Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Bardzo kulturalna rozmowa o polityce - Kraj |
Masowe manifestacje polityczne to: |
Zły znak (Dowód politycznego kryzysu i eskalacji konfliktu) |
|
7% |
[ 1 ] |
Dobry znak (świadczą o obywatelskim przebudzeniu) |
|
21% |
[ 3 ] |
Obie odpowiedzi są prawidłowe |
|
71% |
[ 10 ] |
|
Głosowań: 14 |
Wszystkich Głosów: 14 |
|
|
|
Wersja do druku |
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 18-09-2011, 12:16
|
|
|
Cytat: | No cóż Palikot pokazuje nam co trzeba zrobić by dostać się do sejmu.
|
Chociaż zapewne masz rację, to po cichu mam nadzieję, że całe to jego poparcie jest w dużej mierze nadmuchane przez media, a małolaty, chcące na niego głosować, ostatecznie na wybory nie pójdą. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 18-09-2011, 13:56
|
|
|
Urawa napisał/a: | a małolaty, chcące na niego głosować, ostatecznie na wybory nie pójdą. |
Zamknij syna w domu? Albo zabierz dziecku dowód? |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 18-09-2011, 18:11
|
|
|
Slova napisał/a: | Urawa napisał/a: | a małolaty, chcące na niego głosować, ostatecznie na wybory nie pójdą. |
Zamknij syna w domu? Albo zabierz dziecku dowód? |
Świetne hasło! Obawiam się tylko, że GazWyb i inne media, które tak ochoczo propagowały jego wcześniejszą wersję, tego nie podchwycą.
Kolejna banda gówniarzy wzięła sobie na cel pomnik. Najpierw Jedwabne, potem Ossowo, teraz to... Mniejsza o ideologię, powinno się debili obciążać kosztami, może to by wlało oleju do pustych główek? |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 18-09-2011, 18:14
|
|
|
Znów agitacja wyborcza w kościele, tym razem całkiem jawna.
Zaczyna mnie to doprowadzać do szału. Mam nadzieję, że pokazywanie paluchem z prezbiterium skończy się dla PiS totalną porażką i oduczy jednych i drugich przedwyborczej "kooperacji". Ten obrzydliwy sojusz będzie miał fatalny wpływ zarówno na państwo jak na Kościół. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 18-09-2011, 18:45
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Znów agitacja wyborcza w kościele, tym razem całkiem jawna.
Zaczyna mnie to doprowadzać do szału. Mam nadzieję, że pokazywanie paluchem z prezbiterium skończy się dla PiS totalną porażką i oduczy jednych i drugich przedwyborczej "kooperacji". Ten obrzydliwy sojusz będzie miał fatalny wpływ zarówno na państwo jak na Kościół. |
Widzisz, nie bardzo. W Radiu Maryja po kilka razy dziennie nadawane są tzw. felietony pt. "Warto Wiedzieć", gdzie produkują się kandydaci na posłów i senatorów z PiS, pod koniec każdorazowo informując o tym, gdzie i z jakiego miejsca kandydują. Do tego dochodzi opisywane już tu wcześniej zamawianie mszy w dniu wyborów.
Kościół zwyczajnie doszedł do wniosku, że jego poprzednia polityka, polegająca na tym, iż nie popiera się wprost żadnej ze stron i dogaduje z obiema (a taką stosował przez ostatnie kilkanaście lat), w obecnym układzie nie zdaje rezultatu. Dlatego postanowił wyraźnie postawić na jednego konia, wentylem bezpieczeństwa czyniąc sobie platformianą kurię krakowską. Inna sprawa, że przez ostatnie 20 lat sprawy, na które Kościół był uczulony (in vitro, homoseksualizm) były przez polityków i lewa i prawa olewane. Teraz lewo (PO, SLD, Palikot) zaczęło nimi mocno grać. Część księży miała też prawo wkaczyć się za Nergala. A część, podobnie jak i część Polaków, wierzy, że faktycznie katastrofę w Smoleńsku zafundował Polsce Donek, który wspólnie z Putinem ustawił tam wielki magnes a potem dobijał rannych.
Gdyby przyjąć jednak tezę, że historia est magistra vitae, to warto pamiętać, że w latach 90, kiedy Kościół czynnie angażował się w politykę, popierane przez niego partie raczej nie odnosiły spektakularnych sukcesów. |
|
|
|
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 19-09-2011, 10:14
|
|
|
Jeszcze więcej tajności, mimo że — cytując klasyka* — To, co powstaje za publiczne pieniądze, jest własnością publiczną. I powiedzcie, że nie wygląda to jak doraźna zmiana prawa po to, żeby Bronek nie musiał udostępniać opinii dot. ustawy o OFE. >_> Ciekawe kiedy TK to uwali...
*Cytowany klasyk to oczywiście nikt inny jak Donald Tusk. I równie oczywiście po raz n–ty zapomniał on o swoich słowach. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Morg
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 20-09-2011, 14:37
|
|
|
Akurat wynajęcie im adwokatów mieści się w graniach. Ale już deklaracje, że samemu... Cóż, jak dla mnie ten pomnik winien już dawno stać w muzeum czy na jakiś cmentarzu, podobnie jak cała masa pozostałości bolszewickich w Polsce. |
|
|
|
|
|
Morg
|
Wysłany: 20-09-2011, 15:16
|
|
|
Urawa napisał/a: | Cóż, jak dla mnie ten pomnik winien już dawno stać w muzeum |
Dla mnie chyba też (chyba, bo nie orientuję się w całej sytuacji pomnika czterech smutnych i nie wiem czy nie powinien tam stać mimo wszystko z jakiegoś powodu o którym nie wiem)...
To co mnie natomiast lekko poruszyło, to fakt pochwalania wandalizmu... nie żyjemy już od dwudziestu lat w komunie, ten pomnik można dzisiaj usunąć z przestrzeni publicznej inaczej, niż poprzez dewastację. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 20-09-2011, 15:46
|
|
|
Szczególna sytuacja tego pomnika polega na tym, że został on postawiony już w 1945, zaraz po rozpoczęciu sowieckiej okupacji i pozostaje nader wyrazistym jej symbolem. I rzeczywiście, może budzić skrajnie negatywne emocje. A rocznica, w jaką został potraktowany farbą, raczej wskazuje na patriotyczne niż chuligańskie motywacje.
Co do pomnikowych wandali, pisałem chyba w tym (albo politycznym) temacie, że moim zdaniem takich ludzi winno się obciążać kosztami usunięcia poczynionych przez siebie zniszczeń |
|
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 20-09-2011, 16:50
|
|
|
Urawa napisał/a: | A rocznica, w jaką został potraktowany farbą, raczej wskazuje na patriotyczne niż chuligańskie motywacje. |
Ech... patriotyczne... dlatego nie rozumiem prawicy. Za dużo podniecania się mało istotnymi symbolami.
Równie dobrze można by zamalowywać tabliczki na ul. Gomułki w Gliwicach. Same straty z takimi patriotami. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 20-09-2011, 17:49
|
|
|
Niezależnie od przesłanek, wandalizm to wandalizm. Morg ma rację, w dzisiejszych czasach można go usunąć zupełnie inaczej i zupełnie legalnie. A podobne wypowiedzi polityków powinny być karane, jak dla mnie to nic innego jak namawianie do popełnienia kolejnych wykroczeń.
Swoją drogą, moje miasto, a właściwie mieszkańcy, całkiem ładnie poradziło sobie z podobną pamiątką. Pomnik Bohaterom Czerwonych Sztandarów mieli wysadzić na początku lat 90-tych, ale ludziom pomysł się nie spodobał, więc go przemalowali i zadedykowali Jimiemu Hendrixowi. Władze się ugięły i pamiątka została. I chociaż jakiś czas temu został on wyczyszczony, a dedykacja nieco zmieniona (Bohaterom czerwonych sztandarów. Dąbrowiakom. Twórcom dziejów walk o narodowe i społeczne wyzwolenie.) to i tak wszyscy nadal nazywają go pieszczotliwie Hendrixem. I żeby nie było, ładnie był pomalowany (kwiatki, pacyfki, dużo fajnych, optymistycznych rzeczy), a nie ochlapany farbą. |
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
|
|
|
|
Tabris
Snowflake
|
Wysłany: 20-09-2011, 20:48
|
|
|
Urawa napisał/a: | A rocznica, w jaką został potraktowany farbą, raczej wskazuje na patriotyczne niż chuligańskie motywacje.
| Ale za ten "Patriotyzm" to mogli by pasem po pupie dostać.
Ysengrinn napisał/a: | Leszek Miller najwyraźniej zauważył, że zdychający Sojuz się męczy, postanowił więc szybko go dobić..... |
Ja wiem, czy oni zdychają? Napisałbym raczej, że duszą się stojąc w miejscu. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|