FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9, 10, 11  Następny
  Rytuał golenia
Wersja do druku
Sasayaki Płeć:Kobieta
Dżabbersmok

Status: offline

Grupy:
Melior Absque Chrisma
WOM
PostWysłany: 17-02-2010, 20:34   

Nawet moja książka do biologii z gimnazjum odradzała wizytę u kosmetyczki w sprawach trądzikowych. A antybiotyki też nie zawsze pomagają- z doświadczenia nie swojego powiem.

Sapgulcząc poprzez mrok!

Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
9349483
RepliForce Płeć:Mężczyzna
Vongola Boss

Grupy:
Omertà
PostWysłany: 17-02-2010, 22:03   

No u Dermatologa: Oglądnął mnie, zapisał multum leków i umówił na następną wizytę

Co do maście itp: Kilka rodzajów stosowałem, bezskutecznie. Tydzień, dwa podziałało, a potem lipa

Numer Gadu-Gadu
4841576
Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 17-02-2010, 22:17   

Sasayaki napisał/a:
Nawet moja książka do biologii z gimnazjum odradzała wizytę u kosmetyczki w sprawach trądzikowych.

To tylko świadczy o poziomie nauczania w gimnazjum. Moja dermatolog przepisała mi szereg specyfików, masę śmierdzących maści, ale pomogło. Przynajmniej na zimę, zobaczymy na wakacjach.

osobiście z preparatów na receptę używałem davercin i benzacne, jednak to drugie spowodowało w moim przypadku, w połączeniu z sosnowym pyłem, nagłą niespodziewaną wizytę u pani dermatolog, która wtedy na mój widok mało z krzesła nie spadła.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Paweł Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 17-02-2010, 22:39   

Benzacne nie jest (a przynajmniej jeszcze niedawno nie było) na receptę... Bo jeżeli mówimy o tym wyciągu z drożdży reklamowanym przez Brata Pryszcza, to był on dostępny od ręki. Davercin też używałem, tak jak i tonę innych leków od dermatologa, ale w zasadzie nic na dłuższą metę nie skutkowało. Chociaż nie miałem powaznych problemów z trądzikiem, to jednak to co miałem, szybko się na leki uodparniało. Jedynym lekarstwem był czas, czyli po tym jak się gruczoły ustatkowały, zniknęła też większość skórnych problemów.

Jeżeli chodzi o golenie skóry mocno trądzikowej, to również bym odradzał. Golenie nie tylko uszkadza mechanicznie wykwity (co prowadzi do powstawania blizn) ale i wysusza skórę, co może powodować nadmierną produkcję łoju i błędne koło w pojawianiu się pryszczy. Jeżeli już bardzo trzeba (bo jednak silne zarosty u młodszych nastolatków też się zdarzają), to albo łagodnie elektrykiem, albo porządnie przygotować skórę - to jest rozgrzanie gorącą wodą, golenie porządną (i nie tępa maszynką) oraz unikanie wielokrotnego golenia tych samych miejsc. Na koniec obmycie zimną wodą i nałożenie silnie nawilżającego balsamu. Golić rzadko i ostrożnie.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Mirror Płeć:Kobieta
Santa Echoś.

PostWysłany: 17-02-2010, 22:44   

Paweł napisał/a:
co może powodować nadmierną produkcję łoju

Czyli to samo co przy większości żelów do mycia twarzy.
Mówię to z własnego doświadczenia, bo jeszcze pamiętam jak przy czytaniu Wiedźmina, lewą rękę zdrapywałam sobie z czoła kawałki wysuszonego naskórka, a następnego dnia skóra mnie piekła jak cholera.
Więc... nie polecam.

Numer Gadu-Gadu
7664650
Crofesima Płeć:Kobieta
Captain Narcolepsy

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 17-02-2010, 22:50   

Z tym odradzaniem wizyty u kosmetyczki nie przesadzajmy, wszystko zależy od rodzaju skóry (mnie na przykład właśnie dermatolog wysłała do kosmetyczki).

Poza dermatologiem i kosmetyczką pozostają jeszcze badanie hormonalne krwi. Bardzo prawdopodobne, że tam czai się problem. Wówczas terapia przeciwko pryszczom może okazać się dosyć długa, czasami paroletnia.
Zawsze można liczyć na to, że przejdzie po 20tce (około).

Why do we always arrange for more?
Brothers and sisters, I bid you beware
Of giving your heart to a dog to tear.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź blog autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 17-02-2010, 23:08   

Crofesima napisał/a:
Zawsze można liczyć na to, że przejdzie po 20tce (około).

Spirytusu doustnie i zewnętrznie. Niektórym czekanie nie pomoże, albo wręcz odwlekać terapii nie powinni.

Nanami Płeć:Kobieta
Hodor.

Grupy:
Alijenoty
Fanklub Lacus Clyne
House of Joy
PostWysłany: 18-02-2010, 00:25   

Spirytus działa jak szereg innych toników i myziadeł do twarzy: wysusza skórę i trądzik działa antybakteryjnie. Daje efekty, ale... na krótko i wraca z natężoną siłą, bo skóra chce nadgonić produkcję łoju, którą właśnie starłeś wacikiem. Bo warstwa ochronna musi być i tak w kółko.

Kosmetyczka nie jest zła. Porządna kosmetyczka obejrzy zmiany i jeśli widzi, że stan jest zbyt zaawansowany na jej kompetencje, to odsyła do dermatologa. Tenże podlecza skórę i wtedy jest wskazane parę wizyt u kosmetyczki. Oczywiście należy unikać kosmetyczek, które tylko kasę mają w głowie i choć się miało okropne stany ropne, to one i tak z chęcią obsłużą. A że i 100 zł za jedną wizytę biorą...

Byłam i u dermatologa (benzacne i davercin standartowo), pomagało chwilowo. Mam szczęście, że moja kuzynka jest kosmetyczka i przez pół roku miałam u niej wizyty: dopóki korzystałam było całkiem nieźle. Przestałam: skończyło się dobre. Wprawdzie mam wrażenie, że cera ciut sie ustabilizowała, ale tylko ciut. Dostałam za to garść dobrych wskazówek: w lato się unika takich zabiegów kosmetycznych na twarzy. Skóra i tak jest wysuszona, wiec lepiej nie narażać je na działanie promieni UV. Tak samo generalnie lepiej unikać słońca i... używać kremu z filtrem tak powyżej SPF 30+. Skutecznie chroni przed wysuszającym działaniem słoneczka. W zimę półtłusty, na lato nawilżająco-ochronny. Ja zazwyczaj rano wklepuję.

I ach, rewolucje hormonalna mam dawno za sobą, chyba czas porzucić nadzieję, że "wyrosnę z tego" :( ;)

Nie, to wcale nie offtopic :D

Ostatnio zmieniony przez Nanami dnia 18-02-2010, 10:34, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Crofesima Płeć:Kobieta
Captain Narcolepsy

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 18-02-2010, 00:40   

Z tym słońcem to truuu. Absolutnie nie należy słuchać ludzi, którzy zalecają opalanie (albo nie daj borze solarium) na trądzik, to jeden wielki mit, a jest ich więcej.

No co, bardzo ciekawy temat nam się urodził. Jeszcze dołóżmy do tego dyskusję o kosmetykach i perfumach, a Crofe będzie wniebowzięta.

Zastanawiałam się nad badaniem krwi, bo coś w tym może być... nie bez kozery jestem w końcu taka... uhm, męska. Chyba.

Why do we always arrange for more?
Brothers and sisters, I bid you beware
Of giving your heart to a dog to tear.
Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 18-02-2010, 01:13   

Jeśli masz problem z krostami, to ja bym polecał, mimo wszystko, wybrać się do dermatologa - i mówię to z własnego doświadczenia. Nie wiem co prawda, jak to wygląda u Ciebie ze stopniem zaawansowania, ale to właśnie jest do ocenienia dla lekarza. Kosmetyczka jak kosmetyczka - w życiu nie byłem, ale prywatnie jednak zawsze bardziej zaufam medykowi, a wybranie się do lekarza nic Cię przecież nie kosztuje. Jeśli sprawa nie jest poważna, to co najwyżej wyśle Cię gdzie indziej, ale będziesz przynajmniej miał jakąś diagnozę. U mnie stosowanie toników i różnych maści na twarz na dłuższą metę nie pomagało, a tylko robiło się coraz gorzej. Ostatecznie (kiedy stan mojej twarzy był już tragiczny i absolutnie nic nie rokowało, że "w końcu przejdzie") poszedłem do dermatologa i przez jakiś (o ile dobrze pamiętam) rok przyjmowałem Izotek. Cóż, dobrze że nie skończyłem na antybiotykach i że nie miałem wtedy problemu z zarostem, ale jak bym miał się cofnąć w czasie, to od razu bym poszedł do lekarza - zaawansowany trądzik to nieprzyjemna sprawa, a przypuszczam, że mogło się to skończyć i szybciej i łagodniej i mniej kosztownie.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
8137449
Mitsurugi Płeć:Mężczyzna
Wieczny Marzyciel

PostWysłany: 18-02-2010, 01:49   

Repli, to co powiem do dobra i szczera rada, podobnie jak Morga wyżej. Która działa. Kosmetyczki i wszelkie "zabiegi" dermatologiczne w prywatnych salonach (ze ścianami pełnymi certyfikatów i pacjentkami po 50-siątce...), jak kwasy, kupy leków, tabletek, peelingów i wizyt za kilkaset złotych UNIKAJ jak ognia! Po pierwsze, na początku przynosi to jakieś efekty, ale potem jest to dojenie kasy. Większość tego typu leków potrzebuje bieżących zmian i korekt, bo organizm z czasem uodparnia się na większość, o czym "specjaliści" zapominają. Kosmetyczki w większości przypadków tylko rozpaskudzą ci trądzik. To dobre na parę pryszczy, których trzeba pozbyć się na szybko. Ale nie na rozległe występowanie. Po za tym zabiegi zewnętrzne to nie metoda, mimo powszechnego mniemania.

Nie polecam również żadnych Clear and Clear, toników, czy maści reklamowanych w TV, lub dostępnych bez recepty. Na powierzchowne przypadki- tak, na rozległy trądzik- absolutnie nie. Tylko zaszkodzą skórze.

Nie wierz w zbawienny (omg!) wpływ słońca. Nie ma nic gorszego na trądzik nastolatka niż słońce. Wysusza skórę i powoduje nadmierne wydzielanie łoju. Efekt nieciekawy.

Najlepszym rozwiązaniem jest wizyta u lekarza- dermatologa, najlepiej jakiegoś renomowanego. Zwykle mają oni prywatne gabinety i płatne wizyty raz, dwa razy w tygodniu. Leczenie opiera się na mocnym antybiotyku, do któego wymagane są badania krwi. I jest to właśnie Izotek, o którym pisał Morg (widać przechodziliśmy to samo...) Do tego maści, ale nie jakieś kijowe, tylko wszystko na receptę, bo są to poważne leki. Nie jest to tanie, ale na pewno mniej pójdzie pieniędzy niż na kosmetyczki czy salony dermatologiczne. I efekt jest. Taki dermatolog prowadzi cię przez kilka miesięcy, lub rok (u mnie był jakiś rok), odpowiednio zmniejszając bądź zwiększając dawki antybiotyku. Również na bieżąco koryguje skuteczność maści itd. Leczenie antybiotykami jest najbardziej efektywne na rozległy trądzik. Choć są skutki uboczne, jak przesuszanie się skóry, czy podrażnienia. No, ale to mocne leki są. Jeżeli chcesz to mogę podać ci kontakt do znakomitego specjalisty we Wrocławiu. Ręczę za niego i za efekty.

To z własnego doświadczenia :). Dobrze, że już od 2 lat dzięki temu mam spokój :).

A jeśli chodzi o golenie przy trądziku to polecam elektryczną maszynkę, nie żyletkę. Lepiej mniej dokładniej i mniej boleśniej.

Cytat:
Zawsze można liczyć na to, że przejdzie po 20tce (około

Najwyżej koło 30-stki można tak powiedzieć :).

Ostatnio zmieniony przez Mitsurugi dnia 18-02-2010, 02:01, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
927825
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 18-02-2010, 02:01   

Morg napisał/a:
poszedłem do dermatologa i przez jakiś (o ile dobrze pamiętam) rok przyjmowałem Izotek. Cóż, dobrze że nie skończyłem na antybiotykach

Izotek przepisuje się zwykle po antybiotykach, kiedy te nie działają. Jest to związane z tym, że jest od nich nieporównywalnie bardziej inwazyjny, a wręcz niebezpieczny dla organizmu - w wielu krajach zabronione jest sprzedawanie jego zagranicznego odpowiednika (wyleciało mi z głowy jak się nazywał), a w USA ponoć istnieje nawet stowarzyszenie rodziców, których dzieci popełniły samobójstwo biorąc owy lek - ma potwierdzone wywoływanie ciężkiej depresji w niektórych przypadkach. Ogólnie jest to raczej ostateczność.

Morg Płeć:Mężczyzna

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 18-02-2010, 07:35   

Keii - a to całkiem możliwe, przy moim ówczesnym stanie nie zdziwiłbym się. I co prawda się na tym nie znam i skutków ubocznych, prócz bardziej suchej skóry, nie odczułem, ale z tego co pamiętam lek miał dość pokaźną listę obostrzeń. Still, to nie obala mojego argumentu, a wręcz przeciwnie. Lepiej nie czekać (i dawać chorobie się rozwijać), tylko iść od razu do specjalisty.

Mitsurugi - demonizujesz publiczną służbę zdrowia jak na moje oko. Bywałem u różnorakich lekarzy, tak 'publicznie', jak i 'prywatnie'. Jakiegoś wzrostu jakości u tych drugich nie odczułem.

Numer Gadu-Gadu
8137449
Altruista
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 18-02-2010, 11:35   

Mayissa napisał/a:
bo całowanie z papierem ściernym nie należy do moich ulubionych zajęć.

May nie lubisz lekko kłującego zarostu?:P
Powrót do góry
Costly Płeć:Mężczyzna
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 18-02-2010, 11:39   

Buu! Co się stało z męskim tematem?! Zszedł na kosmetyczki...

Nigdy nie miałem trądziku, to i za wiele nie doradzę. Ale z grubsza jak ktoś powiedział wcześniej - jak ojciec taki cwaniak, to niech sam cię ogoli. Albo da radę i problem jest z głowy, albo przekona się, że nie warto i da ci spokój. Być golonym przez kogoś to nic nowego, jak jestem u fryzjera to też zawsze zamawiam golenie mimochodem (nie ma lepszego w posługiwaniu się brzytwą niż mój fryzjer!).

Strona 5 z 11 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9, 10, 11  Następny
Odpowiedz do tematu