Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Zbrojownia - ulubione bronie forumowiczów |
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 05-11-2004, 22:14
|
|
|
Cytat: | Co do obrażeń rąbiących |
Rąbanych.
Cytat: | U mnie to wygląda tak:
Miecz, szabla: Konwencjonalna --> Biała --> Sieczna (tnąca)
Topór: Konwencjonalna --> Biała --> Obuchowa (miażdżąca) |
Wiem, że się nie znam, ale sądzę że to idiotyzmy. Obrażenia rąbane to coś pomiędzy miażdżonymi a ciętymi, z tym że o wiele od tych ostatnich silniejsze(cięcie - przecinasz skórę, rąbnięcie - fruwają kończyny:]). Twój podręcznik całkiem bez sensu pominął ten typ obrażeń i porozdzielał ich "sprawców" do innych działów.
[ Dodano: Pią 05 Lis, 2004 ]
Cytat: | Z zeszytu(wygrzebałam go po 2h poszukiwań_-_)
Broń konwencjonalna:
-broń biała:
*obuchowa(topór)
*sieczna(miecze)
*drzewcowa(oszczep, włócznia)
*kłująca(bagnety, szpady)
-miotająca(kusze, łuki,katapulty)
-palna |
Fajnie, ale my nie o tym. My na podstawie obrażeń klasyfikujemy, a nie typu broni. I tu też kłóciłbym się czy topór jest obuchowy. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
xellas
Kolekcjonerka Wampirzyca
Dołączyła: 09 Lut 2004 Skąd: Gdańsk-tu smoki chodzą koło Fontanny Neptuna Status: offline
|
Wysłany: 05-11-2004, 22:24
|
|
|
To cudnie że byś się kłóćł bo to znaczy, że nie zgadzasz się z oficjalnym podziałem podanym w książkach do PO>]
pozatym skoro broń sieczna to obrażenia cięte zresztą tak najczęściej klasyfikuje się to w szpitalach |
_________________ Wampiry stworzenia nocy, przeklęte przez Boga za grzechy ojca, wyklęte przez ludzi za grzechy własne. Jam jedną z nich, z cienia zrodzona, na rękach mych krew, na ustach śmierć, w spojrzeniu zagłada.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 05-11-2004, 22:30
|
|
|
Ech, mi się już chrzani wszystko... Oczywiście to jest broń obuchowa, jakoś mi się skojarzyło, że obuchowa musi być bez ostrza...
Cytat: | pozatym skoro broń sieczna to obrażenia cięte zresztą tak najczęściej klasyfikuje się to w szpitalach |
Teraz ty nie zgadzasz się z ofiacjlnym podziałem podanym w książce do PO>]. Mojej. A tak w ogóle to ona się nazywa sieczna dlatego, że kto inny wymyślał nazwy broni, a kto inny nazwy obrażeń. Nie istnieje przecież broń rąbiąca.
[ Dodano: Pią 05 Lis, 2004 ]
Offtop gigant, jak na realia tego ledwie żywego forum. Co powiecie żeby to wyciąć i zrobić osobny temat o broni wszelakiej? Kiedyś cuś takiego było, nie wiem czy w dalszym ciągu. W każdym razie dobrze by było, gdyby dyskusja w dalkszym ciągu była taka ożywiona:). |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 06-11-2004, 10:32
|
|
|
Co do broni obuchowej i rąbanej - wydaje mi się, że wszystko, co zostało umieszczone na krótkim drzewcu klasyfikowane jest jako broń obuchowa, w odróżnieniu od tego, co umieszczono na długim drzewcu - co jest bronią drzewcową. Nie zmienia to faktu, że topory i siekiery zadają inny rodzaj obrażeń niż maczugi... Tkanka jest częściowo zmiażdżona, a częściowo przecieta, a nie całkiem zmiażdżona. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Kai
the abominable one
Dołączył: 02 Paź 2004 Skąd: Z najgłębszych zakamarków podświadomości Status: offline
|
Wysłany: 06-11-2004, 15:06
|
|
|
Czyli dochodzimy do wniosku, że topory zadają obrażenia obuchowo- sieczne.
Dobrze wam idzie.
Fajny offik, już mi się tu podoba. |
Zrezygnuj... |
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 06-11-2004, 15:58
|
|
|
Proponuje badz wydzielic ten temat, badz zmienic nazwe calosci na 'Zbrojownia - ulubione bronie forumowiczow' |
|
|
|
|
|
Vel
Deskorolkarz
|
Wysłany: 07-11-2004, 09:24
|
|
|
Na sprawdzianie też wyszedłem z założenia, że topór raczej jedynie miażdżącą, czy jak kto woli- obuchową bronią nie jest, to napisałem obuchowa/sieczna. Postawił mi przy tym nauczyciel pytajnik, ale na szczęście punktu nie straciłem :P
Co do idiotyzmów z książki- cóż, jak na razie dla mnie to, czego my się na PO uczymy, to prawie SAME idiotyzmy ^^' Na razie nie dowiadujemy się niczego, co by nam w życiu pomogło (taka np. pierwsza pomoc będzie znacznie później) a jedynie zakuwamy mnóstwo głupich pojęć...
Podział broni ze względu na rodzaj i na obrażenia to coś innego, w końcu nie ma czegoś takiego jak np. obrażenia drzewcowe i miotane XD Broń tnąca, obuchowa i kłuta już bardziej pasuje, ale topór, jak sami ustaliliśmy, powinien raczej być czymś pomiędzy tą pierwszą i drugą. |
_________________ Ej cze |
|
|
|
|
Kai
the abominable one
Dołączył: 02 Paź 2004 Skąd: Z najgłębszych zakamarków podświadomości Status: offline
|
Wysłany: 07-11-2004, 18:05
|
|
|
Ja to się o broniach białych na PO nigdy nie uczyłem - tylko nowoczesnych...
A topór to faktycznie bardzo trudno zaklasyfikować, występują chyba oba rodzaje obrażeń.
Ps. Z ciekawości - widziałem kiedyś broń, której ostrze było niczym miecz (długie ostrze), lecz osadzone na drzewcu (mniej więcej takiej samej długości jak ostrze). Całość miała trochę poniżej dwóch metrów. Jak byście zaklasyfikowali taką broń (chodzi mi o rodzaj, bo obrażenia były raczej sieczne). |
Zrezygnuj... |
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 07-11-2004, 18:13
|
|
|
Chodzi ci o naginatę? Tak czy inaczej byłaby to broń drzewcowa... |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 07-11-2004, 18:58
|
|
|
Vel napisał/a: | Podział broni ze względu na rodzaj i na obrażenia to coś innego, w końcu nie ma czegoś takiego jak np. obrażenia drzewcowe i miotane XD Broń tnąca, obuchowa i kłuta już bardziej pasuje, ale topór, jak sami ustaliliśmy, powinien raczej być czymś pomiędzy tą pierwszą i drugą. |
Your humble servant napisał/a: | A tak w ogóle to ona się nazywa sieczna dlatego, że kto inny wymyślał nazwy broni, a kto inny nazwy obrażeń. Nie istnieje przecież broń rąbiąca. |
Wybacz Vel, ale po co ja się tutaj męczę?
Ech, Xellas w dobrej wierze, ale zrobiła bajzel swoijm postem. Rodzaje broni i rodzaje obrażeń jakie te bronie zadają to COŚ ZUPEŁNIE INNEGO. For example:
topór - obrażenia cięto-miażdżone
nadziak - obrażenia kłute
obuch albo maczuga - obrażenia miażdżone
WSZYSTKIE te rodzaje broni należą do obuchowej. Przepraszam, jeśli komuś wydałem się opryskliwy, ale NIENAWIDZĘ, gdy ciekawa dyskusja grzęźnie w durnych dywagacjach o rzeczach niepotrzebnych.
Zeg, Vel, jedno mnie gryzie. Czy twierdzenie, że szabka itd. to też miecze czerpiecie z książki czy z internetu? Bo jeśli to pierwsze, to uznaję, ale jeśli to drugie, to może być skażone problemami językowymi(jak już mówiłem mam wrażenie, że "sword" ma szersze znaczenie niż "miecz"). |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 07-11-2004, 21:04
|
|
|
Xeniph napisał/a: | Chodzi ci o naginatę? Tak czy inaczej byłaby to broń drzewcowa... |
On opisuje Nagamaki... Naginata wygląda jak kosa nastawiona na sztorc.
A wiedze czerpie z książek tłumaczonych z angielskiego... Czyli prawdopodbnie dublujących szerokie znaczenie słowa ,,miecz". |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 07-11-2004, 21:17
|
|
|
No właśnie:]. Bo przecież o ile tasak może być "broad swordem", to już "szerokim mieczem" przecież nie, bo z polskim znaczeniem tego słowa nie ma chyba wiel wspólnego.
Z drugiej strony ktoś może znajdzie książkę fachową, która udowodni, że jednak gadam po próżnicy:P. Ale póki co będę gadał dalej. |
|
|
|
|
|
Kai
the abominable one
|
Wysłany: 08-11-2004, 00:36
|
|
|
Właśnie - to nagamaki było, dzięki (ale ze mnie sklerotyk).
Co do angielskich tłumaczeń, to się nie wypowiadam - bo tłumaczenie zależy głównie od indywidualnej interpretacji. |
Zrezygnuj... |
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 08-11-2004, 13:41
|
|
|
Ok, to ja się wypowiem na podstaiwe książki "Słownim uzbrojenia historycznego" panów Michała Gradowskiego i Zdzisława Żygulskiego Jun. Wydawnictwo Naukowe PWN.
Podział jest taki:
Broń sieczna - miecze, szable, którym odpowiadają puginał i kindżał - więc szabla do mieczy się nie zalicza. Podzial polega głownie na sposobie walki - miecze służyły głownie do potężnych cięć, o charakterze przełamującym, jak cios toporem :-) Szabla służyła zaś do szermierki :-) Dlatego katany/tachi/etc powinny być raczej zaliczane do szabli, a zaliczanie ich do mieczy wynika raczej z tradycji, choć największy problem tkwi w inności tego typu broni - po prostu jest jakby połączeniem obu typów ostrza :-)
Tasak i kord są jakby lekko pomiędzy... choć trzeba przyznać, że taki tasak wbrew pokrewieństwu z szablą zupełnie nie nadawał się do szermierki... był ciężki i służył do krojenia mięsa bardziej niż normalny miecz :-)
scimitar - tłumaczenie sejmitar ostatnio jest bardzo popularne i w sumie można je uznać za prawidłowe (jako że już weszło do języka potocznego), w pełni właściw nazwą na broń Drizzta jest szamszir, widać to idealnie z opisów :-)
Dalej - topór zaliczany jest do broni obuchowej - są to bronie posiadające głowicę lub żeleźce o działaniu przede wszystkim rozbijającym, osadzone na trzonku długiości laski lub krótszym. Broń drzewcowa posiada żelaźce kłujące, tnące lub kombinowane, osadzone na długim drzewcu.
Co do typów obrażeń... ja się nie wypowiadam, bo to bezsens moim zdaniem :-) A topór zadaje obrażenia każdego typu - sieczne, rąbiące (jeśli wprowadzać to, moim zdaniem bezsensowne pojęcie) i obuchowe - tak obuchowe, bo cios tylną częścią topora był często o wiele bardziej skuteczny przeciwko np. w pełni opancerzonemu rycerzowi - ostrze ześlizgiwało się po hełmie, obucg był w stanie rozbić czaszkę pomimo wyściółki :-) A i nadziak zadaje obrażenia obuchowo - kłute - od czegoś ma ten młoteczek z tyłu, nie tylko kolec :-)
I to w sumie byłoby wszystko :-) Czekam na uwagi ^^ |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 08-11-2004, 17:58
|
|
|
Doczekałeś się:P.
roń sieczna - miecze, szable, którym odpowiadają puginał i kindżał - więc szabla do mieczy się nie zalicza.
Hehehe, bogowie są ze mną:D. Na razie przynajmniej.
Cytat: | Podzial polega głownie na sposobie walki - miecze służyły głownie do potężnych cięć, o charakterze przełamującym, jak cios toporem :-) Szabla służyła zaś do szermierki :-) |
Ja nie chcę nic mówić, ale mieczami jak najbardziej można szermować:P. Do szermierki nie nadawały się archaiczne miecze typu spatha, które były źle wyważone i faktycznie służyły tylko do bicia jak kijem albo toporem, ale już średniowieczne rycerskie były w sam raz do takiej walki.
Różnica między mieczem a szablą jest raczej w tym, że szabla jest lepsza w cięciu przez swą krzywiznę, miecz zaś lepszy był do pchnięcia(gdy już to do ludzi dotarło miecze zaczęły być coraz cieńsze i ostrzejsze), bo w cięciu niewiele różnił się finezją od topora.
Cytat: | Tasak i kord są jakby lekko pomiędzy... |
Coś w tym stylu, z tym, że trzeba zaznaczyć, że były gorsze zarówno od miecza jak i od szabli, dlatego uzywali ich głównie najbiedniejsi wojownicy.
Cytat: | A topór zadaje obrażenia każdego typu - sieczne, rąbiące (jeśli wprowadzać to, moim zdaniem bezsensowne pojęcie) i obuchowe |
Ale nam chodziło o cios ostrzem o ile się nie mylę. Poza tym z tym waleniem cios tyłem topora coś mi nie pasuje - jeszcze w żadnej poważnej książce o tym nie czytałem.
A i nadziak zadaje obrażenia obuchowo - kłute - od czegoś ma ten młoteczek z tyłu, nie tylko kolec :-)
Jeśli już to obuchowe ALBO kłute:P. Nie się przecież uderzyć z dwóch stron jednocześnie. No i wątpię, by walenie młoteczkiem o średnicy dwóch palców miało głebszy sens, gdy z drugiej strony się miało śliczne żądełko:>. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|