Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Nowe pomysły i propozycje |
Wersja do druku |
pmatulka
|
Wysłany: 31-03-2010, 15:50
|
|
|
tilk napisał/a: | Przemyślenia tylko wymaga, jakiej "ziarnistości" ma być ta lista: czy na poziomie tytułów, czy poszczególnych woluminów/tomików. |
Jestem za poszczególnymi woluminami/tomikami.
tilk napisał/a: | Co rozumiesz jako "zewnętrzną" listę? |
Chodzi mi o coś takiego:
- profil: http://myanimelist.net/profile/pmatulka
- lista anime: http://myanimelist.net/animelist/pmatulka
- lista mang: http://myanimelist.net/mangalist/pmatulka
tilk napisał/a: | Tu z kolei jest pytanie - czym taka mobilna wersja miałaby się charakteryzować? Jeśli chodzi wyłącznie o przystosowanie do niewielkich ekranów, można by to osiągnąć tworząc dodatkowy styl strony dla urządzeń mobilnych |
Co do mobilnej wersji serwisu sam osobiście nie jestem przekonany czy w chwili obecnej jest jakikolwiek sens by to uruchamiać. Co prawda osobiście chciałbym aby taka funkcjonalność powstała i najprościej by było utworzyć po prostu dodatkowy styl, ale nie oszukujmy się korzystało by z tego w chwili obecnej może z 10 osób (jeżeli nawet nie mniej). I tu dochodzimy do zabawnej sytuacji (zacznijmy mały off-top).
W chwili obecnej w Polsce jest niewiele mobilnych stron internetowych (z czego sporo jest nieprawidłowo wykonanych), spowodowane jest to drogimi urządzeniami oraz drogim internetem. Ceny są takie, a nie inne gdyż niewiele osób z tego typu usług korzysta, co też powoduję że kółeczko ładnie nam się zamyka. No cóż zostawiam to do przemyślenia adminom.
I jeszcze dwa pytania/propozycje:
- integracja forum z serwisem (chodzi mi zarówno o layout, jak i o konto)
- dlaczego w dziale anime nie ma zapowiedzi?
I tak przy okazji jeszcze jedno.
W czytelni panel użytkownika powinien chyba wyglądać jak w załączniku: "tanuki.png",
a nie jak w "czytelnia.png".
tanuki.png
|
|
Plik ściągnięto 901 raz(y) 27,27 KB |
czytelnia.png
|
|
Plik ściągnięto 901 raz(y) 10,31 KB |
|
|
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 31-03-2010, 18:23
|
|
|
Dalej nie rozumiem. Czym to się różni od tanukowego:
- profilu: http://tanuki.pl/profil/tilk
- listy anime: http://anime.tanuki.pl/strony/uzytkownik/tilk/oceny
- listy mang: http://manga.tanuki.pl/strony/uzytkownik/tilk/oceny
pmatulka napisał/a: | - integracja forum z serwisem (chodzi mi zarówno o layout, jak i o konto) |
Nie jest takie proste, jak się może wydawać, ale integracja jest w planach. Na razie, jako rozwiązanie tymczasowe, tworzony jest automatycznie odnośnik z forum do profilu Tanuki, jeśli adres e-mail podany w obu profilach jest taki sam.
pmatulka napisał/a: | - dlaczego w dziale anime nie ma zapowiedzi? |
Po prostu dlatego, że nikt się tym nie zajął :) Poruszę ten temat na rozmowie redakcyjnej.
pmatulka napisał/a: | W czytelni panel użytkownika powinien chyba wyglądać jak w załączniku: "tanuki.png", a nie jak w "czytelnia.png". |
Czytelnia jest niestety zupełnie odrębną programistycznie częścią strony, ponadto od niedawna porzuconą przez autora, przez co sprawia pewne trudności w pracach rozwojowych. Widok użytkownika to drobnostka i pewnie to poprawimy, jednak na większe zmiany na Czytelni w najbliższym okresie czasu nie ma co liczyć. |
|
|
|
|
|
pmatulka
|
Wysłany: 31-03-2010, 19:01
|
|
|
tilk napisał/a: | Dalej nie rozumiem. Czym to się różni od tanukowego: |
Więc chodzi mi o listę która która byłaby wyświetlana (nie wiem jak to opisać) jakby poza serwisem
tylko "oceny użytkownika" bez "MENU", "KONTO", "Statystyka", "Porównaj", "Preferencjomierz", "Ostatnio zmienione",
oraz całkowicie bez tanukowego layout'u.
W zasadzie powód dla którego by mi się coś takiego przydało jest trochę idiotyczny.
Więc zakładając że taka funkcjonalność istnieje otworzenie samej gołej listy w komórce byłoby dużo szybsze
i praktyczniejsze niż całego serwisu wraz z listą.
Mam nadzieję że już wiadomo o co mi chodzi.
tilk napisał/a: | Nie jest takie proste, jak się może wydawać |
Ależ ja doskonale zdaje sobie sprawę że do najprostrzych rzeczy się to nie zalicza. :]
tilk napisał/a: | jednak na większe zmiany na Czytelni w najbliższym okresie czasu nie ma co liczyć. |
Szkoda gdyż myślałem także o propozycji umieszczenia wydanych w Polsce Powieści Japońskich. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 31-03-2010, 19:29
|
|
|
pmatulka napisał/a: | Więc chodzi mi o listę która która byłaby wyświetlana (nie wiem jak to opisać) jakby poza serwisem
tylko "oceny użytkownika" bez "MENU", "KONTO", "Statystyka", "Porównaj", "Preferencjomierz", "Ostatnio zmienione",
oraz całkowicie bez tanukowego layout'u.
W zasadzie powód dla którego by mi się coś takiego przydało jest trochę idiotyczny.
Więc zakładając że taka funkcjonalność istnieje otworzenie samej gołej listy w komórce byłoby dużo szybsze
i praktyczniejsze niż całego serwisu wraz z listą.
Mam nadzieję że już wiadomo o co mi chodzi. |
A, tak naprawdę mowa ciągle o wersji mobilnej... Jak już wspomniałem, tak naprawdę wystarczyłyby osobne style dla urządzeń mobilnych, przystosowane do wolniejszych połączeń i mniejszych ekranów. |
|
|
|
|
|
pmatulka
|
Wysłany: 01-04-2010, 01:21
|
|
|
Cytat: | A, tak naprawdę mowa ciągle o wersji mobilnej... |
No cóż nigdzie nie pisałem że jestem szczery w propozycjach. :)
A tak na marginesie tego typu lista (oczywiście umożliwiająca pełną personalizację) daję duże pole do popisu dla użytkowników, którzy nie da się ukryć lubią dostosowywać swoje obszary robocze/miejsca w sieci do własnych potrzeb/upodobań.
Podając za przykład listy na MAL'u (pierwsze z brzegu całkowicie przypadkowo wybrane)
http://myanimelist.net/animelist/werr-y
http://myanimelist.net/animelist/poketonip
http://myanimelist.net/animelist/Moronicidiot
umożliwiają niemalże nieograniczoną personalizację.
Mi osobiście taka funkcjonalność do niczego nie potrzebna (nie mam na to czasu ani chęci), ale z tego co wiem ludziom się to podoba. |
|
|
|
|
|
Piotrek
Nikt niezwykły
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 03-04-2010, 11:16
|
|
|
Czy istnieje możliwość dodania potwierdzenia przy wysyłaniu ogryzków? Ot zwykłe okienko aby potwierdzić operację. Przypadkiem dzisiaj wcisnąłem enter podczas wpisywania tytułu i poleciał taki niepełny ogryzek. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 03-04-2010, 11:33
|
|
|
...a jak już przy tym jesteśmy - kwestia rozmiaru obrazka jaki można dołączyć do ogryzka. Nie można tutaj dać jakiś ram "od - do", zamiast usztywnionych rozmiarów? Na domowym sprzęcie nie mam żadnego programu graficznego pozwalającego na dostosowanie rozmiaru obrazu, koniec końców zazwyczaj wysyłam ogryzek bez grafiki, bo nie mogę znaleźć tej w odpowiednim rozmiarze. Nie sądzę, abym był jedynym który tak często musi robić. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 03-04-2010, 12:11
|
|
|
Costly, do przycięcia i przeskalowania obrazka w pełni wystarcza IrfanView.
Nie sądzę, żeby wymagane rozmiary grafiki miały się zmienić, 250px szerokości jest dopasowane do tabeli i każda inna szerokość zwyczajnie nie będzie pasować. Wysokość z kolei jest ustawiona na maksymalnie 250px - co oznacza, że wejdzie każdy obrazek równy lub niższy. Zastosowanie automatu pomniejszającego obrazki również raczej nie wchodzi w grę, bo o ile pamiętam, potrafił wypluć pikselozę. |
|
|
tilk
|
Wysłany: 03-04-2010, 12:25
|
|
|
piotrekplay napisał/a: | Czy istnieje możliwość dodania potwierdzenia przy wysyłaniu ogryzków? Ot zwykłe okienko aby potwierdzić operację. Przypadkiem dzisiaj wcisnąłem enter podczas wpisywania tytułu i poleciał taki niepełny ogryzek. |
Lepszy pomysł - blokować automatyczne wysyłanie formularza po wciśnięciu entera. Przypadkowych kliknięć w przycisk wysyłania raczej nie będzie. |
|
|
|
|
|
Crack
|
Wysłany: 03-04-2010, 12:40
|
|
|
piotrekplay, jak dla mnie to brak kontroli nad własną klawiaturą... enter wysyłający formularz to standardowe zachowanie. Pierwsza analogia jaka mi przychodzi do głowy to wpisanie w konsoli "del *"/"rm *" i wciśnięcie enter zamiast dopisania wcześniej ".bak", w efekcie czego traci się cały katalog a nie zbędne pliki. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Piotrek
Nikt niezwykły
|
Wysłany: 03-04-2010, 14:38
|
|
|
Crack napisał/a: | piotrekplay, jak dla mnie to brak kontroli nad własną klawiaturą... |
Najzwyczajniej w świecie miałem ułożoną prawą dłoń na klawiaturze podczas wpisywania tytułu i jakiś chwilowy skurcz złapał mnie za mały palec w wyniku czego wcisnął się enter.
Enter wysyłający formularz to wielka wygoda, jednak formularz od razu jest wysyłany do bazy i takie pomyłki dostarczają zbędnej pracy osobie zajmującej się akceptacją ogryzków.
To tylko taka moja propozycja, jeśli zostaje odrzucona mówi się trudno. |
|
|
|
|
|
THeMooN
Gość
|
Wysłany: 09-04-2010, 18:06
|
|
|
OK, widzę że dajecie tu różne udziwnienia i bajery więc mam propozycję... nie wiem czy ktoś już o tym wspominał ale może stwórzcie możliwość edytowania własnych komentarzy z ograniczeniem czasowym np. 1h. Zdarza się, że ktoś zapomniał coś dopisać albo po prostu chciał poprawić swój błąd... No i jeszcze bardziej zakręcona propozycja... pomyślcie nad możliwością migracji baz danych anime (np. z MALa). O cho chodzi? O to by ludzie nie musieli robić podwójnej roboty... mówię tu szczególnie w moim imieniu... MAL ma tak ogromną bazę anime, anime-planet oraz anidb jakimś cudem posiadają funkcję importu i eksportu list między w/w stronami, choć trochę to kuleje. Nie zmienia to faktu, że taka możliwość na tanuku przysporzyłaby wam wielu użytkowników/użyszkodników. Zdaję sobie sprawę, że macie tu nieco inny system dodawania kolejnych pozycji ale może... |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 09-04-2010, 19:35
|
|
|
Co takiego świetnego ma MAL, czego potrzeba Tanukowi? Bo ja na MALu nawet nie mam konta, uważam tę stronę za czysty bajer i kompletnie ignoruję jej obecność w sieci. Co więc miałoby mnie skłonić do tego, abym założył tam konto, a jednocześnie byłaby to cecha, której Tanukowi brakuje? Dla mnie, jako dla użytkownika, nie zrobiłoby to żadnej różnicy. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 09-04-2010, 19:48
|
|
|
THeMooN, pomysł z edycją komentarzy już się pojawiał w dyskusjach redakcyjnych i być może doczeka się implementacji. Pomysł z importem listy z MAL również się pojawiał, aczkolwiek tu jest wiele problemów do rozwiązania - w szczególności wiązanie rekordów MALowych z naszymi, które musiałoby się odbywać przy kontroli osoby z redakcji czy współpracy ze strony importujących listy czytelników. Problemem może być też polityka odnośnie odcinków specjalnych, która na MALu chyba jest dość luźna, natomiast na Tanuki jest pokręcona z przyczyn historycznych. |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 09-04-2010, 19:50
|
|
|
Slova, sprawa wygląda tak, że dużo użytkowników ma już listy na MALu (bo był jedną z pierwszych stron tego typu) i na pewno części z nich nie chce się jeszcze raz dodawać wszystkiego na innej stronie. W takim wypadku możliwość importu listy faktycznie mogłaby się przydać.
A co ma MAL? Chociażby możliwość wybierania, ile odcinków serii się obejrzało. Sam z tego korzystam, bo jest bardzo wygodne i pozwala nie zgubić się, jeśli na raz ogląda się więcej tytułów i/lub zostawiło coś na jakiś czas. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|