Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Kontakty i polityka zagraniczna |
Wersja do druku |
krew_na_scianie
kościsty seksapil
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 05-05-2009, 18:21
|
|
|
Hm no głupio zrobiłam, przepraszam za to - obiecuję poprawę. |
_________________ "Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, skazani są na jej powtarzanie." |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 12-05-2009, 14:13
|
|
|
Wklejam tutaj dla rozważenia informację, którą zamieścił na forum 616:
Cytat: | Od wczoraj działa Powszechna Baza Recenzji - ogólnopolski katalog linków do recenzji komiksów wszelkiej maści - czy to amerykańskich, czy europejskich, czy azjatyckich. Umieszczam to, bo uważam, że gdyby Tanuki Manga nawiązało z tą bazą współpracę, na pewno przysporzyłoby to stronie jeszcze więcej popularności. No i recenzje mangi nie byłby w takiej mniejszości na liście.
Zostawiam to kierownictwu tanuki do przemyślenia i podjęcia decyzji. |
Co o tym sądzicie? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 12-05-2009, 14:17
|
|
|
Przyglądałam się temu trochę. Oczywiście nam "zapakowanie" mangowych linków do tej bazy nie zaszkodzi, pytanie natomiast, czy warto z nimi ustalać jakieś linkowanie "w drugą stronę", w sensie - link pod recenzją albo coś w tym rodzaju. Gdyby strona się rozrosła, byłoby warto, ale troszkę mnie zniechęca taki wstęp machnięty przez autora tejże bazy na jego stronie macierzystej, http://www.gniazdoswiatow.net/
Cytat: | Mam coś takiego. Lubię zakładać i robić strony. Potem nawet może mnie nie obchodzić, co się z nimi dzieje. Niektóre prowadzę regularnie, jak ta, inne tylko doglądam, jak PCWK, jeszcze inne, zwykle robione dla kogoś, zostawiam samopas i gdzieś mi znikają.
W zeszłym tygodniu zrobiłem trzy. |
Jeśli on tego nie zamierza specjalnie rozwijać, tylko "doglądać", to mimo ogólnej pożyteczności pomysłu wróżę mu raczej szybki zdech. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 12-05-2009, 17:10
|
|
|
No dobra, spróbuję coś dodać, zobaczymy jaka będzie reakcja. Co do linkowania w drugą stronę, myślę że można by się buttonami wymienić, bo to stosunkowo znana strona. Tyle, że przy okazji trzeba by rozważyć coś, co już od dawna mi po głowie chodzi - mianowicie rozdzielenie wyświetlania buttonów między Tanuki Anime i Manga. Linkujemy coraz więcej stron czysto komiksowych, zamierzam znowu wysłać parę zapytań, i pewnie trochę ciasno się na Mangach zrobi. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 15-05-2009, 11:38
|
|
|
Przyszedł mail:
Cytat: | Chciałbym umiescic w dziale ogloszenia informacje o Nocy Muzeów w Centrum
Kaligrafii Japonskiej Murasaki, gdzie bedzie mozna zobaczyc pokaz kaligrafii
i samemu sprobowac cos napisac pod okiem sensei.
Oczywistym jest ze centrum prowadzi dzialalnosc komercyjna w zwiazku z tym
czy informacja o tego typu imprezie nie stoi w sprzecznosci z tym oto wpisem:
"Prócz tego ogłoszenia w tym dziale mają służyć propagowaniu jedynie stron i
inicjatyw niekomercyjnych. Strony komercyjne (np. sklepy) prosimy o
kontakt w celu omówienia warunków reklamy."
Z racji tego ze zaproponowano udzial Murasaki dosc pozno w tej imprezie
nie ma szkoly na oficjalnej liscie bioracych w niej udzial. Byc moze
znajda sie osoby ktore chetnie sprobuja swoich sil. |
Co z tym fantem radzicie zrobić? |
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 15-05-2009, 11:47
|
|
|
Uważam, że jak najbardziej można. W końcu to noc muzeów. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 25-05-2009, 20:26
|
|
|
Dzisiejsza wymiana maili z Anime-Gate
Adam Bochiński napisał/a: | Witam,
Jak podejrzewam współpracujecie z nami w kwestii patronatów medialnych aczkolwiek chciałbym się dopytać czy także, wcześniej za czasów mr.Jedi była jakaś stała współpraca miedzy nami podjęta? Czy to były tylko pojedyncze akcje.
Jeżeli tak, to czy mogłabyś nakreślić jak ona wyglądała
Jeżeli nie to jak się na takową piszecie J
Niestety Paweł nie pozostawił w spadku takowych informacji J a nie chciałbym czegoś wam nie podesłać co było obiecane. |
ja napisał/a: | Witam,
Rzeczywiście, od kilku miesięcy nasz portal, czyli czasopismo elektroniczne Tanuki.pl miał patronat medialny nad wydaniami Anime-Gate.
Współpraca do tej pory polegała na tym, że otrzymywaliśmy egzemplarze recenzenckie wydawanych przez firmę Vision anime i na ich podstawie publikowaliśmy recenzje poszczególnych woluminów (przykład: http://anime.tanuki.pl/strony/anime/984-devil-may-cry/wol/330/rec/82 ), cieszące się zwykle sporym zainteresowaniem czytelników - oczywiście zawsze z linkiem do strony wydawcy. Recenzje publikowane były po maksymalnie dwóch tygodniach (zazwyczaj było to od kilku dni do tygodnia) od otrzymania egzemplarzy. Co miesiąc otrzymywaliśmy także na skrzynkę redakcyjną wiadomość o planach wydawnictwa na najbliższy miesiąc, którą publikowaliśmy w naszych aktualnościach (przykład: http://anime.tanuki.pl/strony/news/11 ). Z kolei firma Vision, oprócz dostarczania ww. materiałów, zamieszczała nasze logo na tylnej okładce wydawanych woluminów anime (znajduje się ono na przykład na trzecim woluminie Devil May Cry i obu woluminach Magii tęczowych gwiazd).
W tej chwili sytuacja wygląda tak, że otrzymaliśmy egzemplarze recenzenckie woluminów wydanych w marcu (Devil May Cry DVD 3, Magia tęczowych gwiazd DVD 1-2), nie przyszły natomiast pozycje wydane w kwietniu (Hellsing DVD 1) oraz w maju (Słodkie, słodkie czary DVD 7, Trinity Blood DVD 1) - w związku z tym nie mamy, niestety, ich recenzji.
Liczę oczywiście na to, że uda nam się utrzymać równie udaną współpracę, jak dotychczas - Anime-Gate pozostaje na polskim rynku jedynym chyba wydawnictwem, które w takim stopniu jest otwarte na opinie użytkowników i zainteresowane współpracą z największymi portalami tematycznymi.
pozdrawiam,
Małgorzata Kaczarowska
redaktor naczelny Tanuki.pl |
Adam Bochiński napisał/a: | Oki, czyli już wiem na czym stoimy, to teraz przejdźmy do konkretów J
Jasne co do tytułów recenzenckich tu nie widzę, żadnych problemów.
Niestety jak wspominałem Paweł nie pozostawił mi żadnych informacji z kim i na jakich warunkach współpracujemy, tak więc w pierwszych tygodniach starałem się ustalić co i z kim robimy.
Co do wysyłki to jutro wysłany zostanie do was HellSing oraz SSC 7, niestety Trinity dopiero premierę będzie miała dopiero w czerwcu J
W kwestii samych planów wydawczych sądzę iż mógłbym was spokojnie informować o naszych planach w przód aczkolwiek w niektórych wypadkach musiałbym mieć 100% pewność iż nie ujawnicie informacji zbyt wcześnie.
Kwestia patronatów medialnych sądzę iż jest to dobry pomysł tutaj jeszcze chciałbym wiedzieć czy macie jakieś zastrzeżenia? (nie chcecie np. być patronem medialnym jeśli jakiś inny serwis „X” nim jest)
Jak wyglądała nasza współpraca w kwestii organizowania konkursów gdzie nagrodami byłby nasze tytuły czy coś takiego robiliście wcześniej? Jakbyście się na to zapatrywali?
Jeśli Pani to nie przeszkadza może przeszlibyśmy na „Ty”, oczywiście jeśli nie stanowi to dla Pani dyskomfortu?
Pozdrawiam
Adam Bochiński |
Uwaga: skoro ja już zaczęłam odpowiadać, to powinnam to ciągnąć dalej - więc tym razem wyręczę i Zegarmistrza, i krew_na_scianie. Potrzebuję jednak od Was paru potwierdzeń i uzgodnienia zeznań.
O ile ja dobrze rozumiem, nie dostawaliśmy żadnych strasznie tajnych informacji z wyprzedzeniem - chodziło po prostu o opublikowanie, co w nadchodzącym miesięcy wyda AG. Przychodziło to zwykle na przełomie miesięcy i było publikowane zaraz po otrzymaniu. Większe wyprzedzenie nie jest konieczne, chyba, że to IM by zależało na tym, żeby jakąś informację opublikować wcześniej. Prawda/fałsz?
Nie mamy (na nasze szczęście) żadnych konfliktów z poważniejszymi portalami, acz zapewne te duże pirackie niezbyt nas lubią, bo ich nie linkujemy i nie pozwalamy linkować użytkownikom na forum. Chyba nie mamy żadnych zastrzeżeń co do towarzystwa? (Komentarz własny: facet, nie myl nas z Michiem...).
Odpowiedź w sprawie konkursów standardowa: do tej pory jakoś nie bardzo mieliśmy okazję coś takiego organizować, więc na razie niczego nie umiem powiedzieć. Ale jeśli coś będziemy planować, na pewno się do nich odezwiemy z pytaniem, czy są zainteresowani.
Tyle bym odpisywała, czy coś jeszcze? |
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 25-05-2009, 20:33
|
|
|
Avellana napisał/a: | O ile ja dobrze rozumiem, nie dostawaliśmy żadnych strasznie tajnych informacji z wyprzedzeniem - chodziło po prostu o opublikowanie, co w nadchodzącym miesięcy wyda AG. Przychodziło to zwykle na przełomie miesięcy i było publikowane zaraz po otrzymaniu. Większe wyprzedzenie nie jest konieczne, chyba, że to IM by zależało na tym, żeby jakąś informację opublikować wcześniej. Prawda/fałsz? | Dokładnie, dostawaliśmy z tego co widziałem typową prasówkę informacyjną, wysyłaną hurtem przez Vision do wszystkich zainteresowanych (i natychmiast publikowaną). raczej nam na "tajnych" informacjach nie zależy - tylko kłopot z tego.
Avellana napisał/a: | Nie mamy (na nasze szczęście) żadnych konfliktów z poważniejszymi portalami, acz zapewne te duże pirackie niezbyt nas lubią, bo ich nie linkujemy i nie pozwalamy linkować użytkownikom na forum. Chyba nie mamy żadnych zastrzeżeń co do towarzystwa? (Komentarz własny: facet, nie myl nas z Michiem...). | Nie widzę problemu związanego z umieszczaniem nas razem z reklamą jakiegokolwiek innego portalu - niech będzie nawet pirackiego (w końcu jakby co to Vision będzie świecić oczami, nie my).
Z konkursami - jakoś nie widzę nas organizujących jakieś, ale oczywiście można zostawić sobie furtkę otwartą na przyszłość. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 25-05-2009, 20:35
|
|
|
Avellana napisał/a: | Prawda/fałsz? |
Prawda. To, co dostawaliśmy wyglądało na standardową notkę prasową przeznaczoną dla mediów.
Avellana napisał/a: | Nie mamy (na nasze szczęście) żadnych konfliktów z poważniejszymi portalami, acz zapewne te duże pirackie niezbyt nas lubią, bo ich nie linkujemy i nie pozwalamy linkować użytkownikom na forum. Chyba nie mamy żadnych zastrzeżeń co do towarzystwa? (Komentarz własny: facet, nie myl nas z Michiem...). |
On nie myli nas z Michnikiem tylko pyta, czy materiały muszą być exlusive (czyli takie, na które ma wyłączność jedna redakcja), czy wystarczą nam dowolne inne. Zasadniczo wystarczą nam zwykłe notki prasowe przeznaczone dla prasy. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 25-05-2009, 20:55
|
|
|
Cytat: | On nie myli nas z Michnikiem tylko pyta, czy materiały muszą być exlusive (czyli takie, na które ma wyłączność jedna redakcja), czy wystarczą nam dowolne inne. Zasadniczo wystarczą nam zwykłe notki prasowe przeznaczone dla prasy. |
Nie Michnikiem tylko Michiem. Chodzi o wewnątrzfandomowe konflikty. Michio et cosnortes akurat dość ostro trollowali na acepie w dziale związanym ze zmianą szefa AG. Jednak jesteśmy w tej szczęśliwej sytuacji, że do tej pory poważniejszych konfliktów wewnątrzfandowych (zrobienia z Oya idioty nie liczę) nie mieliśmy. Generalnie, nowe szefostwo AG wydaje się nieco przeceniać rolę fandomu (co wynika z faktu, że nowy naczelny rozstał się z nim kilka lat temu i nie obserwował na bierząco zachodzących w nim zmian). Jedi słusznie (tak mi się przynajmniej wydaje) po upadku Mangazynu konsekwentnie olewał opinie wewnątrzfandomowe i robił swoje. |
|
|
|
|
|
krew_na_scianie
kościsty seksapil
Grupy: House of Joy
|
Wysłany: 25-05-2009, 21:05
|
|
|
Avellana napisał/a: | O ile ja dobrze rozumiem, nie dostawaliśmy żadnych strasznie tajnych informacji z wyprzedzeniem - chodziło po prostu o opublikowanie, co w nadchodzącym miesięcy wyda AG. Przychodziło to zwykle na przełomie miesięcy i było publikowane zaraz po otrzymaniu. Większe wyprzedzenie nie jest konieczne, chyba, że to IM by zależało na tym, żeby jakąś informację opublikować wcześniej. Prawda/fałsz? |
Prawda. Do tej pory w żadnym mailu nie było jakiś zastrzeżeń czy wskazówek do publikacji takich rzeczy. Wyglądało to na zasadzie "Przesyłam plan premier na miesiąc maj 2009" i dołączony załącznik - czyli jak już wspomniano, była to standardowa notka prasowa.
W zasadzie więc podpisuje się pod zdaniem Bezimiennego. |
_________________ "Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, skazani są na jej powtarzanie." |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 09-06-2009, 16:16
|
|
|
Cytat: | Witam Serdecznie,
Nazywam się Mateusz Ryś jestem Project Managerem & Concept Artistem, piszę do państwa, ponieważ dwa i pół miesiąca temu wspólnie z grupą Web Developerską rozpoczęliśmy pracę nad serwisem społecznościowym o nazwie „Manganima”, który w całości będzie poświecony kategorią Manga & Anime. Pod koniec tego miesiąca lub na początku lipca planujemy uruchomić Beta-Testy dla zamkniętej grupy (do 50 osób).
Naszym celem jest przede wszystkim rozwój Manga & Anime w Polsce. Oprócz polskiej wersji językowej uruchamiamy również wersję angielską oraz japońską. Ofertę współpracy kierujemy do wszystkich serwisów, które poświecone są M&A.
Celem współpracy miałby być wzajemny rozwój między państwa serwisem „Tanuki” oraz „Manganima”. Warunki współpracy będą ustalane indywidualnie z właścicielami serwisów z którymi ewentualnie „Manganima” będzie współpracować.
Dodam iż ta wiadomość na aktualną chwilę ma charakter nieoficjalny ponieważ z wysłaniem propozycji do państwa mieliśmy się wstrzymać do czasu Beta-Testów i ewentualnego startu serwisu, ale chcemy już na tym etapie zacząć konsultację w tej sprawie. Z stąd niniejsza wiadomość.
Bardzo prosiłbym o ustosunkowanie się do niniejszej wiadomości. |
Ciekawostka przyrodnicza, ale mail brzmi dość profesjonalnie (wiem, to jeszcze o niczym nie świadczy), więc pewnie warto by jakoś życzliwie i ostrożnie odpisać, że zawsze jesteśmy na współpracę otwarci i tak dalej. Chyba na tym etapie nic więcej nie warto pisać, trzeba wypuścić czujkę i tyle. Przesłałam na redakcyjną. |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 09-06-2009, 19:57
|
|
|
Komentarz do listu: Bu! Jeszcze się okaże, że na tym jednak da się robić kasę w polskim necie i będziemy się mieli z pyszna...
A na serio mówiąc: warto odpisać choćby z kurtuazji odpisać im i zapytać się co proponują. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 09-06-2009, 22:14
|
|
|
Wklejam, bo nie wszyscy mają dostęp do skrzynki, a rzecz jest ciekawa...
krew_na_scianie napisał/a: | W imieniu serwisu Tanuki pragnę serdecznie podziękować za złożoną ofertę współpracy. Pomimo braku szczegółów jest to bardzo ciekawa propozycja. W tym celu chcielibyśmy dowiedzieć się możliwie jak najwięcej i najdokładniej jak takowa współpraca miałaby wyglądać. Chciałabym również zaznaczyć, że nasz wortal zawsze otwarty jest na różne oferty i z tym niezłomnym postanowieniem będziemy czekać na dalsze informacje w tej sprawie. |
Wyelki Serwis in Spe napisał/a: | Chciałbym podziękować za szybką odpowiedz doceniam to. Zapewne jak państwo wiedzą Manga & Anime nie jest w naszym kraju aż tak popularne jak za granicą, dlatego chcemy to zmienić. Nie ukrywamy również że nie będzie to proste zadanie ale myślę że jest ono wykonalne jeśli będzie ono opierało się o współprace, mówię tutaj o szeroko rozumianej współpracy mającą na celu nie tylko wzajemny rozwój między serwisami ale również rozwój M&A w Polsce. Tworząc serwis „Manganima” opieraliśmy się o potrzeby fanów tych Polski i nie tylko. Zapoznałem się z paroma serwisami poświęconymi M&A które nie zawsze wysłuchiwali potrzeb użytkowników lecz swoje działania kierowali w kierunku prostoty, robiąc coś nowego po to by zrobić a nie po to by zaspokoić potrzeby fanów i nie mówię tutaj o państwa serwisie, bo bardzo doceniam tyle lat działalności „Tanuki” wiec wielkie brawa się należna bo świetną pracę państwo wykonali.
Jak wspomniałem beta-testy naszego serwisu planujemy rozpocząć pod koniec tego miesiąca będą one odbywać się w zamkniętej grupie 50 osobowej, i jeśli wszystko będzie funkcjonowało dobrze uruchomimy oficjalną wersję.
Padło pytanie jak by takowa współpraca miałaby wyglądać, otóż wstępnie gdy serwis zostanie uruchomiony potrzebujemy wsparcia dotyczącego Promocji & Reklamy serwisu jak i jego inicjatywy, rodzaj newsa w którym zostaną zawarte informacje dotyczące tego czym jest serwis, jakie funkcjonalności oferuje, oraz parę zdań o inicjatywie jak i współpracy z państwa serwisem.
Późniejszy etap ma charakter rozwojowy, poprzez szeroko rozumianą współprace gdzie od strony „Manganima” będziemy w stanie zaoferować:
· dołączenie do partnerów serwisu (wspólna inicjatywa rozwoju M&A w Polsce)
· udostępnienie mechanizmu API dzięki któremu na łamach waszej strony automatycznie będą publikowane newsy od 1 do 500 dziennie dotyczące M&A,
· udostępnienie zasobów informacyjnych,
· udostępnienie zasobów multimedialnych
· inne formy współpracy dopasowane do wspólnego profitu działalności oraz rozwoju M&A.
Wstępnie tak by to wyglądało ale tutaj też pragniemy poznać państwa zdanie, ponieważ będzie to współpraca dwukierunkowa która w przyszłości opierała by się również o działalność po za serwisową.
Z poważaniem: Mateusz Ryś (Project Manager & Concept Artist). |
Po pierwsze, facet zaczął bełkotać. Niestety umiem chyba wyłowić z tego bełkotu sens, a sens wydaje mi się taki: "my jesteśmy PRO, a wy jesteście amatorzy, więc wy nam umożliwicie rozkręcenie naszego biznesu, a my wam za to ładnie podziękujemy". Czy może coś przeoczyłam? |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 09-06-2009, 22:26
|
|
|
Propozycja odpowiedzi:
Cytat: | Bardzo dziękujemy za szybką i obszerną odpowiedź. Z Pana listu wynika, że oczekuje Pan przede wszystkim reklamy swojego projektu. Ponieważ Tanuki.pl co do zasady nie publikuje newsów, a recenzje, publikacja takiej formy reklamy jest na Tanuki.pl możliwa za odpłatnością, w wysokości do ustalenia, zależnej od ilości newsów i miejsca, w którym miałyby się one wyświetlać.
Prosimy również o wyjaśnienie, co rozumie Pan przez " udostępnienie zasobów informacyjnych i multimedialnych".
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|