Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Bardzo kulturalna rozmowa o polityce - Świat |
Turcja w Unii Europejskiej |
Nie, ponieważ... |
|
36% |
[ 8 ] |
Tak, ponieważ... |
|
13% |
[ 3 ] |
Precz z Unią Europejską! |
|
50% |
[ 11 ] |
|
Głosowań: 22 |
Wszystkich Głosów: 22 |
|
|
|
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 01-12-2014, 19:38
|
|
|
To ja zarzucę takim czymś w nawiązaniu. >] |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
HQ of Human Affairs
Gość
|
Wysłany: 11-12-2014, 20:14
|
|
|
Ludzie powinni żyć w pokoju i przyjaźni.
"In 1965 Adlai Stevenson made a famous speech to the UN in which he said:
We travel together, passengers on a little space ship, dependent on its vulnerable reserves of air and soil; all committed for our safety to its security and peace; preserved from annihilation only by the care, the work, and, I will say, the love we give our fragile craft. We cannot maintain it half fortunate, half miserable, half confident, half despairing, half slave—to the ancient enemies of man—half free in a liberation of resources undreamed of until this day. No craft, no crew can travel safely with such vast contradictions. On their resolution depends the survival of us all."
http://en.wikipedia.org/wiki/Spaceship_Earth
...Jeśli nie z dobrej woli to przynajmniej z powodu zdrowego rozsądku. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 11-12-2014, 20:21
|
|
|
|
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 11-12-2014, 21:12
|
|
|
Adlai Stevenson made a famous speech to the UN napisał/a: | We cannot maintain it half fortunate, half miserable, half confident, half despairing, half slave—to the ancient enemies of man—half free in a liberation of resources undreamed of until this day. |
Fear not! If I count properly we have two spare ships here. |
_________________ I crossed the mountain and I climbed the river... |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 08-01-2015, 19:59
|
|
|
http://news.sky.com/story/1403745/paris-policeman-shot-in-head-harrowing-video
Czyli BANG HEADSHOT i rzeźnia w redakcji paryskiej gazety do wrzasków że Bóg Jest Wielki.
Szczerze mówiąc...
http://mic.com/articles/107878/these-are-the-satirical-french-cartoons-the-gunmen-didn-t-want-you-to-see
...to ten skrajnie lewacko-liberalny brat-bliźniak Urbanowego NIE nie budzi chyba w nikim pozytywnych emocji, ale jak pisał Voltaire - "Nie zgadzam się z tobą, ale zawsze bronił będę twego prawa do posiadania własnego zdania."
A w kontekście wypływających w internetach materiałów, jak praktyczna aplikacja islamu wychodzi w Kalifacie (daję w spoiler, w filmie kilkanaście nieocenzurowanych morderstw sfilmowanych przez samych, popełniających je muzułmanów - w tym, na kilkuletnim dziecku)
- Spoiler: pokaż / ukryj
Chyba sobie żarty stroisz... moshi_moshi
...to wydaje się, że biada religii która nie wykształci instytucji zdolnych i gotowych narzucać wykładnię. Swoją drogą, muzułmanie narzekają że "to nie islam, to nie my" ale nie znalazł się ani jeden, który nałożyłby na tych świńskich synów z Paryża fatwę... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 08-01-2015, 20:11
|
|
|
Totem, to jest pocięte i ocenzurowane, mogę wkleić pełną wersję materiału wideo? |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 08-01-2015, 20:25
|
|
|
Totem, link poleciał i nie Slova, nie możesz. I proszę nie umieszczać linków do podobnych rzeczy na forum... Opad macek. |
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 08-01-2015, 20:44
|
|
|
Przecież w spoilerze było, w dodatku jednoznacznie opisane. |
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 08-01-2015, 23:45
|
|
|
wa-totem napisał/a: | ...to ten skrajnie lewacko-liberalny brat-bliźniak Urbanowego NIE nie budzi chyba w nikim pozytywnych emocji, ale jak pisał Voltaire - "Nie zgadzam się z tobą, ale zawsze bronił będę twego prawa do posiadania własnego zdania." |
No właśnie też odnoszę takie wrażenie. Niektóre cytaty odnośnie Charlie Hebdo mocno gloryfikują zmarłych redaktorów i rysowników, a w moich oczach pismo wygląda na ostoję prymitywnego chamstwa. Co nie zmienia faktu, że nie ma usprawiedliwienia dla mordowania ludzi z tak błahych powodów. |
|
|
|
|
vries
|
Wysłany: 09-01-2015, 00:16
|
|
|
wa-totem napisał/a: | ...to wydaje się, że biada religii która nie wykształci instytucji zdolnych i gotowych narzucać wykładnię. Swoją drogą, muzułmanie narzekają że "to nie islam, to nie my" ale nie znalazł się ani jeden, który nałożyłby na tych świńskich synów z Paryża fatwę... |
Ja mam odmienne zdanie o Islamie. Brak centralizacji tej religii świadczy o jej sile. Jesteś tak samo dobrym Islamistą, gdy jesteś radykałem i jak jesteś liberałem. W każdym razie na zachodzie, gdzie jest miejsce na dyskusje i wspólny wróg. Katolicyzm nie daje takiego pola do popisu.
Co do zamachu, to Francja szczęśliwa nie będzie, ponieważ nie da się zapobiec takim wypadkom w przyszłości. Obecnie radykałami są obywatele francuscy. Często ludzie wykluczeni ze względu na narodowość i religię. A za francuski socjal idzie kupić kałacha.
Będzie miało to jakieś odzwierciedlenie na ich scenie politycznej. Zapewne skrycie cieszy Le Pen i cieszy się popierany przez nią Putin. |
|
|
|
|
|
shugohakke
Najstarszy Grzyb
|
Wysłany: 09-01-2015, 00:18
|
|
|
vries napisał/a: | Zapewne skrycie cieszy Le Pen i cieszy się popierany przez nią Putin. |
Kto tu kogo popiera, że się tak przewrotnie zapytam?
edit.
Dopadło mnie takie przemyślenie odnośnie całej sytuacji. Urodziło się z wewnętrznego buntu przeciw hasłom "Satyrą zwalczali terroryzm" oraz "Polegli za wolność słowa" - nie do końca umiałem sprecyzować źródło tego buntu, ale chyba coś mam:
Satyra nie pomaga zwalczać terroryzmu. A przynajmniej nie tego, który współcześnie znamy. Wręcz przeciwnie. Przekonanie o sile ośmieszania i satyry w walce z przemocą bierze się z doświadczeń w jej wykorzystaniu przeciw rozmaitym totalitarnyzującym (w tym także kanonicznie totalitarnym) reżimom. To niewątpliwie prawda, ale współczesny terroryzm to, niejako, przeciwieństwo państwa opresyjnego. Inicjatywa oddolna, nie odgórna. Siła systemu opartego na przemocy leży w poczuciu porządku u obywateli. Część pragnie go, bu czuć się bezpiecznym, a część przestrzega go ze strachu. W każdym razie siłą brutalnego państwa jest porządek i poczucie trwałości. Oddolny terroryzm z kolei karmi się jednostkową nienawiścią i ogólnym chaosem. Działa w cieniu i nie potrzebuje mechanizmów kontroli opartych na porządku.
Satyra i śmiech niweczy mityczność przeciwnika. Uczłowiecza go, przybliża, daje podwaliny pod odwagę do starcia z nim. Pomaga, gdy przeciwnik jest wielki, silny i przerażający. Burzy ustalony porządek.
Za to gdy przeciwnikiem są zdesperowane jednostki przepełnione dumą, nienawiścią i frustracją (bo to z tych jednostek bierze się siła i możliwości nawet najbardziej makiawelicznych terrorystów), naśmiewanie się zeń tylko pogarsza sprawę. Primo, tylko podsycamy nienawiść i uprzedzenia. Secundo, ośmieszając zło w oczach przekonanych (bo nie wierzę, by te karykatury rozbawiły radykalnych muzułmanów) doprowadzimy ich nie do działania przeciw temu złu, a prędzej do bagatelizowania go (co jest potrzebne, gdy brak odwagi na starcie ze "złym ustrojem", ale niszczące, gdy brak motywacji to walki ze "złymi jednostkami").
Po prostu wyśmiewanie nagiego cesarza, a wyśmiewanie desperata z nożem to dwie diametralnie różne sprawy. By zwalczać przemoc śmiechem należałoby go wywołać u samych ekstremistów - obrzucanie ich g..nem ku uciesze gardzących nimi ludzi nie przyniesie żadnych pozytywnych efektów. Śmiech jest bronią słabych przeciw silnym, tak samo terroryzm.
TL;DR
Satyrą można obalić reżim, ale terrorystów się tylko nią wspiera. Choć oba opierają się na przemocy to wyśmiewanie ich daje zupełnie różne efekty.
PS: Rozpisałem się kurka... Momentami trochę bełkotliwie, ale... you get the picture? |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
|
Wysłany: 09-01-2015, 09:02
|
|
|
Yes we do. |
|
|
|
|
|
JJ
po prostu bisz
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 09-01-2015, 10:41
|
|
|
shugohakke napisał/a: | "Polegli za wolność słowa" |
Well, w zasadzie dokładnie to zrobili. Dosłownie.
shugohakke napisał/a: | w moich oczach pismo wygląda na ostoję prymitywnego chamstwa |
Moim zdaniem prymitywne chamstwo ma u nas niezasłużenie złą prasę. |
|
|
Morg
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 09-01-2015, 13:42
|
|
|
W sumie to nie bardzo mnie interesuje co publikował ten tygodnik. Co by nie publikował, to nie usprawiedliwia to mordowania ludzi.
Also, fatwa to nie żadna klątwa, a opinia prawna wydana przez uczonego w prawie. Narzekanie że nikt jej nie wydał, to trochę tak jakby narzekać, że po zamordowaniu Narutowicza nikt w Polsce nie wydał opinii prawnej udowadniającej że zamach ten był nielegalny i przestępczy (za to pojawiały się na pewno opinie idące w drugą stronę).
Poza tym fatwa uznająca terroryzm za sprzeczny z islamem jak najbardziej powstała. |
_________________ Świadka w sądzie należy znienacka pałą przez łeb zdzielić, od czego ów zdziwiony wielce, a i do zeznań skłonniejszy bywa. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|