Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Najlepszy system: |
Który system uważasz za najlepszy i dlaczego? |
Warhammer |
|
18% |
[ 13 ] |
WoD (Wampir, Wilkołak, Mag itd.) |
|
4% |
[ 3 ] |
Dungeons and Dragons |
|
32% |
[ 23 ] |
Legenda 5 Kręgów |
|
5% |
[ 4 ] |
7th Sea |
|
5% |
[ 4 ] |
Monastyr |
|
0% |
[ 0 ] |
Neuroshima |
|
8% |
[ 6 ] |
Poza Czasem |
|
0% |
[ 0 ] |
Inny |
|
25% |
[ 18 ] |
|
Głosowań: 71 |
Wszystkich Głosów: 71 |
|
|
|
Wersja do druku |
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 27-05-2006, 14:18
|
|
|
Smoczek napisał/a: | A tak pozatym to do ED i CP cały czas widzę podręczniki na półkach i cały czas ktoś to kupuje ^_-. |
Jeżeli podręczniki do jakiegoś systemu leżą na półkach od lat 10 (Cyberpunk) lub nawet od 4 (Earthdawn) świadczy to raczej o przeciwnym zjawisku.
Poza Czasem to celtycki system fantasy wydany w roku 2004. Nie sprzedał się, jeśli o to chodzi (głównie z powodu braku reklamy i podręczników w sklepach - typowy popis marketingowego geniuszu).
Został w ankiecie umieszczony dlatego, że wyszedł w okresie, gdy ją pisałem (a interesowały mnie tylko systemy, które w tym okresie były czynnie wydawane).
W takich chwilach jak ta zastanawiam się, czy ktoś czyta to, co pisze... Trzeci post o tym samym. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Grabarz
*Crossfire*
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja
|
Wysłany: 29-05-2006, 11:16
|
|
|
Wybrałem młotka, ponieważ ten system jest mi najbliższy od 9 lat w niego gram i prowdzę. Dalsze w kolejce systemy to Deadlands i Neuoshima. |
|
|
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 30-10-2006, 18:59
|
|
|
DnD po drobnych modyfikacjach. fajnie się gra i daje duże mozliwości rozwinięcia akcji (oczywiście w klimatach fantasy) |
|
|
|
|
|
Stop Nazi
Are You ready to fly?
|
Wysłany: 12-06-2007, 12:09
|
|
|
Zagłosowałem na INNY, ponieważ dla mnie najlepsze są systemy autorskie, które są ogólno dostępne i można je dowolnie rozwijać.
Na drugim miejscu stanąłby Vampire the Masquerade (którego nie ma nawet w ankiecie :/) razem z Młotkiem =) |
_________________ "Those who hate themselves cannot love or trust the others" - NGE
"Połóż pistolet na stół i uprzedzenie wyrzuć w kąt. Na całym świecie są faszyści, którzy nienawidzą innych rąk..." |
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 12-06-2007, 13:54
|
|
|
Stop Nazi napisał/a: | Na drugim miejscu stanąłby Vampire the Masquerade (którego nie ma nawet w ankiecie :/) |
Bo to martwy system. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 12-06-2007, 14:30
|
|
|
Stop Nazi napisał/a: | Na drugim miejscu stanąłby Vampire the Masquerade (którego nie ma nawet w ankiecie :/)[...] |
Zwracam uwagę na punkt 2 ankiety: "WoD (Wampir, Wilkołak, Mag itd.)" |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Vodh
Mistrz Sztuk Tajemnych.
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 12-06-2007, 19:24
|
|
|
Istnienie tego punktu połączniu z faktem, że w ankiecie nie jest zaznaczone, czy chodzi o WoD stary, czy nowy trzeba przyznać, że V:tM na 100% należy do tej własnie kategorii. Nie pamiętam, co zaznaczyłem, ale się teraz zaczynam wgryzać w Neuroshimę od zera, zapowiada się spoer granie |
_________________ ...
|
|
|
|
|
Nami
Ruda! xD"
|
Wysłany: 11-08-2007, 15:56
|
|
|
A ja lubię WFRP.
A to pewnie dlatego, że był on moim pierwszym system.
Nienawidzę D&D.
Wy mówicie, że Warhammer jest dziurawy i ma spapraną mechanikę - ja bym prędzej powiedziała że D&D jest takim systemem. Oczywiście, nie piszę że Warhammer jest ah i oh, bo owszem, ma on niesamowite luku a mechanika jest dość popsuta, jednak jeśli wzorować się na Warhammerze, a dodać coś od siebie, tzn stworzyć coś na wzór z własnymi ulepszeniami i nie trzymać się kurczowo podręcznika jak to robią niektórzy byłoby znacznie przyjemniej i od razu gra jest lepsza.
Wracając do tego badziewia jakim jest D&D. Nie podoba mi się tam mechanika, to dopiero dno! Ten cały system polega na tym, iż dostajesz zadanie -> idziesz je wykonać (bo jakby inaczej) -> zabijasz potwory -> zbierasz EXP -> bierzesz skarby -> wykonujesz misje -> wracasz po nagrodę -> zabijasz potwory -> zbierasz EXP -> dostajesz misje...etc.
I akcja leci tak w kółko. Tak beznadziejnego systemu w życiu nie widziałam ;p
Pewnie dlatego, tak właściwie to wolę autorskie... |
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 11-08-2007, 20:23
|
|
|
Nami napisał/a: | Ten cały system polega na tym, iż dostajesz zadanie -> idziesz je wykonać (bo jakby inaczej) -> zabijasz potwory -> zbierasz EXP -> bierzesz skarby -> wykonujesz misje -> wracasz po nagrodę -> zabijasz potwory -> zbierasz EXP -> dostajesz misje...etc. |
No, zupełnie inaczej, niż w Warhammerze.
Przykro mi, że miałaś Mistrza Gry - Idiotę. |
|
|
|
|
|
Nami
Ruda! xD"
|
Wysłany: 11-08-2007, 22:45
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | No, zupełnie inaczej, niż w Warhammerze. |
No właściwie to inaczej :p
Zegarmistrz napisał/a: | Przykro mi, że miałaś Mistrza Gry - Idiotę. |
Mrrau? Nadal mam takich jeśli chodzi o ten system ;) [D&D] |
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 11-08-2007, 23:26
|
|
|
Nami napisał/a: | No właściwie to inaczej :p |
W którym miejscu? Też się chodzi po świecie, realizuje zlecenia, dostaje EXPa i zbiera skarby. Zasadnicza różnica jest taka, że zamiast 1 LVL Barbarzyńcom robi się to Szczurołapem.
Drugie pytanie: o którym Warhammerze mówimy?
Nami napisał/a: | Mrrau? Nadal mam takich jeśli chodzi o ten system ;) [D&D] |
Oj, to współczuje. Niestety w RPG tak jest... Nawet najlepszy system da się skopać, jeśli ma się marnego Mistrza Gry.
Szczerze mówiąc dla mnie Stary Świat jest pusty. Nie bardzo potrafię wymyślić, o czym tam można prowadzić sesje. Niestety Warhammer ma to do siebie, że połowę systemu (w tym dużą część świata) należy wymyślać samemu. Dużo łatwiej przychodzi mi spłodzenie czegoś w DeDekach (Dragonlance, Darksun z wyrzuconą psioniką, Ravenloft, Warcraft, fragmentaryczne Planescape, Krainy Wschodu, Midnight, Black Company. Nie lubię klasycznych Forgotten Realms, a zwłaszcza Greyhawka). Choć prawdę mówiąc lepiej się czuje w Legendzie 5 Kręgów (wersja mordobitna), 7th Sea i Gasnących Słońcach.
Rzeby było uczciwie: DeDeki rzeczywiście są systemem, który można znienawidzić. Nie chodzi tu tylko o mechanikę (ta jest w porządku), a raczej o relacje Mechanika - Świat.
Niestety większość światów Dungeons and Dragons trzyma się kupy tylko tak długo, jak długo nie zaczniemy się zastanawiać, co te postacie umieją. Przykład: jest sobie państewko, maleńkie, będące czymś w rodzaju szwajcarskiego kantonu. Ma około 1000 osobową armię, złożoną ze Zbrojnych 1 poziomu. Dowodzi nimi 20 poziomowy wojownik.
Logiczne jest, że armia w większości nie składa się z wielkich specjalistów. Logiczne jest, że na jej czele stoi najpotężniejszy w okolicy wojownik. Nie urąga też prawdopodobieństwu fakt, że jest to superbohater podobny do Rambo.
Problemem jest to, że potrafiłbym złożyć tego wojownika tak, żeby on jednym pierdnięciem tych wszystkich 1 lvl Zbrojnych zakatrupił. I serio to mówię. |
|
|
|
|
|
Nami
Ruda! xD"
|
Wysłany: 11-08-2007, 23:55
|
|
|
Cytat: | Problemem jest to, że potrafiłbym złożyć tego wojownika tak, żeby on jednym pierdnięciem tych wszystkich 1 lvl Zbrojnych zakatrupił. I serio to mówię. |
Wiem ze serio, bo się zgadzam ^^
To ja dodam od siebie - z systemów które znam najlepiej (WFRP i D&D).
Oba systemy to porażka, na skale większą lub mniejszą. Upodobania do jednego z nich zależą zapewne od tego, który system był naszym pierwszym, z którym zaczynaliśmy naszą przygodę w świecie fantasy. Zaczynałam od WFRP, dlatego nadal go lubię, ale muszę się sprostować - nigdy nasza gra nie polegała na kurczowym trzymaniu się książki, dlatego nie miałam żalów do tego systemu. Ale racje przyznaje Ci w tym, że mechanika oraz stary świat są ostro skopane ^^
Nie mniej jednak osobiście twierdze, że D&D niczym nie zasłużył sobie na miano lepszego. Jakby odstawać od podręcznika i nie kleić się do niego jak do najcenniejszego skarbu to i ten system byłby w porządku.
Nie mówie, że oba są dobre, bo nie są. Ale nie są też złe.
Dlatego kończąc mówie iż - wolę systemy autorskie oparte w pewnych kwestiach na podręczniku ^^ |
|
|
Teukros
|
Wysłany: 12-08-2007, 16:55
|
|
|
Również zaczynałem od WFRP, i przez kilka lat grałem w tym systemie. Moja sympatia dla niego zawsze była umiarkowana, a z czasem pozbyłem się jej całkowicie. Jedno muszę oddać WFRP - jest to system znakomity dla początkujących graczy. Świat w nim przedstawiony przypomina nasz z XVI w. (łatwo sobie wyobrazić, można sięgnąć do literatury historycznej), mechanika jest banalnie prosta (a przynajmniej była z 1 ed. - jak jest teraz, nie wiem). Stosunkowo słabe postacie uczą pewnej ostrożności i pomyślunku w rozgrywce, szczególnie przydatnego później w settingach "współczesnych".
Ale cóż, początkującym graczem przestałem być ładnych kilka lat temu. Granie szczurołapem czy bydłokradem już mnie nie kręci, szukam też pewnej oryginalności zarówno w mechanice, jak i w settingu. Od czasu do czasu, wraz z grupą znajomych, eksperymentuję z BESMem, adaptując a to Bleach'a, a to Ghost Hunta. Niezapomnianych wrażeń dostarcza Exalted, system tak różny od WFRP, jak to tylko możliwe. Jakiś czas temu znalazłem na necie perełkę - autorski setting wykorzystujący nWoD jako bazę dla bardzo interesującego fantasy. I tak to się toczy, z WFRP jako wspomnieniem z czasów dzieciństwa. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 12-08-2007, 19:11
|
|
|
Teukros napisał/a: | mechanika jest banalnie prosta (a przynajmniej była z 1 ed. - jak jest teraz, nie wiem). |
Szkielet jest niemal identyczny, zmiany są dużo mniejsze niż między ADnD a DnD 3 ed.
Statystyki rozwijają się po 5 nie 10%, znikły statystyki nieprocentowe, znikły chyba ze dwie cechy, zmieniono trochę walkę i magie. Na obrażenia rzuca się na k10 a nie k6, zrównano statystyki ras. Na tym koniec. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 12-08-2007, 19:53
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Stop Nazi napisał/a: | Na drugim miejscu stanąłby Vampire the Masquerade (którego nie ma nawet w ankiecie :/) |
Bo to martwy system. |
Korci mnie, aby to wrzucić w podpis. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|