Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Anime i Tanuki Manga - Błędy i poprawki |
Wersja do druku |
Antanaru
...
|
Wysłany: 18-07-2010, 14:49
|
|
|
Jeszcze moje 3 grosze do ISM. Jest tam trochę zbyt dużo powiązań, co może wprowadzać w błąd. Kojarzenie go z Shin Tenchi Muyo, Tenchi TV/in Love i Pretty Sammy jest mocno naciągane, bo są to przeróbki/doczepki do oryginalnego OVA zrobione przez kogoś innego (współpracownika Masakiego jeśli mnie pamięć nie myli). Gdyby uwzględniać powiązania zachodzące poprzez inne serie, byłoby trzeba na dobrą sprawę dodać jeszcze El Hazard i Pararell, co kompletnie nie miałoby sensu.
Kiedy zobaczyłem wykres z AniDB z ciekawości obejrzałem większość serii z uniwersum Tenchiego i jedyny pewny związek ISM ma z Ryo-Ohki. Z GXP może istnieje, ale zapewne w opowiadaniach. Reszta serii w powiązaniach mocno miesza i może sprawić problem komuś kto chciałby się zabrać za ten "blok". |
|
|
|
|
|
Velg
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 18-07-2010, 14:55
|
|
|
Niestety, ale w chwili obecnej nie istnieje możliwość techniczna wprowadzenia takowych powiązań. Anime może należeć do całej grupy (i być powiązany ze wszystkimi innymi tytułami z danej grupy) albo do niej nie należeć (i nie być powiązany z żadnym tytułem).
Ponieważ zaś osobiście tej serii nie znam, prosiłbym o sprecyzowanie, która z tych opcji byłaby dla niego lepsza. |
|
|
616
From GARhalla
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 19-07-2010, 11:40
|
|
|
tilk napisał/a: | "Ten sam świat" to trochę za mało, aby przy obecnym systemie uznać tytuły za powiązane. Gdyby stosować takie kryterium uniwersalnie, doprowadziłoby to do powstania kilku naprawdę dużych grup, w których rzeczywiste powiązanie pomiędzy tytułami jest znikome. |
Jakich dużych grup? Jakoś nie umiem sobie wyobrazić żadnej, prócz już istniejącej ogromnej grupy anime spod znaku Gundama. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 19-07-2010, 12:22
|
|
|
Gundam wbrew pozorom nigdy nie stanowił poważnego problemu, ponieważ - podobnie jak Leijiversum - w praktyce obejmował serie zbliżone tematyką i klimatem (pomijając nieliczne wypady w kierunkach parodystycznych i pojedyncze dziwactwa). Niezależnie od kilku linii czasowych/uniwersów, Gundamy są po prostu na podstawowym poziomie podobne do siebie: zawierają science-fiction z mechami i wojną, tak jak Macrossy (przynależne w zasadzie do pojedynczego uniwersum) zawierają transformujące się myśliwce i muzykę. Całość kierowana jest do zbliżonej grupy odbiorców: na większą skalę nie znajdziemy w Gundamach szkolnej komedii ecchi, nie znajdziemy elementów shoujo i paru innych rzeczy (nie wątpię, że można znaleźć pojedyncze sceny czy motywy, ale nie o to chodzi).
Odmiennym problemem jest związanie na przykład uniwersum CLAMP-a. Teoretycznie jest to możliwe, ale w praktyce wrzucimy wtedy obok siebie komedię ecchi (Chobits) przygodówkę będącą praktycznie stadium przejściowym do serii shounen (a w każdym razie noszącą wiele jej cech (Tsubasa Chronicle), praktycznie czyste mahou shoujo dla dzieci (Cardcaptor Sakura) i parę innych rzeczy. Losując przypadkowy tytuł z grupy CLAMP kompletnie nie wiemy, czy wyłowi nam się Kobato, czy X.
Postulowaną zmianą w systemie powiązań było stworzenie drugiego systemu. Obecny łączy tytuły w grupy nie precyzując ich stopnia pokrewieństwa czy sposobu powiązania i bardzo dobrze się sprawdza do pokazania "jakie jeszcze serie i filmy Sailor Moon" nakręcono. Miał on zostać zachowany, ale zawężony - na przykład w przypadku Gundamów postulowano podzielenie ich na kilka grup, zależnie od uniwersum (najlepiej, jak to możliwe), tak żeby w jednej znajdowały się tytuły rzeczywiście ściśle powiązane. Nowy system powiązań miał tworzyć podobne grafy, jak te na AniDB, plus minus kilka zmian. W ten sposób czytelnik portalu miałby zarówno łatwy dostęp do najbliższych powiązań (np. Cardcaptor Sakura i dwie kinówki do tej serii), jak i do informacji, z jakimi jeszcze seriami i w jaki sposób (to samo uniwersum, postaci etc.) tytuł jest "spokrewniony", a także jak przebiega pokrewieństwo w obrębie samej jego grupy (np. co jest sequelem do czego). Rzecz się jakoś rozeszła po kościach (po części z powodu różnych problemów, np. związanych z czytelnym przedstawieniem grafów w różnych wariantach), a była jedną z tych, którymi bardzo miałam ochotę się pobawić, gdybym tylko miała okazję. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 20-07-2010, 23:32
|
|
|
Wnioski przewijały się już od pewnego czasu, a dzisiaj i wen się znalazł, więc - pojawiło się ograniczenie na liczbę oczekujących zaproszeń do znajomych, można mieć ich maksymalnie pięć. Powinno to ograniczyć losowe klikanie w profilach użytkowników. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 21-07-2010, 09:39
|
|
|
Cytat: |
Notice: Undefined offset: 2520 in /home/www/tanuki/main/lib/models/Tanuki/Common/LatestData.php on line 297 |
Wyskakuje na głównej, nad wszystkim. |
|
|
|
|
|
Crack
|
Wysłany: 21-07-2010, 11:49
|
|
|
A to dziwne, to akurat nie powinno wyskakiwać... |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 21-07-2010, 14:07
|
|
|
...nie powinno, ale faktycznie wyskakuje, u mnie też to widać. Tylko na głównej stronie tanuka. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 21-07-2010, 14:09
|
|
|
Oto i dowód. |
|
|
|
|
|
Crack
|
Wysłany: 21-07-2010, 14:45
|
|
|
Naprawione |
|
|
|
|
Shizuka
|
Wysłany: 23-07-2010, 22:49
|
|
|
Recenzja Savage Garden, czwarty akapit:
Cytat: | [...] po złożeniu w jedną, spójną całość, ukarzą nam pełen obraz. |
|
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 23-07-2010, 23:31
|
|
|
Dzięki za zgłoszenie, poprawione. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Shizuka
|
Wysłany: 24-07-2010, 23:12
|
|
|
Przeglądałam strony dodanych przeze mnie ogryzków i zauważyłam, że przy niektórych brakuje wyróżników... Pozwolę sobie je wypisać tutaj, żeby było łatwiej i szybciej :)
- Spoiler: pokaż / ukryj
- Vinland Saga
Gatunek: Dramat, Przygodowe
Miejsce: Europa
Widownia: Seinen
Rating: Przemoc
Czas: Przeszłość
Bakuman
Gatunek: Komedia,
Miejsce: Japonia
Postaci: Artyści
Inne: Realizm
Widownia: Shounen
Czas: Współczesność
Iryuu - Team Medical Dragon
Gatunek: Dramat
Postaci: Pielęgniarki/lekarze
Widownia: Seinen
Czas: Współczesność
Psyren
Gatunek: Przygodowe, Science-fiction
Postaci: Uczniowie/studenci
Inne: Supermoce
Widownia: Shounen
Czas: Współczesność, Przyszłość (postapokaliptyczna)
Tokyo Crazy Paradise (uzupełnienie do już dodanych wyróżników)
Gatunek: komedia, sensacja
Postaci: Uczniowie/studenci, Policja/oddziały specjalne
Inne: Trójkąt romantyczny
Czas: Przyszłość
I przy okazji: wydaje mi się, że ostatnio przybyło wyróżników (chyba, że pamięć mi szwankuje i były już wcześniej). Może dałoby się dodać jeszcze wyróżnik "Postaci: Mafia/Yakuza", albo bardziej ogólnie "Przestępcy"? Bo wydaje mi się, że znalazłoby się sporo mang o osobach będących na bakier z prawem i nie będących złodziejami... |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 24-07-2010, 23:24
|
|
|
Poprawki dodane, dziękuję.
Nad wyróżnikami się zastanowimy, obecna lista była przygotowana głównie pod kątem anime i wyraźnie zaczyna w niej brakować opcji do wyboru w chwili, kiedy pojawia się coraz więcej ogryzków mang. |
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|