| | 
	| 

| Ogłoszenie |  
	| 
			Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
		 |  

| Nowe pomysły i propozycje |  
	| Wersja do druku |  
	| pmatulka  

Status: offline

| 

|  Wysłany: 31-03-2010, 15:50 | 
 |  
			| 
 |  
			| 	  | tilk napisał/a: |  	  | Przemyślenia tylko wymaga, jakiej "ziarnistości" ma być ta lista: czy na poziomie tytułów, czy poszczególnych woluminów/tomików. | 
 Jestem za poszczególnymi woluminami/tomikami.

| tilk napisał/a: |  	  | Co rozumiesz jako "zewnętrzną" listę? | 
 Chodzi mi o coś takiego:
 - profil: http://myanimelist.net/profile/pmatulka
 - lista anime: http://myanimelist.net/animelist/pmatulka
 - lista mang: http://myanimelist.net/mangalist/pmatulka

| tilk napisał/a: |  	  | Tu z kolei jest pytanie - czym taka mobilna wersja miałaby się charakteryzować? Jeśli chodzi wyłącznie o przystosowanie do niewielkich ekranów, można by to osiągnąć tworząc dodatkowy styl strony dla urządzeń mobilnych | 
 Co do mobilnej wersji serwisu sam osobiście nie jestem przekonany czy w chwili obecnej jest jakikolwiek sens by to uruchamiać. Co prawda osobiście chciałbym aby taka funkcjonalność powstała i najprościej by było utworzyć po prostu dodatkowy styl, ale nie oszukujmy się korzystało by z tego w chwili obecnej może z 10 osób (jeżeli nawet nie mniej). I tu dochodzimy do zabawnej sytuacji (zacznijmy mały off-top).
 W chwili obecnej w Polsce jest niewiele mobilnych stron internetowych (z czego sporo jest nieprawidłowo wykonanych), spowodowane jest to drogimi urządzeniami oraz drogim internetem. Ceny są takie, a nie inne gdyż niewiele osób z tego typu usług korzysta, co też powoduję że kółeczko ładnie nam się zamyka. No cóż zostawiam to do przemyślenia adminom.

I jeszcze dwa pytania/propozycje:
 - integracja forum z serwisem (chodzi mi zarówno o layout, jak i o konto)
 - dlaczego w dziale anime nie ma zapowiedzi?

I tak przy okazji jeszcze jedno.
 W czytelni panel użytkownika powinien chyba wyglądać jak w załączniku: "tanuki.png",
 a nie jak w "czytelnia.png".

| tanuki.png 
 |  
		|  |  
		| Plik ściągnięto 1226 raz(y) 27,27 KB |  

| czytelnia.png 
 |  
		|  |  
		| Plik ściągnięto 1226 raz(y) 10,31 KB |  
 |  
			|  |  |  
	|     |  |  |  |  
	| tilk  

Grupy:
 Alijenoty

| 

|  Wysłany: 31-03-2010, 18:23 | 
 |  
			| 
 |  
			| Dalej nie rozumiem. Czym to się różni od tanukowego:
 - profilu: http://tanuki.pl/profil/tilk
 - listy anime: http://anime.tanuki.pl/strony/uzytkownik/tilk/oceny
 - listy mang: http://manga.tanuki.pl/strony/uzytkownik/tilk/oceny

| pmatulka napisał/a: |  	  | - integracja forum z serwisem (chodzi mi zarówno o layout, jak i o konto) | 
 Nie jest takie proste, jak się może wydawać, ale integracja jest w planach. Na razie, jako rozwiązanie tymczasowe, tworzony jest automatycznie odnośnik z forum do profilu Tanuki, jeśli adres e-mail podany w obu profilach jest taki sam.

| pmatulka napisał/a: |  	  | - dlaczego w dziale anime nie ma zapowiedzi? | 
 Po prostu dlatego, że nikt się tym nie zajął :) Poruszę ten temat na rozmowie redakcyjnej.

| pmatulka napisał/a: |  	  | W czytelni panel użytkownika powinien chyba wyglądać jak w załączniku: "tanuki.png", a nie jak w "czytelnia.png". | 
 Czytelnia jest niestety zupełnie odrębną programistycznie częścią strony, ponadto od niedawna porzuconą przez autora, przez co sprawia pewne trudności w pracach rozwojowych. Widok użytkownika to drobnostka i pewnie to poprawimy, jednak na większe zmiany na Czytelni w najbliższym okresie czasu nie ma co liczyć.
 |  
			|  |  |  
	|     |  |  |  |  
	| pmatulka  

| 

|  Wysłany: 31-03-2010, 19:01 | 
 |  
			| 
 |  
			| 	  | tilk napisał/a: |  	  | Dalej nie rozumiem. Czym to się różni od tanukowego: | 
 Więc chodzi mi o listę która która byłaby wyświetlana (nie wiem jak to opisać) jakby poza serwisem
 tylko "oceny użytkownika" bez "MENU", "KONTO", "Statystyka", "Porównaj", "Preferencjomierz", "Ostatnio zmienione",
 oraz całkowicie bez tanukowego layout'u.
 W zasadzie powód dla którego by mi się coś takiego przydało jest trochę idiotyczny.
 Więc zakładając że taka funkcjonalność istnieje otworzenie samej gołej listy w komórce byłoby dużo szybsze
 i praktyczniejsze niż całego serwisu wraz z listą.
 Mam nadzieję że już wiadomo o co mi chodzi.

| tilk napisał/a: |  	  | Nie jest takie proste, jak się może wydawać | 
 Ależ ja doskonale zdaje sobie sprawę że do najprostrzych rzeczy się to nie zalicza. :]

| tilk napisał/a: |  	  | jednak na większe zmiany na Czytelni w najbliższym okresie czasu nie ma co liczyć. | 
 Szkoda gdyż myślałem także o propozycji umieszczenia wydanych w Polsce Powieści Japońskich.
 |  
			|  |  |  
	|     |  |  |  |  
	| tilk  

Grupy:
 Alijenoty

| 

|  Wysłany: 31-03-2010, 19:29 | 
 |  
			| 
 |  
			| 	  | pmatulka napisał/a: |  	  | Więc chodzi mi o listę która która byłaby wyświetlana (nie wiem jak to opisać) jakby poza serwisem tylko "oceny użytkownika" bez "MENU", "KONTO", "Statystyka", "Porównaj", "Preferencjomierz", "Ostatnio zmienione",
 oraz całkowicie bez tanukowego layout'u.
 W zasadzie powód dla którego by mi się coś takiego przydało jest trochę idiotyczny.
 Więc zakładając że taka funkcjonalność istnieje otworzenie samej gołej listy w komórce byłoby dużo szybsze
 i praktyczniejsze niż całego serwisu wraz z listą.
 Mam nadzieję że już wiadomo o co mi chodzi.
 | 
 A, tak naprawdę mowa ciągle o wersji mobilnej... Jak już wspomniałem, tak naprawdę wystarczyłyby osobne style dla urządzeń mobilnych, przystosowane do wolniejszych połączeń i mniejszych ekranów.
 |  
			|  |  |  
	|     |  |  |  |  
	| pmatulka  

| 

|  Wysłany: 01-04-2010, 01:21 | 
 |  
			| 
 |  
			| 	  | Cytat: |  	  | A, tak naprawdę mowa ciągle o wersji mobilnej... | 
 No cóż nigdzie nie pisałem że jestem szczery w propozycjach. :)

A tak na marginesie tego typu lista (oczywiście umożliwiająca pełną personalizację) daję duże pole do popisu dla użytkowników, którzy nie da się ukryć lubią dostosowywać swoje obszary robocze/miejsca w sieci do własnych potrzeb/upodobań.
 Podając za przykład listy na MAL'u (pierwsze z brzegu całkowicie przypadkowo wybrane)
 http://myanimelist.net/animelist/werr-y
 http://myanimelist.net/animelist/poketonip
 http://myanimelist.net/animelist/Moronicidiot
 umożliwiają niemalże nieograniczoną personalizację.
 Mi osobiście taka funkcjonalność do niczego nie potrzebna (nie mam na to czasu ani chęci), ale z tego co wiem ludziom się to podoba.
 |  
			|  |  |  
	|     |  |  |  |  
	| Piotrek  Nikt niezwykły

Grupy:
 Fanklub Lacus Clyne

| 

|  Wysłany: 03-04-2010, 11:16 | 
 |  
			| 
 |  
			| Czy istnieje możliwość dodania potwierdzenia przy wysyłaniu ogryzków? Ot zwykłe okienko aby potwierdzić operację. Przypadkiem dzisiaj wcisnąłem enter podczas wpisywania tytułu i poleciał taki niepełny ogryzek. |  
			|  |  |  
	|     |  |  |  |  
	| Costly  Maleficus Maximus

Grupy:
 Melior Absque Chrisma

| 

|  Wysłany: 03-04-2010, 11:33 | 
 |  
			| 
 |  
			| ...a jak już przy tym jesteśmy - kwestia rozmiaru obrazka jaki można dołączyć do ogryzka. Nie można tutaj dać jakiś ram "od - do", zamiast usztywnionych rozmiarów? Na domowym sprzęcie nie mam żadnego programu graficznego pozwalającego na dostosowanie rozmiaru obrazu, koniec końców zazwyczaj wysyłam ogryzek bez grafiki, bo nie mogę znaleźć tej w odpowiednim rozmiarze. Nie sądzę, abym był jedynym który tak często musi robić. |  
			| _________________
 All in the golden afternoon
 Full leisurely we glide...
 |  |  
	|     |  |  |  |  
	| GoNik  歌姫 of the universe

Grupy:
 AntyWiP
 Fanklub Lacus Clyne
 Tajna Loża Knujów

| 

|  Wysłany: 03-04-2010, 12:11 | 
 |  
			| 
 |  
			| Costly, do przycięcia i przeskalowania obrazka w pełni wystarcza IrfanView. 
 Nie sądzę, żeby wymagane rozmiary grafiki miały się zmienić, 250px szerokości jest dopasowane do tabeli i każda inna szerokość zwyczajnie nie będzie pasować. Wysokość z kolei jest ustawiona na maksymalnie 250px - co oznacza, że wejdzie każdy obrazek równy lub niższy. Zastosowanie automatu pomniejszającego obrazki również raczej nie wchodzi w grę, bo o ile pamiętam, potrafił wypluć pikselozę.
 |  
			| _________________

|  |  
	|     |  |  |  |  
	| tilk  

Grupy:
 Alijenoty

| 

|  Wysłany: 03-04-2010, 12:25 | 
 |  
			| 
 |  
			| 	  | piotrekplay napisał/a: |  	  | Czy istnieje możliwość dodania potwierdzenia przy wysyłaniu ogryzków? Ot zwykłe okienko aby potwierdzić operację. Przypadkiem dzisiaj wcisnąłem enter podczas wpisywania tytułu i poleciał taki niepełny ogryzek. | 
 Lepszy pomysł - blokować automatyczne wysyłanie formularza po wciśnięciu entera. Przypadkowych kliknięć w przycisk wysyłania raczej nie będzie.
 |  
			|  |  |  
	|     |  |  |  |  
	| Crack  

Grupy:
 Fanklub Lacus Clyne

| 

|  Wysłany: 03-04-2010, 12:40 | 
 |  
			| 
 |  
			| piotrekplay, jak dla mnie to brak kontroli nad własną klawiaturą... enter wysyłający formularz to standardowe zachowanie. Pierwsza analogia jaka mi przychodzi do głowy to wpisanie w konsoli "del *"/"rm *" i wciśnięcie enter zamiast dopisania wcześniej ".bak", w efekcie czego traci się cały katalog a nie zbędne pliki. |  
			| _________________
 One to rule them all, One to find them,
 One to bring them all and in peace bind them
 |  |  
	|     |  |  |  |  
	| Piotrek  Nikt niezwykły

Grupy:
 Fanklub Lacus Clyne

| 

|  Wysłany: 03-04-2010, 14:38 | 
 |  
			| 
 |  
			| 	  | Crack napisał/a: |  	  | piotrekplay, jak dla mnie to brak kontroli nad własną klawiaturą... | 
 Najzwyczajniej w świecie miałem ułożoną prawą dłoń na klawiaturze podczas wpisywania tytułu i jakiś chwilowy skurcz złapał mnie za mały palec w wyniku czego wcisnął się enter.
 Enter wysyłający formularz to wielka wygoda, jednak formularz od razu jest wysyłany do bazy i takie pomyłki dostarczają zbędnej pracy osobie zajmującej się akceptacją ogryzków.
 To tylko taka moja propozycja, jeśli zostaje odrzucona mówi się trudno.
 |  
			|  |  |  
	|     |  |  |  |  
	| THeMooN Gość

| 

|  Wysłany: 09-04-2010, 18:06 | 
 |  
			| 
 |  
			| OK, widzę że dajecie tu różne udziwnienia i bajery więc mam propozycję... nie wiem czy ktoś już o tym wspominał ale może stwórzcie możliwość edytowania własnych komentarzy z ograniczeniem czasowym np. 1h. Zdarza się, że ktoś zapomniał coś dopisać albo po prostu chciał poprawić swój błąd... No i jeszcze bardziej zakręcona propozycja... pomyślcie nad możliwością migracji baz danych anime (np. z MALa). O cho chodzi? O to by ludzie nie musieli robić podwójnej roboty... mówię tu szczególnie w moim imieniu... MAL ma tak ogromną bazę anime, anime-planet oraz anidb jakimś cudem posiadają funkcję importu i eksportu list między w/w stronami, choć trochę to kuleje. Nie zmienia to faktu, że taka możliwość na tanuku przysporzyłaby wam wielu użytkowników/użyszkodników. Zdaję sobie sprawę, że macie tu nieco inny system dodawania kolejnych pozycji ale może... |  
			|  |  |  
	|   |  |  |  |  
	| Slova  Panzer Panzer~

Grupy:
 Samotnia złośliwych Trolli

| 

|  Wysłany: 09-04-2010, 19:35 | 
 |  
			| 
 |  
			| Co takiego świetnego ma MAL, czego potrzeba Tanukowi? Bo ja na MALu nawet nie mam konta, uważam tę stronę za czysty bajer i kompletnie ignoruję jej obecność w sieci. Co więc miałoby mnie skłonić do tego, abym założył tam konto, a jednocześnie byłaby to cecha, której Tanukowi brakuje? Dla mnie, jako dla użytkownika, nie zrobiłoby to żadnej różnicy. |  
			| _________________
 Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
 But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.

|  |  
	|     |  |  |  |  
	| tilk  

Grupy:
 Alijenoty

| 

|  Wysłany: 09-04-2010, 19:48 | 
 |  
			| 
 |  
			| THeMooN, pomysł z edycją komentarzy już się pojawiał w dyskusjach redakcyjnych i być może doczeka się implementacji. Pomysł z importem listy z MAL również się pojawiał, aczkolwiek tu jest wiele problemów do rozwiązania - w szczególności wiązanie rekordów MALowych z naszymi, które musiałoby się odbywać przy kontroli osoby z redakcji czy współpracy ze strony importujących listy czytelników. Problemem może być też polityka odnośnie odcinków specjalnych, która na MALu chyba jest dość luźna, natomiast na Tanuki jest pokręcona z przyczyn historycznych. |  
			|  |  |  
	|     |  |  |  |  
	| Keii  Hasemo

Grupy:
 AntyWiP

| 

|  Wysłany: 09-04-2010, 19:50 | 
 |  
			| 
 |  
			| Slova, sprawa wygląda tak, że dużo użytkowników ma już listy na MALu (bo był jedną z pierwszych stron tego typu) i na pewno części z nich nie chce się jeszcze raz dodawać wszystkiego na innej stronie. W takim wypadku możliwość importu listy faktycznie mogłaby się przydać. A co ma MAL? Chociażby możliwość wybierania, ile odcinków serii się obejrzało. Sam z tego korzystam, bo jest bardzo wygodne i pozwala nie zgubić się, jeśli na raz ogląda się więcej tytułów i/lub zostawiło coś na jakiś czas.
 |  
			| _________________
 FFXIV: Vern Dae - Durandal
 PSO2: ハセモ - Ship 01

|  |  
	|     |  |  |  |  
	|  |  
	| Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach