FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
  Nowe pomysły i propozycje
Wersja do druku
pmatulka Płeć:Mężczyzna

Status: offline
PostWysłany: 31-03-2010, 15:50   

tilk napisał/a:
Przemyślenia tylko wymaga, jakiej "ziarnistości" ma być ta lista: czy na poziomie tytułów, czy poszczególnych woluminów/tomików.

Jestem za poszczególnymi woluminami/tomikami.

tilk napisał/a:
Co rozumiesz jako "zewnętrzną" listę?

Chodzi mi o coś takiego:
- profil: http://myanimelist.net/profile/pmatulka
- lista anime: http://myanimelist.net/animelist/pmatulka
- lista mang: http://myanimelist.net/mangalist/pmatulka

tilk napisał/a:
Tu z kolei jest pytanie - czym taka mobilna wersja miałaby się charakteryzować? Jeśli chodzi wyłącznie o przystosowanie do niewielkich ekranów, można by to osiągnąć tworząc dodatkowy styl strony dla urządzeń mobilnych

Co do mobilnej wersji serwisu sam osobiście nie jestem przekonany czy w chwili obecnej jest jakikolwiek sens by to uruchamiać. Co prawda osobiście chciałbym aby taka funkcjonalność powstała i najprościej by było utworzyć po prostu dodatkowy styl, ale nie oszukujmy się korzystało by z tego w chwili obecnej może z 10 osób (jeżeli nawet nie mniej). I tu dochodzimy do zabawnej sytuacji (zacznijmy mały off-top).
W chwili obecnej w Polsce jest niewiele mobilnych stron internetowych (z czego sporo jest nieprawidłowo wykonanych), spowodowane jest to drogimi urządzeniami oraz drogim internetem. Ceny są takie, a nie inne gdyż niewiele osób z tego typu usług korzysta, co też powoduję że kółeczko ładnie nam się zamyka. No cóż zostawiam to do przemyślenia adminom.

I jeszcze dwa pytania/propozycje:
- integracja forum z serwisem (chodzi mi zarówno o layout, jak i o konto)
- dlaczego w dziale anime nie ma zapowiedzi?

I tak przy okazji jeszcze jedno.
W czytelni panel użytkownika powinien chyba wyglądać jak w załączniku: "tanuki.png",
a nie jak w "czytelnia.png".

tanuki.png
Plik ściągnięto 901 raz(y) 27,27 KB

czytelnia.png
Plik ściągnięto 901 raz(y) 10,31 KB

Przejdź na dół Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
4709324
tilk Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 31-03-2010, 18:23   

pmatulka napisał/a:
tilk napisał/a:
Co rozumiesz jako "zewnętrzną" listę?

Chodzi mi o coś takiego:
- profil: http://myanimelist.net/profile/pmatulka
- lista anime: http://myanimelist.net/animelist/pmatulka
- lista mang: http://myanimelist.net/mangalist/pmatulka

Dalej nie rozumiem. Czym to się różni od tanukowego:
- profilu: http://tanuki.pl/profil/tilk
- listy anime: http://anime.tanuki.pl/strony/uzytkownik/tilk/oceny
- listy mang: http://manga.tanuki.pl/strony/uzytkownik/tilk/oceny

pmatulka napisał/a:
- integracja forum z serwisem (chodzi mi zarówno o layout, jak i o konto)

Nie jest takie proste, jak się może wydawać, ale integracja jest w planach. Na razie, jako rozwiązanie tymczasowe, tworzony jest automatycznie odnośnik z forum do profilu Tanuki, jeśli adres e-mail podany w obu profilach jest taki sam.

pmatulka napisał/a:
- dlaczego w dziale anime nie ma zapowiedzi?

Po prostu dlatego, że nikt się tym nie zajął :) Poruszę ten temat na rozmowie redakcyjnej.

pmatulka napisał/a:
W czytelni panel użytkownika powinien chyba wyglądać jak w załączniku: "tanuki.png", a nie jak w "czytelnia.png".

Czytelnia jest niestety zupełnie odrębną programistycznie częścią strony, ponadto od niedawna porzuconą przez autora, przez co sprawia pewne trudności w pracach rozwojowych. Widok użytkownika to drobnostka i pewnie to poprawimy, jednak na większe zmiany na Czytelni w najbliższym okresie czasu nie ma co liczyć.
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661

PostWysłany: 31-03-2010, 19:01   

tilk napisał/a:
Dalej nie rozumiem. Czym to się różni od tanukowego:

Więc chodzi mi o listę która która byłaby wyświetlana (nie wiem jak to opisać) jakby poza serwisem
tylko "oceny użytkownika" bez "MENU", "KONTO", "Statystyka", "Porównaj", "Preferencjomierz", "Ostatnio zmienione",
oraz całkowicie bez tanukowego layout'u.
W zasadzie powód dla którego by mi się coś takiego przydało jest trochę idiotyczny.
Więc zakładając że taka funkcjonalność istnieje otworzenie samej gołej listy w komórce byłoby dużo szybsze
i praktyczniejsze niż całego serwisu wraz z listą.
Mam nadzieję że już wiadomo o co mi chodzi.

tilk napisał/a:
Nie jest takie proste, jak się może wydawać

Ależ ja doskonale zdaje sobie sprawę że do najprostrzych rzeczy się to nie zalicza. :]

tilk napisał/a:
jednak na większe zmiany na Czytelni w najbliższym okresie czasu nie ma co liczyć.

Szkoda gdyż myślałem także o propozycji umieszczenia wydanych w Polsce Powieści Japońskich.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
4709324

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 31-03-2010, 19:29   

pmatulka napisał/a:
Więc chodzi mi o listę która która byłaby wyświetlana (nie wiem jak to opisać) jakby poza serwisem
tylko "oceny użytkownika" bez "MENU", "KONTO", "Statystyka", "Porównaj", "Preferencjomierz", "Ostatnio zmienione",
oraz całkowicie bez tanukowego layout'u.
W zasadzie powód dla którego by mi się coś takiego przydało jest trochę idiotyczny.
Więc zakładając że taka funkcjonalność istnieje otworzenie samej gołej listy w komórce byłoby dużo szybsze
i praktyczniejsze niż całego serwisu wraz z listą.
Mam nadzieję że już wiadomo o co mi chodzi.

A, tak naprawdę mowa ciągle o wersji mobilnej... Jak już wspomniałem, tak naprawdę wystarczyłyby osobne style dla urządzeń mobilnych, przystosowane do wolniejszych połączeń i mniejszych ekranów.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang

Numer Gadu-Gadu
1543661

PostWysłany: 01-04-2010, 01:21   

Cytat:
A, tak naprawdę mowa ciągle o wersji mobilnej...

No cóż nigdzie nie pisałem że jestem szczery w propozycjach. :)

A tak na marginesie tego typu lista (oczywiście umożliwiająca pełną personalizację) daję duże pole do popisu dla użytkowników, którzy nie da się ukryć lubią dostosowywać swoje obszary robocze/miejsca w sieci do własnych potrzeb/upodobań.
Podając za przykład listy na MAL'u (pierwsze z brzegu całkowicie przypadkowo wybrane)
http://myanimelist.net/animelist/werr-y
http://myanimelist.net/animelist/poketonip
http://myanimelist.net/animelist/Moronicidiot
umożliwiają niemalże nieograniczoną personalizację.
Mi osobiście taka funkcjonalność do niczego nie potrzebna (nie mam na to czasu ani chęci), ale z tego co wiem ludziom się to podoba.

Numer Gadu-Gadu
4709324
Piotrek Płeć:Mężczyzna
Nikt niezwykły

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 03-04-2010, 11:16   

Czy istnieje możliwość dodania potwierdzenia przy wysyłaniu ogryzków? Ot zwykłe okienko aby potwierdzić operację. Przypadkiem dzisiaj wcisnąłem enter podczas wpisywania tytułu i poleciał taki niepełny ogryzek.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Costly Płeć:Mężczyzna
Maleficus Maximus

Grupy:
Melior Absque Chrisma
PostWysłany: 03-04-2010, 11:33   

...a jak już przy tym jesteśmy - kwestia rozmiaru obrazka jaki można dołączyć do ogryzka. Nie można tutaj dać jakiś ram "od - do", zamiast usztywnionych rozmiarów? Na domowym sprzęcie nie mam żadnego programu graficznego pozwalającego na dostosowanie rozmiaru obrazu, koniec końców zazwyczaj wysyłam ogryzek bez grafiki, bo nie mogę znaleźć tej w odpowiednim rozmiarze. Nie sądzę, abym był jedynym który tak często musi robić.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
GoNik Płeć:Kobieta
歌姫 of the universe

Grupy:
AntyWiP
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
PostWysłany: 03-04-2010, 12:11   

Costly, do przycięcia i przeskalowania obrazka w pełni wystarcza IrfanView.

Nie sądzę, żeby wymagane rozmiary grafiki miały się zmienić, 250px szerokości jest dopasowane do tabeli i każda inna szerokość zwyczajnie nie będzie pasować. Wysokość z kolei jest ustawiona na maksymalnie 250px - co oznacza, że wejdzie każdy obrazek równy lub niższy. Zastosowanie automatu pomniejszającego obrazki również raczej nie wchodzi w grę, bo o ile pamiętam, potrafił wypluć pikselozę.

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 03-04-2010, 12:25   

piotrekplay napisał/a:
Czy istnieje możliwość dodania potwierdzenia przy wysyłaniu ogryzków? Ot zwykłe okienko aby potwierdzić operację. Przypadkiem dzisiaj wcisnąłem enter podczas wpisywania tytułu i poleciał taki niepełny ogryzek.

Lepszy pomysł - blokować automatyczne wysyłanie formularza po wciśnięciu entera. Przypadkowych kliknięć w przycisk wysyłania raczej nie będzie.

Numer Gadu-Gadu
1543661
Crack Płeć:Mężczyzna

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 03-04-2010, 12:40   

piotrekplay, jak dla mnie to brak kontroli nad własną klawiaturą... enter wysyłający formularz to standardowe zachowanie. Pierwsza analogia jaka mi przychodzi do głowy to wpisanie w konsoli "del *"/"rm *" i wciśnięcie enter zamiast dopisania wcześniej ".bak", w efekcie czego traci się cały katalog a nie zbędne pliki.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Odwiedź galerię autora
Piotrek Płeć:Mężczyzna
Nikt niezwykły

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
PostWysłany: 03-04-2010, 14:38   

Crack napisał/a:
piotrekplay, jak dla mnie to brak kontroli nad własną klawiaturą...

Najzwyczajniej w świecie miałem ułożoną prawą dłoń na klawiaturze podczas wpisywania tytułu i jakiś chwilowy skurcz złapał mnie za mały palec w wyniku czego wcisnął się enter.
Enter wysyłający formularz to wielka wygoda, jednak formularz od razu jest wysyłany do bazy i takie pomyłki dostarczają zbędnej pracy osobie zajmującej się akceptacją ogryzków.
To tylko taka moja propozycja, jeśli zostaje odrzucona mówi się trudno.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
THeMooN
Gość
PostWysłany: 09-04-2010, 18:06   

OK, widzę że dajecie tu różne udziwnienia i bajery więc mam propozycję... nie wiem czy ktoś już o tym wspominał ale może stwórzcie możliwość edytowania własnych komentarzy z ograniczeniem czasowym np. 1h. Zdarza się, że ktoś zapomniał coś dopisać albo po prostu chciał poprawić swój błąd... No i jeszcze bardziej zakręcona propozycja... pomyślcie nad możliwością migracji baz danych anime (np. z MALa). O cho chodzi? O to by ludzie nie musieli robić podwójnej roboty... mówię tu szczególnie w moim imieniu... MAL ma tak ogromną bazę anime, anime-planet oraz anidb jakimś cudem posiadają funkcję importu i eksportu list między w/w stronami, choć trochę to kuleje. Nie zmienia to faktu, że taka możliwość na tanuku przysporzyłaby wam wielu użytkowników/użyszkodników. Zdaję sobie sprawę, że macie tu nieco inny system dodawania kolejnych pozycji ale może...
Powrót do góry
Slova Płeć:Mężczyzna
Panzer Panzer~

Grupy:
Samotnia złośliwych Trolli
PostWysłany: 09-04-2010, 19:35   

Co takiego świetnego ma MAL, czego potrzeba Tanukowi? Bo ja na MALu nawet nie mam konta, uważam tę stronę za czysty bajer i kompletnie ignoruję jej obecność w sieci. Co więc miałoby mnie skłonić do tego, abym założył tam konto, a jednocześnie byłaby to cecha, której Tanukowi brakuje? Dla mnie, jako dla użytkownika, nie zrobiłoby to żadnej różnicy.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Grupy:
Alijenoty
PostWysłany: 09-04-2010, 19:48   

THeMooN, pomysł z edycją komentarzy już się pojawiał w dyskusjach redakcyjnych i być może doczeka się implementacji. Pomysł z importem listy z MAL również się pojawiał, aczkolwiek tu jest wiele problemów do rozwiązania - w szczególności wiązanie rekordów MALowych z naszymi, które musiałoby się odbywać przy kontroli osoby z redakcji czy współpracy ze strony importujących listy czytelników. Problemem może być też polityka odnośnie odcinków specjalnych, która na MALu chyba jest dość luźna, natomiast na Tanuki jest pokręcona z przyczyn historycznych.

Numer Gadu-Gadu
1543661
Keii Płeć:Mężczyzna
Hasemo

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 09-04-2010, 19:50   

Slova, sprawa wygląda tak, że dużo użytkowników ma już listy na MALu (bo był jedną z pierwszych stron tego typu) i na pewno części z nich nie chce się jeszcze raz dodawać wszystkiego na innej stronie. W takim wypadku możliwość importu listy faktycznie mogłaby się przydać.
A co ma MAL? Chociażby możliwość wybierania, ile odcinków serii się obejrzało. Sam z tego korzystam, bo jest bardzo wygodne i pozwala nie zgubić się, jeśli na raz ogląda się więcej tytułów i/lub zostawiło coś na jakiś czas.

Strona 3 z 8 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Odpowiedz do tematu