FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
  Co by było gdybyś zobaczył diabła?
Wersja do druku
Caladan Płeć:Mężczyzna
Chaos is Behind you

Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
Omertà
Syndykat
WOM
PostWysłany: 26-04-2007, 15:22   

Na nie poważnie
z diabłem na panienki
z jezusem na piwo
z matką boska do kina
od śmierci bym ukradł kosę
z kosmitką gdzieś w kosmos

Na poważnie psychiatrkowie poznałbym jescze więcej osobistości. Z mojego punktu widzenia prędzej spotkałbym Krakena niż kogos tamtej trójki ale gdyby przez przypadek zobaczył teologiczną postać wtedy moje zachowanie byłoby trudne do zweryfikowania.

What I'd do to see a smile

Even for a little while

And no one loves you when you're evil

I'm lying through my teeth!

Your tears are all the company I need
Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
4934952
achiever
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-04-2007, 17:07   

Spory na temat tego czy Jezus był wielkim joginem istnieją.

Prawdopodobnie spotkał się z tradycjami wschodnimi, bo nie wiadomo czy w ogóle Jezus istniał (najpewniej istniał, nie czytałem/nie dowiedziałem się dotąd wystarczająco by móc pisać w inny sposób).

Zeg:

Cytat:

religie wschodnie to nie tyle Indie, które w tym okresie nie posiadały żywszych kontaktów z ludami okolic Morza Śródziemnego.

I tutaj znowu, kiedyś czytałem na pewnym amerykańskim forum rozważania jak hinduskie religie mogły wpłynąć na Jezusa, a szczególnie chodziło chyba o wedantę. Niestety nie pamiętam dokładnie argumentów ani podawanych źródeł, nie uważam tego jednak obecnie za coś szczególnie istotnego. Być może faktycznie Indie Jezusa nie dotknęły.

Co do zoroastryzmu, np. w piśmie Gnosis J. Prokopiuka, któryś z redaktorów (być może nawet Prokopiuk) przytaczał hipotezy na temat wcielenia Chrystusa w człowieka Jezusa, a nawet w dwóch Jezusów (bo miało być ich dwóch), z któych jeden był właśnie inkarnacją Zaratustry. Zatem więc teorie są naprawdę różne i w mojej opinii niektóre nieźle pokręcone.
Powrót do góry
Juri Płeć:Kobieta

PostWysłany: 26-04-2007, 17:57   

Co do Jezusa, to strasznie dużo jest teorii, im głębiej je się poznaje tym bardziej można się pogubić, dlatego ja ich nawet nie tykam.
A czy istnienie Jezusa nie jest potwierdzone historycznie? Ksiądz coś mi kiedyś tak mówił, ale księżom trudno uwierzyć xD

Co ja bym zrobiła?
Diabła bym się przestraszyła. Jednak gdyby się okazało, że to jakiś mężczyzna lub kobieta, ten strach na pewno byłby mniejszy. Ale i tak nie miałabym ochoty z nim rozmawiać.
Gdyby to był Jezus czy Matka Boska, to dla pewności próbowałabym ich dotknąć. Potem zadawałabym pytania, albo słuchała co mają do powiedzenia. Oczywiście byłby szok, ale raczej to już po tym zdarzeniu, nie przed lub podczas.

I wydaje mi się, że zmieniło by to moje życie. Nie wiem w jakim stopniu, ale wpłynęłoby na mnie na pewno. Moja wiara byłaby większa, pewnie stałabym się bardziej religijna.
Ale też możliwe, że gdyby to było zwykłe: pojawiło się nagle i tak samo szybko zniknęło, to bym stwierdziła, że mam omamy, a przynajmniej próbowała to sobie wmawiać.

Nagle ot tak przy kolacji trafia prosto w mózg."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 26-04-2007, 20:53   

Cytat:
Spory na temat tego czy Jezus był wielkim joginem istnieją.

Biorą się głównie z całkowicie zmyślonej opowieści pewnego rosyjskiego dziennikarza z XIX w. który twierdził, że widział w jakimś klasztorze buddyjskim zapisy o lamie Issie (Jezusie). Jakiś czas potem ktoś ten klasztor odwiedził i okazało się, że Ruskiego tam nigdy nie było, historia była zmyślona od początku do końca.

Cytat:
Co do zoroastryzmu, np. w piśmie Gnosis J. Prokopiuka, któryś z redaktorów (być może nawet Prokopiuk) przytaczał hipotezy na temat wcielenia Chrystusa w człowieka Jezusa, a nawet w dwóch Jezusów (bo miało być ich dwóch), z któych jeden był właśnie inkarnacją Zaratustry. Zatem więc teorie są naprawdę różne i w mojej opinii niektóre nieźle pokręcone.

Ktokolwiek napisał coś takiego nie ma wielkiego pojęcia o zoroastryzmie i w związku z tym powinien być zignorowany. Zoroaster nie ma najmniejszego zamiaru reinkarnować, mesjasz który ma nadejść, Saoszjant, będzie jego potomkiem, spłodzonym z dziewicy która wykąpie w jeziorze Któregonazwyzapomniałem i zostanie zapłodniona ukrytym tam nasieniem proroka.

Martinez Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 26-04-2007, 21:52   

Najogólniej ujmując diabła nie chciałbym spotkać, ponieważ diabeł kojarzy mi się ze Złem, a ze Zła nic dobrego nie wychodzi. A któż to wie czy codziennie nie mijamy ludzi którzy mają w sobie coś z diabła.

A co do Jezusa i Matki Boskiej to po ostatniej książce (jak ja lubie czytać herezje:), którą teraz kończę, to hmmm... a cóz może się zmienić w życiu po spotkaniu z normalnymi ludzmi.

Utkneła w nieskończonej pętli powtórzeń, a on jest idiotą.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5540199
achiever
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 27-04-2007, 09:00   

Ysen:

Cytat:
Ktokolwiek napisał coś takiego nie ma wielkiego pojęcia o zoroastryzmie i w związku z tym powinien być zignorowany.

Spoko, jednak wciąż większym autorytem jest dla mnie Jerzy Prokopiuk i to co on autoryzuje (omawiana teoria jest poza tym nie klasyczną zoroastryzmu, ale gnostycką czy z związana z gnostycyzmem, a oni tam maja swoje "mieszadła"). Tak czy inaczej ignoruję jakąkolwiek taką teorie, czy z dziewicy czy podwójnych Jezusów, bo nie jest to do niczego potrzebne (chyba że jakiś teleturniej to wtedy warto wiedzieć lepiej).

EDIT/

Martinez:

Cytat:
A któż to wie czy codziennie nie mijamy ludzi którzy mają w sobie coś z diabła.

No no, potem ludzie, którzy mają coś z anioła zabijają powyższych, żeby wyplenić zło. Jezus też miał coś z diabła, więc go skrzyżowali...
Powrót do góry
Arita Płeć:Kobieta
Unpredictable

PostWysłany: 27-04-2007, 19:57   

Szczerze nie mam pojęcia co bym zrobiła. Gdybym spotkała diabła przestraszyłabym się a później? Chyba nie wdawałabym się w nim w głębsze rozmowy, ale napewno o coś bym zapytała.
A gdybym spotkała Jezusa lub Maryję to po pierwsze zastanowiłabym się czy to, aby napewno jest postać święta czy diabeł. Właśnie niedawno rozmawialiśmy na religii o tego typu sprawach i z tego co się dowiedziałam, diabeł może przybrać postać Maryji czy Jezusa (zresztą każdą postać jaką chce). Wogóle nie wiem czy to realne żeby spotkać Chrystusa na ulicy. Jeśli chodzi o objawienia to owszem, ale takie zwykłe (chociaż nie wiem czy takie zwykłe) spotkanie, no nie wiem. Ale gdyby tak się stało to pewnie bym z nimi porozmawiała, zadała tysiące pytań, które by mi wpadły do głowy w tamtym momencie.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
6735058
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 27-04-2007, 20:18   

Juri napisał/a:
Co do Jezusa, to strasznie dużo jest teorii, im głębiej je się poznaje tym bardziej można się pogubić, dlatego ja ich nawet nie tykam.
A czy istnienie Jezusa nie jest potwierdzone historycznie? Ksiądz coś mi kiedyś tak mówił, ale księżom trudno uwierzyć xD

Nie znam poważnego historyka, który odważyłby się oficjalnie zanegować jego istnienie.
Powrót do góry
Alira14 Płeć:Kobieta
Wielkie Prych

Grupy:
House of Joy
WIP
PostWysłany: 27-04-2007, 20:32   

*czyta komentarze z serii "jakby byl bishonenem to...*
*załamała się*
Dziewczyny zdajecie sobie sprawę, że diabeł jako istota nadnaturalna mógłby zmienić wygląd, wy byście podpisały ten pakt, umarły/ spełniłyby się wymogi umowy/ itd. to diabeł tylko wrzasnął by "SUCKER!!!" wrócił do swojej normalnej postaci i zrobił wam coś nie miłego? Nie spodziewajcie się romansu po kimś kto
a) nienawidzi rasy ludzkiej
b) chciał stworzyć własny raj bez Boga, a Bóg= miłość, więc piekło raczej nie jest zbyt milusińskim miejscem
Przypomina mi się czytany na maturę "Mnich" Lewisa. Najpier pojawił się Ambrozjowi (don't ask, książka z okresu romantyzmu, facet sam się przyznał, że na jego twórczość miał wielki wpływ "Cierpienia Młodego Wertera" Goethego i "Judyta" Markiza De Sade) szatan pod postacią anioła z tęczowymi skrzydłami. Jak już zostały spełnione wymogi umowy (uwolnienie mnicha z więzienia inkwizycji) zrzucił go ze skały i zostawił żywego na gnicie. A póżniej radosna wieczność w piekle XD.

Jakbym zobaczyła diabła? Hmmm... Zaczęłabym dygotać. Dusić się ze strachu. I ostatnia rzecz jaka by mi przyszła w takiej sytuacji do głowy to zadawanie mu jakichkolwiek pytań. Miałabym raczej myśli z serii "czemu czytałam te wszystkie horrory?!?"
No i przypomniałabym sobie wszystkie sceny z pierwszej części "Egzorcysty", które sprawiały, że chowałam głowę za poduszkę i miałam koszmary nocne (wiecie, dziecko pierwszy raz obejrzało to w wieku 7-8 lat...)

Jezus i Maryja? Wzruszenie zmiksowane z ulgą.

Daria - Czy kiedykolwiek nasz wygląd nie wpływa na to jak nas oceniają?
Jane - Kiedy oddajesz organy do przeszczepu, no chyba, że to oczy

Daria, 2x06 -"Monster"
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
3270122
Melmothia Płeć:Kobieta
Sexy Chain Smoker

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 27-04-2007, 20:55   

Alira14 napisał/a:
Jak już zostały spełnione wymogi umowy (uwolnienie mnicha z więzienia inkwizycji) zrzucił go ze skały i zostawił żywego na gnicie.

Należało mu się. Mógł mu zrobić wiekszą krzywdę. Biedna siostrzyczka...
Zastanawiałam sie jeszcze co do tego diabła. Te dziwne wyobrażenia jego osoby są też powodowane pewnymi postaciami, chociażby Mefistofelesem z Fausta Goethego (jakoś nie wydawał się straszny, wrecz przeciwnie), czy upadłym aniołem z Raju Utraconego Miltona.
Wcześniej, jak pisałam co bym zrobiła, zobaczywszy diabła, starałam sie wyobrazić sobie to tylko z perspektywy chrześcijanskiej, bez zagłębiania sie w to, jaki może być diabeł. Ale dziś to wyglada mniej więcej tak: diabeł --> demon --> istota, która ździebko odbiega wyobrazeniami od pierwowzoru, najczęściej przystojny, zawsze intrygujący. I to ostatnie jest zwykle brane pod uwagę. Nie ten gostek, który siedzi w leju w dziewiątym kręgu.

G.F.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Azag Płeć:Mężczyzna
Shade Reaver

PostWysłany: 28-04-2007, 00:09   

Juri napisał/a:
Ksiądz coś mi kiedyś tak mówił, ale księżom trudno uwierzyć xD

Czemu? Wielu z nich ma wykształcenie wyższe - czy religia powoduje, że ktokolwiek przestaje być wiarygodny??
achiever napisał/a:
Martinez:

Cytat:
A któż to wie czy codziennie nie mijamy ludzi którzy mają w sobie coś z diabła.

No no, potem ludzie, którzy mają coś z anioła zabijają powyższych, żeby wyplenić zło. Jezus też miał coś z diabła, więc go skrzyżowali...

Skoro prawda wiary głosi, że szatan jest głównym sprawcą grzechu, a każdy człowiek jest grzeszny to każdy ma w sobie coś z diabła.
Natomiast napewno nikt nie ma w sobie nic z anioła (w sensie dobrego anioła) - z tego co się orientuje to są to zupełnie inne niż my istoty. O wiele bardziej trafne byłoby powiedzenie: Ci co mają coś z Boga, tylko, ze akurat zabijanie w celu wyplenienia zła jest absolutną ostatecznością. Oczywiście jestem przeciwnikiem kary śmierci, ale jednak jest o niej zapis w KKK. Nie przypominam sobie też żadnego konkretnego współczesnego realnego wydarzenia, w którym ktoś w imię dobra zabija złych ludzi (nawet takiego w którym sprawca byłby chory psychicznie).
Jezus natomiast był człowiekiem (jednym z dwóch), który nie miał w sobie nic z diabła, a ukrzyżowali go dlatego, że był im "niewygodny", a zrobili to ci, którzy mieli w sobie coś z diabła.

Numer Gadu-Gadu
6320346
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 28-04-2007, 00:15   

Przypominam, że temat brzmi "Co byś zrobił..."

To NIE jest temat na dyskusje o prawdach wiary czy innych aspektach wiary, bądź o karze śmierci, bądź o KK!

Pytanie brzmi "CO BYŚ ZROBIŁ GDYBYŚ ZOBACZYŁ/A..."!

I TEGO proszę się trzymać!

IKa
Powrót do góry
B-Real Płeć:Mężczyzna
Me, Myself and I

PostWysłany: 02-05-2007, 19:33   

Jezus byl ale to niebyl syn bozy czy cos. Naprawde jest jeden BOG niema maryi, jezusa itp ja wieze w cos takiego Ze ziemia byla niezamieszkala planeta o dobrych warunkach atmosferycznych i pewnego dnia kosmici przylecieli na nia i zaczeli eksperymentowac z genetyka zapuscili pare roznych bakteri i postanowili obserwowac ewolucje gdyz to sa kosmici co bardzo dlugo lat zyja i tak powli zaczelo sie ksztaltowac zycie na ziemi gdy byly dinozaury kosmici postanowili iz zrobia rase ktora bedzie sie sama rozwijala intelektoalnie ale niemogli ich stworzyc jak byly dinozaury bo piersi ludzie niemogli by sie rozwinac. Dlatego usuneli dinozaury z ziemi i stworzyli srodowisko dla ludzi, ludzie zaczeli sie rozwijac i jak juz bili w dosc jeszcze prymitywnym czasie rozwoju kosmici postanowili zeslac na ziemie jednego z nich ktory przybierze ludzka forme i sprawdzi jak ludzie funkcjonuja. Ten kosmita mial duzo przyzadow niewidocznych dla ludzkiego oka ktorymi uzdrawial ludzi, lecz ludzie byli zbyt glupi i zabili tego kosmite to inni kosmi postanowili zemscic sie nad ludzmi i przylecieli wielkim statkiem przez ktorego niebo stalo sie ciemne i tak jak byly jakie kolwiek katakli biblijne to wszystko kosmici robili, wszystko to by ludzie mogli wpas na cos takiego jak wiara a wiekszosc historii to nacpni ludzie wymyslali a w tamtych czasach ktos walna plote i kazdy wierzyl w to teraz kosmici nie ingeruja w ludzkie zycie bo jestesmy zbyt madrzy i zaczelibysmy cos podejzewac... Ale ten jeden bog jest i istnieje ^^
A co do tego co bym zrobil jak bym zobaczyl diabla to by wszystko zalezalo w jakim stanie psychicznym bym byl w danej chwili zapewne bym sie bym sie zbrechtal potem przerazil nastepnie zmieszal a potem potem to zalezy jakie by mial wobec mnie zamiary xD

- Blokowiska i Bloki betonowe uroki...
- Dniem i Noca...Przyjaciolom sluzyc Pomoca !!
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
10745502
Hisayo Płeć:Kobieta
Mniumniu! ♫

PostWysłany: 10-05-2009, 10:24   

Tyczek napisał/a:
A przykładowo pokazał by się jako przystojny młodzieniec w czarnych włosach...

Diabeł-bizon? Hm. Ciekawe.

Jeśli chodzi o Jezusa, to prawdopodobnie zrobiłabym tak samo jak Grisznak - w tej chwili nic innego nie przychodzi mi do głowy, a i to jest w zasadzie najrozsądniejsze (i najfajniejsze!).
Dobra, mozecie nie brać tego na poważnie, aktualnie jestem po śniadaniu, wiec mi sie we łbie przewraca... ==

Numer Gadu-Gadu
1909381
Pan B Płeć:Mężczyzna
hmm....

PostWysłany: 11-05-2009, 10:07   

Gdybym spotkał diabła to ...umarłbym.
Gdybym spotkał Boga to .... umarłbym.
Gdybym spotkał samego siebie to.... pewnie poszedłbym ze sobą na piwo.

Numer Gadu-Gadu
11631847
Strona 2 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu