FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
  Co by było gdybyś zobaczył diabła?
Wersja do druku
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 25-04-2007, 20:28   Co by było gdybyś zobaczył diabła?

Pytanie nasunęła mi czytana właśnie książka. Co stało by się z waszym życiem i wami (waszym postrzeganiem świata, postawą światopoglądową, nastawieniem do życia etc.) gdybyście nagle, idąc ulicą spotkali istotę nadprzyrodzoną, ważną dla religii katolickiej: powiedzmy diabła, Jezusa lub Matkę Boską, co więcej w sytuacji, która dałaby się zinterpretować jednoznacznie: to jest ten, jedyny oryginał, który naprawdę istnieje? Jak wpłynęłoby to na wasze życie?

Numer Gadu-Gadu
1271088
Cerber Płeć:Mężczyzna
lol

PostWysłany: 25-04-2007, 20:40   

o! kiedyś rozmawiałem z kolegą na ten temat. Plan był taki, że on go zagada (szatana), a ja go zachodzę od tyłu i przez łeb go czymś ciężkim.

Numer Gadu-Gadu
1121734
Azag Płeć:Mężczyzna
Shade Reaver

PostWysłany: 25-04-2007, 22:15   

Nie wiem czy ten temat nie zachacza o rozmowę o religii - a więc nie wiem czy jest legalny na forum. No ale jak już jest...

Otóż, spotkanie diabła:
Nie wiem, pewnie bym się bał, a napewno przestraszył. Ale cóż bym zrobił? Jest to dla mnie zbyt dalece posunięta abstrakcja, nawet wlecenie i wylecenie z czarnej dziury jest mi sobie łatwiej wyobrazić. Z teologicznego punktu widzenia jest to jednak możliwe, więc: Nie wiem jak potoczyło by się i zakończyło takie spotkanie więc nie wiem jak wpłynęło by to na moje życie. Na pewno w diabła wierze - więc na tej płaszczyźnie nic by się nie zmieniło. W każdym razie mam nadzieje, że do takiej sytuacji nigdy nie dojdzie. Ja napewno rozmawiać bym z nim nie chciał i jeśli tylko bym mógł to bym tego nie robił - z pomocą Bożą mam nadzieje by się udało - a więc pewnie po takim spotkaniu: Myślę, ze jedynym efektem mogłoby być jeszcze większe ugruntowanie się w mojej wierze.

Jezus - z teologicznego punktu widzenia Jezus przyjdzie na ziemię powtórnie dopiero podczas paruzji, gorąco w to wierzę - i co by się wtedy zmieniło - no wszystko - naturalnie byłby sąd a potem mam nadzieje wieczne niebo. Wszelkie inne spotkania z Jezusem "na ulicy" uważam, że całkowicie nie możliwe, więc zastanawianie się "co by było" jest dla mnie totalnie bez celowe. Oczywiście są objawienia, ale o to chyba ci Zeg nie chodzi.

Matka Boska - z teologicznego punktu widzenia, żaden święty nie zszedł jeszcze na ziemię, a więc spotkanie Matki Boskiej "na ulicy" jest dla mnie absolutnie nie możliwe, , więc zastanawianie się "co by było" jest dla mnie również totalnie bez celowe. I pewnie tu też o objawienia nie chodziło.

A co to za książka i o czym jest??

Numer Gadu-Gadu
6320346
Lila Płeć:Kobieta
BAKA Ranger

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Lisia Federacja
Omertà
PostWysłany: 25-04-2007, 22:25   

Chciala bym podpisac part z Diablem, jak Rip z Hellsinga :D Fajna sprawa magiczne Kule :D

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
achiever
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 25-04-2007, 23:39   

Zapytałbym się jak długo Jezusowi zabrało zrealizowanie oświecenia i czy Maharishi przebił go jednak w pogłębieniu tego niepojętego stanu/bycia, będącego przed-w trakcie-po nich. No i jeśli przebił to jak ze sobą rozmawiają, skoro i tak są tym samym. Matkę Boską zapytałbym o rzeczywistego ojca Jezusa, czy faktycznie był nim Józef, a może kto inny. Diabła może bym się przestraszył, ale to zdrowa reakcja na niebezpieczeństwo.

EDIT/

A, Jezusa spytałbym jeszcze co sądzi o nim Dogen.
Powrót do góry
Melmothia Płeć:Kobieta
Sexy Chain Smoker

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 26-04-2007, 05:30   

Trudne pytanie. I trudno przemóc w sobie to humorystyczne podejście do niego, wynikajace z braku wiary w taką mozliwość. Ale skoro piszesz:
Zegarmistrz napisał/a:
w sytuacji, która dałaby się zinterpretować jednoznacznie: to jest ten, jedyny oryginał, który naprawdę istnieje

Szczerze powiedziawszy - nie wiem co bym zrobiła. Teraz mogę najwyżej powiedzieć co myślę, że bym zrobiła, ale to mogłoby okazać się kompletną bzdurą - w końcu teraz siedzę w domciu, popijam witaminki i klikam. Ta sytuacja jest tak daleka od opisanej przez Ciebie, że prawdopodobieństwo prawidłowej oceny mojego zachowania w sytuacji diametralnie odmiennej, przy spotkaniu TAKICH OSÓB jest całkowicie nie do przewidzenia.
Na tyle jednak, na ile mogę przewidzieć, będąc gdzie jestem i zajmując się całkiem przyziemnymi sprawami, to:
- przy spotkaniu z diabłem: szukałabym krzyża i może jakichś przedmiotów, o których przypomniałabym sobie, że były święcone (bo mówimy o tym normalnym, chrześcijańskim diable, a nie jakichś hybrydach), bo wody święconej bym nie znalazła. Potem odpowiednio zabezpieczona mogłabym spokojnie popytać o to i owo. Bardzo duuużoooo pytać. Tylko w tym wypadku musiałabym chyba brać pod uwagę możliwość kłamstwa.
- przy spotkaniu z Jezusem czy Matką Boską: nie musiałabym lecieć i szukać niczego do obrony. Mogłabym od razu zacząć pytać. Pierwsze o co bym się zapytała, to co tutaj robią. Potem reszta.
A pytań, które chciałoby się zadać całej trójce jest tyle, że nie wiadomo od czego zacząć. Od bardzo ważnych, na które nikt nie zna odpowiedzi, po całkiem banalne i w takiej sytuacji może nawet głupie.

G.F.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 26-04-2007, 06:06   

achiever napisał/a:
Zapytałbym się jak długo Jezusowi zabrało zrealizowanie oświecenia i czy Maharishi przebił go jednak w pogłębieniu tego niepojętego stanu/bycia, będącego przed-w trakcie-po nich.

Jezus: niestety, myli pan systemy religijne. Nigdy nie miałem nic wspólnego z buddyzmem.

Co byś zrobił w tej sytuacji?

Numer Gadu-Gadu
1271088
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-04-2007, 07:53   

Jeśli się tyczy Jezusa, to zaraz posadziłbym go na krześle, zaparzył herbatę, złapał dyktafon, przeprowadził wywiad a następnie zapronował napisanie bardziej szczegółowej niż powszechnie dostępna, biografii - zboczenie zawodowe.
W kwestii Szatana - biorąc pod uwagę, że ten koleś nie cieszy sie najlepszą reputacją, raczej nie byłbym zainteresowany zawieraniem bliższej znajomości.
Powrót do góry
Tyczek Płeć:Mężczyzna
♩♪♫♬

PostWysłany: 26-04-2007, 09:02   

Trudno powiedzieć. Z naszych wyobrażeń Diabeł to jakiś stwór z rogami na głowie. A przykładowo pokazał by się jako przystojny młodzieniec w czarnych włosach... Napewno życie uległo by zmianie diametralnie. Może byśmy nie popełniali grzechów, żeby nie trafić do piekła, ale czy się da ?

Numer Gadu-Gadu
8487137
achiever
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 26-04-2007, 09:59   

Zeg:

Cytat:
Jezus: niestety, myli pan systemy religijne. Nigdy nie miałem nic wspólnego z buddyzmem.

Co byś zrobił w tej sytuacji?

Dużo polemizował nie będę, ale z tego co wiem prawdopodobnie Jezus spotkał się z ezoterycznymi tradycjami wschodu ze względu na rolę jaką pełniła wówczas Jerozolima (o ile Jezus faktycznie istniał [choć najpewniej istniał] a nie był, jak chcą niektórzy, wymyślonym zjawiskiem), tzn. jako ważny punkt handlowy. Z tego względu są spory, czy np. Jezus nie był po prostu wielkim joginem.

A oświecenie, zbawienie (bo to drugie jest również wymieniane) to nie kwestia założenia i zbioru dogmatów, ale rozwój człowieka ponad niego (przy czym człowiek i tak pozostaje niedoskonały w niedoskonałym świecie) przez żywą praktykę. Stąd w chrześcijaństwie taki Eckhart również go dostąpił.

Ostatecznie, jeśli całe oświecenie/zbawienie za życia (które również podejmowane jest w gnostycyzmie) to bajka to i tak niczego to nie zmienia. Jak już kiedyś się rozpisywałem wiara jest zbędna, ale jak ktoś potrzebuje osobowego Boga czy bogo-człowieka, jak w przypadku Jezusa, to jego sprawa i super, dopóki nie narzuca tego innym.

Ponadto subiektywne doświadczenie medytacyjne (które następnie stopniowo poszerza się na zwyczajną dzienną świadomość) jest jak najbardziej realne, a medytującego nie interesuje czy ktoś doznaje to samo co on, bo jest to wówczas nieistotne.
Powrót do góry
Sakura_chan Płeć:Kobieta
Pure Angel

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 26-04-2007, 10:05   

Hmmmmmm, to zależy...
Jeśli byłby taki straszny, jak mówi wiara to pewnie bym się przestraszyła i zaczęła się zastanawiać czym to ja nagrzeszyłam i wzywać na pomoc świętych w nadziei że mnie uratują
A jeśli byłby przystojnym młodzieńcem jak w co poniektórych mangach to chętnie bym sobie z nim pogadała a może nawet zawarła jakiś pakt

Into precious memories

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2919192
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 26-04-2007, 12:09   

Lila napisał/a:
Chciala bym podpisac part z Diablem, jak Rip z Hellsinga :D Fajna sprawa magiczne Kule :D

Dzieci patrzcie i uczcie się -- to mówi osóbka która dopiero co na początku tego roku spędziła dwa tygodnie w zakonie xD

Numer Gadu-Gadu
3869750
Sakura_chan Płeć:Kobieta
Pure Angel

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 26-04-2007, 12:13   

wa-totem napisał/a:
to mówi osóbka która dopiero co na początku tego roku spędziła dwa tygodnie w zakonie

Może właśnie dlatego...
A ja bym chciała takiego diabełka jak ten z Akuma no Eros

Into precious memories

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2919192
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 26-04-2007, 12:16   

Którakolwiek z wymienionych postaci by się nie pojawiła, na pewno "umocniłbym się w swojej wierze" :P. Dodatkowo jeszcze bym poprosił o likwidację pewnego znanego radia.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 26-04-2007, 14:53   

achiever napisał/a:
Dużo polemizował nie będę, ale z tego co wiem prawdopodobnie Jezus spotkał się z ezoterycznymi tradycjami wschodu ze względu na rolę jaką pełniła wówczas Jerozolima (o ile Jezus faktycznie istniał [choć najpewniej istniał] a nie był, jak chcą niektórzy, wymyślonym zjawiskiem), tzn. jako ważny punkt handlowy. Z tego względu są spory, czy np. Jezus nie był po prostu wielkim joginem.

Nie ma takich sporów, bo Jezus z całą pewnością spotkał się z tradycjami wschodnimi. Widać to choćby po przybyłych do niego mędrcach ze wschodu, którzy bardzo wyraźnie pasują do opisów kapłanów wschodnich.

Nie mniej jednak - w brew powszechnej w New Age opini - religie wschodnie to nie tyle Indie, które w tym okresie nie posiadały żywszych kontaktów z ludami okolic Morza Śródziemnego. Mało kto zauważa, że po drodze w tym okresie jest Persja, gdzie panował Zoroastryzm i Mitraizm, z którymi chrystus kontakt musiał mieć. Co więcej nauka Jezusa posiada pewne punkty wspólne z wymienionymi systemami religijnymi.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Strona 1 z 4 Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu