FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Następny
  Zbrojownia - ulubione bronie forumowiczów
Wersja do druku
Vel Płeć:Mężczyzna
Deskorolkarz

Status: offline
PostWysłany: 02-11-2004, 16:31   

Broń podwójna jest dobra oczywiście w tym, że ma dwa ostrza- problem stanowi jednak fakt, że trzeba uważać, co by się przypadkiem drugim ostrzem nie zarżnąć :P Bo wada tej broni to fakt, że ostrza są ustawione po prostu w linii prostej i tego nie zmienisz- zaś z takimi dwoma broniami możesz prawie wszystko ;]

Kai Płeć:Mężczyzna
the abominable one

PostWysłany: 02-11-2004, 19:50   

Vel, tu masz rację, ale wszystko zależy od stopnia opanowania danej broni. Fakt, sztuka posługiwania się bronią z dwoma przeciwległymi ostrzami jest bardzo trudna do opanowania, ale mistrzowie tej techniki potrafią zdziałać cuda. Zresztą posługiwanie się naraz dwoma mieczmi (czy tam sejmitarami jeśli wolisz) także nie jest rzeczą prostą i ktoś niewprawny równie dobrze mógłby się nimi pochlastać (ktoś niewprawny to pochlastać się może sztylecikiem).
Ysengrinn - wszystko zależy od praktycznego wykorzystania zalet swojej broni i wad broni przeciwnika - jeżeli przeciwnik skróci dystans, to będzie miał przewagę, ale najpierw musi minąć to ostrze(-a).

Zetrzyj uśmiech z twarzy...
Poddaj się uczuciu bezsilności...
Przestań walczyć...
Zrezygnuj...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
5826822
Sm00k
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 02-11-2004, 20:00   

Kai, nie sugeruj sie prosze Darth Maulem. pomijajac juz fakt, iz grajacy go Ray Park jest mistrzem KILKU stylow walki, to poslugiwanie sie bronia z dwona dlugimi ostrzami byloby bardzo trudne. Masa i bezwladnosc sprawilyby, iz krecenie mlynkow a'la sith nie traloby zbyt dlugo ^^.
I dlatego sejmitary w parze rzadza >D <Drizzt fans offtop>
Powrót do góry
Kai Płeć:Mężczyzna
the abominable one

PostWysłany: 02-11-2004, 20:34   

Nie sugeruje się Darthem Maulem, lecz rzeczywiście istniejącymi chińskimi mistrzami walki kijem bo. Kręcą oni młynki nie gorsze niż Darth, zresztą to na ich kunszscie opierali się twórcy stylu walki Dartha. A to, że posługiwanie się bronią z dwoma ostrzami jest trudne to ja wiem, co nieznaczy, że niewykonalne. Pozatym co do tej masy i bezwładności - pamiętajcie, że mówimy o broniach światła - z tego co się orientuję (a więc mogę się mylić) to świetliste ostrza są zbudowane z energii, a więc chyba nie mają rzeczywistej wagi.
I zapomniałem o jeszcze jednej zalecie Rag'd Mezegis: ze względu na budowę tej broni można nią rzucać, jak oszczepem. Oczywistą wadą jest to, że jak nie trafisz to zostajesz bez broni.

Zetrzyj uśmiech z twarzy...
Poddaj się uczuciu bezsilności...
Przestań walczyć...
Zrezygnuj...
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5826822
Ryuzoku Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 02-11-2004, 21:06   

Sm00k-wg mnie owszem cięzkie, ale jedynym problemem była by długość rękojeści oraz waga takowej broni, no na SW rękojeść taka wielka nie była, ale waga też nie, w mieczu to wyglądło by nieco inaczej zapewne...
Powrót do góry Zobacz profil autora
Sm00k
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 02-11-2004, 21:09   

Jest roznica pomiedzy bronia wykonana z drewna, a podwojnym mieczem...
Jeszcze jedna wada broni podwojnej: trza byc wysokim, by nia skutecznie wladac, a nie tylko lewo-prawo...
Powrót do góry
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 03-11-2004, 10:45   

Cytat:
jeżeli przeciwnik skróci dystans, to będzie miał przewagę, ale najpierw musi minąć to ostrze(-a).

Skrócenie takie jest prostsze niż ci się wydaje:]. Zwłaszcza przy taiej kobyle jak ta. Taki byk to na smoki raczej, do szermierki nadaje się równie dobrze jak dyszel od furmanki:P.

Cytat:
względu na budowę tej broni można nią rzucać, jak oszczepem

Nie można. Gdy straci kontakt z twoim ciałem to się wyłączy.

Deskorolkarz

PostWysłany: 03-11-2004, 14:55   

Kai, z tym że kijem bo walczy się nieco inaczej- trzyma się go tak, że między dwoma rękami jest jeszcze dużo miejsca, tego środka używa się do obrony- a przy mieczu świetlnym jest to raczej niemożliwe ;P Oczywiście ustawienie trzymania można zmieniać dowolnie, dlatego walka tym kijem daje dużo możliwości.

Faktem jest, że prawdziwi mistrzowie potrafią zdziałać cuda, ale to się odnosi ostatecznie do każdej broni i każdego stylu walki ;]

Cytat:
Zresztą posługiwanie się naraz dwoma mieczmi (czy tam sejmitarami jeśli wolisz)

Sejmitar, katana, krótki miecz- cokolwiek, byle lekkie ;) Sejmitar to w sumie też miecz.

<Sejmitar offtop>

Słyszałem, że słowo "sejmitar" zaistnieć nigdy nie powinno, bo tłumaczenie nazwy "scimitar" na polski to podobno "szamszir". Ale z tego co wiem, to jest to inna odmiana tej broni, indyjska bodajże... ktoś coś wie więcej, to może mnie oświecić?

</Sejmitar offtop>

Ostatecznie można dojść do wniosku, że nie broń się najbardziej liczy, a umiejętności walczącego.

g_v_s Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 03-11-2004, 15:02   

Sejmitar - http://en.wikipedia.org/wiki/Scimitar

Co nie zmienia faktu, że "sejmitar" o wiele lepiej brzmi ^^

Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 03-11-2004, 20:11   

Sejmitar_-_... Te sejmitary to chyba polska szlachta wymyśliła na sejmikach:]. Jeśli o mnie chodzi to jestem przeciw takim neologizmom, zwłaszcza, że polski odpowiednik jest bardziej właściwy.

Cytat:
Słyszałem, że słowo "sejmitar" zaistnieć nigdy nie powinno, bo tłumaczenie nazwy "scimitar" na polski to podobno "szamszir". Ale z tego co wiem, to jest to inna odmiana tej broni, indyjska bodajże... ktoś coś wie więcej, to może mnie oświecić?

To zależy, bo nie mam pojęcia jak wyglądały te "sejmitary" pierwszego czarnucha fantasy:P. Mam jednak wrażenie, że krótkie i szerokie(jeśli nie to krzyczcie:]). W takim wypadku poprawna nazwa brzmi BUŁAT. W tym linku który dał Smook są dwa obrazki. Pierwszy to(mniej więcej, bo rysownik był do kitu) bułat, a drugi to właśnie szamszir(no nie tylko szamszir, sporo szabli tak wyglądało, ale między innymi właśnie on:P).

Deskorolkarz

PostWysłany: 04-11-2004, 16:01   

Cytat:
To zależy, bo nie mam pojęcia jak wyglądały te "sejmitary" pierwszego czarnucha fantasy:P

Nie pamiętam nawet, czy w książce były dokładnie opisywane, a jeśli spojrzeć na różne rysunku z udziałem owego drowa... cóż, czasem takie, czasem takie ^^' Jak dostanę z powrotem moją Ojczyznę, to tego poszukam.

Chyba nam się offtop zrobił...

Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 04-11-2004, 18:10   

Cytat:
Sejmitar to w sumie też miecz

Nie. Szabla. Pomijam, że całkowicie nie mam pojęcia czemu katan jest klasyfikowana jako miecz:P.

Cytat:
Nie pamiętam nawet, czy w książce były dokładnie opisywane, a jeśli spojrzeć na różne rysunku z udziałem owego drowa... cóż, czasem takie, czasem takie ^^

Moja opinia o tych książkach pikuje na łeb:].

Cytat:

Nic to, grunt, że forum żyje:P. A jak modom będzie przeszkadzało to mają już temat, do którego mogą to wkleić:).

Ryuzoku Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 04-11-2004, 19:27   

Cytat:
nie mam pojęcia czemu katan jest klasyfikowana jako miecz:P.

o ile chodziło Ci o katane ysen to jest to miecz jak dla mnie, różniący się oczywiście od innych nie tyle budową co stylem posługiwania sięnim ale katana nadal pozostaje mieczem (wschodu)...
a co do off-topu, to może zrobimy moderatorstwu wakacje i sami przejdziecie do innego topica?tylko nie mam pojęcia jak sami mielibyście posty tam przenieść:P
Powrót do góry Zobacz profil autora
Sm00k
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 04-11-2004, 19:54   

Vel napisał/a:
Cytat:
To zależy, bo nie mam pojęcia jak wyglądały te "sejmitary" pierwszego czarnucha fantasy:P

Nie pamiętam nawet, czy w książce były dokładnie opisywane, a jeśli spojrzeć na różne rysunku z udziałem owego drowa... cóż, czasem takie, czasem takie ^^' Jak dostanę z powrotem moją Ojczyznę, to tego poszukam.

Bo sejmitary to taki chwytliwy temat >D

bTW, sejmitary Drizzta byly lekko zagietymi, waskimi ostrzami. Taki jest oficjalny wizerunek tej broni w dedekach i takichze nasz ulubiony drow uzywa.
Powrót do góry
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 05-11-2004, 11:34   

Cytat:
o ile chodziło Ci o katane ysen to jest to miecz jak dla mnie, różniący się oczywiście od innych nie tyle budową co stylem posługiwania sięnim ale katana nadal pozostaje mieczem (wschodu)...

Ryu, a więc uważasz, że katana nie różni się od zwykłego miecza budową? Widzę, że muszę podać postawy systematyki: proste - miecz, krzywe - szabla. Z ty, że broń klasyfikuje się jako szabla, jeśli jej ostrze jest wycinkiem obwodu koła(czyli w miarę równa), jeśli tego nie osiągnięto jest to prymitywna forma przejściowa między mieczem a szablą, czyli kord lub tasak. Katana, z tego co zauważyłem, jak najbardziej się klasyfikuje jako szabla, stąd moje pytanie.

Cytat:
bTW, sejmitary Drizzta byly lekko zagietymi, waskimi ostrzami. Taki jest oficjalny wizerunek tej broni w dedekach i takichze nasz ulubiony drow uzywa.

Czyli faktycznie szamszir:P. Chociaż on jest dość mocno zagięty. Walnąłem byka z tym bułatem, nie ma co:/. Ale nic to, zasugerowałem się po prostu obrazkiem w "Elf only inn":P. I jeszcze recenzją jakiegoś czytelnika na Merlinie.

Inna rzecz, że szamszir jest moim zdaniem za długi, żeby wywijać na raz dwoma. To znaczy oczywiście można, ale za skuteczność nie ręczę:>.

Cytat:
a co do off-topu, to może zrobimy moderatorstwu wakacje i sami przejdziecie do innego topica?tylko nie mam pojęcia jak sami mielibyście posty tam przenieść:P

Ja też, więc proponuję sobie darować:P. A topic jest w sumie o brni, więc pasuje(i tej wersji będę się trzymał:>).

[ Dodano: Pią 05 Lis, 2004 ]
Problemy z wysyłaniem postów dobijają_-_...

Strona 1 z 14 Idź do strony 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Następny
Odpowiedz do tematu