Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Autorytet |
Wersja do druku |
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 07-11-2006, 18:28 Autorytet
|
|
|
kolejny temat do dyskusji: czy autorytet powinien uzyskiwać człowiek ze względu na wykonywany zawód czy raczej z powodu mądrości i inteligencji osoby? osobiście obstaję przy tym drugim. pewnie userzy się zbuntują i powiedzą że przecież nauczyciel, ksiądz czy policjant powinni być autorytetami. ale znam i mogę podać przykłady nauczycieli, księży i policjantów którzy zdecydowanie na to nie zasłużyli, jak ktoś chcę to mogę podać |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 07-11-2006, 18:35
|
|
|
Rany chomąta, ktoś znowu z niesamowitym impetem wyważa kolejne otwarte drzwi... |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 07-11-2006, 18:37
|
|
|
wydaje mi sie, ze dla kogos autorytetem moze byc ktos kto mu zainponowal... nie tylko z tamtych powodow :/
Autorytetem moze byc osoba zyjaca jakims stylem, ktory nam sie podoba. Albo chcemy byc tacy jak on - chociaz do niczego w zyciu nie doszedl... ale widzial i przezyl wiecej niz niejeden taki bogaty... |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 07-11-2006, 19:06
|
|
|
Ojej, Nezumi, wymyśl jakiś bardziej oryginalny i nieco bardziej odkrywczy temat.... |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 07-11-2006, 19:58
|
|
|
Na przykład czy pierwsze było jajko czy kura. I, choć pewnie za to zostanę zaraz zlinczowany i spalony na stosie, czemu księża wciskają nam takie kłamstwa. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
|
Wysłany: 07-11-2006, 21:05
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Na przykład czy pierwsze było jajko czy kura. I, choć pewnie za to zostanę zaraz zlinczowany i spalony na stosie, czemu księża wciskają nam takie kłamstwa. |
Oczywiscie, ze pierwszy byl Archaniol ktory dzielil rzady ze swoja siostra Smiercia...
ehh... jest wiele religii... a ja nie wyznaje zadnej... bo po prosru niewierze... przepraszam ale taka jest moja prawda... |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
|
|
|
|
|
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 08-11-2006, 19:33
|
|
|
ale w tym temacie chodzi mi o wypowiedzi typu "nauczyciel/policjant/ksiądz MUSI mieć autorytet". wypowiedzi te można ostatnio usłyszeć dosyć często. ale czemu MUSI, skoro często na to nie zasługuje? |
|
|
|
|
|
achiever -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-11-2006, 20:01
|
|
|
Nezumi, no jasne że wyżej przez Ciebie podani muszą, ale muszą sobie na ten autorytet zasłużyć. To nawet może za mocno powiedziane autorytet, bo to już jakaś grupa cech, z której staje się wybitny przykład dla innych. Natomiast bardziej nauczyciel/ksiądz/policjant muszą umieć wyrobić sobie szacunek, poważanie, zaufanie itp., bo bez tego nie będą w stanie wypełniać należycie swojego powołania, a jedynie je odwalać.
Symbolicznie te zawody można powiedzieć, że należą do tych w których człowiek powienien stanowić przykład w dziedzinach, którymi się zajmują. Czyli nauczyciel stanowić wzór edukacji i zachowania oraz radzenia sobie z różnymi sytuacjami, policjant jako sprawiedliwość i ochrona, ksiądz - człowiek uduchowiony, otwarty na potrzeby ludzi, umiejący zrezygnować ze swoich potrzeb na rzecz słabszych. W ten sposób wszystko gra i wierze, że większość ludzi zabierających się za te zawody ma intencję bycia właśnie takimi strażnikami tych charakterystyk. Że nie zawsze się udaje (bo to b. trudne zadanie do sprostania, ale nie niemożliwe) lub idą ludzie bez powołania a z jakiegoś rodzaju pseudo-musu (bo wcale nie muszą iść do tych prac, jeśli nie chcą i ich to nie interesuje) i potem nawet się nie starają by nabrać jednak jakiegoś pozytywnego zaangażowania (bo nawet jak dana rzecz nie interesuje to jednak z czasem można i w niej mając motywacje poboczne osiągnąć jakiś poziom) to wychodzi groteska i tyle.
Dlatego raz jeszcze nie muszą mieć autorytetu ot tak, za darmo i my - pracowity lud mamy się ich słuchać jak bohatera Stalina, tylko muszą sobie najpierw zasłużyć na szacunek i podobne cechy, czego ewentualnym wynikiem może być zdobycie autorytetu wśród jakiejś grupy. Jeśli to dla Ciebie nezumi nie jest jasne to nie wiem. |
|
|
|
|
|
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 08-11-2006, 20:09
|
|
|
jest to dla mnie jasne ale ja nawiązuję głównie do wypowiedzi naszego drogiego ministra edukacji, który chce przywracać autorytet nauczyciela. ale prawda jest taka, że jeśli nauczyciel zasługuje to ma autorytet a jeśli nie zasługuje to nie ma |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-11-2006, 20:23
|
|
|
Khem..... w jakim ty swiecie zyjesz? "autorytet" to sprawa nie miedzy jednostka a zespolem, a miedzy jednostka a jednostka. No wiec, jaki autorytet ma miec ktos kto 1) zarabia tyle co nic 2) nie moze ci ni cholery zrobic w oczach takiego "przedstawiciela mlodziezy" ktorych ty sam co i rusz podajesz za przyklad.
O ile nie przepdam za wielkim G., o tyle zgadzam sie z nim, ze nauczyciel musi miec o tyle autorytetu, zeby nie mozna mu bylo bezkarnie wchodzic na glowe - bo i tak nie jest w stanie nic zrobic (bo prawo mu na to nie pozwala). Bo jesli bedzie mogl a nie zrobi - to wtedy faktycznie bedzie mial do wyboru miec albo stracic. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 09-11-2006, 09:16
|
|
|
Bianca napisał/a: | O ile nie przepdam za wielkim G., o tyle zgadzam sie z nim, ze nauczyciel musi miec o tyle autorytetu, zeby nie mozna mu bylo bezkarnie wchodzic na glowe - bo i tak nie jest w stanie nic zrobic (bo prawo mu na to nie pozwala). |
Mam głupie pytanie: ile autorytetu u kogokolwiek może mieć półanalfabeta, którego wykład niesie za sobą mniej wiedzy, niż dowolny program na Discovery? (O tym, że jest mniej atrakcyjny audio-wizualnie nie będę już mówił). W ósmej klasie podstawówki prawdopodobnie przeczytałem więcej książek, niż moja polonistka w życiu, a ona i tak była jedną z lepszych nauczycielek...
Pan od Niemieckiego był bowiem alkoholikiem, który prowadził lekcje lekko podchmielony.
Pani od Fizyki była emerytką, która wychodziła na 20 minut na kawę i dało się ją zagadać tak, że traciła wątek.
To, co opowiadała pani od Geografii było takimi bajkami, że po dziś dzień ludzie mi nie wierzą, że to prawda, co ona mówiła!
Facetowi od techniki kiedyś przyniesiono budzik na lekcje. Gdy usłyszał dzwonek zwolnił nas 20 minut przed czasem.
Może kiedyś, gdy nie było książek, telewizji, gazet, radia i internetu, dyplomy były rzadkością, a na wsiach istniał spory, faktyczny analfabetyzm osoba taka mogła budzić autorytet. Dziś, gdy każdy może dowolnie sięgnąć po bogatsze źródła wiedzy ktoś prezentujący sobą poziom typowych nauczycieli jest jedynie pośmiewiskiem.
Robienie tego, co robi Giertych nie przyniesie NIC dobrego. Zmuszenie uczniów do słuchania nauczycieli wywoła tylko bunt i pogorszy poziom edukacji, bowiem odetnie uczniów od tego, co mogliby nauczyć się sami. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 09-11-2006, 11:27
|
|
|
Hem... Zgodzę się z Zegiem, ale tylko trochę. Oczywiście dla kogoś kto sam, z wielką chęcią się uczy taki nauczyciel jest kulą u nogi i doprowadza do rozpaczy, bo nie dość, że wciska kit, to jeszcze nie pozwala dyskutować. No ale tak szczerze, ilu takich uczniów jest w szkołach? 10% ogółu? A co z resztą, u których jedyne źródła informacji to tiwi, Brawo Gerl i teksty hiphopwców (tych polskich, bo bariera językowa)? Oni sami się NIE nauczą, nawet na poziomie wiedzy twojego półanalfabety. Jeśli zaś nauczyciel nie będzie miał u nich autorytetu, to mogiła, bo całkowicie oleją naukę i szkoły zmienią się w ogrody zoologiczne, służące do utrzymywania porządku na ulicach...
Cytat: | To, co opowiadała pani od Geografii było takimi bajkami, że po dziś dzień ludzie mi nie wierzą, że to prawda, co ona mówiła! |
"Jak wiecie dzieci, najwyższy szczyt Tatr to Rysy" anyone? |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 09-11-2006, 11:39
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | "Jak wiecie dzieci, najwyższy szczyt Tatr to Rysy" anyone? |
Nie. Chińczycy jedzą pałeczkami, bo jest ich bardzo dużo i mają za mało jedzenia. A odżywiają się głównie ryżem. Jak wiecie to bardzo trudno tak jeść ryż ziarenko po ziarenku pałeczkami, więc często, zanim Chińczyk się naje, to się zmęczy i już nie ma ochoty jeść więcej, więc zostaje mu na później. Tacy sprytni są ci Chińczycy.
To jest AUTENTYK! Wiem, że nikt mi nie uwierzy, ale to naprawdę było na lekcji, naprawdę nas z tego pytano i dostawaliśmy jedynki, jeśli się tego nie powiedziało. A takich kwiatków było więcej! (Np. Hindusi wsypujący prochy swych zmarłych do Nilu, Niemcy jako największa potęga rolnicza w Europie, wielbłąd, który trzyma wodę w garbach). |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 09-11-2006, 11:55
|
|
|
Pijękne. Psychodela na poziomie mojej łacinniczki (która, abstrahując od poziomu wyuczenia, miała słaby kontakt z rzeczywistością). |
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
|
Wysłany: 09-11-2006, 12:18
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | (Np. Hindusi wsypujący prochy swych zmarłych do Nilu, Niemcy jako największa potęga rolnicza w Europie, wielbłąd, który trzyma wodę w garbach). |
toc to glupota...
to tak jak by uczyc sie jest 11 oceanow :) - tak mnie uczyli na geografi w polsce... - w anglii nie jest lepiej - twierdza ze sa 3 :> |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|