Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Społeczność Tanuki |
Wersja do druku |
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 15-09-2005, 18:25
|
|
|
Hmm...
Cóż. Nie wiem czy to właściwe miejsce, ale w takim razie niniejszym mianuję się kompleksowo odpowiedzialnym za piosenki.
Wiem, to maleńka cząstka, ale akurat tu mam wszelkie niezbędne uprawnienia techniczne, i mogę to robić już, o czym jednak napewno wiem, że wie Tilk, Ave i Mizuumi...
Dostarczone teksty, po rudymentarnej kontroli i konfrontacji z dostępnymi źródłami oryginalnych tekstów, będę dodawał w przeciągu 72 godzin od dostarczenia, z wyjątkiem okresów sesji (144 godziny). Chyba że pojawią się sugestie poprawek konieczne do przedyskutowania z autorem tłumaczenia, lub będę na wyjeździe (ogłoszę w hali przyjazdów).
Autorów/kontrybutorów proszę o określanie źródeł z których korzystali. Tłumaczenia proszę przysyłać jako zwykły tekst, bez jakichkolwiek tabel czy cudów.
Oczywiście teraz już nie pamiętam, czy piosenka dodana bez tłumaczenia wyłazi na pierwszą, ale chyba nie (niedługo dodam jedno tłumaczenie, to przetestuję). W takim przypadku, w miarę możliwości, ale nie później niż do nowego roku postaram się uzupełnić twórców i tytuły przynajmniej OP/ED w całej bazie.
O ile Ave nie zaprotestuje, wszelkie kwestie związane z piosenkami (nowe tłumaczenia, sugestie, pytania, literówki do poprawki lub korekty stylistyczne) proszę od teraz kierować do mnie; odrazu zastrzegam że najlepiej będzie robić to e-mailem na watotem@wp.pl bo w ten sposób automatycznie będzie powstawał dla mnie log zadań do zrobienia... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Mizuumi
translator
|
Wysłany: 16-09-2005, 11:22
|
|
|
wa-totem napisał/a: | Cóż. Nie wiem czy to właściwe miejsce, ale w takim razie niniejszym mianuję się kompleksowo odpowiedzialnym za piosenki. |
Braciszku jestem za.
W takim razie ja sie mobiluzuje i od poniedzialku 19 wrzesnia obiecuje dosylac po przynajmniej 2 piosenki tygodniowo. Akurat tyle czasu chwilowo mam i pomoze mi to rozgospodarowac wiecej. Moze byc, onii-san? |
Ask yourself Ask your mom Ask DNA |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 16-09-2005, 12:36
|
|
|
Haaaai~~~desu!
A ja egzaminy mam za sobą, teraz jestem w fazie obgryzania paznokci... ==; |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 17-09-2005, 20:46
|
|
|
Cytat: | Przedyskutowania wymagają następujące rzeczy:
- kształt i kierunek rozwoju Tanuki (i tak, Bianca kilka razy to podnosiła)
- definicja "redaktora Tanuki"
- moja rola w tym wszystkim
A potem, jak sądzę, będzie można zacząć na nowo pracować. |
Totem - ok, i moim zdaniem to bardzo dobra działka, przynajmniej martwienie się o piosenki mam z głowy.
A ja wrócę do tematu, a przynajmniej do punktu 2. Pytanie brzmi: czy (nie)regularne pisanie recenzji wystarczy do bycia redaktorem? Czy w tej chwili jako redaktora będziemy liczyć kogoś, kto ma jakąś konkretną funkcję? Uwaga: nie mówię, że jest za coś odpowiedzialny. Chodzi mi o to, że jeśli ktoś np. ma robić korektę, albo pilnować linek, albo - nie wiem - stać i machać choragiewką w każdą niedzielę o 15.00, to będzie to robił regularnie i bez przypominania, ewentualnie po sygnale od odpowiedniej osoby, że spłynęła porcja do zrobienia. A od pozostałych nikt niczego regularnie nie wymaga, robią, co chcą i kiedy chcą. Oczywiście trzeba podzielić funkcje dla poszczególnych podstron, w tym dla forum, ale to jest rzecz inna.
Prosiłabym, żeby się zdecydować na jedną z opcji:
1. Nie robimy nic, "Redakcja" zostaje w dotychczasowym kształcie
2. Zostawiamy tylko osoby "funkcyjne", a resztę przesuwamy do Współpracowników
3. Osoby najmniej aktywne (np. Yuby, Ryuzoku, GvS) przesuwamy do współpracowników (chyba, że znajdą sobie działkę i się podejmą ją obdziubywać), resztę dzielimy na "funkcyjnych" i "radę", czy jak to nazwać, do której będą należeć osoby aktywne, ale ograniczające się do pisania recenzji. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-09-2005, 21:02
|
|
|
redakcja, wspolpracownicy i podziekowania dla? zeby tych co nic nie robia mozna bylo archiwalnie dac do 3 kategorii........ |
|
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 17-09-2005, 21:08
|
|
|
Myślę, że to by było najlepsze wyjście... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 17-09-2005, 21:18
|
|
|
Ale mnie nie chodzi o takich, co już nic nie robią, chociaż może faktycznie, dać jako osobną kategorię za Współpracownikami, tylko o takich jak np. Bambosh Rider, który pisze całkiem sporo recenzji, ale żadnej funkcji nie ma i raczej mieć nie zamierza... Trudno go do "podziękowań" przesuwać przecież! |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 17-09-2005, 21:49
|
|
|
Tylko że w takiej sytuacji Bamb byłby we Współpracownikach. (?) Te "podziękowania" to na przykład Aria czy inni Multiworldowcy, którzy owszem, recek parę przysłali, ale stroną się już nie interesują. |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 17-09-2005, 21:51
|
|
|
jak na mój gust, brzmi sensownie.
a może zamiast wspólpracownicy/podziękowania dać "wspólpracownicy stali/wspólpracownicy pomocniczy"?
Co do mnie:
- Korekta będzie zwykle wieczorem, chyba, że będę w domu wcześniej.
- Czytelnia będzie pilnowana i piłowana.
- recenzje w miarę dostepności anime.
- X-1999 (mangi) NIE podejmuje sie napisać na razie... chyba, że naprawdę nikt tego nie ruszy - po prostu już mnie nie zachwyca, a co więcej odrzuca, i poza tom 10 nie moge ruszyć.
- pozostałe serie piszę |
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 17-09-2005, 21:58
|
|
|
W związku z trwającymi dyskusjami dotyczącymi reorganizacji dodałem do panelu proste, acz niebezpieczne narzędzie: opcję "Usuwanie". Można za jej pomocą wyczyścić oceny wprowadzone przez daną osobę (za wyjątkiem ocen pochodzących z recenzji, oczywiście), a także usunąć całkowicie informacje redaktorskie. |
|
|
|
|
|
Szaman Fetyszy
Epic One
Dołączył: 06 Maj 2003 Skąd: Z emigracji wewnątrzkrajowej Status: offline
|
Wysłany: 17-09-2005, 22:11
|
|
|
Ja osobiście byłbym za pozostawieniem osób funkcyjnych i tych które dużo piszą w redakcji. Dziwnie bym się czuł mając 40+ recenzji i pisząc nowe we współpracownikach bez możliwości oceny anime, danych o mnie etc. Może by tak funkcja etatowy recenzent czy coś? :P Chyba że znajdziecie coś do czego bym się nadał :P. |
|
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 17-09-2005, 22:14
|
|
|
Chyba rzeczywiście taki "trójpodział" byłby najsensowniejszy. Proponuję:
"redaktorów" (osoby, który robią coś więcej/coś innego niż recenzje - czyli np. Ave, Zeg, Totem (jako tłumacz), Darkrael)
"recenzentów" (osoby aktywne, które ograniczają się do pisania recenzji)
i "podziękowania dla" (czyli ci, którzy kiedyś napisali recenzję/zrobili coś dla serwisu, a potem dali sobie spokój/ślad po nich zaginął) |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 17-09-2005, 22:28
|
|
|
Bambosh_Rider, ale czemu nie mialbys mozliwosci oceniania? mi raczej chodzilo o to by np. darkrael mial..... |
|
|
|
|
|
Mizuumi
translator
|
Wysłany: 18-09-2005, 14:35
|
|
|
Xeniph napisał/a: | Totem (jako tłumacz), |
A ja sie znowu poczulam niekochana. Dlaczego jak nie mam drygu na pisanie recek to mnie juz nikt nie kocha? Braciszku, zbij go!
No a swoja droga podział dobry, ale kto decyduje kogo gdzie wlozyc? Kolektyw? Ave sama? Osoba zainteresowana? To chyba jest bardziej do przedyskutowania, bo podzial jest jak najbardziej sluszny.
(ja np. jestem wszedzie dorywczo - tu gdzies podsylalam screeny, tu zrobilam 2 recki, ostatnio chyba po jakims artykule machnelam cos do slowniczka. I tlumacze. Nie wiem kto i dlaczego mialby decydowac o tym, gdzie mnie wlozyc?) |
Ask yourself Ask your mom Ask DNA |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 18-09-2005, 14:46
|
|
|
Mizuumi, stad tez wlasnie....... bo do recenzentow raczej sie nie piszesz - a w zasadzie robisz tyle co wiekszosc tych co pracuje aktywnie..... wiec w zasadzie nie ma powodu dla ktorego mialabys nie moc oceniac anime |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|