FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
  Wegetarianizm
Wersja do druku
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 18-04-2006, 09:33   

wa-totem napisał/a:
No ale przecież fanatyków którzy WIERZĄ w wegetarianizm - o weganach szkoda gadać - nie da się przekonać?

totem - jest to piekna ilustracja tego jakie problemy maja ludzie majacy kase. bodajze pae lat temu jacys zieloni pojechali do afryki protestowac i propagowac swoje idealy, spotkali sie z kompletnym niezrozumieniem.
Przejdź na dół
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Status: offline

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 18-04-2006, 09:48   

No tak, ale o ile wegetarianizm to jeszcze rozumiem, to weganizm to już kretynizm czystej wody...

A ja zrobię to tak: skoro człowiek je mięso I roślinki, to znaczy, że jest w stanie jeść i to i to, czerpać z tego wymierne korzyści (w postaci składników odżywczych) i nie choruje od tego, jest to dla mnie wystarczający dowód na wszystkożerność człowieka. Człowiek jadł mięso od prehistorii i jakieś nowobogackie wymysły nie są w stanie tego zmienić...

Powiedziała Maieczka wcinając kanapkę z szynką i ogórkiem.

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 18-04-2006, 10:49   

Mai_chan, sprobuj tak - weganizm to selekcja naturalna. czlowiek jadl i dlatego przezyl jako gatunek, wiec...............
Powrót do góry
Smoczek Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 18-04-2006, 10:59   

Cytat:
Myślisz, że byłoby dla mnie problemem złapanie jakiegoś psa za gardło, rozerwanie mu tętnicy, a następnie przyrządzenie go sobie?

Owszem, jeżeli nie byłby to np. pies domowy, albo jakiś malutki piesek, to miałbyś spore problemy (tak sądze).
Ale raz jeszcze powtarzam... jesteś drapieżnikiem, to kiedy ostatnio byłeś na polowaniu, czy zabijałeś i zjadałeś swoją ofiare?

BOReK napisał/a:
Wybitnie chcesz chyba podzielić zwieraki na drapieżniki i roślinożerców

Gdzie tak napisałem, wskaż cytat ^^.
Jeżeli juz bym chciał dzielić to poprawniejszym byłoby: mięsożercy i roślinożercy. Ale ja w ten sposób nie dzielę ani świata zwierząt, ani ludzi. Ludzi, jak już napisałem, uznaję za nekrofagi, ew. można użyć określenia wszystkożercy.

wa-totem napisał/a:
Tiaaa... a na okładce była data "1 kwietnia"...

I po co ten sarkazm O_O? Mówię jak było i bynajmniej nie czytałem tego w kwietniu.

Ja osobiście nie patrzę na wegetarianizm jako na lepszą/zdrowszą ścieżkę życia... a na coś co ma prawo istnieć i mówienie, że ludzie którzy są wegetarianami, są debilamia, etc. jest dla mnie najzwyklejszą nietolerancją. Wybrali ten sposób życia, to niech tak żyją.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
3256390
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 18-04-2006, 11:08   

Nie, wegetarianie nie są debilami, debilami są weganie (o, a teraz powinnam wlepić sobie ostrzeżenie. Maieczko, przywołuję cię do porządku). Mój brat jest wegetarianinem, znam bardzo sympatyczną rodzinę wegetarian, jedna z jenotek jest wegetarianką... Nic do nich nie mam z jednego ważnego powodu - nie wciskają mi na siłę wegetarianizmu. Mają prawo sami decydować o własnej diecie, dopóki nie wciskają mi kitów o tym, że jestem podłym mordercą, bo uwielbiam kanapki z szynką, a zupa pomidorowa nie robiona na mięsie mi po prostu nie smakuje.

Weganie natomiast są totalnymi idiotami, bo twierdzą, że nawet marchewkę da się zamordować... I akurat weganizm zawsze poparty jest Ideą, nie jest tylko sposobem na dietę (jak wegetarianizm). W związku z tym weganie będą mnie "wyzywać" od podłych morderców i kanibali, a wegetarianie niekoniecznie...

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 18-04-2006, 11:09   

Smoczek napisał/a:
kiedy ostatnio byłeś na polowaniu

Dzięki Bogu i pomysłowym ludziom nie muszę tego robić :P.

Cytat:
czy zabijałeś i zjadałeś swoją ofiare?

Karp na święta ^^.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
..:::GHOST:::.. Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 18-04-2006, 11:11   

Mnie interesuje jedno odnośnie tematu...co ty człowieku jadłeś na święta? :D

Numer Gadu-Gadu
6241815
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 18-04-2006, 11:13   

Cytat:
Ponadto od jakiegoś czasu "wrodzone zapędy[...]" stanowczo zmalały... ale skoro jesteś drapieżnikiem, powiedz mi kiedy ostatnio polowałeś i zabiłeś własnymi rękami inne zwierzę, a następnie je zjadłeś?

Ostatnie zwierze wykończyłem w tą sobotę. Pasztet z niego był całkiem dobry. Opisać szczegóły?

Smoczek napisał/a:
W chwili obecnej naszymi terenami łownymi są Hipermarkety, a to na co polujemy zwie się... promocja xP.

Tak... Pisał o tym Desmond Morris. Wedłóg niego całość naszego społeczeństwa została wybudowana na drapieżnych instynktach naszej rasy. Instynkty łowieckie najbardziej widoczne są właśnie w tego rodzaju poszukiwaniach okazji, sporcie i w rywalizacji. Roślinożercy raczej się spokojnie pasą, nie szukając najdogodniejszej zdobyczy.

BOReK napisał/a:
Myślisz, że byłoby dla mnie problemem złapanie jakiegoś psa za gardło, rozerwanie mu tętnicy, a następnie przyrządzenie go sobie? Najwyżej psychiczna blokada, więcej nic. O ile oczywiście uda mi się tego psa zaskoczyć, ale domowe są baaaardzo ufne. To tylko teoria, ale jednak możliwa.

Nawet nie tak mocna, jak myślisz. Większość tej psychicznej blokady to bajki pokroju Mortal Kombat, wedle których z zabitego zwierzaka tryskać będą fontanny krwii. Tak naprawdę podczas prawidło przeprowadzonego oskórowania i patroszenia nie powinno się jej prawie wcale lać.

Nie mniej jednak odradzam polowania na psy. Psy są gatunkiem żyjącym bardzo blisko człowieka i - niestety - przez tą bliskość dzielimy z nimi wiele chorób i pasożytów. Ryzyko zachorowania jest po prostu zbyt duże.

Smoczek napisał/a:
I po co ten sarkazm O_O? Mówię jak było i bynajmniej nie czytałem tego w kwietniu.

Wiesz... W większości miejsc, gdzie chce się w miarę sensownie rozmawiać powołując na jakiś tekst zwykle podaje się do niego bibliografię, żeby można się było do niego ustosunokować. Tak więc: tytuł czasopisma, tytuł artykułu, nazwisko autora, numer i strona... Ewentualnie link.

Smoczek napisał/a:
Ja osobiście nie patrzę na wegetarianizm jako na lepszą/zdrowszą ścieżkę życia... a na coś co ma prawo istnieć i mówienie, że ludzie którzy są wegetarianami, są debilamia, etc. jest dla mnie najzwyklejszą nietolerancją. Wybrali ten sposób życia, to niech tak żyją.

Dobra, to teraz pokarz, gdzie ktoś nazwał wegetarian debilami, używając dokładnie tego zwrotu?

Jak ktoś chce jeść niezdrowo, to prosze bardzo... Prawdę mówiąc średnio mnie interesuje, czy ktoś opycha się kiełkami soji czy hamburgerami, byle robił to tak, żebym ja nie musiał.

Nekrofagia natomiast też jest rodzajem mięsożerstwa. Nawiasem mówiąc jesteśmy do niej lepiej przystosowani, niż do drapieżnictwa. Prawdopodobnie nasi przodkowie byli w dużej mierze padlinożercami, dopiero wraz z rozwijaniem umiejętności kożystania z narzędzi przechodzili na bardziej typowe mięsożerstwo.

Nie mniej jednak jesteśmy też dobrze przystosowani do drapieżnictwa - głównie za sprawą chwytnych dłoni. Typowe drapieżniki w prawdzie atakują zwierzęta większe od siebie, lub podobnej wielkości. Człowiek przystosowany jest raczej do polowań na małe stworzenia: opróżniania ptasich gniazd, łapania gryzoni, larw owadów itd. tak, jak robią to małpy. Zresztą jest to dość typowa dieta mięsna wszystkożerców.

Dobrze jesteśmy też przystosowani do sporzywania pokarmu pochodzenia morskiego: małży, szkarłupni i małych mięczaków oraz skorupiaków. Podobnie, jak wiele ssaków ziemnowodnych (np. wydry) mamy chwytne, zręczne kończyny. Współgra to z przystoswaniami wodnymi człowieka (możliwość wstrzymania oddechu, brak sierści) nie występującymi u innych naczelnych... W nauce znajduje to odzwierciedlenie w hipotezie o Wodnym Epizodzie Człowieka.

Numer Gadu-Gadu
1271088

PostWysłany: 18-04-2006, 11:36   

..:::GHOST:::.. napisał/a:
Mnie interesuje jedno odnośnie tematu...co ty człowieku jadłeś na święta?

Hmm... nie wiem czy to było do mnie, czy do kogoś innego... no ale odpowiem xD.
Jadłem barszcz czerwony, rybę po grecku, karpia w galarecie, jakąś sąłatkę ważywną, pierogi z kapustą i grzybami i coś tam jeszcze (nie znam się na tym ^^').

Mai_chan - wydaje mi się, że mylisz wegan z fruterianami. Owszem i jedni i drudzy to jak na mój gust przegięcie, co nie znaczy że weganizm jest od idiotyzmem, równie dobrze można tak nazwać każdą inną grupę ludzi posiadającyh własną ideologie (chociaż przyznaje, że w moich oczach ich ideologia jest nieco... hmmm nie poprawna ^^).

Cytat:
Ostatnie zwierze wykończyłem w tą sobotę.

A polowałeś na nie, czy może wyjąłeś z fermy xD?

Zegarmistrz napisał/a:
Wedłóg niego całość naszego społeczeństwa została wybudowana na drapieżnych instynktach naszej rasy.

Oki, ale nadal obstaje przy tym, że ludzie są nekrofagami (według, nie wedłóg ^_-).

Zegarmistrz napisał/a:
Tak więc: tytuł czasopisma, tytuł artykułu, nazwisko autora, numer i strona

Gdybym pamiętał to bym podał już wcześniej O_o, ale zauważ, że nie tylko ja to widziałem.

Cytat:
Dobra, to teraz pokarz, gdzie ktoś nazwał wegetarian debilami, używając dokładnie tego zwrotu?

A ja napisałem, że ktoś w tym temacie tak ich nazwał (pokaż, nie pokarz ^_-)?

Zegarmistrz napisał/a:
Prawdę mówiąc średnio mnie interesuje, czy ktoś opycha się kiełkami soji czy hamburgerami, byle robił to tak, żebym ja nie musiał.

No i poprawne podejście ^^.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
3256390
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 18-04-2006, 12:01   

Smoczek napisał/a:
(pokaż, nie pokarz ^_-)?

Jakby ktoś cię prosił o wytykanie błędów ortograficznych, to dostałbyś zielony nick i byłbyś moderatorem wiesz?

Numer Gadu-Gadu
1271088

PostWysłany: 18-04-2006, 12:12   

Uhhh... ja jedynie chcę pomóc O_o. Ale jeżeli sobię tego nie życzysz to nie ma sprawy, trzeba było napisać za pierwszym razem gdy to napisałem. Bym pisał na PW ^_-. Mi to naprawdę nie sprawia różnicy, ale IMO każdy kto popełnia błędy ortograficzne powinien być upominany, aby nie popełniał ich już więcej. Nie powiesz mi chyba, że robiłem to złośliwie O_o? Ja osobiście bardzo bym był zadowolony, gdyby każdy wytykał mi błędy (i to nie ważne czy ortograficzne, czy interpunkcyjne, czy też merytoryczne). Uważam, że człowiek uczy się na błędach, ale wpierw musi mieć świadomość błędu.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
3256390
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 18-04-2006, 12:28   

A właśnie, apropos tych wiosek - ja z kolei widziałam kiedyś Bardzo Widowiskowy Program o mnichach Shaolin, podobnież ścisłych wegetarianach... Z racji, że było to na Discovery to nie wiem, czy warto temu ufać... ^^" W każdym razie było, widziałam.

O męcę twórczej:

Abigail Płeć:Kobieta
Naleśnikara

PostWysłany: 18-04-2006, 13:10   

O jakimś fruteraniźmie pierwsze słyszę, ale to raczej nie to samo, co weganie- oni nie jedzą niczego pochodzenia zwierzęcego, czyli także np. mleka i jajek. Znam taką jedną, wygląda jak żywy trup i to mi wystarczy jako argument przeciw.
Na diecie wegetariańskiej natomiast da się przeżyć dostarczając organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, ale trzeba się na tym naprawdę znać, a nie na zasadzie zbuntowanej nastolatki wywalającej z obiadu kotleta.

Here's to the losers, bless them all!
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
9658926
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 18-04-2006, 13:34   

Z tymi wegetariańskami mnichami to raczej bajka - wśród masy programów i artykułów na ich temat, które widziałem, w żadnym nie wspomniano o takiej diecie ^^. Ale szczerze mówiąc to bym się nie zdziwił, przy ich poszanowaniu każdej istoty i w ogóle. Z drugiej strony oni jednak dostaja żywność od wieśniaków, więc sami nie ubijają biednych zwierząt :P.

PostWysłany: 18-04-2006, 13:39   

Fruterianie - ludzie którzy jedzą tylko to co spadnie z drzewa, krzaka, etc. (dosłownie).
Abigail - oczywiście masz rację i nie mam zamiaru dyskutować o tym, ale mimo wszystko nadal jest to wybór danej osoby i wcale nie trzeba być kretynem by podjąć taką decyzję ^^.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
3256390
Strona 2 z 6 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Odpowiedz do tematu