

Cytat:

Miecze i szable też:P.

Zegowi chyba chodziło o fakt, że cios toporem zwykle oznacza wbicie się pół metra wgłąb ciała, zmiażdżenie/pogruchotanie wszystkich kości po drodze i rozerwanie tego wszystkiego na końcu przy wyciąganiu broni z nieszczęśnika. Niektóre miecze mogą mieć właściwość podobną, ale zwykle prezentują one (a już tym bardziej szable) grupę oręża właśnie tnącego, nie rąbiącego (jak sobie porównamy cięcie chleba i rąbanie drewna, to właśnie mamy spojrzenie na sytuację ^^). Te zabaweczki są po prostu bardziej finezyjne :P

Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 05-11-2004, 21:37   

Vel, nie wiem co wy mieliście na PO, ale my mieliśmy, że WSZYSTKIE miecze i szable zadają rany rąbiące. Tnące by były, jakby ktoś nimi kogoś spokojnie kroił;P, a w sytuacji gdy stosuje się ataki z całej siły to klasyfikuje się to już jako rąbiące, choć oczywiście rzadko siłą ciosu dorównuje toporowi. I wiem o co Zegowi chodziło, nie wiem czy nie lepiej od ciebie:P.

Zrób eksperyment: weź powiedzmy starą książkę telefoniczną, następnie zacznij ją kroić nożem. Później walnij ją mieczem, a jeszcze później toporem:>. Wynik zanotuj:P.

Deskorolkarz

PostWysłany: 05-11-2004, 21:43   

Nas na PO uczyli, że wszystkie miecze i szable to nie broń rąbiąca, a sieczna... ;P

Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 05-11-2004, 21:50   

Widać inne podręczniki macie. Diabli by wzięły tę reformę oświaty:]. A swoją drogą, to może jest tak, że broń sieczna też zadaje obrażenia rąbiące? Sam już nie wiem.

Deskorolkarz

PostWysłany: 05-11-2004, 22:01   

Widzisz, oto mamy nieścisłości w edukacji ;]

U mnie to wygląda tak:

Miecz, szabla: Konwencjonalna --> Biała --> Sieczna (tnąca)
Topór: Konwencjonalna --> Biała --> Obuchowa (miażdżąca)

A książka ma prawie 500 stron i jest najgrubszą książką, jaką noszę do tej szkoły... książka do PO! T_T Powalające. Co z tego, że na dwa lata, ważne, że ciężkie ;P

Co do obrażeń rąbiących- ja w sumie nigdy takiego pojęcia nawet nie słyszałem ^^' Ale skoro w jednym podręczniku jest rąbiąca, w innym sieczna, to dochodzimy do prostego wniosku, że chodzi o to samo ;] Chociaż jak dla mnie "tnący/sieczny" i "rąbiący" synonimami nie są...

xellas Płeć:Kobieta
Kolekcjonerka Wampirzyca

PostWysłany: 05-11-2004, 22:08   

Z zeszytu(wygrzebałam go po 2h poszukiwań_-_)
Broń konwencjonalna:
-broń biała:
*obuchowa(topór)
*sieczna(miecze)
*drzewcowa(oszczep, włócznia)
*kłująca(bagnety, szpady)
-miotająca(kusze, łuki,katapulty)
-palna

Strona 2 z 14 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, ... 12, 13, 14  Następny
Odpowiedz do tematu