FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
  Skrócone wakacje?! O_o
Wersja do druku
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 22-02-2008, 21:30   

Cytat:
W tym kraju są dwa, DWA miesiące, podczas których można się wybrać nad morze, jezioro czy gdzieś w celu rekreacyjno - wakacyjnym.

Guzik prawda. Można przedłużyć ferie zimowe, w czasie których dziecka pojadą w góry. W tych wyższych nawet chyba jest śnieg...

Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 22-02-2008, 21:51   

A widziałeś jakiś?
Bo przez ostatnie miesiące padał u nas ze dwa razy.
Powrót do góry
Mao Płeć:Kobieta
Your Kitty :*

PostWysłany: 22-02-2008, 22:10   

Zegarmistrz napisał/a:
Za 5 lat, kiedy skończysz studia i trafisz do świata, o którym de facto nic nie będziesz wiedziała, żądzącego się zupełnie innymi regułami, niż to, czego cię nauczono, dowiesz się, jak bardzo błędne były to słowa. Z własnego doświadczenia wiem, że nie będzie to przyjemne odkrycia.

Ależ ja nie uważam, że całkowicie nie powinno się przygotowywać dziecka do dorosłego życia, wręcz przeciwnie tylko nie należy tego rozpoczynać zbyt wcześnie. Poza tym zdaję sobie sprawę z tego, że po maturze czeka mnie całkiem inne życie...

Co do śniegu i gór to z tego co słyszałam od znajomych, to na stokach w Polsce oraz Słowacji konieczne było sztuczne naśnieżanie :p

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
4462798
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 23-02-2008, 16:06   

Mao napisał/a:
Ależ ja nie uważam, że całkowicie nie powinno się przygotowywać dziecka do dorosłego życia
Nikt nie sugeruje posyłania 6-latków do kopalń. Akurat przyspieszanie edukacji uważam za poważny błąd, także forsowane ostatnio w wawie przeniesienie zerówek do szkół.

Ale popatrzmy na nowe propozycje rzeczowo:
1) wywalenie matur/egz.gimnazjalnych POZA rok szkolny.
Nie widzę problemu?
Uczenie innych klas w czasie matur to obecnie i tak fikcja.
A maturzystom na pewno przyda się pół roku na przygotowania więcej.

2) skrócenie wakacji letnich i "rozdystrybuowanie" kilku tygodni w ciągu reszty roku. IMO de facto chodzi o instytucjonalizację przerw które I TAK funkcjonują w praktyce - wszystkich świętych i święto niepodległości gdy "miastowi wracają do dom na groby" (Idę o zakład że osławione "ferie jesienne" które tak wam się nie podobają to właśnie to), "wielka majówka", okres od Bożego Narodzenia do Nowego Roku, i okolice wielkanocy.

[gimnazj|lice]aliści, odpowiedzcie sobie szczerze jak w tych okresach wygląda frekwencja. A belfer z materiałem i tak leci, tyle że nieobecni muszą nadganiać sami? Albo szkoła ogłasza wolne, a materiał się upycha/odrabia kiedy indziej. To takie ...Polskie. Udawać że się pracuje, a potem próbować urwać wolne drugi raz, "bo przecież pracowaliśmy". O ile w szkółce to przejdzie, to w dorosłym życiu już nie bardzo. A dorośli którzy lubią wszelkie długie weekendy szybko odkrywają że dni urlopu i tak ubywa, i wakacji dłuższych z tego kombinowania de facto nie ma...

Numer Gadu-Gadu
3869750
xkasiax
Gość
PostWysłany: 23-02-2008, 16:58   Skrócone wakacje?! O_o

wa-totem, - Świetnie piszesz swoje argumenty i potrafisz 'zaciąć' kogoś tak, że nie wie, co odpowiedzieć, ale widocznie patrzysz na to wszystko tylko z widzenia dorosłego. Tak się składa, że dla nas, uczniów, właśnie te dwa miesiące, nie krócej, są cudowną rzeczą, niezależnie od tego, czy siedzimy w domu, czy jesteśmy nad morzem lub gdziekolwiek indziej. Co do matur to tak, brzmi świetnie, że maturzyści mają pół roku więcej nauki, ale... Komu chcę się uczyć np. w czerwcu, kiedy zza okna wieje przyjemny, letni wiaterek i pogoda jest idealna choćby na spacer? A jeśli kogoś nie było długo w szkole, to nauczyciele dają czas na nadrobienie, daj spokój, nie ma żadnego gonienia z materiałem, a jeśli noebecny wcześciej uczeń czegoś nie rozumie, to przecież może pójść w konkretnej sprawie do nauczyciela, żeby mu to wytłumaczył. I nie wiem, jak inni, ale gdybym ja miała więcej wolnego w dni szkolne... Oj, moje wyniki w nauce byłyby o wiele gorsze, bo we wszelkie dni wolne trwające chociaż tydzień tracę wprawę np. w zadaniach z chemii i fizyki, a mając od tego przerwę jedynie weekendu, nie zapominam tego i spokojnie się to w mojej głowie utrwala...

wa-totem, oceniasz pracę polskich szkół zbyt krytycznie. Poza tym po co psuć coś, co do tej pory odpowiednio funkcjonuje..? I chciałabym usłyszeć, co sądzisz o tym, że matury będą w lipcu, a tu już w październiku rok akademicki. Myślisz, że komisja spręży się ze sprawdzeniem matur do końca lipca? Doliczając do tego studentów, którzy chcą dostać się na daną uczelnie i nie udaje im się to. A jeśli im zabraknie czasu na to, żeby znaleźć inną..? Jakie masz na to rozwiązanie? 'Życie i bywa.'? ^^
Powrót do góry

PostWysłany: 23-02-2008, 17:07   

wa-totem napisał/a:
Ale popatrzmy na nowe propozycje rzeczowo:
1) wywalenie matur/egz.gimnazjalnych POZA rok szkolny.
Nie widzę problemu?
Uczenie innych klas w czasie matur to obecnie i tak fikcja.
A maturzystom na pewno przyda się pół roku na przygotowania więcej.

Oczywiście, zgadzam się z Tobą. Tylko że wtedy trzeba będzie coś zrobić z rekrutacjami na studia. Jestem ciekawa jak na ten pomysł właśnie reagują uczelnie. No i kwestia pogody... Kiedy słońce świeci to raczej nikomu nie chce się siedzieć nad książkami...

Ja to się teraz tylko zastanawiam czy to w ogóle w życie wprowadzą i od którego roku... Z jednej strony cieszę się, że już niedługo skończę ten etap edukacji, bo jeśli ci wszyscy ministrowie mają zamiar tak rzucać 'genialnymi' pomysłami, żeby bylo, że 'oni przecież coś robią dla tego kraju' to ja nie wiem czy bym wytrzymała nerwowo :p

Numer Gadu-Gadu
4462798
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 23-02-2008, 18:48   

Mao napisał/a:
No i kwestia pogody... Kiedy słońce świeci to raczej nikomu nie chce się siedzieć nad książkami...
Toteż właśnie mówiłem, że najmądrzej do tego podeszli japończycy - rok szkolny/akademicki kończy się wraz z semestrem ZIMOWYM. Nad książkami do matur i egzaminów siedzi się zimą, a letnie - najdłuższe - wakacje, wypadają między dwoma semestrami tego samego roku. Czyli nawet jeśli uczniowie się trochę za bardzo zrelaksują, to będą mieli kiedy nadgonić...

A co do uczelni - cóż, będą musiały się dostosować.
A biorąc pod uwagę plany elitaryzacji, i zabierania pieniędzy słabszym żeby dać więcej na badania najlepszym (ma to zresztą sens) to cóż... uczelnia która nie poradzi sobie z rekrutacją przez sierpień/wrzesień ma spadek do drugiej ligi jak w banku?
Więc będą mieli motywację.

Numer Gadu-Gadu
3869750
Bezimienny Płeć:Mężczyzna
Najmniejszy pomiot chaosu

PostWysłany: 23-02-2008, 21:19   

wa-totem napisał/a:
A biorąc pod uwagę plany elitaryzacji, i zabierania pieniędzy słabszym żeby dać więcej na badania najlepszym (ma to zresztą sens) to cóż... uczelnia która nie poradzi sobie z rekrutacją przez sierpień/wrzesień ma spadek do drugiej ligi jak w banku?
Więc będą mieli motywację.
Rekrutacja pięknie się nałoży z "kampanią wrześniową". Jakoś wątpię by odbyło się to z korzyścią dla jednego lub drugiego - a wydawałoby się że własnie o usprawnienie całego procesu powinno chodzić. Nawet nie wiem, czy bardziej uderzy to w duże wydziały (dużo zdających studentów, dużo kandydatów na studia), czy w mniejsze (mało kadry).

the renegades on wheels.

The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

PostWysłany: 23-02-2008, 22:03   

wa-totem napisał/a:
Toteż właśnie mówiłem, że najmądrzej do tego podeszli japończycy - rok szkolny/akademicki kończy się wraz z semestrem ZIMOWYM. Nad książkami do matur i egzaminów siedzi się zimą, a letnie - najdłuższe - wakacje, wypadają między dwoma semestrami tego samego roku. Czyli nawet jeśli uczniowie się trochę za bardzo zrelaksują, to będą mieli kiedy nadgonić...

Odnoszę wrażenie, że Japończycy w ogóle jakoś tak praktyczniej i bardziej perspektywiczniej myślą :p Jednak jesteśmy w Polsce i tu rządzą Sami Wiecie Kto :p

Numer Gadu-Gadu
4462798
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 24-02-2008, 09:22   

Tak, Żydzi i cykliści.

WA Totem napisał/a:
A biorąc pod uwagę plany elitaryzacji, i zabierania pieniędzy słabszym żeby dać więcej na badania najlepszym (ma to zresztą sens) to cóż...

Pomijając już, że faktycznie pomysł może przynieść w efekcie więcej szkody niż pożytku, to w tym wypadku "słabsi" oznacza chyba nie uczelnie, a wytwórnie papierów bezwartościowych. Które zresztą powinien zdziesiątkować koniec poboru.

┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 24-02-2008, 19:08   

Ysengrinn napisał/a:
Pomijając już, że faktycznie pomysł może przynieść w efekcie więcej szkody niż pożytku, to w tym wypadku "słabsi" oznacza chyba nie uczelnie, a wytwórnie papierów bezwartościowych. Które zresztą powinien zdziesiątkować koniec poboru.

Wiesz, każdy ekonomista ci powie że koncentracja ograniczonych środków daje dobre efekty. Mniejsze uczelnie będą musiały pozbyć się "pseudonaukowców" i skupić na utrzymaniu dobrych dydaktyków, by zachęcić tych, którzy po końcu poboru który nadciąga wielkimi krokami, nie będą mieli żadnej motywacji.

Zwłaszcza że to wykształcenie bez wodotrysków w wynikach ZNÓW jest mało warte - w firmie elektromontażowej, która u mnie robi teraz zlecenie, absolwent technikum i z uprawnieniami może po kilku tygodniach, jeśli się sprawdzi, dostać 2-3 razy tyle co początkujący biurokrata-magister. I tak jest z w zasadzie wszystkimi zawodami budowlanymi...

Numer Gadu-Gadu
3869750
Ewelina
Gość
PostWysłany: 25-02-2008, 14:31   

Ja mam 13 lat i kompletnie nie zgadzam się z panią minister 15 sierpnia do szkoły? Bzdura! I w zamian za to chcą nam zrobić wolne w listopadzie?! A co niby będzieny robić kisić się przed telewizorem?
Powrót do góry
44 Płeć:Mężczyzna
Zjadacz Skarpetek

PostWysłany: 25-02-2008, 15:52   

Ewelina napisał/a:
Ja mam 13 lat i kompletnie nie zgadzam się z panią minister 15 sierpnia do szkoły? Bzdura! I w zamian za to chcą nam zrobić wolne w listopadzie?! A co niby będzieny robić kisić się przed telewizorem?

Na tym polega różnica w podejściu ministerstwa, a samych zainteresowanych, że pierwsi myślą o tym, jak skutecznie poprawić wyniki w nauce, podczas gdy drugim w głowach tylko skuteczne obijanie.

Zmiany są konieczne, choć po ostatnich wyczynach budzą raczej negatywne emocje. Każdy kolejny minister wie najlepiej co trzeba robić, i koniecznie jest to co innego niż jego poprzednik.

Jednak tak samo wygląda stawa w prawie każdej dziedzinie życia w tym kraju. Polacy uważają, że mają święte prawo do CENZURA, matactwa, kombinowania, kradzieży z państwowego i narzekania, że wokół jest bieda i nikt nic sensownie nie robi.

Numer Gadu-Gadu
1048301
Vodh Płeć:Mężczyzna
Mistrz Sztuk Tajemnych.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 25-02-2008, 16:20   

Cóż, mnie to na szczęście już nie będzie dotyczyć (piszę "na szczęście" bo dzięki obecnej organizacji kalendarza czekają mnie niedługo najdłuższe w życiu wakacje, a gdybym miał pisać maturę w lipcu, byłby one najkrótsze.) Pomysł przedłużenia ferii i skrócenia wakacji jest z jednej strony całkiem niezły, bo dzięki temu przerwy w nauce byłyby krótsze, ale skoro już w czerwcu pogoda jest taka, że i tak nikomu się nie chce, to co by było w lipcu??

Natomiast co do matur w lipcu - jedno wielkie NIE ! Może, może u nas w kraju by się nauczyciele wyrobili ze sprawdzaniem i może nie rypnąłby się system przyjęć na studia, co i tak uważam za dość wątpliwe. Ale co ze zdającymi na zagraniczne uczelnie? Uniwersytety z innych krajów mogłyby z czystym sumieniem kazać nam pocałować klamkę i ewentualnie ubiegać sięo przyjęcie w "drugiej turze" czyli razem z odrzutami, co jest raczej niezbyt zachęcającym rozwiązaniem... Bo skoro matury byłyby w lipcu, to wyniki najwcześniej w sierpniu... a to już za późno!

BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 25-02-2008, 17:01   

Heh, trafne spostrzeżenie. Poza tym, jak piszesz, skoro w lipcu nikomu nie chciałoby się uczyć, to w czerwcu pewnie też (i chodzi mi o matury). Czyżby zatem maj faktycznie był najlepszą porą?

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Strona 2 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu