Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Portrety - Komentarze |
Wersja do druku |
Caladan
Chaos is Behind you
Dołączył: 04 Lut 2007 Skąd: Gdynia Smocza Góra Status: offline
Grupy: Melior Absque Chrisma Omertà Syndykat WOM
|
Wysłany: 13-09-2010, 21:52
|
|
|
Velg napisał/a: | b) zdolność nie wpływa na:
- magię zwyczajną.
- błogosławieństwa od bóstw, napełniające ludzi mocą. (jak Błogosławieństwo Wiary Ysengrinna)
- bogów niezależnych od wyznawców.
- magię kapłańską wzoru DnDkowego, o ile czary są przygotowane. (sama czynność przygotowywania czaru jest w aurze niemożliwa)
- taaaaaaaakie tam.
Poza tym – zdolność tą mogę całkowicie wyłączyć, jeśli świadomie o tym zadecyduję. |
Naprawde nie wiem o co chodzi.
Magia chaosu
http://pl.wikipedia.org/wiki/Magia_chaosu
Chyba na nowo bedę musiał przeczytać jedna książkę o rozwoju zachodniej magii.
Mój polega głównie na anhilacji czegoś i wzmacnianiu swoich umiejętności. Tak wynikałoby z historii postacia i tam co robiłem z chaonem w Faerunie. Szczerze większość swoich mocy nie korzystałem tak dogłębnie, w questach, albo wogle. Byłem grzeczny i miły przez 2,5 roku od powstania portretu, a potem wiadomo.
A pogoda wiążę się z równaniem http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_Lorenza |
_________________ It gets so lonely being evil
What I'd do to see a smile
Even for a little while
And no one loves you when you're evil
I'm lying through my teeth!
Your tears are all the company I need |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 13-09-2010, 23:07
|
|
|
Co do magii zwyczajnej - domyślam się że chodzi o magię "klasyczną", "typową" (czyli z pominięciem szczególnych przypadków które mogą się w niektórych światach trafić - np takie fae, które jest napędzane wiarą)
Jakby ci to powiedzieć, bardziej od filozoficznych rozważań osób których magia nie działała (i którzy nadali swojemu systemowi filozoficzno-"magicznemu" nazwę która średnio do niego pasuje) interesują mnie typowe klasyfikacje magii z erpegów. Magia chaosu z jakiej korzystam nazywa się tak nie ze względu na sposób użytkowania, ale dlatego że czerpie z Chaosu i manipuluje jego esencją.
A co do pogody, nadal nie widzę problemu. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 13-09-2010, 23:21
|
|
|
Bezimienny napisał/a: | Caladan napisał/a: | Jak działa aura nr 2 na pogodę, bo działa ono losowo, bo inaczej dałoby się przewidzieć pogodę wiele miesięcy w przód. Pogoda jest jednym z elemetów porządku dla świata. Gdy jej nie ma wszystko pada na pysk, więc jaki jest porządek, gdy ona straci czynnik losowy. | Z tego co rozumiem, aura nie eliminuje czynnika losowego całkowicie - eliminuje Niezwykłe Zbiegi Okoliczności. Pogoda będzie nadal średnio przewidywalna, ale ta losowość nie będzie w żaden sposób istotna, nie będzie też żadnych skrajnych/wyjątkowo nietypowych wydarzeń pogodowych - gradobicia w lipcu, długotrwałych deszczy prowadzących do powodzi (chyba, że w tym rejonie są takie co roku), czy pioruna kulistego który wpadł do mieszkania i zabił rabujących je bandytów, ale oszczędził dziecko.
Nie rozumiem, swoja drogą, dlaczego usunięcie w pełni czynnika losowego miałoby spowodować by pogody "nie było". Nie umiem sobie nawet tego wyobrazić.
Ze stwierdzeniem, że psionika jest zdolnością opartą na wierze i/lub emocjach się osobiście niezbyt zgadzam.
Co do terminu magia zwyczajna - nie wiem o co ci chodzi, bo nie zauważyłem by ktoś tego terminu przed tobą używał.
Nie wiem też dlaczego magia chaosu polega na wierzeniu - chyba, że mówisz wyłącznie o twojej magii chaosu, wtedy nie będę protestował. |
Ja to sobie ekstrapoluję na swoje zdolności i coś jak konflikt interesów widzę..
Czepiając się psioniki - wiara w siebie i odpowiednie wykorzystanie emocji <zwyczajowe łączenie gniewu z ogniem się kłania> może dać ciekawe efekty. Niemniej, to raczej otoczka fabularna, nie "mechanika".
A wracając do dyskusji - jest bezcelowa. Bo liczy się tak naprawdę efekt. Jak uczył nas lata temu Distant, tudzież Scrapped Princess - technologia odpowiednio "zaawansowana" daje efekty "magiczne". W steampunku mamy mechanikę opartą na magii. Końcowe rozwiązanie jest jedynym istotnym punktem zabawy - oczywiście otoczka fabularna czyli popularne mięsko jest tym, co kwalifikuje danego posta pomiędzy grafomańskim wykwitem a miniaturowym dziełem literatury, przy lekturze F.W. Kres zszedły na zawał ze szczęścia - dla nas, bandy radosnych przepaków liczy się tylko, ile bum za grosik jesteśmy wstanie dokonać.
Dużo ciekawsze jest dyskutowanie o efektach końcowych zaklęć/mocy/technologii/czort wie czego.
Bo czy ktoś z Was zastanawiał się, co się dzieje z ciuchami naszych postaci, które spokojnie w niektórych przypadkach przekraczają prędkość dźwięku?
I nie wspomnę o fakcie, iż co poniektóre walki w Jatce wymagają sięgania po przeliczniki używane do obliczania energii, jaką wyzwalają upadki meteorytów. Takich rozmiaru Teksasu.. |
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
|
Wysłany: 14-09-2010, 07:46
|
|
|
O znalazłem stary swój profil. Co w nim miałem wypisane. Lepiej nie mówić. Z niego wynika, że wypuszczam chaos w czystej postaci w danym miejscu, tworząc wielkie boom. Coś na zasadzie stuknięcia się antymaterii(chaos) i materii(Ład).
Chaon jest na wzmocnienie umiejetności manipulacyjnych.
Sm00k napisał/a: | I nie wspomnę o fakcie, iż co poniektóre walki w Jatce wymagają sięgania po przeliczniki używane do obliczania energii, jaką wyzwalają upadki meteorytów. Takich rozmiaru Teksasu.. |
Jeszcze do Dragonballa nam daleko. |
Even for a little while
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
Wysłany: 14-09-2010, 07:54
|
|
|
RepliForce napisał/a: | Sasayaki napisał/a: | to już na pewno z "gardą", czyli jego drugą nazwą. |
Sorki, też nie |
O___o o "opuszczeniu gardy też nie słyszałeś"? A to taki popularny w szońcach zwrot. Naprawdę nigdy nie spotkałeś się ze sformowaniem "Opuściłeś gardę."? |
_________________ Gdy w czarsmutśleniu cichym stał,
Płomiennooki Dżabbersmok
Zagrzmudnił pośród srożnych skał,
Sapgulcząc poprzez mrok!
|
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-09-2010, 08:04
|
|
|
Caladan napisał/a: | O znalazłem stary swój profil. Co w nim miałem wypisane. Lepiej nie mówić. Z niego wynika, że wypuszczam chaos w czystej postaci w danym miejscu, tworząc wielkie boom. Coś na zasadzie stuknięcia się antymaterii(chaos) i materii(Ład).
Chaon jest na wzmocnienie umiejetności manipulacyjnych.
| A wiesz że kwarki robią większe bum na kilogram iż antymateria? >] |
|
|
|
|
|
Caladan
Chaos is Behind you
|
Wysłany: 14-09-2010, 08:29
|
|
|
Sm00k napisał/a: | A wiesz że kwarki robią większe bum na kilogram iż antymateria? >] |
Słyszałem o kwarkach, żeby robiły boom nie. Fizyce miałem bardzo kiepska w liceum. Było mocno przekonana, ze jestesmy debilami, a sama nie umiała przekazać nic(Wicedyrektorka). Nadrabiam z wiekiem wiedzę i chemii też:). Jedynie z astronomii coś wiem. Świat jest dosyć ciekawy. Imo co za dużo zniszczeń to nie zdrowo xD. Porównanie antymaterii i materii stanowczo mi wystarczy. Właściwie tego nigdy nie robiłem. Fajniejsza jest manipulacja i kreacja energii.
Bezimienny czasem lubię wiedzieć na czym bazował dany system RPG.
Repli poczytaj Trzej muszkieterzy, albo Pan Wołodyjowski. Tam powinieneś znależć zwroty. Z fantastyki chyba Achaja, Cykl Conana i Kane byłyby na sam początek dobre. Ktos pewnie podpowie więcej i może lepsze przykłady. Odstaw gry na jakiś czas. One niszczą twoją wyobrażnie, a za czym stoi kreatywność. Szkoda, zebyś zmarnował.
A spotkałeś sie z terminem "Trzymaj gardę" jak z kims się biłeś? |
Even for a little while
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 14-09-2010, 18:42
|
|
|
Caladan napisał/a: | Bezimienny czasem lubię wiedzieć na czym bazował dany system RPG. | Biorąc pod uwagę, że "magia chaosu" której definicję podałeś jest wtórna do RPG (powstała w późnych latach 70-tych), a swój symbol zapożyczyła z cyklu Melnibone Michaela Moorcocka, to twierdzenie że chaos i magia chaosu z RPG bazuje właśnie na tym pomyśle (zwłaszcza jeśli uwzględni się praktyczny brak punktów wspólnych) uważam za kompletnie nieuzasadnione. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 14-09-2010, 22:05
|
|
|
Wybaczcie mały offtop, ale nawiążę do poprzednich stron tematu.
RepliForce napisał/a: | A jeśli te zdanie nie zatrzyma |
(...)to* zdanie(...)
RepliForce napisał/a: | Ale skoro masz takie z tym problemy, to zaraz zmienie szyk zdania i po problemie. |
Tutaj umarłem.
RepliForce napisał/a: | Morze odzyskać |
Może*
RepliForce napisał/a: | Oj człowieku, cały słownik bym musiał pisać. |
Błagam, nie. Nigdy.
Pomijając powyższe, podsumuję tylko resztę słowami Ysena:
Ysengrinn napisał/a: | Lubisz bawić się w Boga, co? |
PS
Cytat: | Jak napisałem, FEON jest tajemniczy, dlatego do końca nie wiadomo, dlaczego czyta myśli. |
A mój Liść jest ogólnie bardzo tajemniczy, dlatego proszę się nie dziwić jak np. zabije was mackami wychodzącymi z pleców albo będzie was wyczuwał pajęczym zmysłem i będziecie musieli edytować z tego powodu posty. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
RepliForce
Vongola Boss
Grupy: Omertà
|
Wysłany: 16-09-2010, 18:05
|
|
|
Loko napisał/a: |
A mój Liść jest ogólnie bardzo tajemniczy, dlatego proszę się nie dziwić jak np. zabije was mackami wychodzącymi z pleców albo będzie was wyczuwał pajęczym zmysłem i będziecie musieli edytować z tego powodu posty.
|
Loko, nawet w świecie fantasy są rzeczy, których nie dało się wytłumaczyć. |
_________________ "Bo to właśnie niebo pozwala fruwać chmurom po swoim bezkresie"
|
|
|
|
|
Athi
Apple Girl
|
Wysłany: 16-09-2010, 18:13
|
|
|
RepliForce napisał/a: | Loko, nawet w świecie fantasy są rzeczy, których nie dało się wytłumaczyć. |
Loko raczej chodzi oto iż uczestnicy muszą wiedzieć jak się zachować wobec Twoich technik, bo może ktoś będzie potrafił swoimi odeprzeć Twoje, to musi wiedzieć jak one działają i jakie są, a jak piszesz że coś jest tajemnicze to ograniczasz ich o tą wiedzę. I tak jak Loko napisał w końcu będziesz mógł nas zaskoczyć i kazać "edytować posty", bo wpłynąłeś na nas swoją tajemniczą nikomu nieznaną techniką.
ps. czytałam pobieżnie temat i niektóre rzeczy dla takiego szarego człowieczka były nie zrozumiałe, ale to moje zdanie i mam prawo się mylić xP |
_________________ I looked at the world through apple eyes
And cut myself a slice of sunshine pie
I danced with the peanut butterflies
Till time went and told me to say hello but wave goodbye
|
|
|
|
|
Loko
Aspect of Insanity
Grupy: Syndykat WOM
|
Wysłany: 16-09-2010, 18:19
|
|
|
RepliForce napisał/a: | Loko, nawet w świecie fantasy są rzeczy, których nie dało się wytłumaczyć. |
I?
Miałem raczej na myśli to, że gdy podczas walki skorzystałbyś z jakiejś mocy nieopisanej w portrecie, to nie wytłumaczyłbyś jej nagłego zaistnienia tym, że FEON jest "tajemniczy" i pozwala Ci jej użyć. |
_________________ That is all in your head.
I am and I are all we. |
|
|
|
|
Sasayaki
Dżabbersmok
Grupy: Melior Absque Chrisma WOM
|
|
|
|
|
Sm00k -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 16-09-2010, 19:52
|
|
|
RepliForce napisał/a: |
Loko, nawet w świecie fantasy są rzeczy, których nie dało się wytłumaczyć. | Paradoksalnie to właśnie światy fantasy są zwykle dokładniej opisane niż typowe sci-fi. Ale nadtym można by dyskutować i dyskutować. |
|
|
|
|
|
RepliForce
Vongola Boss
|
Wysłany: 16-09-2010, 20:15
|
|
|
Loko napisał/a: | że FEON jest "tajemniczy" i pozwala Ci jej użyć. |
Chwila, techniki FEONu wytłumaczyłem. Blokowanie czyjegoś czytania w moich myślach, Darkriry wszystkie postacie, oraz kopiowanie jednej techniki oponenta. |
_________________ "Bo to właśnie niebo pozwala fruwać chmurom po swoim bezkresie"
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|