Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Skrócone wakacje?! O_o |
Wersja do druku |
Kage
zaklepane seme
|
Wysłany: 12-03-2008, 08:15
|
|
|
Pewnie tak chcą zrobić żeby upodobnić się do innych państw UE. W Niemczech tak jest. |
|
|
|
|
|
Mao
Your Kitty :*
|
Wysłany: 13-03-2008, 17:05
|
|
|
kagome19 napisał/a: | Pewnie tak chcą zrobić żeby upodobnić się do innych państw UE. W Niemczech tak jest. |
No nie wiem... Jedyne co oni upodobnili po wejściu do UE to chyba tylko ceny produktów nie biorąc poprawki na to, że zarobki u nas w kraju są o wiele mniejsze ;/
Kilka słów do tego co napisał Paweł:
Oni nie zwiększą liczby godzin pobytu w szkołach, tylko wcisną pomiędzy świętami itp. itd. dni wolne... |
_________________ Tomedonai negai kara hitotsu dake kanau no nara
Dare ni mo yuzuritaku wa nai yume wo tsukamitai to omou yo...
|
|
|
|
|
Kage
zaklepane seme
|
Wysłany: 13-03-2008, 17:45
|
|
|
Może tak jak w niektórych państwach, będą ferie jesienne. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 02-04-2008, 08:24
|
|
|
Ferie jesienią, ferie wiosną - nowe plany MEN
"Dziennik": Dodatkowe ferie jesienią, ale tylko tygodniowa przerwa zimowa. Do tego dwutygodniowa przerwa wiosenna, w czasie której przeprowadzone byłyby matury oraz egzamin gimnazjalny - to propozycja zmian organizacji roku szkolnego, którą rozważa Ministerstwo Edukacji.
|
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Grethort
|
Wysłany: 02-04-2008, 12:44
|
|
|
Czyli tak:
- Ferie zimowe trwały by tylko jeden tydzień: czyli 7 dni ubywa
- Dochodzą nam 2 tyg. przerwy wiosennej - podczas której przeprowadzone byłyby matury oraz egzamin gimnazjalny.
Czyli sumując czas ogółem jesteśmy na plusie o 7 dni wolnego.
- Zaś 29 października zaczynałyby się tygodniowe ferie jesienne.
Czyli "łączna"(wyłączając np. Święto pracy itd.) suma wolnych dni - 21
- Skrócenie przerwy wielkanocnej o 3 dni
Wynik? Suma wolnych dni - 18
- Z przerwą wiosenną wiązałoby się też przedłużenie roku szkolnego. Kończyłby się on 30 czerwca, a nie jak do tej pory, nawet kilkanaście dni wcześniej.
Czerwca nie ma co liczyć - wiadomo, oceny są już dużo pewniejsze; końcowe oceny wystawione już "ołówkiem", więcej luzu. Zakładając, że 'nawet' KILKANAŚCIE dni (z Kilkunastu usuńmy człon 'nastu' ) wcześniej... powiedzmy ~TYDZIEŃ.
18 - ~7 = ~11 dodatkowych wolnych dni.
Głowa rozbolała mnie od liczenia(podobno myślenie nie boli ^^) - w każdym razie; mi brakowało jakiejś takiej przerwy w okresie jesiennym. W sumie to jestem nawet ZA :) |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 02-04-2008, 13:14
|
|
|
Oczywiście. Żeby tak jeszcze wiedza sama do głowy wchodziła, a my byśmy leżeli pępkiem do góry i marzyli. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 02-04-2008, 14:23
|
|
|
Plan zmian mi się podoba. Faktycznie, wyglądają na przemyślane. Koniec roku 30 czerwca - ok, jak najbardziej, i tak teraz też bywa bardzo późno, tydzień czy półtora nie robi dużej różnicy. I tak zostają dwa miesiące wakacji - IMO dość, by odpocząć. Tygodniowa przerwa zimowa też jest ok, biorąc pod uwagę, że jest stosunkowo niedługo po tygodniowej przerwie świątecznej. Trochę boli skrócenie przerwy wielkanocnej, która już teraz trwa zaledwie 6 dni, które i tak wypełnione są głównie męczącymi imprezami rodzinnymi.
Pomysł z maturami w ciągu ferii wiosennych - świetny! O ile tylko zostanie to sensownie zorganizowane - żeby maturzyści nie mieli przypadkiem trzech egzaminów dziennie... Owszem, będzie to spore obciążenie (dużo egzaminów w krótkim okresie czasu), ale dla funkcjonowania szkoły będzie to dużo lepsze. Jest dobrze, ktoś zaczął myśleć.
Tylko rany boskie - niech mnie ktoś oduczy odruchu spoglądania na komentarze... Bo mnie krew zalewa, jak czytam o tych "nauczycielach-nierobach" ==' |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Kusoku
Zaatakowany pierunem!
|
Wysłany: 02-04-2008, 15:22
|
|
|
Tak teraz na to patrze i dochodzę do wniosków:
1. 4 tygodnie ferii (ferie jesienne tydzień, zimowe tydzień i wiosenne 2 tygodnie).
2. wakacje 2 miesiące
3. krótsza przerwa wielkanocna (ale to tylko 3 dni)
4. Jak Mai_chan wspomniała przedłużenie roku szkolnego o ten tydzień raczej nie za bardzo zmienia sytuacje i jakoś z życiem nie ingeruje, chyba że dla poprawkowiczów, ale tutaj to oni zyskują.
Wiec mamy 3 miechy wolnego + ewentualne święta(nie chce mi się wnikać i przeliczać wszystkiego)- 3 dni świat wielkanocnych - ~7dni później wakacje=~4dni do przodu z wolnym czasem dla nas.
W takim razie i tak zyskujemy na tym planie.
Ja nie mam nic przeciwko, a nawet mi się podoba taki plan (ale szczerze mówiąc zobaczymy jak wprowadzą i jak będzie funkcjonował).
Grethort napisał/a: |
[*]Zaś 29 października zaczynałyby się tygodniowe ferie jesienne.
Czyli "łączna"(wyłączając np. Święto pracy itd.) suma wolnych dni - 21 |
Raczej 14 dni |
_________________ If you want to know the truth,
you got to have the courage to accept it.
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|