Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Lustracja i takie tam... |
Wersja do druku |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-04-2007, 10:14
|
|
|
Mai_chan napisał/a: | Idea dobra, natomiast jest jeden myk...
Od 8.30 do 11?? Toć wtedy wszyscy zainteresowani są w pracy!! |
Ludzie, którzy odbierają telefony też.
A poza tym, można od 8 do 14. |
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 14-04-2007, 10:42
|
|
|
Dobra dawno mnie nie było i zapomnieliście zapewne jakim jestem utrapieniem :P Toteż przypomnę.
Sakura_chan napisał/a: | jeśli już lustrować to nie mierzyć wszystkich jedną miarką, bo byli tacy którzy prześladowali i tacy którzy podpisali bo np bali się o rodziny ale nie donosili. |
Prawda. Dla mnie jasne jest, że ścigać należy tych, co donosili i wyrządzili tym innym ludziom wymierne szkody, chociażby natury moralnej. I też w różnym środowiskom różna była uwaga poświęcana przez SB. Toteż nie używam pojęcia "współpracownik/agent SB" w odniesieniu do osób, które nie donosiły, względnie zmuszono je do donoszenia.
Lustrować IMO należy wszystkich, ale karać tylko tych, którzy sami z własnej nieprzymuszonej woli robili innym krzywdę by się przypodobać partii. Tacy ludzie nie mają prawa pozostać bezkarni, takich ludzi należy ścigać i karać, ponieważ wyrządzali innym potworną krzywdę. Krzywda, jaka się teraz komukolwiek dzieje jest niczym w porównaniu do piekła, jakie ci (tu wstawić odpowiednio dosadne określenie) zgotowali ludziom, na których donosili. Służby bezpieczeństwa były organizacją zbrodniczą, co do tego nie ma wątpliwości. Ten kto dobrowolnie (powtarzam: DOBROWOLNIE) jest oczami i uszami przestępcy, jest współwinny zbrodni. Tego nie wolno ignorować i udawać, że tego nie było. To było i musi zostać ukarane, albo nie jesteśmy państwem prawa.
Osobną ciekawostką jest sprzeciw środowisk akademickich i dziennikarzy. Nie wiem, jak wy, ale mnie robi wielką różnicę to, czy dziennikarz był kapusiem czy też nie. Bo kapusiowi się nie wierzy. Zdrajca zawsze może zdradzić ponownie. Nie widzę też powodu, czemu uczciwi ludzie mieliby się bać lustracji. No, chyba że się boją, że kolega po fachu obrzuci ich błotem, ale za to już niech podziękują szokującej kulturze wypowiedzi jaka w mediach panuje. Dla mnie strach i protest są oznaką nieczystego sumienia. A nieczyste sumienie ludzi publicznych to nie jest ich prywatna sprawa. Ludzie mają prawo wiedzieć, kto kim był przedtem. Inaczej jak niby mamy wiedzieć, komu wierzyć a komu nie?
Sakura_chan napisał/a: | Lustracja to powinna była być przeprowadzona po 89 r. Zmienił się ustrój to logiczne byłoby że nowa władza chciałaby zrobić porządek. |
Proponuję za to podziękować rządowi Mazowieckiego i środowiskom liberalnym. Czyli rozmaitym poanom pokroju Donalda Tuska, którzy do tej pory są przy władzy i do tej pory nikt nie pamięta, że to z ich winy lustracja nie została przeprowadzona wtedy, gdy był na to najlepszy czas. Dodajmy słynne wotum nieufności dla rządu Olszewskiego kiedy próbowano się za lustrację wziąść i miało to szanse powodzenia. Za te wyskoki liberalna opcja polityczna ma u mnie raz na zawsze skutecznie przerąbane, nie wspominając już o ich poglądach na rozmaite sprawy. |
"The X-Files", #4 "Squeeze" |
Autor posta: rip LunarBird CLH
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 01-05-2007, 10:52
|
|
|
Rewiduje swoją postawę wobec lustracji. Otórz jestem za całkowitą lustracją wszystkich POCZĄWSZY OD WSZELKIEJ MAŚCI PRZEŚLADOWANYCH PRZEZ REŻIM KOMUNISTYCZNY!
Powodem są informacje o już drugim wielkim opozycjoniście i wielkim zwolenniku prawicy, który to przez reżim komunistyczny był gnębiony i do paki wsadzany z powodów, których nie wymienie, chyba, że na priwie, a które śmiech tylko wywołać mogą.
By się przydało, żeby to zlustrowali, bo jego rodzina wiedziałaby, jakiego Bochatera przez ch ma w swych szeregach i przestałaby się nim tak donośnie chwalić. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 01-05-2007, 12:42
|
|
|
Zeg, może za bardzo siedzę ostatnio w moim zamku w Bobrownikach (ha, znalazłem już kilkunastu starostów razem z przebiegiem kariery!), ale nie słyszałem o niczym takim. Coś ty wymyślił?
A i miło wiedzieć, ze się zgadzamy. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 10-05-2007, 21:51
|
|
|
http://fakty.interia.pl/tylko_u_nas/wywiady/news/rmf-posel-pis-zrobil-nikczemna-rzecz,908264
*/me zastanawia sie, czy Grisznak nadal wierzy w gruszki na wierzbie czyli niezawislosc i apolitycznosc procesu lustracyjnego*
Cytat: | Okazało się, że wyeliminowani ze składu sędziowie teczki w IPN rzeczywiście mają. W teczce Adama Jamroza jest notatka, że zdecydowanie odmówił współpracy ze służbami PRL ze względów moralnych. Sędzia Marian Grzybowski został zaś zarejestrowany dopiero 19 czerwca 1989 r., czyli po wyborach do Sejmu kontraktowego. Poseł Mularczyk przyznał, że wiedział o tym i nie poinformował o tym TK. Dlaczego tak się zachował, nie potrafił odpowiedzieć. Ale decyzja juz zapadła i nie ma odwrotu. |
|
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 14-05-2007, 11:48
|
|
|
No, coraz więcej wskazuje na to, że jednak wprowadzi się powszechny dostęp do teczek. Skoro już Michnik, Kaczor i Parda mówią jednym głosem... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-05-2007, 12:40
|
|
|
Średnio to widzę...obostrzenia jakies muszą być. Podejrzewam, że skończy się to tak, jak z archiwami wojskowymi czy niektórymi państwowywmi - zamawianie na kilka miesięcy przed czasem, wydzielony czas korzystania i brak możliwości kopiowania.
Ysen, jeśli babrałeś się kiedyś w jakimś państwowym archiwum starego typu, to pewnie wiesz o czym mówię. Tutaj np. archiwa kościelne są sto razy bardziej przyjemne w korzystaniu.
A propos poruszanego wcześniej wątku. Time jednak told, mianowicie sąd uznał, że Wprost nie naruszyło prawa podając dane o agenturalnej przeszłości Ceynowy. |
|
|
|
|
|
Humman
obserwator
Dołączył: 22 Maj 2007 Skąd: gdzie diabeł mówi dobranoc a kokot dzień dobry Status: offline
|
Wysłany: 23-05-2007, 21:07
|
|
|
Przez ten PIS cała ta halo z lustarcją, musieli pierwsi bliźniacy w Polsce być jakoś skrzywieni moralnie przez SB czy UB bo uraz moralny mają i fobie aby osądzać się z historią sysemu który upadł 17 lat temu.
Teraz lustrują kogo mają za wroga z materiałów stanowiących max. 1/3 całej dokumentacji ubecji bo reszte zdążyli spalić a pare teczek pewnie podrobić.
Do do lustracji to nie wygaśnie ona szybko w czasie rządów tego pokolenia bo za głeboko tym PLR-u w nich tkwi całe szczęście za młody jestem na te akcje.
Druga sprawa że rządząca teraz ekipa patrzy tylko wstecz nie myśląc wogóle o przyszłości ani nawet teraźniejszości. Nie długo z połowa narodu wyjedzie na wyspy za pracą a rząd myśli jakie jeszcze pomniki armi czerwonej niszczyć. Zanim pis zlustruje wszystkich których chce zastanie nas euro 2012 i bedzie koniec świata- pierwsze mistrzostwa które się nie odbyły. |
_________________ in every life we have some trouble, when you worry you make it double don't worry, be happy
człowiek jest jedyną istotą która wie że umrze, zwierzyniec żyje w błogiej nieświadomości
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|