Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Krwawa Jatka - Komentarze |
Wersja do druku |
Koranona
Morning Glory
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 04-09-2011, 11:46
|
|
|
Bezimienny napisał/a: | Ścisłowiec będzie też miał poważny problem jeśli druga strona mu te zasady fizyki i chemii na których bazuje zmieni. |
Pod warunkiem, że przeciwnik je zna >]
Tzn, ok, jeśli ktoś w równym stopniu zna prawa fizyki i chemii to wtedy trochę fail. Ale fizyka i chemia są trudne do podważenia, a jeśli jeszcze ktoś się umie zawile nimi bawić... |
_________________ "I like my men like I like my tea - weak and green."
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 04-09-2011, 11:51
|
|
|
Tomek - Kora ma chyba na myśli to co wie gracz, nie postać. A przynajmniej tyle zrozumiałem z jej analogii z szermierką i opisywaniem technik.
Oszywiście jest to teoria dzięki której można bezwstydnie trollować niedoedukowanych... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
Ostatnio zmieniony przez Ysengrinn dnia 04-09-2011, 12:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Koranona
Morning Glory
|
Wysłany: 04-09-2011, 11:53
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Oszywiście jest to teoria dzięki której można bezwstydnie trollować niedoedukowanych... |
:> |
_________________ "I like my men like I like my tea - weak and green."
|
|
|
|
|
Athi
Apple Girl
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 04-09-2011, 11:59
|
|
|
RepliForce napisał/a: | SKĄD DO CHOLERY SIĘ BIERZE KULA OGNIA U MAGÓW? |
A czy ja Repli pytałam się ciebie o tworzenie? Pytałam się tylko co tak naprawdę kontrolujesz, czy piasek (który na średnicę nie przekraczającą 1mm), czy coś większego, zwartego (tak jak ta nieszczęsna skorupa od której to wszystko się zaczęło). Nie ważne, możesz go nawet tworzyć z niczego, to mnie nie obchodzi, ale zdefiniuj czym dla ciebie jest piasek i czy jest to piasek który znamy my z naszego świata.
A co do ognia, jest parę związków w powietrzu łatwopalnych, np wodór. Chemikiem nie jestem, ale można wziąć za przykład gaz wydobywający się na bagnach, czy i ten ziemny, jest to gaz palny (nie wiem dokładnie jaki), który w kontakcie z powietrzem się zapala. Więc jeśli przyjmiemy, że bez ZMIANY WŁAŚCIWOŚCI tego gazu, podgrzać powietrze i wydobyć go np siłą woli na powierzchnię to się zapali, potem manipulacją można ten zapalony gaz wprawiać w ruch. Proste?
Nic nie mówiłam na temat tego by magia była oparta na prawach fizyki czy chemii (bynajmniej nie miałam zamiaru), tylko chodzi mi oto, że jeśli już używam substancji, tworu znanego w naszym świecie, to korzystam z niego tak jak można go wykorzystać normalnie, czyli nie zmieniam piasku w stal, ognia w wodę czy oranżadę pomarańczową, a jeśli kontroluje drobiny skalne, to nie piszę nagle, że podnoszę głazy, kruszę góry itp. |
_________________ I looked at the world through apple eyes
And cut myself a slice of sunshine pie
I danced with the peanut butterflies
Till time went and told me to say hello but wave goodbye
|
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 04-09-2011, 11:59
|
|
|
Smk napisał/a: | RepliForce napisał/a: |
SKĄD DO CHOLERY SIĘ BIERZE KULA OGNIA U MAGÓW?
. |
-Telekineza. Ogień to po prostu jedwabiście zasuwające cząsteczki.
-duchy. Magia szamanistyczna i pokrewne
-zaklęcia samoładujące, ściągające energię potrzebną do magii dosłownie z powietrza.
-A nie wiem, Daerian jest naczelnym asfaltem od magii== |
Sam jestem fanem materializacji ektoplazmicznego flogistonu jako paliwa, a do reszty wystarczy już tylko odpowiednio ukierunkowany spontaniczny zapłon.
Oczywiście, bardziej subtelni mogę się bawić np. w przekonywanie lokalnego powietrza, że jego naturalnym stanem jest teraz bycie w płomieniach. |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 04-09-2011, 12:19
|
|
|
Athi napisał/a: | Chemikiem nie jestem, ale można wziąć za przykład gaz wydobywający się na bagnach, czy i ten ziemny, jest to gaz palny (nie wiem dokładnie jaki), który w kontakcie z powietrzem się zapala. |
Fosfowodór, albo metan.
Mnie tak samo jak Athi chodzi jedynie o zdefiniowanie czym władasz. Bo, szczerze-równie dobrze ja mogę teraz stwierdzić, że władam powietrzem i kazać ci tańczyć tango, bo oddychasz i w twojej krwi znajdują się cząsteczki powietrza. |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 04-09-2011, 15:10
|
|
|
Panie, Panowie.
Dyskusję o magii mogę wydzielić, ale teraz bardzo proszę Repliego o napisanie swojej definicji piasku (albo zaakceptowanie mojej). W chwili obecnej tylko się nakręcacie. |
|
|
|
|
|
RepliForce
Vongola Boss
|
Wysłany: 07-09-2011, 17:03
|
|
|
Dobra, definicja Seriki zostaje, i tyle. |
_________________ "Bo to właśnie niebo pozwala fruwać chmurom po swoim bezkresie"
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 07-09-2011, 21:11
|
|
|
No i super.
Panie, Panowie, macie zaczętą walkę. Trzy, dwa, jeden... :) |
|
|
Karel
Latveria Ruler
|
Wysłany: 08-10-2011, 18:57
|
|
|
Chciałbym się zapytać czy poprzednią walkę można uznać za niebyłą? Jeśli tak to sam chętnie rozprostowałbym swoje forumowe kości. |
_________________ "So come forth, Avenger. It is time to put our lingering dispute... to an end!"
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 08-10-2011, 20:34
|
|
|
Poprzedni walka się skończyła. Takie mam wrażenie ze swojej strony. |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Luik
|
Wysłany: 09-10-2011, 22:47
|
|
|
Też mi na to wygląda.
Chcesz się spróbować Karel? |
|
|
|
|
|
Karel
Latveria Ruler
|
Wysłany: 12-10-2011, 16:48
|
|
|
Jako że nikt nie napisał do tej pory żadnych obiekcji to owszem.
Zaczynaj. |
_________________ "So come forth, Avenger. It is time to put our lingering dispute... to an end!"
|
|
|
|
|
Luik
|
Wysłany: 14-10-2011, 18:18
|
|
|
Sorki za małe opóźnienie, ale ten tydzień bestialsko zeżarł cały mój wolny czas. Teraz jestem gotów. |
|
|
|
|
|
Karel
Latveria Ruler
|
Wysłany: 14-10-2011, 18:27
|
|
|
Pisz więc. Lisowi się nudziło i sobie pójdzie jak skończy deratyzację. Prawda Lisie?<trzyma Rudą Zarazę na muszce>. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|