Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Autorytet |
Wersja do druku |
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 11-11-2006, 11:22
|
|
|
IT. napisał/a: | Takie też pewnie maja swoich Chrno. |
taaa, mają zarówno Chrno jak i Crusade xD |
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 11-11-2006, 13:13
|
|
|
a ja wiem tylko tyle, ze ST. Magdalen Order jest zakonem wojskowym i miesci sie w NY naprawde... zakonnice naprawde ucza sie ciekawych rzeczy... i do tego Egzorcyzmow :> |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 11-11-2006, 19:36
|
|
|
Lila napisał/a: | i do tego Egzorcyzmow :> |
Egzorcyzmów nie nauczą pierwszego lepszego księdza/zakonnicę, do tego trzeba być raczej jednostką bez skazy i posiadać ogromną wiedzę, o ile dobrze pamiętam. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 11-11-2006, 20:26
|
|
|
Egzorcystą może być tylko jeden ksiądz/zakonnik na diecezję, który ma specjalne uprawnienia udzielone przez odpowiedniego biskupa. Jak slusznie zauważył Keii musi być to ktoś wyjątkowo głąboko wierzący, bowiem w trakcie egzorcyzmów ewentualne wątpliwości oraz ogólnie grzechy egzorcysty są z upodobaniem używane przez demony by wybić egzorcyście z głowy pomysł walki z nimi.
Przepraszam Lila, ale... zejdźże na ziemię, oki? ^^ |
"The X-Files", #4 "Squeeze" |
Autor posta: rip LunarBird CLH
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 11-11-2006, 22:34
|
|
|
HI HI :) - sie robi... twarda ta ziemia...
Moze jakis madry naukowiec powinien byc dobrym autorytetem ? ktos kto pomaga ludzkosci... |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 11-11-2006, 23:05
|
|
|
Lunar a co powiesz na karierę egzorcysty rozpoczynającą się od odprawienia egzorcyzmu na przyszłym egzorcyście? Oczywiście najlepiej w wojskowym zakonie w NY. Ja wiem... Jak ktoś jest w czepku urodzony, to czemu nie? :P |
_________________ ...
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
|
Wysłany: 12-11-2006, 12:31
|
|
|
Vodh, żeby odprawić egzorcyzm i nie dać się zamotać demonowi trzeba być naprawdę nie lada kim. Do tego egzorcyzm odprawiony bez zezwolenia biskupa nie ma żadnej mocy i demon wtedy zamiast spełniać polecenia po prostu się śmieje. Praca egzorcysty jest potwornie trudna a jeśli do tego ktoś mieszka w USA to ma podwójny zgryz gdyż tamtejsza atmosfera zupełnie nie sprzyja pogłębianiu wiary.
I najważniejsze: niezależnie od siły woli egzorcysty zawsze istnieje ryzyko, że demon okaże się sprytniejszy i silniejszy psychicznie od niego. A wtedy egzorcysta może nawet umrzeć! Ta praca jest śmiertelnie niebezpieczna i mówię zupełnie serio.
Z powodów powyższych egzorcyści moim zdaniem jak najbardziej są autorytetami. Widziałem wypowiedź egzorcysty w programie na TVN. Po tym człowieku po prostu było widać jakąś niezwykłą siłę woli, która przyciągała do niego wzrok. Zorientowałbym się że to ktoś niezwykły, nawet gdybym nie wiedział.
Poza tym osoba która była opętana jest zbyt słaba by zostać egzorcystą. Przynajmniej według tradycyjnych wymagań KK. Opętanie potwornie wycieńcza organizm. Nawet po wypędzeniu demona opętanemu pozostaje zwykle nie więcej niż do 20-tu lat życia... |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 12-11-2006, 19:28
|
|
|
LunarBird napisał/a: | Do tego egzorcyzm odprawiony bez zezwolenia biskupa nie ma żadnej mocy | ROFLMAO.
Tezy wygłaszane ex cathedra, bez uzasadnienia :)))
Wiesz, naprawdę - wypowiadaj się może o czymś na czym NAPRAWDĘ się znasz?
LunarBird napisał/a: | Widziałem wypowiedź egzorcysty w programie na TVN |
Jeżeli nie był skromnej postury, cicho mówiącym i promiennie się uśmechającym siedemdziesięcioparoletnim, siwym jak gołąbek księdzem to najpewniej nie był egzorcystą.
Dlatego że siedziba TVN jest w Wawie, i wątpię by jeździli setki km w poszukiwaniu innego, a tak właśnie wygląda ksiądz Sz. - egzorcysta diecezji Warszawskiej, którego znam osobiście i spotykam regularnie.
Większość tego co wypisałeś, wymienił jako popularne przesądy ludowe i zabobony - w jednym ze swoich wykładów (dla zainteresowanych pogłębianiem prawdziwej wiary) które regularnie urządzał do niedawna w pewnym kościele... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
|
Wysłany: 12-11-2006, 20:01
|
|
|
wa-totem napisał/a: | Wiesz, naprawdę - wypowiadaj się może o czymś na czym NAPRAWDĘ się znasz? |
Ja tylko cytuję katolicką literaturę religijną, w dodatku czytane przeze mnie książki niemal zawsze posiadają imprimatur. Biskup jest pasterzem lokalnego kościoła, bez zezwolenia biskupa o ile wiem egzorcyzm wart jest tyle co najzwyczajniejsza modlitwa i tylko bardzo słabe demony na to reagują. Co więcej biskup może ukarać księdza, który egzorcyzmował bez jego zezwolenia. Oczywiście wyznaczony egzorcysta w szczegolnych przypadkach nie musi pytać o pozwolenie, bo zostało mu ono już udzielone w ramach jego uprawnień. Ale oczywiście mogę się mylić w jakichś szczegółowych kwestiach.
wa-totem napisał/a: | Dlatego że siedziba TVN jest w Wawie, i wątpię by jeździli setki km w poszukiwaniu innego, a tak właśnie wygląda ksiądz Sz. - egzorcysta diecezji Warszawskiej, którego znam osobiście i spotykam regularnie. |
Tamten egzorcysta pochodził z Brazylii i występował przy okazji reportarzu o człowieku który rzekomo wyrzuca demony. Mówię "rzekomo" bo w cywilnych egzorcystów nie wierzę.
wa-totem napisał/a: | Większość tego co wypisałeś, wymienił jako popularne przesądy ludowe i zabobony - w jednym ze swoich wykładów (dla zainteresowanych pogłębianiem prawdziwej wiary) które regularnie urządzał do niedawna w pewnym kościele... |
W takim razie KK zaprzecza sam sobie, bo książki w których o tym czytałem posiadają imprimatur. Prosiłbym o jakieś dokładniejsze informacje, chciałbym bowiem bliżej skonfrontować to co wiem z tym, co twierdzi ten ksiądz egzorcysta. Być może po prostu nieprecyzyjnie się wyraziłem lub ty czegoś nie zrozumiałeś.
Pragnąłbym jednak zaznaczyć, że przynajmniej jeden fakt nie podlega wątpliwości. Opętanie osłabia organizm i w konsekwencji może prowadzić do śmierci opętanego. Świadczy o tym głośny swego czasu przypadek niemieckiej studentki Aneliesse Michel, która zmarła w trakcie egzorcyzmów. Zresztą w wielu książkach o opętaniach naoczni świadkowie zdarzeń, kapłani, podkreślają ten fakt.
Wiadomo też, że opętany może zaatakować kapłana, dlatego zwykle jest on spętany. W szczególnych warunkach kiedy opętany się uwolni a kapłan nie zdoła zareagować to może zostać bardzo poważnie pobity, i tu znowu znane mi są przypadki (konkretnie w USA), w których się tak stało. Może przesadziłem z tą śmiercią ale jeśli pobicie będzie naprawdę ciężkie to nie jest to wykluczone. Jeden znany mi przypadek pobicia był tak ciężki, że egzorcysta przeżył niemal cudem (znowu był to przypadek w USA). Zresztą nawet w Biblii jest przypadek pobicia podczas próby egzorcyzmu (w Dziejach Apostolskich konkretnie). Oczywiście to są nie tak znowu częste przypadki, niemniej istnieją i lekceważyć ich nie należy. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 12-11-2006, 22:56
|
|
|
LunarBird napisał/a: | bez zezwolenia biskupa o ile wiem egzorcyzm | źle wiesz.
LunarBird napisał/a: | niezależnie od siły woli egzorcysty zawsze istnieje ryzyko, że demon okaże się sprytniejszy i silniejszy psychicznie od niego. A wtedy egzorcysta może nawet umrzeć! |
LunarBird napisał/a: | W szczególnych warunkach kiedy opętany się uwolni a kapłan nie zdoła zareagować to może zostać bardzo poważnie pobity | Aaa. To już z "pojedynku na siłę woli" zeszliśmy do pobicia...? OK... Kontynuuj...
LunarBird napisał/a: | po wypędzeniu demona opętanemu pozostaje zwykle nie więcej niż do 20-tu lat życia | Przesąd trącący herezją. Zapomniało ci się że tylko Najwyższy wie, kiedy kogo do siebie wezwie. I do czego powoła.
LunarBird napisał/a: | chciałbym bowiem bliżej skonfrontować to co wiem z tym, co twierdzi ten ksiądz egzorcysta. | Krótko: nie znam cię. I raczej nie mam ochoty przedstawiać moim znajomym, a ksiądz od miesiąca jest poważnie chory... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
|
Wysłany: 13-11-2006, 15:37
|
|
|
wa-totem napisał/a: | To już z "pojedynku na siłę woli" zeszliśmy do pobicia... |
Nie zrozumiałeś. Do tego może dojść właśnie kiedy egzorcyście zabraknie siły woli albo się zdekoncentruje, a o to przy egzorcyzmach nietrudno. Wszelkie manifestacje mocy nadprzyrodzonej typu lewitacja, mówienie w obcych językach, wyliczanie grzechów, wiedza o rzeczach ukrytych, nadnaturalna siła itp służą tylko temu by egzorcysta ze zdumienia przestał odmawiać egzorcyzm. A wtedy demon nie powstrzymywany już modlitwami kapłana natychmiast próbuje się na niego rzucić by zaszkodzić mu tak bardzo jak tylko może i uniemożliwić dalsze prowadzenie modlitw. Demony nienawidzą księży a egzorcystów szczególnie, nie zapominaj o tym.
wa-totem napisał/a: | źle wiesz. |
Totem, standardowa procedura w przypadku wykrycia opętania to zwrócenie się do biskupa z prośbą o zgodę na egzorcyzmy. Biskup albo się zgadza albo nie, jeśli się zgadza to przysyła na miejsce egzorcystę. Albo wyznacza jeśli nie ma w danej diecezji stałego egzorcysty albo sytuacja tego wymaga. Taki tryb postępowania powtarza się w opisach wszystkich znanych mi przypadków opętania. Udowodnionych i dokładnie opisanych, dodam. Takich jak Chłopcy z Detmoldu (czy jak to się tam nazywało) chociażby czy Anneliesse Michel właśnie ale też wiele innych. Wyjątkiem są właśnie oficjalni egzorcyści, którzy zezwolenia nie potrzebują. A teraz się nagle dowiaduję, że to nie jest wymagane. Szczerze mówiąc wątpię by coś takiego jak egzorcyzm nie bylo ściśle kontrolowane. Biskupi generalnie boją się oskarżenia przez media o "katolickie zabobony" i niechętnie zezwalają na egzorcyzmy.
wa-totem napisał/a: | Zapomniało ci się że tylko Najwyższy wie, kiedy kogo do siebie wezwie. I do czego powoła. |
Zapominasz też, że Najwyższy wie, kogo zezwala opętać i z jakiego powodu. Żaden, powtarzam, ŻADEN znany przypadek opętania nie złamał dotychczas tej reguły. Zwykle opętani żyli nawet dużo krócej. Pomijam rzecz jasna lekkie przypadki opętania przez pomniejsze demony bo to zupełnie inna kategoria wagowa. To już bardziej zniewolenia niż opętania. Możliwe, że przytaczany przez ciebie egzorcysta po prostu nie spotkał się w zyciu z żadnym naprawdę ciężkim przypadkiem. Nie byłoby to dziwne na jego obszarze działania. W Polsce ogólnie opętania nie są tak częste i tak ciężkie jak na zachodzie z tego co wiem.
wa-totem napisał/a: | Krótko: nie znam cię. I raczej nie mam ochoty przedstawiać moim znajomym |
Totem, chodziło mi tylko o informacje, osobisty kontakt mnie też nie odpowiada. Jeśli można je gdzieś znaleźć, byłbym wdzięczny za wskazówki. |
|
|
|
|
|
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 13-11-2006, 16:43
|
|
|
LunarBird napisał/a: | Zapominasz też, że Najwyższy wie, kogo zezwala opętać i z jakiego powodu. Żaden, powtarzam, ŻADEN znany przypadek opętania nie złamał dotychczas tej reguły |
Lunar, chory jesteś? Bóg pozwala demonom opętać człowieka? może jeszcze Bóg rozkazuje demonom opętać człowieka? czysta herezja |
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
|
Wysłany: 14-11-2006, 01:56
|
|
|
Nezumi napisał/a: | Lunar, chory jesteś? Bóg pozwala demonom opętać człowieka? |
Nezumi, użyj choć raz rozumu. Czy szatani są potężniejsi niż Bóg? Hell no. Bóg jest przecież wszechmogący i doskonały. Czy ludzie są pod boską opieką? Generalnie tak. Inaczej wszyscy bylibyśmy dawno martwi. Możliwe jest jednak cofnięcie tej opieki z woli danego człowieka (np. gdy zaczyna zajmować się okultyzmem) albo gdy mieści się to w Boskich planach. Wtedy i tylko wtedy szatan może opętać człowieka. Gdy Bóg cofnie swą opiekę -a zatem gdy może nie tyle zezwoli na opętanie co raczej je DOPUŚCI. Wiesz co to jest dopust boży? |
|
|
|
|
|
BoginiMarzeń
Marzycielka
|
Wysłany: 23-07-2010, 19:17
|
|
|
Jakoś nigdy nie wzorowałam się na nikim, chciałam vbyc oryginalna, ale stwierdziłam, że tak po prostu sie nie da ;) Najwiekszym autorytetem sa rodzice, potem chłopak ;) |
_________________ www.nasze-marzenia.eu Forum marzycieli
Wejdź i się zarejestruj ;) Warto ;) To jedyne takie forum w sieci :) Na forum wystartował nabór na moderatora, więc zapraszam bardziej gorąco :) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|