Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Książki o Japonii - Czyli co warto przeczytać |
Wersja do druku |
Akira1980
Kolekcjoner.
|
Wysłany: 20-06-2009, 18:38
|
|
|
IKa napisał/a: | Abe Kobo "Kobieta z wydm" |
Bingo! To było to. Po tej ksiązce odechciało mi się japońskiej literatury.
Chociaż czytałem też Gejszę i polecam. Ciekawa książka pokazująca prawdziwe oblicze gejsz, które są wychowywane i uczone od dzieciństwa. Albo w dawnych czasach były. |
_________________ "Życie to sen wariata, a jak się przyprawi, to zmienia się w kolorowy telewizor."
|
|
|
|
|
Hawk
|
Wysłany: 12-08-2009, 00:27
|
|
|
Do książek wspomnianego pana Oe dodał bym jeszcze Zerwać paki, zabić dzieci wstrząsająca opowieść o wychowankach domu poprawczego, ewakuowanego w góry w końcowym okresie IIWŚ. Takie rozmyslania nad naturą człowieka, można by rzec.
Kolejna godna polecenia pozycja, to Zagłada Yoshimury Akiry - opowieść o biednej wiosce, której największym szczęsciem był statek rozbijający się u jej wybrzeży, dający bogactwo zapasów, ubrań i narzędzi...
Ciekawą pozycją jest jeszcze Shinsengumi. Ostatni wojownicy szoguna (Romulusa Hillsborough) ale godną polecenia tylko ludziom zaiteresowanym przemianami Meji, czy też samymi Shinsengumi, zaznaczam, że książka ukazuje ich jednoznacznie negatywnie i należy podchodzić do niej z dużą dozą krytycyzmu. |
_________________ "Between the good and bad is where you'll find me, Reaching for heaven"
Ostatnio zmieniony przez Hawk dnia 12-08-2009, 15:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 12-08-2009, 00:42
|
|
|
Hawk napisał/a: | Kolejna godna polecenia pozycja, to Zagłada Yoshimury Akiry - opowieść o biednej wiosce, której największym szczęsciem był statek rozbijający się u jej wybrzeży, dający bogactwo zapasów, ubrań i narzędzi... |
Z czystej ciekawości zapytam - co jest w Zagładzie godne polecenia? Moim zdaniem książka ta była po prostu nudna (jak przytłaczająca większość przetłumaczonych na polski japońskich powieści niestety ;). |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Hawk
|
Wysłany: 12-08-2009, 15:48
|
|
|
Keii napisał/a: |
Z czystej ciekawości zapytam - co jest w Zagładzie godne polecenia?. |
Ukazania tradycyjnej społeczności niższej kasty japońskiej.
I pokazanie, iż każde działanie niesie za sobą konsekwencje, że niezależnie od motywów przestępstwa, nie ma już potem od niego ucieczki.
Wreszcie, fntastyczny rys psychologiczny, głównego bohatera.
Ale zgadzam się to nie jest książka dla każdego, autorowi udało się zawrzeć dłużyzny, w tak krótkiej powieści.
Ale ma w sobie jakiś taki spokój "toczenia się" wraz z porami roku... Za to ją lubię. |
_________________ "Between the good and bad is where you'll find me, Reaching for heaven"
|
|
|
|
|
Mitsurugi
Wieczny Marzyciel
|
Wysłany: 21-09-2009, 15:57
|
|
|
Mam pytanie. Ostatnio odświeżam sobie stare dobre filmy Kurosawy o samurajach. Czy moglibyście polecić jakąś dobrą literaturę o samurajach? Tylko prosiłbym o książkę fabularną, nie przewodniki itp. Z góry ogromne dzięki! :) |
_________________ 温故知新 - To search for the old is to understand the new
勝ちは鞘の中にあり - Victory comes while the sword is still in the scabbard
|
|
|
|
|
subrealic
Dance with techno viking
|
Wysłany: 21-09-2009, 17:33
|
|
|
KUMAGAI (Droga Wojownika)
super książka ,wspomnienia samuraja
Sam czytam i polecam !!! |
_________________ Nie pójdzie się do przodu bez schylenia karku
|
|
|
|
|
gość
Gość
|
Wysłany: 25-09-2009, 14:14
|
|
|
Witam, nie wiem czy forum, a szczególnie ten temat, jest jeszcze aktualny, ale mam pytanie.
Interesują mnie ksiązki o feudalnej japoni, takie nieraz z pogranicza fantastyki-jako przykład podaje cykl o rodzie Otori Lian Hearn.
Czy ktoś zna inne tego typu książki, gdzie jest sporo intrygi, polityki pomieszanych z wierzeniami i kulturą?
I nie mam na myśli siekanek- koleś uczy się miecza i przeciwstawia sie całemu światu- wole zawiłe, wielowatkowe pozycje.
Będe wdzięczna za odpowiedz, Pozdrawiam,
Monika |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 25-09-2009, 15:03
|
|
|
Może ci się spodobać Shogun Jamesa Clavella. Książka powinna być łatwo dostępna, rok temu znowu pojawiła się w sprzedaży. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
Vivian
La Fleur du mal
|
Wysłany: 21-10-2009, 18:21
|
|
|
Niedawno w bibliotece znalazłam całkiem przez przypadek książkę ,,Chryzantema i miecz. Wzory kultury japońskiej" Ruth Benedict. Została wydana w 1946 roku, dlatego jest w niej mowa o okresie wojennym, jednakże przede wszystkim autorka poruszyła temat obyczajowości japońskiej, poglądów, wzorców zachowań, ich źródeł. Dokonała pewnego porównania kultury zachodniej i wschodniej, najważniejszych jej aspektów, zwracając uwagę na istnienie norm przyjętych przez Japonczyków za całkiem naturalne, natomiast w kulturze amerykańskiej uznawanych wówczas za temat tabu. W ogóle wiele jest w niej ciekawych spostrzeżeń,pamiętam między innymi fragment o tym, że Amerykanie uwiebiają historie zakonczone happy endem, natomiast w historii Kraju Kwitnącej Wiśni najbardziej utarł się dramat, w którym bohaterowie zmierzają w stronę tragicznego konca, często samobójstwa kochanków. Całkiem ciekawa lektura, jednakże podkreślam, że dotyczy głównie Japonii sprzed 60 lat. |
|
|
tomika
|
Wysłany: 09-11-2009, 20:45
|
|
|
Znacie jakiś książki o kulturze współczesnej japoni. Manga, muzyka itp? |
|
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 09-11-2009, 23:19
|
|
|
O kulturze? "Kultura Japonii" Varleya.
O popkulturze? Nie znam. |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
Nivis
Gość
|
Wysłany: 15-12-2009, 19:04
|
|
|
Etsu Inagaki Sugimoto "Córka Samuraja". Magiczna książka, wyjaśnia pewne zachowania Japończyków i ich zamiłowanie do tradycji... |
|
|
|
|
|
Misa
Gość
|
Wysłany: 09-01-2010, 22:22
|
|
|
Witam :) Ja kiedyś słyszałam o książce, która podobno ukazywała współczesną Japonie od tej gorszej strony - yakuza itp. Takie przeciwieństwo "Bezsenności w Tokio". Byłabym wdzięczna za tytuł jeżeli ktoś kojaży :) |
|
|
|
|
|
Regis
|
Wysłany: 10-01-2010, 01:38
|
|
|
Może "Księżyc Yakuzy" ? |
|
|
|
|
|
Mayissa
zła wieszczka
|
Wysłany: 12-01-2010, 11:46
|
|
|
O popkulturze Japonii polecam "Japoński wachlarz" p. Joanny Bator, może nie całkiem o tym, ale dużo można się dowiedzieć. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|