Bardzo kulturalna rozmowa o polityce - Kraj |
Masowe manifestacje polityczne to: |
Zły znak (Dowód politycznego kryzysu i eskalacji konfliktu) |
|
7% |
[ 1 ] |
Dobry znak (świadczą o obywatelskim przebudzeniu) |
|
21% |
[ 3 ] |
Obie odpowiedzi są prawidłowe |
|
71% |
[ 10 ] |
|
Głosowań: 14 |
Wszystkich Głosów: 14 |
|
|
|
Wersja do druku |
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 25-05-2014, 17:04
|
|
|
Być może narażę się i z całą pewnością dam pożywkę tym, którzy chcieliby widzieć we mnie potwora zjadającego małe dzieci, ale uważam, że to bardzo uprzejmie z jego strony. Jego zgon IMHO kończy pewną epokę kłótni, awantur i traum. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 25-05-2014, 22:10
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Być może narażę się i z całą pewnością dam pożywkę tym, którzy chcieliby widzieć we mnie potwora zjadającego małe dzieci, ale uważam, że to bardzo uprzejmie z jego strony. Jego zgon IMHO kończy pewną epokę kłótni, awantur i traum. |
Bo grupki protestujących przestaną przestawać pod jego domem 13.12? Nie przestaną.
Jakoś nie widzę dlaczego przejście z stan wiecznego spoczynku miałby zamknąć dyskusję wokół postaci generała. |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 26-05-2014, 06:13
|
|
|
shugohakke napisał/a: | Bo grupki protestujących przestaną przestawać pod jego domem 13.12? Nie przestaną. |
No nie wiem... trochę to bez sensu bez Wojtka.
shugohakke napisał/a: | Jakoś nie widzę dlaczego przejście z stan wiecznego spoczynku miałby zamknąć dyskusję wokół postaci generała. |
Jasne, ale pewnie trochę zejdzie na dalszy plan. Według mnie dyskusje o generale były dyskusjami o odpowiedzialności ówczesnych włodarzy za komunę i zbrodnie komunistyczne. Jaruzelskiego teraz już to nie dotyczy. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 26-05-2014, 12:25
|
|
|
Cóż, jakiś tam koniec i cezura to jest.
Z całą pewnością zabrakło nam jako Polakom katharsis której źródłem mogło być rozstrzygnięcie jakiegoś - jakiegokolwiek - procesu. Ja też pewnie się narażę dla odmiany "swoim", bo uważam że juntę jaruzelską należało postawić przed międzynarodowym trybunałem, i przy okazji upiec swoje biznesowe ciacho, pilnując by zasiedli w nim profesorowie prawa/konstytucjonaliści nie tylko z europy i ameryki, ale także azji (chin/japonii) - i by dali odpowiedź jednoznaczną na proste pytania: 1) czy działania władz PRL od 1970-1989 łamały prawo krajowe i/lub międzynarodowe, 2) czy te działania, w świetle przedstawianych przez strony dowodów, można uznać za zgodne, czy za sprzeczne z polską racją stanu.
Takie ćwiczenie pewnie wymagałoby osobnej ustawy, jeśli nie wręcz ustawy na poziomie konstytucyjnego wyjątku (czyli uchwalanej tak, jak zmiana konstytucji), a obecnie jest już wręcz MTK, ale niewątpliwie pozwoliłoby zakończyć - przynajmniej formalnie - kwestię, czy generał złamał prawo czy nie, i czy był niezrozumianym patriotą, pożytecznym głupcem, czy zdrajcą narodowych interesów. Tak, zawsze ktoś by do dyskusji wracał, ale przynajmniej formalnie...
Swoją drogą, Tusk wczoraj lekko blady ale triumfował, a tu dziś wyborczy odpowiednik "sudden death" z NBA... oh boy. A polityczne farfocle tyle, że ustaliły sobie poziom do negocjacji liczby mandatów/miejsc na listach koalicji... Przede wszystkim zaś, BEDZIE SIEM PANIE DZIAŁO, bo Korwin-Mikke jedzie do Brukselki... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 27-05-2014, 10:18
|
|
|
Moja babcia miała znacznie lepszy, czysto trollerski pomysł - pochować go na Wawelu obok poprzedniego prezydenta. Może obaj tak szybko by się obracali w grobach, że można by tam założyć elektrownię? Pożytek byłby. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 27-05-2014, 10:54
|
|
|
Urawa napisał/a: | Tylko mam wrażenie, że wtedy Marszałek by nie wytrzymał, wstał z grobu i wykopał obu za drzwi. |
No widzisz? To nawet trzy generatory można założyć. :D |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 27-05-2014, 18:34
|
|
|
Tak w zasadzie to pośrednim skutkiem wyborów do europarlamentu będzie zwolnienie dwóch ważnych etatów w rządzie - Ministra Kultury i Pełnomocnika ds. Równego Traktowania. Ciekawi mnie kto zastąpi Zdrojewskiego i Kozłowska-Rajewicz, czy będzie to ktoś o równie jasno zdefiniowanych poglądach (i jakich?), czy raczej jakiś BMW? Cholera wie, Tusk jest w tych kwestiach dość nieprzewidywalny. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 27-05-2014, 19:17
|
|
|
Urawa napisał/a: |
Niestety, Jaruzel pochowany będzie na Powązkach |
Ja bylem za tym by właśnie go tam pochowali, należy mu się. Zresztą skoro się nie rozlicza to później się ma.
Ysengrinn napisał/a: | Ciekawi mnie kto zastąpi Zdrojewskiego |
Jakby Gowin nie szalał, to on byłby teraz najlepszym kandydatem na to stanowisko. |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 27-05-2014, 19:38
|
|
|
... Próbowałem sobie wyobrazić Gowina jako ministra kultury, ale wyobraźnia wykonała nieprawidłową operację i nastąpiło jej zamknięcie. W skrócie - NIE. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 30-05-2014, 06:06
|
|
|
Chodzą słuchy, że "pełnomocniką" ds. równego traktowania może zostać Mucha. Cóż, feministki broniły ją własnymi piersiami, teraz będzie miała okazję się odwdzięczyć. Tylko czemu mam wrażenie, że będzie w tym równie przedsiębiorcza i przebojowa jak jako ministra sportu... |
|
|
|
|
|
K.R
ja też
|
Wysłany: 30-05-2014, 21:57
|
|
|
Lewicowość tego portalu potwierdza sie również w ankiecie, może to taka tendencja polskiego środowiska anime.
SIC ! |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 30-05-2014, 22:00
|
|
|
Dementuję pogłoski jakoby Piotr Guział był guźcem. Choć zbieżność nazwisk i okolic jest zastanawiająca. |
|
|
|
|
|
|