Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Bardzo kulturalna rozmowa o polityce - Kraj |
Masowe manifestacje polityczne to: |
Zły znak (Dowód politycznego kryzysu i eskalacji konfliktu) |
|
7% |
[ 1 ] |
Dobry znak (świadczą o obywatelskim przebudzeniu) |
|
21% |
[ 3 ] |
Obie odpowiedzi są prawidłowe |
|
71% |
[ 10 ] |
|
Głosowań: 14 |
Wszystkich Głosów: 14 |
|
|
|
Wersja do druku |
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 01-03-2013, 12:18
|
|
|
Caladan napisał/a: | A pod drugie po co to jest? |
Zwyczajna reklama. A czym się zajmuje KPH? |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 01-03-2013, 12:29
|
|
|
... a w czym wam te plakaty przeszkadzają? |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 01-03-2013, 12:47
|
|
|
A skąd taki wniosek? |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 01-03-2013, 13:08
|
|
|
Morg napisał/a: | ... a w czym wam te plakaty przeszkadzają? |
A czy ja napisałem, że przeszkadzają? Wymieniłem ich wady techniczne, bo moim zdaniem są po prostu słabo przygotowane. Jak KPH ma forsę, to niech je sobie wiesza.
Pewnym niesmakiem jest co najwyżej, że patronat nad tym objęły instytucje państwowe. Mam nadzieję, że nie oznacza to de facto sposoringu tych plakatów za publiczne pieniądze. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 01-03-2013, 16:30
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Nie wiem jaką droga się to przenosi*, ale lewica wyraźnie zaraziła się od prawicy rozłamozą. Gryzą się i kopią po kostkach jak przedszkolaki. Ach, serce roście. |
W jakimś sensie na pewno się zaraziła od Platformy. Tylko w przeciwieństwie do PO, SLD jakoś ostatnio zyskuje(także dzięki waśniom w Platformie) w sondażach na tych małych wojenkach w swoim środowisku.
Morg napisał/a: |
Póki co to raczej Miller ma w ręku mocniejsze karty... Palikot dołuje we wszystkich sondażach, ostatnio się straszliwie skompromitował |
Tak siedzą na tych swoich 5%, ale trzeba przyznać, że kiedyś mieli jeszcze gorsze wyniki. Trzeba poczekać do jakiś najbliższych wyborów, które by zweryfikować poparcie jakim się cieszy RP - bo ja nadal uważam, ze w sondażach jakiś tam procent polaków może się nie przyznawać do głosowania na Palikota. |
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 01-03-2013, 18:27
|
|
|
Cytat: | ... a w czym wam te plakaty przeszkadzają? |
Raczej mnie to śmieszy.
wkraczamy w kolejna fazę w "związki partnerskie" |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 02-03-2013, 18:22
|
|
|
A propos debaty demograficznej - jak tak dalej pójdzie za sto lat więcej Polaków będzie żyło na Wyspach niż między Odrą a Bugiem.
... W sumie jestem za. Wykopać Wyspiarzy, przenieść resztki dziedzictwa kulturowego nad Tamizę i wreszcie będziem mieć takie położenie geopolityczne, by kłócić się do woli, sarkać na Unię i Niemcy.
Urawa napisał/a: | Jak z sakiewiczową publicystyką średnio mi po drodze, tak tym razem trafili w sedno, a michnikowcy wyszli na idiotów. |
Well, dali jeszcze artykuł samego Michnika o tym, że "wojna polsko-polska" (żeby się udławił takimi tekstami...) nie była tak jednoznaczna jak się niektórym wydaje (tak naprawdę nikt normalny chyba nie twierdzi, że była, ale czy to znaczy, że mamy zupełnie zapomnieć o tych ludziach?) |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
|
|
|
|
Dembol
|
Wysłany: 02-03-2013, 23:31
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: |
A propos debaty demograficznej - jak tak dalej pójdzie za sto lat więcej Polaków będzie żyło na Wyspach niż między Odrą a Bugiem. |
Co dziwnym nie jest. Skoro w UK bez zbędnego kombinowania i oszukiwania systemu jesteś się w stanie utrzymać niemalże z pierwszej lepszej pracy to i są warunki do rozpłodu. Fajnie byłoby jakby nasi rządzący to zrozumieli i zareagowali odpowiednio zamiast wymyślać dopłat i innych głupot. |
_________________ Evil Manga |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 04-03-2013, 13:27
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | A propos debaty demograficznej - jak tak dalej pójdzie za sto lat więcej Polaków będzie żyło na Wyspach niż między Odrą a Bugiem. |
Polaków? Od kiedy dzieci emigrantów to Polacy? Większość będzie Brytyjczykami (wystarczy spojrzeć na takiego Petera Serafinowicza). |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 04-03-2013, 20:04
|
|
|
Dalszy ciąg rozważań o naszej obronności. Szczególnie jeden fragment zwrócił moją uwagę:
Cytat: | Rzeczpospolita w razie wojny mobilizuje do obrony 0,28 proc. obywateli. W Europie mniejszy wskaźnik mają tylko położone wewnątrz UE i NATO Czechy (0,18 proc.) i Luksemburg (0,17 proc.). Średnio wśród państw związanych z UE wynosi on 1,66 proc. – prawie sześć razy więcej niż w Polsce.
W grudniu 2012 r. szef sztabu generalnego armii szwedzkiej zaalarmował opinię publiczną, ostrzegając, że w razie inwazji jego kraj broniłby się najwyżej tydzień. Szwecja ma wskaźnik mobilizacyjny 8,4 razy większy od Polski. Od Rosji oddziela ją Finlandia, której wskaźnik jest 25,5 razy większy niż nasz. Estoński system mobilizacyjny daje 11 razy więcej żołnierzy niż polski. |
Chyba rzeczywiście, coś na rzeczy jest... |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 04-03-2013, 20:47
|
|
|
To jest ta sama dyskusja co zawsze: Czy powinniśmy mieć powszechną służbę wojskową i dlaczego nas nie stać na porządne szkolenia.
Poza tym: Gowin zostaje. Było do przewidzenia. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 04-03-2013, 21:42
|
|
|
Wałęsę spotkał widzę los Wojewódzkiego - głównonurtowe media nie zrozumiały ani słowa z jego bełkotu, ale na wszelki wypadek wybuchły oburzeniem i przystąpiły do akcji piętnowania jego rzekomej homofobii. Już abstrahując od tego, że po odjęciu ozdobników jego wypowiedź nie była wcale homofobiczna (była chamska, ale chamstwo Wałęsa rozdziela na tyle sprawiedliwie, że ciężko oskarżać go o jakieś uprzedzenia), to po prostu przeraża owczy pęd mainstreamu, który zupełnie bezrefleksyjnie powtarza oskarżenia i sam siebie nakręca.
Nie żeby prawica poczuwała się do obrony Lecha bardziej niż do obrony Kuby...
vries napisał/a: | Polaków? Od kiedy dzieci emigrantów to Polacy? |
Od zawsze?
Urawa napisał/a: | Dalszy ciąg rozważań o naszej obronności. Szczególnie jeden fragment zwrócił moją uwagę:
Cytat: | Rzeczpospolita w razie wojny mobilizuje do obrony 0,28 proc. obywateli. W Europie mniejszy wskaźnik mają tylko położone wewnątrz UE i NATO Czechy (0,18 proc.) i Luksemburg (0,17 proc.). Średnio wśród państw związanych z UE wynosi on 1,66 proc. – prawie sześć razy więcej niż w Polsce.
W grudniu 2012 r. szef sztabu generalnego armii szwedzkiej zaalarmował opinię publiczną, ostrzegając, że w razie inwazji jego kraj broniłby się najwyżej tydzień. Szwecja ma wskaźnik mobilizacyjny 8,4 razy większy od Polski. Od Rosji oddziela ją Finlandia, której wskaźnik jest 25,5 razy większy niż nasz. Estoński system mobilizacyjny daje 11 razy więcej żołnierzy niż polski. |
Chyba rzeczywiście, coś na rzeczy jest... |
Czy mi się wydaje, czy on porównuje nas z potencjałem mobilizacyjnym państw posiadających wciąż armię z poboru? Jeśli tak, to należy pamiętać, że potencjał bojowy takich armii jest mimo wszystko sporo mniejszy.
Co nie zmienia faktu, że owszem, to czego brakuje naszemu systemowi obronnemu to siły obrony terytorialnej, które prędzej czy później koniecznie powinny powstać. Musi to być jednak przemyślane, bo sorry Winnetou - armia poborowa którą mieliśmy przed reformą nie nadawała się do obrony kraju. Być może nadawałaby się do uderzeń frontalnych w realiach wojny atomowej, gdzie nie liczy się wyszkolenie i morale żołnierzy, bo większość i tak padnie na chorobę popromienną przed końcem ofensywy. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|