FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
  Skrócone wakacje?! O_o
Wersja do druku
Mao Płeć:Kobieta
Your Kitty :*

Status: offline
PostWysłany: 22-02-2008, 12:25   Skrócone wakacje?! O_o

"Matury w lipcu, dłuższe ferie i krótsze wakacje. Nad taką rewolucją, na polecenie minister edukacji Katarzyny Hall, pracuje dolnośląskie kuratorium oświaty. Pierwszy projekt prześle do MEN jeszcze w lutym"

http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35766,4921546.html

Co Wy o tym myślicie? Czy według Was jest to dobry pomysł?
Według mnie jest to kolejny poroniony pomysł dotyczący edukacji w naszym kraju, do którego jestem stanowczo negatynie nastawiona -_-

Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
4462798
BOReK Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 22-02-2008, 12:34   

Co prawda mnie ten problem nie dotyczy bezpośrednio, ale sam pomysł dokonania jakichs zmian nie jest chyba taki bardzo zły. Dziwi mnie tylko sposób - dodatkowe ferie w paźdzerniku i listopadzie? Ja bym raczej wydłużył te wiosenne, bo wtedy naprawdę mało komu chce się uczyć. Oczywiście musiałoby to spowodować pewne skrócenie wakacji. Poza tym przesunięcie matury do przodu - pomysł dobry, tylko kiedy w takim razie będzie czas na składanie aplikacji na studia? Musieliby się bardzo sprężyć ze sprawdzaniem matur, a na uczelniach proces rekrutacji też musiałby ulec przyspieszeniu.

Tak czy owak zamierzenia same w sobie są dobre, tylko powinni poważnie się zastanowić nad rozwiązaniami.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

PostWysłany: 22-02-2008, 12:40   

Samo to, że chcą więcej wolnego w roku szkolnym to dobrze, ale wierz mi, że wolę mieć dłuższe wakacje aniżeli siedzieć w listopadzie przed telewizorem, bo za oknem plucha i tak jak mówisz na wiosne by się bardziej to przydało. Co do matur to naprawdę nie uśmiecha mi się pisanie jej w swoje urodziny - to raz, dwa - trafnie zwróciłeś uwagę na składanie aplikacji, trzy - wyniki wtedy kiedy by były? Na początku sierpnia? A poprawki kiedy? Trochę według mnie to wszystko jest nielogiczne. I nie sądzę, aby nauczyciele byli zadowoleni z faktu, że w wakacje będą mieli dodatkowe zajęcie - sprawdzanie matur....

Numer Gadu-Gadu
4462798
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 22-02-2008, 13:48   

Zaraz, zaraz... Przesuwają matury na czas największych upałów? Czy oni gremialnie poupadali na głowy!? Przecież wtedy człowiek myśli tylko o kawałku cienia/wody/dziury w ziemi, do której można wpełznąć, a mózg przy najlżejszej próbie nauki zmienia stan skupienia! Wiem, bo od trzech lat mam wtedy sporą część letniej sesji.

GoNik Płeć:Kobieta
歌姫 of the universe

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 22-02-2008, 14:07   

Ysen, ty jeszcze pytasz?

Ja jestem ciekawa jak oni zamierzają się z terminami wyrobić. Teraz ledwo udaje się sprawdzić matury do końca czerwca (powody są różne, przede wszystkim brak sprawdzających - czemu sie nie dziwię, bo za takie kwoty oni właściwie charytatywnie robią...). Jeśli przesunąć matury na lipiec - daj boże wyniki dostaniemy na początek września. Potem przynajmniej dwa tygodnie na rekrutację... ups, czyżby zaczął nam się rok akademicki? I nie uwzględniam tu opcji "nie dostałem się na wymarzoną uczelnię i szukam czegokolwiek", na co też potrzeba czasu. Poza tym jakiekolwiek mieszkanie/akademik/pokój też by się przydało.

Grupy:
House of Joy
WIP
PostWysłany: 22-02-2008, 14:21   

A mogliby się zająć ogarnięciem bajzlu, którego już narobili, a nie wprowadzać nowe zamieszanie. Bo to mi już wygląda na czystą złośliwość pod tytułem "a poutrudniajmy życie uczniom i nauczycielom, udając że staramy się zrobić coś pożytecznego". Ewentualnie skrajny kretynizm. Albo zachowanie pozorów jakiejś aktywności. Tyle, że tę aktywność mogliby sobie darować.

Zaczynam się bać o własną maturę...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź galerię autora
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 22-02-2008, 14:21   

Jak każdy pomysł tego rządu - dużo bzdur, gadania, a nic z tego nie wyjdzie, bo premier będzie za a nawet przeciw. Podatek liniowy, Karta Praw Podstawowych, Kosowo - itd. Przecież z czysto logicznego punkt widzenia ten pomysł jest idiotyczny - ferie w październiku? I co wtedy dzieciaki mają robić? Ani nad morze, ani w góry.

Nie ekscytowałbym się tym jednak, bo to typowy wykwit radosnej twórczości tej pani, która ma już na koncie kilka ciekawych, równie szajbniętych idei (lekcje tolerancji, przegląd lektur pod kątem ich rzekomego antysemityzmu, bałagan przy dofinansowaniu uczelni).

Jest taka stara prawda - każdy rząd posyła największych idiotów na stanowiska w Ministerstwie Edukacji i Ministerstwie Kultury. Po prostu Donaldu Tusku kontynuuje tą świetlaną tradycję.
Powrót do góry
Shizuku Płeć:Kobieta
Trochę poza sobą

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 22-02-2008, 15:59   

Ja nie wiem co się w tych ich głowach roi. Czy oni myślą, że im bardziej nietypowy(czt. glupi) pomysł, tym będą lepsi od swoich poprzedników? Coś na zasadzie: Wymyślmy coś szybko, byle tylko stworzyć pozory, że coś robimy! Naprawde niech oni lepiej juz siedzą cicho... Nie bede pisac czemu mi sie ten pomysł nie podoba, bo już wszystko wcześniej zostało napisane i powtarzać sie nie zamierzam.

Numer Gadu-Gadu
636349
Abigail Płeć:Kobieta
Naleśnikara

PostWysłany: 22-02-2008, 16:42   

Kolejny inteligentny pomysł... Ciekawe, czemu w w/w artykule nikt jakoś nie wspomniał o konieczności konsultacji ze środowiskami z uczelni wyższych, na które nałożyłoby to przecież obowiązek zdecydowanego przyśpieszenia procesu rekrutacji, a może nawet przesunięcia rozpoczęcia roku akademickiego. Bo jakoś nie wyobrażam sobie, że nagle nauczycielom uda się sprawdzić matury w tydzień.

Here's to the losers, bless them all!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
9658926
magu Płeć:Mężczyzna
dreamer..

PostWysłany: 22-02-2008, 17:10   

Jedna wielka paranoja.. Ciekawe który rektor sie zgodzi na coś takiego nie mówiąc już o nauczycielach sprawdzających prace maturalne..

Numer Gadu-Gadu
3568428
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 22-02-2008, 18:16   

TEN pomysł brzmi mocno ryzykownie, ale pamiętajmy że to dopiero przecieki, napewno potrwa zanim coś konkretnego zobaczymy.

Jednak jako dorosły, który miał do czynienia z nauką w innych systemach (amerykański trymestralny) oraz z przejściem do dorosłego życia mogę powiedzieć wprost - to co jest obecnie to czystej wody szaleństwo, generowanie nieprzystosowanych.

Zacznijmy od długich wakacji. Po pierwsze, może 0.5% rodziców stać, by dzieciom zapewnić wyjazd i odpoczynek przez całe 8 do 10 tygodni. Dla reszty to tylko problem - jak zapewnić zajęcie i bezpieczeństwo dziecku, czy może trzymać je tylko w domu? Po drugie, taka długa przerwa jest strasznie demoralizująca - całkowicie rozprzęga (samo)dyscyplinę. A najgorsze - gdy skończy się nauka, przychodzi dzieciakom przyzwyczajonym do tak długiej przerwy nagle wejść w świat dorosłych w którym zap*****ą od rana do nocy, a dni wolnych (DNI, nie tygodni) mają dwadzieścia. W CAŁYM ROKU.
A przecież edukacja ma do życia przygotować, a nie sprawiać, że po jej zakończeniu wejście w dorosłość to jak kopniak w łeb?
Generalnie propozycja by robić więcej przerw ale trochę dłuższych niż obecnie, i skrócić letnie wakacje, to krok w dobrą stronę.

Pozostaje jeszcze system.

W USA często spotyka się trymestry - rok nauki dzieli się na trzy, a nie dwie części. Zmniejsza to ilość materiału do opanowania na kolejne sesje w przypadku studentów, i nie rozprzęga dyscypliny tak bardzo jak semestry. Pierwszy trymestr trwa w takim układzie od września do połowy grudnia. Tu następują 2 tygodnie ferii (i święta).
Drugi trymestr zaczyna się w nowym roku, i kończy przed wielkanocą. Problem, że jest to święto ruchome, i czasem wypada za wcześnie...
Trzeci semestr zaczyna się po znów dwutygodniowej przerwie, w kwietniu, i trwa do czerwca. Egzaminy końcowe jak matury/wstępne wypadają na lipiec (wada: upały).

Ja osobiście najwyżej oceniam system japoński.

Semestry są jak u nas, dwa, jednak są dłuższe ferie (w tym noworoczne). Jednak najistotniejsze jest to, że rok szkolny kończy się w marcu-kwietniu, i wtedy też przypada pora egzaminów. Innymi słowy wtedy, kiedy sporo łatwiej się uczyć! Letnie wakacje są krótsze niż u nas i wypadają w środku roku szkolnego; towarzyszący im spadek dyscypliny nie odbija się aż tak bardzo na wynikach - można nadgonić przez zimę :)
Dodatkowo, uczniowie mający wyniki poniżej przeciętnej - a bywa ich całkiem sporo (tacy "trójkowicze") mają latem zajęcia wyrównawcze. Nie tak dużo jak w trakcie normalnej nauki, ale jednak... Kluby i koła zainteresowań też się spotykają regularnie. To wszystko pomaga motywować, i podtrzymać dyscyplinę. A przejście do normalnego życia z minimum wakacji nie jest aż tak bolesne...

A co do akceptacji, to tak czy siak można te zmiany przeforsować bo podobne systemy ( z maturami wyrzuconymi poza rok szkolny, na czas wakacji, działają w znakomitej większości państw UE.

Podejrzewam też że prędzej czy później dojdzie do usunięcia bądź zmian tego reliktu komuny, karty nauczyciela. Owszem, musi pozostać limit godzin WYKŁADOWYCH. Bo nie da się mówić/aktywnie prowadzić zajęć dłużej. Ale w obecnym kształcie pensum sprawia, że czas który nauczyciel poświęca w szkole czy w domu np. na przygotowanie się do zajęć NIE jest traktowany jako praca! To czystej wody wariactwo. Na siłę "obcina" się czas pracy, przez co nie ma możliwości ocenienia, ile wysiłku i czasu nauczyciel wkłada w przygotowania POZA godzinami lekcyjnymi. I nie ma możliwości ograniczenia tego wysiłku do rozsądnych rozmiarów. Idę o zakład że nauczyciele chętnie zgodzą się na brak długich wakacji, urlopy tej długości co wszyscy inni dorośli, ośmiogodzinny dzień pracy, ale za to - na traktowanie tej roboty którą I TAK teraz odwalają, jako pracę a nie jakieś "nie wiadomo co". Stworzenie im warunków do tej pracy pozalekcyjnej w szkole pomogłoby też im finansowo (biblioteka, komputery, internet, materiały biurowe anyone?), obnażyło niedostateczną obsadę, a co najważniejsze - dałoby cień szansy na higienę psychiczną, na niewynoszenie pracy do domu. Tudzież obnażyłoby "fałszywych nauczycieli" - tych rutynarzy którzy pracę w szkole olewają, a całą uwagę poświęcają np. korepetycjom itp. (i którzy na nowych warunkach, z koniecznością odsiedzenia tych 8 godzin w szkole, musieliby wybrać - szkoła czy fuchy).

Ostatnio zmieniony przez wa-totem dnia 22-02-2008, 18:42, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
3869750
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 22-02-2008, 18:38   

Totem, ty jesteś fanatykiem wszystkiego co japońskie. Błagam, weź jednak poprawkę na warunki lokalne. W tym kraju są dwa, DWA miesiące, podczas których można się wybrać nad morze, jezioro czy gdzieś w celu rekreacyjno - wakacyjnym. W październiku jeździć sobie na nie mogą ministrowie, których stać na wczasy na Hawajach czy gdzieś. O ile jeszcze na wakacje w kraju nad morzem kogoś stać i wyjechać z rodzicami można - tak w październiku - listopadzie se ne da.

Sam jestem za tym, by ograniczyć liczbę wolnego w ciągu roku - bo te święta to niekiedy paranoja. Jednak majstrowanie przy wakacjach, które są dobrane wg zasad klimatycznych - to paranoja śmierdząca mi na odległość tematem zastępczym.
Powrót do góry
wa-totem Płeć:Mężczyzna
┐( ̄ー ̄)┌

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
WIP
PostWysłany: 22-02-2008, 18:49   

Grisznak napisał/a:
W tym kraju są dwa, DWA miesiące, podczas których można się wybrać nad morze, jezioro czy gdzieś w celu rekreacyjno - wakacyjnym.
I co z tego?
Dorośli mają dwadzieścia - dwadzieściaparę dni wolnego. Normalny pracodawca żadnemu pracownikowi nie da więcej niż dwa tygodnie.
Pardon - ja kiedyś dałem trzy.
Jak delikwent wrócił to go zwolniłem, bo jeśli firma mogła się bez niego tak długo obejść - to znaczy że jego posada była marnotrawieniem pieniędzy.
Nie ma żadnego uzasadnienia dla paranoidalnie długich wakacji jakie mamy, jeden miesiąc, najlepiej sierpień bo zazwyczaj pogoda lepsza - spokojnie wystarczy. Im wcześniej młodzi zaczną się przygotowywać na normalne życie, tym lepiej.

Poza tym, główną różnicą w systemie japońskim jest to, kiedy wypada koniec roku - wiosną, a nie na początku lata kiedy spada motywacja i trudno skupić się na nauce. Nie widzę, jaki to ma związek z okresem kiedy możliwe są wyjazdy?

Numer Gadu-Gadu
3869750

PostWysłany: 22-02-2008, 18:54   

Zgadzam się z Tobą Grisznak.
To, że teraz coraz mniej rodziców ma pieniądze na wakacje dla dzieci nie zmienia faktu, że każdy woli spędzać wolny czas podczas ładnej pogody, a nie kiedy wieje i leje. Jeśli są wakacje to nie trzeba od razu gdzieś wyjeżdżać. Wolny czas można spożytkować np. wybierając się na wycieczki rowerowe, grając w piłkę, zorganizować ognisko, grilla itp itd, a taka pogoda jaka jest w listopadzie to bardzo ogranicza sposoby na spędzenie wolnego czasu. Dzieci w wieku szkoły podstawowej zawsze znajdą sobie zajęcie na dworze, gdy świeci słońce. Tyle się mówi, że teraz dzieci zadużo spędzają czasu przed komputerami, a robiąc wolne w listopadzie to praktycznie innego wyjścia dla nich nie ma... Przynajmniej tak mi się wydaje...

EDIT: Takie przygotowywanie dzieci na dorosłe życie, tak samo jak i posyłanie ich od 6 roku życia do szkoły to to jest dla mnie trochę jak odbieranie im lub skracanie dzieciństwa.

Numer Gadu-Gadu
4462798
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 22-02-2008, 19:38   

Grisznak napisał/a:
Totem, ty jesteś fanatykiem wszystkiego co japońskie. Błagam, weź jednak poprawkę na warunki lokalne. W tym kraju są dwa, DWA miesiące, podczas których można się wybrać nad morze, jezioro czy gdzieś w celu rekreacyjno - wakacyjnym

Tych dwuch miesięcy nie dostałeś po to, żeby wybrać się nad morze, ale dlatego, żebyś mógł pomagać rodzicą podczas zbiorów. System edukacyjny został stworzony na potrzeby ery agralnej, gdzie 90% ludzi pracowało na roli, nie industrialnej, gdzie pracowali w fabrykach i nie informatycznej, kiedy pracują w biurach!

Mao napisał/a:
EDIT: Takie przygotowywanie dzieci na dorosłe życie, tak samo jak i posyłanie ich od 6 roku życia do szkoły to to jest dla mnie trochę jak odbieranie im lub skracanie dzieciństwa.

Za 5 lat, kiedy skończysz studia i trafisz do świata, o którym de facto nic nie będziesz wiedziała, żądzącego się zupełnie innymi regułami, niż to, czego cię nauczono, dowiesz się, jak bardzo błędne były to słowa. Z własnego doświadczenia wiem, że nie będzie to przyjemne odkrycia.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Strona 1 z 4 Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Odpowiedz do tematu