Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Lustracja i takie tam... |
Wersja do druku |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 10-04-2007, 17:27
|
|
|
Cytat: | Poza tym, o ile mi wiadomo Niemcy nie robily ze sprzedajnego oficera bohatera narodowego - co tez sugeruje pewna roznice w podejsciu do sprawy |
Robią ze Staufenberga - który jak najbardziej chciał zachować status quo z 1941 na granicy wschodniej. Ale to temat na inną rozmowę. O niemieckiej historiografii, z racji kontaktów z nią, moge opowiadać dużo. Niemniej nie miejsce na to.
Cytat: | "ujawnienie" i "trzymanie teczek w lapach by moc nimi zagrozic niewygodnym ludziom, bo "naszych" nie zdradzamy" to 2 "nieco" rozne sprawy. |
Przecież lustracja ma właśnie z tym skończyć! Ludzie, którzy uważają, że wyłączność w używaniu akt jest złem, powinni wręcz gardłować za lustarcją. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 10-04-2007, 17:40
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Przecież lustracja ma właśnie z tym skończyć! Ludzie, którzy uważają, że wyłączność w używaniu akt jest złem, powinni wręcz gardłować za lustarcją. |
nie, ogladaja telewizje, i widza co nastepuje: "jesli nam nie odpowiadasz, powiemy ze jestes agentem". "jesli bedziesz probowal udowodnic ze to nie tak, najpierw musisz uzyskac dostep do akt, a w czasie tego procesu telewizja krajowa bedzie mowila ze jestes agentem". "nawet jesli udowodnisz ze nie mielismy racji, dostaniesz gora malutka wzmianke w internecie, a caly kraj bedzie wierzyl ze jestes agentem, a kolesie ci zniszczyli teczke".
nie myl "lustracji" i "lustacji by kaczki".
mnie osobiscie cholernie sie jeszcze nie podoba pomysl "wykopac z uczelni". bo tak, ok, donosil...... tylko ze
1) polskie uczelnie maja za malo kadry i jest ona za slabo finansowana
2) gosc zarabia, a jak zarabiac pzestanie to wyladuje na MOIM utrzymaniu - bo emerytur nikt nie znosil.
3) sprawa imc Wielgusa (przepraszam, nie tytuluje zeby nie obrazac kleru) dowodzi, ze "kolesie" obecnej wladzy sa traktowani na innych zasadach |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 10-04-2007, 17:54
|
|
|
Cytat: | polskie uczelnie maja za malo kadry i jest ona za slabo finansowana |
Co do kadry to mam dokładnie odwrotne zdanie - w Polsce trzyma się na etatach ludzi, którzy już dawno powinni iść na emeryt, robiąc miejsce młodszym, zamiast trwać tam w kółko, tworzyć swoistą sitwę i blokować miejsca innym. Podczas pobytu w Niemczech byłem zachwycony tym, jak odmienna jest tam sytuacja - własnie w wyniku przyjęcia założenia, że w pewnym, ściśle okreslonym wieku profesor idzie na emeryt. Ubocznym, pozytywnym skutkiem lustracji mogłoby być to, że przewietrzyłaby uczelnie.
Cytat: | nie, ogladaja telewizje, i widza co nastepuje: "jesli nam nie odpowiadasz, powiemy ze jestes agentem". "jesli bedziesz probowal udowodnic ze to nie tak, najpierw musisz uzyskac dostep do akt, a w czasie tego procesu telewizja krajowa bedzie mowila ze jestes agentem". "nawet jesli udowodnisz ze nie mielismy racji, dostaniesz gora malutka wzmianke w internecie, a caly kraj bedzie wierzyl ze jestes agentem, a kolesie ci zniszczyli teczke".
nie myl "lustracji" i "lustacji by kaczki". |
Owszem, tu akurat masz rację. Ale obecny projekt lustracji, jeśli zostanie przyjęty, skończy z takimi praktykami.
Cytat: | sprawa imc Wielgusa (przepraszam, nie tytuluje zeby nie obrazac kleru) dowodzi, ze "kolesie" obecnej wladzy sa traktowani na innych zasadach |
Ale to przecież obecna władza doprowadziła do jego odsunięcia, podczas gdy Michnik z Rydzykiem bronili gościa (aż dziw, że w Wyborczej nie dostał po wszystkim stałej rubryki). To, że Rydzyk go zatrudnił (moja opinia o tym panu jest i tak jednoznaczna) jest jego prawem jako właściciela prywatnej uczelnii. Niemniej na państwowej robić nie powinien. Bo wtedy jego płaca idzie również z moich pieniędzy. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 10-04-2007, 18:03
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Podczas pobytu w Niemczech byłem zachwycony tym, jak odmienna jest tam sytuacja - własnie w wyniku przyjęcia założenia, że w pewnym, ściśle okreslonym wieku profesor idzie na emeryt. Ubocznym, pozytywnym skutkiem lustracji mogłoby być to, że przewietrzyłaby uczelnie. |
zapominasz tylko o "i ktos za to zaplaci" - a konkretnie ja osobiscie. natomiast nie wiem, moze humanisci maja inaczej - u mnie na informatyce na uczelnie ida tylko fanatycy i ci ktorych gdzie indziej nikt nie chcial. A "sitwa" stanowi pewien trzon jakosciowy, po zniknieciu ktorego wydzial mozna spokojnie zamknac
Grisznak napisał/a: | Ale obecny projekt lustracji, jeśli zostanie przyjęty, skończy z takimi praktykami. |
i dlatego zaczal sie od raportu, o ktorym wiadomo na 100% ze zawieral informacje klamliwe (i nie wiadomo czy nie wycieto z niego paru wspolpracownikow PiSu - a zachodza podejrzenia...), poszedl dalej zadajac publicznej lustracji od aktywnych wspolpracownikow MSZ, a w miedzyczasie na prawo i lewo oskarza wszystkich kto jest niewygodny dla systemu.......... sorry, "nie wierze". Malo tego, brzmi cholernie podobnie do PRLu z jego systemem "wrogow ludu"
Grisznak napisał/a: | Ale to przecież obecna władza doprowadziła do jego odsunięcia |
a to cos nowego...... mi sie zawsze wydawalo ze jego mogl powolac/odwolac tylko papiez
O, a swoja droga, niedlugo zobaczymy jak ta twoja teoria ma sie do praktyki:
http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/ta-publikacja-to-cios-iv-rp,893802,2943
swoja droga, wydaje sie zaprzeczac tez temu co ty powiedziales troche wyzej. I co ty osobiscie zrobisz jesli sad go uniewinni. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 10-04-2007, 18:39
|
|
|
Cytat: | natomiast nie wiem, moze humanisci maja inaczej - u mnie na informatyce na uczelnie ida tylko fanatycy i ci ktorych gdzie indziej nikt nie chcial. A "sitwa" stanowi pewien trzon jakosciowy, po zniknieciu ktorego wydzial mozna spokojnie zamknac |
No i wszytsko jasne - akurat mam siostrę na trzecim roku informatyki i znam to. Niemniej u mnie, na historii jest dokładnie tak jak opisałem - sitwy emerytów i ich faworytów, którzy są, tak jak w PRL - "mierni ale wierni".
Cytat: | a to cos nowego...... mi sie zawsze wydawalo ze jego mogl powolac/odwolac tylko papiez |
Owszem, ale tu akurat władze państwowe bardzo jasno postawiły sprawę - za co nawet dostało im się od mediów (Wprost np nazwało takie działania "jarosławizmem", na wzór józefinizmu - centralnego sterowania kościołem przez władze państwowe w Austrii). Tajemnicą poliszynela jest zaś, iż sprawa była konsultowana na linii prezydent - papież.
Aha, proszę nie mylić likwidacji WSI z lustracją - to dwie, oddzielne rzeczy.
A co do Ceynowy, to time will tell. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 10-04-2007, 19:59
|
|
|
Grisznak napisał/a: | Tajemnicą poliszynela jest zaś, iż sprawa była konsultowana na linii prezydent - papież. |
mhm...... a prezydent juz od tygodnia sie wyrywa zeby "skonsultowac" ukraincow, a oni od tygodnia powtarzaja ze poradza sobie bez niego
Grisznak napisał/a: | Aha, proszę nie mylić likwidacji WSI z lustracją - to dwie, oddzielne rzeczy. |
aha, robione przez dokladnie tych samych ludzi w dokladnie ten sam sposob
Grisznak napisał/a: | A co do Ceynowy, to time will tell. |
co nie odpowiada na moje pytanie. Co ty osobiscie zrobisz jesli okaze sie, ze publicznie (i prawdopodobnie wielokrotnie), nie majac ku temu zadnego dowodu, na podstawie publikacji w gazecie oskazyles czlowieka o cos, co on sam jesli jest niewinny uznaje prawdopodobnie za CIEZKO obazliwe. Powiesz "oh well" i pojdziesz dalej a on niech sobie stoi opluty przez kilka(dziesiat) tysiecy osobnikow wyciagajacych rownie pochopne wnioski tylko dlatego, ze zgadzaja im sie ze swiatopogladem (bo, jak powiedziano wyzej, zadnego dowodu tak naprawde nie ma)? |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 10-04-2007, 20:44
|
|
|
Grisznak napisał/a: | No i wszytsko jasne - akurat mam siostrę na trzecim roku informatyki i znam to. Niemniej u mnie, na historii jest dokładnie tak jak opisałem - sitwy emerytów i ich faworytów, którzy są, tak jak w PRL - "mierni ale wierni". |
Masz (miałeś?) bardzo kiepski uniwersytet. Ja koncze międzywydziałówke na arcykomuszym UMCS, bronie pisze magisterkę z historii, ale uczestniczyłem w zajęciach łącznie na 4 czy 5 wydziałach i z tego typu sytuacją się nie spotkałem.
Choć plotki z sąsiedztwa czasem mrożą krew w żyłach. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-04-2007, 07:08
|
|
|
Cytat: | Masz (miałeś?) bardzo kiepski uniwersytet. |
UMK - podobno jeden z najlepszych w kraju. Zaś od znajomych z kilku innych słyszałem podobne rzeczy.
Cytat: | Co ty osobiscie zrobisz jesli okaze sie, ze publicznie (i prawdopodobnie wielokrotnie), nie majac ku temu zadnego dowodu, na podstawie publikacji w gazecie oskazyles czlowieka o cos, co on sam jesli jest niewinny uznaje prawdopodobnie za CIEZKO obazliwe |
Zaraz, zaraz...jeśli jest niewinny, to w takim razie bez żadnego problemu i proszenia kogokolwiek powinien dostać swoje dokumeny sam - bo tak mówi obecne prawo. Odmawia się ich wydania tylko osobom współpracującym.
Mogę zaś powiedzieć, na podstawie rozmów, które z Ceynową słyszałem, że plącze się zdrowo. Raz twierdzi, że się nie spotykał, potem, że jednak się spotykał. Raz, że zawsze zadawali mu te same pytania, pytany zaś "jakie", odpowiada, że nie przypomina sobie. Jeśli zaś chodzi o mnie, sam nie napisałbym podobnego artykułu gdybym nie miał żelaznych dowodów. Ufam, że autorzy tamtego tekstu zrobili podobnie. Jeśli nie, odbije się to na moim zaufaniu do magazynu. |
|
|
|
|
|
Sakura_chan
Pure Angel
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 11-04-2007, 10:56
|
|
|
Lustracja to powinna była być przeprowadzona po 89 r. Zmienił się ustrój to logiczne byłoby że nowa władza chciałaby zrobić porządek. I jeśli już lustrować to nie mierzyć wszystkich jedną miarką, bo byli tacy którzy prześladowali i tacy którzy podpisali bo np bali się o rodziny ale nie donosili. A to co jest teraz to wygląda jak dzika łapanka stworzona po to by sprawiać wrażenie że rządzący w ogóle czymś się zajmują. Bo poważniejszych problemów w tym kraju oczywiście nie ma. W takim kształcie jak teraz to lustracja przyniesie więcej krzywdy niż pożytku |
_________________ To add colour to your boring today
To put magic into your melancholic tomorrow
I have come to change those nonchalant times you spent
Into precious memories
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-04-2007, 17:44
|
|
|
A propos kwestii WSI - właśnie przeczytałem fragmenty analizy rozwiązania WSI sporządzonej przez Ośrodek Analityczny Stratfor, jedną z najbardziej prestiżowych instytucji tego rodzaju na świecie. I co z niego wynika? Ano to, że dzięki temu posunięciu zachodnie agencje wywiadowcze mogą po raz pierwszy podjąć normalną współpracę z polskimi służbami, które przez ostatnie kilkanaście lat były obsadzone przez ludzi z nominacji KGB. Pełen tekst, dla ciekawych, na stronie, http://www.stratfor.com/ (trzeba się zarejestrować).
A co do lustracji na uczelniach - ciekawe, że za nią opowiada się całe grono zasłużonej kadry profesorskiej. Podejrzewam, że takie nazwiska jak Roszkowski, Chwalba, Legutko, Stelmachowski, Grad czy Krasnodębski mówią coś większości tu obecnych. W Krakowie apel o lustarcję podpisało gros pracowników naukowych. Czyli jednak Ceynowa et consortes wcale nie są (jak twierdzą) głosem polskiego środowiska naukowego. |
|
|
|
|
|
Galakar
Archmage Assasin
|
Wysłany: 11-04-2007, 18:52
|
|
|
Grisznak napisał/a: | No i wszytsko jasne - akurat mam siostrę na trzecim roku informatyki i znam to. Niemniej u mnie, na historii jest dokładnie tak jak opisałem - sitwy emerytów i ich faworytów, którzy są, tak jak w PRL - "mierni ale wierni". |
Grisznak gdzie studiujesz historię?? :D A co wykopywania starych profesorów, to nikt mi nie zastąpi wykładów z profesorem Ziółkowskim ^_^ Ech... to były piękne czasy :) Stary, ale jary :D
Grisznak napisał/a: | A co do lustracji na uczelniach - ciekawe, że za nią opowiada się całe grono zasłużonej kadry profesorskiej. |
Wiesz, lustracja jest dobra, lustracja by pognębić ludzi jest zła. Spójrzmy chociaż na Ceynowa, on już jest agentem, mimo że sąd mu tego jeszcze nie udowodnił. W Polsce jest dzika lustracja kierowana przez rząd przeciwko osobom, które się głośno sprzeciwiają. Nie mówię, że to wina PiSiorów, bo to samo było za SLD (choć jakoś przeciwnicy PiS nie chcą tego pamiętać), twierdzę że to się powinno skończyć, a nowa ustawa tego nie gwarantuje.
Grisznak napisał/a: | A propos kwestii WSI - właśnie przeczytałem fragmenty analizy rozwiązania WSI sporządzonej przez Ośrodek Analityczny Stratfor, jedną z najbardziej prestiżowych instytucji tego rodzaju na świecie. I co z niego wynika? Ano to, że dzięki temu posunięciu zachodnie agencje wywiadowcze mogą po raz pierwszy podjąć normalną współpracę z polskimi służbami, które przez ostatnie kilkanaście lat były obsadzone przez ludzi z nominacji KGB. Pełen tekst, dla ciekawych, na stronie, http://www.stratfor.com/ (trzeba się zarejestrować). |
No tak, mogą bo już i tak znają nazwiska wszystkich agentów bo ktoś im je podał na tacy :P Raport powinien po pierwsze obejmować tylko osoby które dokonały złamania prawa, po drugie lista nazwisk powinna być tajna, po trzecie nie powinno się podawać osób nadal działających gdyż to naraża na szwank osoby z nimi współpracujące (spójrzmy chociaż na domniemaną sprawę w Rosji aresztowania znajomego osoby której nazwisko znalazło się na liście WSI). Ogólnie pan Macierewicz pokazał swoją całkowitą niekompetencję w tym co robi i powinno się go postawić przed Trybunałem Stanu. Wbrew temu co niektórzy twierdzą, zarówno Prezydent jak i Premier są w tej sprawie całkowicie niewinni i nie ma się co do nich czepiać :) |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-04-2007, 20:07
|
|
|
Cytat: | Grisznak gdzie studiujesz historię?? :D A co wykopywania starych profesorów, to nikt mi nie zastąpi wykładów z profesorem Ziółkowskim ^_^ Ech... to były piękne czasy :) Stary, ale jary :D |
Studiowałem. A gdzie, to stoi dwa posty wyżej. Nie jestem za absolutnym wyrzuceniem starej kadry, nie imputuj mi czegoś, czego nie napisałem. Jestem za przewietrzeniem atmosfery i wprowadzeniem systemu, który sam zmusi częśc najstarszych do odejścia ze stanowisk - co wcale nie wyklucza ich możliwości pracy naukowej a jedynie zwiększa dynamikę wewnątrzuczelnianą. Kilkoro profesorów tej starej kadry z którymi rozmawiałem (a mówię o ludziach, których bardzo szanuję, żeby nie było, że ze mnie jakiś jakobin do sześcianu - bo jakobin pewnie tak, w końcu lata czytania o nich robią coś z człowiekiem) i przyznali mi jedynie rację. Na zachodzie emerytowany profesor pracuje naukowo, publikuje, itp. U nas zresztą też.
Cytat: | a nowa ustawa tego nie gwarantuje |
Dlaczego? |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 13-04-2007, 10:10
|
|
|
Czas. Prawo, aby było skuteczne, musi być szybkie. Słynny "rozsądny termin" nie jest tylko zwykłym sloganem; on ma gwarantować, że w momencie ukończenia postępowania strona nie umrze ze starości. Procedura lustracyjna przewidywana obecną ustawą potrwa lata. Jestem tu akurat optymistą, i sądzę że IPN dostanie wystarczająco dużo ludzi i środków, aby uporać się z problemem w 5-6 lat (a nie 15, jak to wynika z obecnego tempa). Ostatecznie, obecna ekipa raczej na IPN nie skąpi. Dla tzw. "przeciętnego obywatela" to niewielki problem. Dla polityka, czy osoby w rodzaju adwokata lub radcy prawnego, to miecz Damoklesa, wiszący nad karierą przez kilka lat. Przez te kilka lat, można taką osobę obsmarowywać właściwie bezkarnie - ewentualne procesy o zniesławienie czy ochronę dóbr osobistych zostałyby prawdopodobnie zawieszone do czasu rozpatrzenia oświadczenia przez IPN. A jak wygląda sytuacja z wielkim tytułem i malutkim sprostowaniem, to było już poruszane na temacie.
I drugi problem - osoba składająca oświadczenie tak naprawdę nie wie, czy złożyła je zgodnie z prawdą. Istnieje kilkadziesiąt kategorii kontaktów z organami państwa, podpadającymi pod oświadczenie, przy czym pogląd składającego oświadczenie na charakter tych kontaktów oraz stan z akt organu wcale nie muszą się pokrywać. Nie piszę tu o sytuacji, w której ktoś gada, że "donosiłem, ale nikogo nie skrzywdziłem" itp., ale o kwestiach czysto formalnych, o ustaleniu przynależności do określonej kategorii. A coś wpisać trzeba - nie można napisać "kontaktowałem się/współpracowałem, ale nie wiem w jakim charakterze". |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-04-2007, 08:31
|
|
|
To ja może podam coś, co niektórych tu obecnych może zainteresować (bo choć nas nie dotyczy, naszych rodzin może). Otóż IPN otworzył infolinię telefoniczną, pod którą dzwonić można w wywpadku wątpliwości dotyczących wypełniania oświadczeń. Pod telefonem dyżurują radcy prawni, którzy powinni w większości spraw pomóc.
Dzwonić można w poniedziałki i czwatki od 8.30 do 11 oraz we wtorki i piatki od 8.15 do 14. Telefon: 0-801 585 895 |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 14-04-2007, 09:40
|
|
|
Idea dobra, natomiast jest jeden myk...
Od 8.30 do 11?? Toć wtedy wszyscy zainteresowani są w pracy!! |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|