Książki o Japonii - Czyli co warto przeczytać |
Wersja do druku |
Kocyk
Samurai X
|
Wysłany: 27-06-2006, 19:51
|
|
|
Abe Kobo-"Kobieta z Wydm".Dziwna książka ale napewno warta przeczytania. Zresztą autor dość znany, zdaje mi się że nawet powstał film o tym tytule. Książka posiada niesamowity klimat ale niektórym osobom może się niespodobać... ja polecam :D |
|
|
|
|
|
Sokoliczka
Jasnowłosa
|
Wysłany: 29-06-2006, 20:07
|
|
|
Czytałam "Kobietę z wydm" - książka bardoz specyficzna. I bardzo japońska. W sumie bardzo dobra, ale po niej długo słychać szmer przesypującego się piasku...
Jest jeszcze jedna niezła powieść, którą skończyłam właśnie wczoraj - "Na południe od granicy, na zachód od słońca" Haruki Murakami - o poszukiwaniu ideału sprzed lat i niespełnionej miłości. Brzmi banalnie, ale książkę się wprost pochłania.. |
|
|
|
|
|
Kocyk
Samurai X
|
Wysłany: 02-07-2006, 10:29
|
|
|
Tak dużo tam było tego piasku :D
W takim razie ja polecam kolejną książkę JAPONIA: WSPOMNIENIA z czasów jedwabiu i słomy - Portret miasteczka Junichiego Sagi. Naprawde fachowo spisane wspomnienia wielu ludzi żyjących na przełomie XIX i XX wieku. Dzęki tym opisom naprawdę można się cofnąć do innej dawnej Japoni i dowiedzieć się o niej czegoś więcej a głównie o jej mieszkańcach i ich zwyczajach... ja polecam :D |
|
|
|
|
|
Arashino Shiro
władająca czasem...
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja
|
Wysłany: 09-09-2006, 17:13
|
|
|
Polecam "Poradnik ksenofoba-Japończycy" ,książeczka napisana żartobliwie, ale czytając należy pamiętać ,że w Japonii jest takie zachowanie jak to opisane...tą książką przełamałam wiele stereotypów dotyczących Japończyków w moim otoczeniu. |
_________________ Żyj póki możesz, bo każdy twój dzień może być twoim ostatnim... |
|
|
|
|
mamoru
Gość
|
Wysłany: 27-12-2006, 20:57
|
|
|
Jest taka ksiazka ktora w tytule ma dwa imiona kobiet, kwiat cos tam i jakies drugie bardzo mi sie podobala, duzo lepsze niz Wyznania Gejszy, nieco inna tematyka, mocny opis krepowania stop, przeczytalabym cos o podobnym klimacie, polecie cos. |
|
|
|
|
|
mamoru
Gość
|
Wysłany: 27-12-2006, 21:15
|
|
|
Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz - See Lisa sie mi przypomnialo:) |
|
|
|
|
|
Mao
Your Kitty :*
|
Wysłany: 03-01-2007, 20:29
|
|
|
A ja dostałam na gwiazdke "Uśmiech Gejszy. Sekrety japońskiej sztuki życia."
"Ursula Richter omawia obszernie i kompetentnie frapujące życie gejszy we współczesnej Japonii, wyjaśnia też, w jakiej mierze zmieniło się ono z biegiem czasu. Ta książka to cenny wgląd w zupełnie inny świat" - z tyłu książki :P
Dopiero jestem ok 80 stronicy, ale mnie osobiście wciągnęła ta książka ;) Jestem za nią bardzo wdzięczna Mikołajowi xD |
_________________ Tomedonai negai kara hitotsu dake kanau no nara
Dare ni mo yuzuritaku wa nai yume wo tsukamitai to omou yo...
|
|
|
|
|
Eltanin
?????
Dołączył: 17 Lis 2004 Skąd: Ciemna strona słońca Status: offline
Grupy: WIP
|
Wysłany: 03-01-2007, 20:56
|
|
|
Bezsenność w Tokio- Paweł Bruczkowski
Geisza z Gion - Mineko Iwasaki |
_________________ Hubba Hubba Zoot Zoot
Deba Uba Zat Zat A-num Num
A-hoorepa Hoorepa A-huh-hoorepa A-num Num.
Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup. |
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 03-01-2007, 21:22
|
|
|
Mariko napisał/a: |
Lza Dalby 'Opowiesc Murasaki' - o Genji monogatari i Heian.
|
To i "Świat Księcia Promienistego" Ivana Morrisa - książka rysująca tło historyczne i społeczne do "Opowieści o Księciu Promienistym. Fantastyczna lektura, strasznie przyjemnie się to czyta (autor ma rację - szaty z tamtej epoki są koszmarne do poruszania się - a miałam na sobie tylko jedną warstwę^^).
Ostatnio znalazłam w bibliotece "Japanese Children's Fairy Tales" - polecam. Przyjemna lektura i prześliczne obrazki, a i język prosty. |
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 04-01-2007, 12:05
|
|
|
Polecam "Japonia daleka czy bliska..." Ewy Kamler, są to wspomnienia autorki z półrocznego pobytu na stypendium w Japoni, nie jest to może książka najnowsza, ale zawiera dużo ciekawych i zabawnych obserwacji.
O ile dobrze pamiętam autorka jest biologiem, dlatego jest tam też trochę o jej badaniach, ale ponieważ wszystko jest napisane przystępnym językiem, nawet taki laik jak ja był w stanie to zrozumieć. Jest to książka którą bardzo przyjemnie się czyta i przy okazji można się paru ciekawych rzeczy dowiedzieć. |
|
|
|
|
|
Genji-san
|
Wysłany: 28-07-2007, 13:09
|
|
|
Hmm ja osobiście polecam "Chmara Wróbli" i "Honor Samuraja"
Są to pierwsze książki (w ogóle książki związane z japonią)
o tematyce samurajów,zakazanej miłości etc.,
z którymi się zetknęłam. Autorem jest Takashi Matsuoka.
Pierwsza część opowiada o losach młodego księcia Akaoki - Genji'ego i jego kochance(ukochanej) Heiko, o losach pielgrzymów z ameryki itd.
Druga część zaś jest bardziej poświęcona bardziej zamierzchłym czasom,
przenosimy się do XIII i XIV wiecznej Japonii(gdyż młoda misionarka Emily Gibson tłumaczy z japońskiego na angielski),w między czasie toczą się nadaj losy młodych, później już starszych bohaterów z części pierwszej("Chmara Wróbli"), jednak ich drogisię nieco inaczej toczą, gdyż Heiko wyjeżdża(a raczej zmusza ją do tego młody książę) do Ameryki z jednym z pielgrzymów. Genji zaś zakochuje się w młodej misjonarce Emily Gibson.... Jak się dalej potoczy ich los.. wszystko zależy od Jesiennego Mostu w którym są ich losy przepowiedizane(taki jest orginalny tytuł książki Autumn Bridge). |
_________________ "Yake-sou na kimi MISTIC EYES ....
Kimi dake ni hitomini oku no aizu"
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 28-07-2007, 13:18
|
|
|
Moja pierwsza książka o Japonii dotyczyła drugie połowy XIX wieku- "Japonia u progu nowoczesności" poświęcona była czasom przemiany w życiu codziennym i kulturze po upadku szogunatu.
Książka z początku wydała mi sie trochę nudna, ze względu na przytoczoną ilość danych liczbowych, ale czasu spędzonego przy niej nie uważam za stracony- ciekawe były zwłaszcza rozdziały poświęcone życiu rodzinnemu i wychowaniu dzieci. |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
ichi
Gość
|
Wysłany: 21-03-2008, 14:58
|
|
|
szczerze polecam wszystkim którzy dopiero zaczynaja sie interesowac Japonią - "Japoński Wachlarz" Joanna(nazwiska nie pamiętam ;] ) opowiada o kilku miesiącach życia w Japonii, dziwnych z punktu widzenia Polaka zachowaniach, zwyczajach itd. Świetna!
Polecam również twórczość Kenzaburo Oe. Pisze bardzo ciekawe, życiowe opowieści. |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 21-03-2008, 22:06
|
|
|
Gość napisał/a: | "Japoński Wachlarz" Joanna(nazwiska nie pamiętam ;] ) |
Joanna Bator.
Skądinąd osoba niesamowicie miła, sympatyczna i ciekawie prowadząca wykłady :)
(szlag, a ja tą książkę wypożyczyć miałam...) |
|
|
Vallewida
|
Wysłany: 16-04-2008, 19:55
|
|
|
Zdecydowanie naj książką było "Bezsennośc w Tokio" - M. Bruczkowskiego, jak wcześniej kilka osób wymieniło jedna myślę, że równie ciekawą chociaż nie dorównującą (moim zdaniem) "Bezsenności" jest "Zagubieni w Tokio" tego samego autora.
Podoba mi się sposób w jaki są pisane obie i zabawne komentarze czy spostrzeżenia których jest tam co niemiara ^^
Zdecydowanie polecam. |
_________________ Świat nie zginął i nie spłonął. Przynajmniej nie cały. Ale i tak było wesoło. |
|
|
|
|
|