Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Do zrobienia |
Wersja do druku |
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 22-08-2010, 20:40
|
|
|
moshi-moshi napisał/a: | *Nie wiem czy włączyć do tej grupy pokemony i stworki pokemonopodobne czy nie... |
Nie, nie włączać. Co najwyżej można by na pokemonopodobne zrobić osobną kategorię (trochę tego wbrew pozorom jest), ale nie wiem czy to ma sens. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 22-08-2010, 20:58
|
|
|
Wersja z dostawionymi przecinkami (Zwierzęta były OK, ale niech już wszystko znajdzie się w jednym poście):
Przestępcy – Złodzieje, mordercy, porywacze, psychopaci, a także zorganizowane grupy przestępcze. Owszem, najczęściej zasługują na stryczek, ale bywają chwile, kiedy mamy ochotę ich wyściskać (cóż, Robin Hood też teoretycznie nie stał po właściwej stronie barykady).
Zwierzęta – Właściwie wszystkie okazy fauny, także tej fantastycznej, ale pod warunkiem, że są jednymi z głównych bohaterów lub pełnią w serii ważną rolę. Do tej grupy nie zaliczamy pokemonów czy maskotek uroczych czarodziejek.
Dzieci – Tutaj znajdziecie motyw opieki nad małym dzieckiem czy przedszkolne perypetie i fantastyczne przygody słodkich maluchów. Młodzież szkolna jest już zbyt dorosła, by zwracać się do niej „dziecko”, dlatego w tym przypadku nie uwzględniamy jej. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 22-08-2010, 22:15
|
|
|
Zmieniłabym szyk ostatniego zdania, na "jej nie uwzględniamy" - w aktualnej wersji zdanie kompletnie traci rytm.
Poza tym sign of approval. |
|
|
tilk
|
Wysłany: 24-08-2010, 17:48
|
|
|
PMki są już chyba z grubsza domknięte, zostawiam Cranikowi na pożarcie. Biorąc pod uwagę datę, fajnie byłoby w miarę szybko zakończyć kwestię PMek i komciów - pierwszy września jest ciekawym momentem na premierę ;) |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
|
Wysłany: 26-08-2010, 09:59
|
|
|
W związku z tym, że oneshotów zdążył się już uzbierać konkretny pęczek, myślę, że pora na pozbycie się rozwiązania tymczasowego i zastosowanie sensowniejszej metody na oddzielenie ich od tytułów wydawanych w tomach.
Pomysł uwzględnia to, co było powiedziane zaraz po wprowadzeniu aktualnego podziału: oneshoty nie powinny być traktowane jak osobny rodzaj, ponieważ wtedy podział na mangi, manhwy i dalsze przestaje spełniać swoją funkcję.
Proponuję więc dodanie w panelu (i na stronie dodawania ogryzków) obok "liczba tomów" checkboxa "oneshot", po zaznaczeniu którego "Liczba tomów: xy" w widoku mangi zamieniałaby się w napis "Oneshot". Przy sortowaniu po liczbie tomów taki rekord powinien zachowywać się jakby miał ich 0.
Co prawda w tej chwili wszystkie oneshoty są japońskie, ale łatwiej będzie przebić się przez taką ilość, niż potem przez dłuższą listę. |
|
|
tilk
|
Wysłany: 26-08-2010, 11:31
|
|
|
Zaraz, moment, przecież nie ma żadnych przeszkód, żeby zwyczajnie nie wpisać liczby tomów - i z tego co widzę, i tak już tak robicie (choć niesystematycznie - co świadczy o niestaranności z waszej strony).
Poza tym, ja chyba przestałem rozumieć. Najpierw próbujecie wcisnąć oneshot jako osobny rodzaj, teraz jako cechę związaną wyłącznie z długością czy sposobem wydania. Definicje w Internecie nie pomagają w zrozumieniu - nie idzie z nich wyciągnąć, dlaczego oneshot jest czymś innym, niż po prostu komiks jednoczęściowy. Tanukowy słowniczek również nie zawiera definicji oneshotu.
Więc ja proponuję na razie usiąść i przemyśleć sprawę (najlepiej na ircu, w obecności WSZYSTKICH zainteresowanych), zamiast pospiesznie wprowadzać zmiany, które najwyraźniej tylko zwiększą ilość chaosu na stronie.
A, z innych rzeczy - ponieważ prace nad PMkami i komciami do profili mają się ku końcowi, prosiłbym o opracowanie krótkiego newsa na stronę. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 26-08-2010, 12:17
|
|
|
Tilk - brak zaznaczonej liczby tomów wygląda bardziej jak "prych, sami nie wiedzą ile to ma części" niż "a, czyli to pewnie oneshot". Po prostu rozwiałoby wątpliwości. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 26-08-2010, 13:01
|
|
|
No to można wyświetlać brak zaznaczonej liczbie tomów przy mangach jako "oneshot". I tak tej informacji nie powinniśmy pomijać. (Dla serii trwających mamy osobne oznaczenie.) Tak czy owak - na razie chciałbym zobaczyć porządną definicję oneshotu, taką, jaką moglibyśmy umieścić w słowniczku dla czytelników. |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 26-08-2010, 14:27
|
|
|
Tylko że wtedy tracimy możliwość zaznaczenia sobie "liczba tomów nieznana", chyba prościej rzeczywiście dawać tam 0 i wyświetlać jako "oneshot". Co do dodania tego w interfejsie, do głowy przychodzi mi np. checkbox "oneshot" który ustawi liczbę tomików na 0.
Definicja to osobna sprawa i też jej potrzebujemy, chociażby po to by w panelu ogryzków móc wyjaśnić czym jest ten oneshot |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 01-09-2010, 21:41
|
|
|
Temat wyróżników wisi sobie już od dłuższego czasu, wszyscy mieli możliwość się wypowiedzieć, ale przydałoby się go w końcu zamknąć. Byłam bezczelna i pozwoliłam sobie wysmarować tekst (oficjalne stanowisko redakcji :P), który można by umieścić w temacie wyróżnikowym i tym samym zakończyć dyskusję rozpoczętą przez Feia.
Podsumowując:
Cytat: | W najbliższym czasie nie planujemy poważnych zmian w systemie wyróżników, chociaż zdajemy sobie sprawę, że nie jest on doskonały. Wszystkim zainteresowanym tematem przypominamy, że wyróżniki nie mają zastąpić czytania recenzji i dlatego nie muszą w sposób wyczerpujący charakteryzować serii. To jedynie element pomocniczy, który dopiero z tekstem tworzy w miarę spójny i pełny obraz całości. Po rozważeniu propozycji, które padły w tym temacie, redakcja uznała, że warto wprowadzić kilka, na razie niewielkich zmian:
1. Postanowiliśmy rozszerzyć kategorię „Złodzieje” na wszystkich przestępców i zmienić jej nazwę na stosowną do zawartości:
Przestępcy – Złodzieje, mordercy, porywacze, psychopaci, a także zorganizowane grupy przestępcze. Owszem, najczęściej zasługują na stryczek, ale bywają chwile, kiedy mamy ochotę ich wyściskać (cóż, Robin Hood też teoretycznie nie stał po właściwej stronie barykady).
2. Pojawią się dwa nowe wyróżniki:
Zwierzęta – Właściwie wszystkie okazy fauny, także tej fantastycznej, ale pod warunkiem, że są jednymi z głównych bohaterów lub pełnią w serii ważną rolę. Do tej grupy nie zaliczamy pokemonów czy maskotek uroczych czarodziejek.
Dzieci – Tutaj znajdziecie motyw opieki nad małym dzieckiem czy przedszkolne perypetie i fantastyczne przygody słodkich maluchów. Młodzież szkolna jest już zbyt dorosła, by zwracać się do niej „dziecko”, dlatego w tym przypadku jej nie uwzględniamy.
3. Czytelnicy zyskali łatwy dostęp do definicji wyróżników przy recenzjach w formie tooltipów (tekst pojawia się po najechaniu kursorem na nazwę wyróżnika). Zdajemy sobie sprawę, że nie każdy ma czas i ochotę przeszukiwać w tym celu forum.
4. W nieco odleglejszej przyszłości planujemy wrócić do pomysłu tagów, które miałyby nieco luźniejszą formę i byłyby świetnym uzupełnieniem systemu wyróżników.
Pozostałe propozycje zostały odrzucone, a przytaczanie po raz kolejny tych samych argumentów mija się z celem. Osoby, które chciałyby jednak bronić swoich racji, proszone są o zapoznanie się najpierw ze wszystkimi postami w tym temacie. Naprawdę nie wydaje nam się, aby można było tu wymyślić coś nowego. Jeżeli jednak macie inne, sensowne argumenty, z chęcią ich wysłuchamy.
Nowe wyróżniki pojawią się przy recenzjach i ogryzkach, jak tylko zostanie zakończony przegląd list na Tanuki. |
Jakieś uwagi, propozycje, wnioski?
PS Żeby nie było wątpliwości: tak, przetrzepię te listy. |
Ostatnio zmieniony przez moshi_moshi dnia 01-09-2010, 22:08, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
|
Wysłany: 01-09-2010, 21:48
|
|
|
Mi pasuje, podsumowałaś chyba wszystkie sensowne punkty tej dyskusji. |
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 01-09-2010, 21:54
|
|
|
Nie mam uwag. |
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
|
Wysłany: 01-09-2010, 21:54
|
|
|
Jak dla mnie też ok.
edit: no to "(forma jeszcze nie została wybrana, chociaż są już konkretne propozycje)" do zmiany, skoro tilk wprowadził tooltipy. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 02-09-2010, 17:51
|
|
|
Przejrzałam listę na mangach pod kątem wyróżników "dzieci" i "zwierzęta", w załączniku efekty. "Przestępcami" zajmuje się Evil. Niestety przy anime potrwa to trochę dłużej.
Zwierzęta.txt
|
Pobierz Plik ściągnięto 51 raz(y) 681 Bajtów |
Dzieci.txt
|
Pobierz Plik ściągnięto 56 raz(y) 545 Bajtów |
|
|
|
Amarth
|
Wysłany: 13-09-2010, 20:04
|
|
|
Mam bardziej pytanie, niż propozycję do rozpatrzenia. Otóż, na Tanuki Anime są zrzutki dodawane do każdej recenzji, aby potencjalnych widzów zachęcić i pokazać im, jak konkretne anime wygląda w środku. Zaczęłam się więc zastanawiać, czy można by zrobić podobnie na Mangach - czy dałoby się do każdej npisanej recenzji dorzucić kilka przykładowych kadrów (bo całe strony to za dużo) z mangi? Czy dałoby się to zrobić technicznie (podejrzewam, że tak, skoro z Anime się udało, ale że ja Się Nie Znam, to wolę z góry niczego nie zakładać) i czy nie będzie z tego kłopotów. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|