FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
  Czytelnia - pytania, uwagi i wnioski racjonalizatorskie
Wersja do druku
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 23-11-2007, 22:21   

Nakago napisał/a:
Ktoś nisko ocenił moje opowiadanie - OK. Tylko co w nim jest takiego, co można, albo i trzeba, poprawić? Czy osoby, które wystawiają oceny, nie mogą tego po prostu napisać?

Zeby ocenic tekst i powiedziec CO w nim jest nie tak, musisz miec warsztat. I to warsztat porownywalny (a na poziomie czytelni czesto lepszy) niz autor. Zeby zobaczyc, ze w tekscie cos "nie gra", wystarczy go przeczytac i miec za soba bagaz X sztuk lektur. Wiec nie, dosyc czesto takie osoby nie moga napisac - bo nie bardzo wiedza co by mialy napisac. Co wcale nie czyni ich postrzegania tekstu gorszym, bo twoje "grono czytelnicze" wcale nie ogranicza sie do osob z warsztatem krytycznym/literackim.

Nakago napisał/a:
Jeśli pijesz do mnie, to pisałam o przedostatniej części "Demiurgów", a nie o ostatniej. Zakończenie ostatniej jest dość oczywiste.

Y... no dobra, zakonczenie przedostatniej jest bardziej niz oczywiste - proponuje zerknac na pierwsze strony gazet (i nie, to nie jest zlosliwa rada).

Nakago napisał/a:
Taaak... Właśnie o tym cały czas piszę. Wystawiłam komuś 3, napisałam komentarz, wyjaśniłam, co dałam i dlaczego - za swoje teksty później dostałam od kogoś 3 i 4, bez słowa wyjaśnienia, zarzutów, obiekcji, czegokolwiek (no, chyba że są to oceny Grisznaka, to owszem, komentarze są :-D).

A ja nie do konca o tym - zobaz sobie ten temat: http://forum.tanuki.pl/tematy16/3325.htm . I teraz pomsyl. Masz 16 lat. I czytasz jakies teksty, ktore ktos OPUBLIKOWAL - pal szesc, ze w internecie. Ale OPUBLIKOWAL. Czyli na pewno ten ktos jest lepszy od ciebie, bo ty swoje utwory nadal trzymasz w szufladzie i na pewno w najblizszym czasie nikomu nie pokazesz. I widzisz, ze tekst ci sie nie podoba - ale na pewno jesli cos powiesz, to autor powie ci, ze jestes za mloda, zeby sie znac... albo ze sama nic w zyciu nie napisalas wiec nie powinnas krytykowac. A ocena jest jakims wyrazem tego, ze przeczytalas tekst - i jakims wyrazem tego, czy polecasz go do czytania innym ludziom.

Nakago napisał/a:
Rozumiem. Czyli w takim wypadku najlepiej jest ocenić i nie napisać wcale, dlaczego. Po co się kłócić, jeśli można po prostu zostać anonimowym.

Nie, to zalezy od tego czy chcesz byc uczciwa ze soba i innymi ludzmi. Przykro mi, ale naprawde niewiele osob ma dosc uczciwosci zeby szczerze wypowiediec wlasne zdanie na glos, a juz zeby go potem bronic....

Nakago napisał/a:
Trzeba? A może wtedy lepiej nie oceniać?

Zalezy jak traktujesz oceny - bo tak, z jednej strony sa one czyms "dla autora", jakims wyznacznikiem czegos (ze jest czytany, ze sie podoba). Z drugiej natomiast, oceny sluza czytelnikom. Jako ostrzezenie "czytaj to"/"nie czytaj tego". Przykro mi, ale to wcale nie jest tak, ze autor jest w ym wszystkim najwazniejszy. Zgadza sie, bez niego nie bedzie nowych tekstow... ale jezeli decyduje sie wystawiac teksty na osad publiczny, to przykro mi - w tym momencie sam schodzi na drugi plan. Bo to nie jest wymiana 1-1 - czytasz tekst, to mi powiedz co jest nie tak. I nigdy nie bedzie - jezeli chcesz uslyszec wyrazna opinie, to musisz pokazac tekst konkretnym ludziom i te opinie z nich wytrzasnac. Bo czytelnikowi, ktory przyjdzie na strone zeby cos poczytac, wcale nie zalezy na tym, zeby pomoc autorowi w samodoskonaleniu - od tego sa warsztaty literackie. On szuka "czegos dobrego". Wiec to, co "dobre nie jest", zostanie zepchniete na koniec kolejki - po prostu w interesie innych czytelnikow. Wszlekaie akcje "w interesie autora" sa po prostu z jego strony aktem dobrej woli a nie czyms oczywistym jak dla ciebie.

(powiem jeszcze raz, zeby to bylo wyrazne - to WCALE nie jest tak, ze autorzy czytelniani to 50% tamtejszych czytelnikow. Ani nie 10%, ani nawet nie 5. Tak, to autorow najwiecej masz w komentarzach - bo oni wiedza, co sami by chcieli otrzymac od czytelni, i dokladnie to probuja "czynic innym". Natomiast NIE mozna takich samych zachowan wymagac od calej reszty swiata dlatego tylko, ze szuka ona sobie czegos do poczytania)
Przejdź na dół
Zegarmistrz Płeć:Mężczyzna

Status: offline

Grupy:
AntyWiP
PostWysłany: 23-11-2007, 22:52   

Cytat:
Niewyraźnie piszę? Ja chcę, żeby moje teksty były komentowane, pragnę tego całą sobą, normalnie po rękach mogę całować osoby, które mi piszą, co robię źle, a co im się podoba. Sama komentuję, jeśli oceniam, staram się być konstruktywna w swoich opiniach, uzasadniać noty; tego samego chciałabym od innych. To zbyt wiele?

Dla niektórych wyraźnie jest to zbyt wiele. Okazało się, że dla niektórych kliknięcie w ankiecie "wskaż wady opowiadania" w "Jest zbyt rozwlekłe".

A już pomijając moje własne poczucie krzywdy i wrażenie ignorowania... Generalnie dyskusja i moja rola w niej jest dość trudna, bo łączę w sobie zarówno autora, czytelnika jak i członka redakcji (choć akurat nie czytelni).

Nie wiem, jak inni, ale ja w swoje opowiadania wkładam wiele serca i kosztują mnie one sporo wysiłku. Nie ukrywam, że lubię swoje postacie i swój świat, lubię też pisać. Opowiadania i system autorski kosztują mnie dużo twórczego wysiłku. Te pierwsze dodatkowo są trudne. Pisanie opowiadań wymaga bardzo dobrego opanowania sztuki posługiwania się słowem. Nie ukrywam też, że jestem dumny, ambitny (często nadmiernie) i arogancki. I chciałbym za te opowiadania Zajdla... Albo najlepiej od razu Nike! Dlatego też rozmaite przykre sytuacje (z masowym ignorowaniem przez szeroko pojęty Ogół mojej twórczości na czele) niestety dość nieprzyjemnie wpływają na mój humor.

Niestety, obiektywnie patrząc na sprawę nie sądzę, żeby wymuszenie komentarzy przyniosło coś pozytywnego. Samemu wstawiam zwykle 2-3 oceny na jeden komentarz. Jest to spowodowane tym, że 1) o dobrych fikach zwykle nie mam nic do powiedzenia. A pisanie tekstów "dobre opowiadanie, fajnie się je czyta" niezbyt mnie bawi. Zwykle 9 lub 10 wystarczy za moją opinię. 2) Złych fików natomiast najczęściej nie kończę czytać, a nie mam w zwyczaju komentować rzeczy, z którymi się nie zapoznałem do końca.

Numer Gadu-Gadu
1271088
Morf_GM Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 23-11-2007, 23:29   

Grisznak napisał/a:
To, że z jednego komputera można wystawić tylko jedną ocenę.

To nie jest do końca prawda: można wystawic jedna ocene z tego samego adresu IP. Ale wystarczy połączyć się przez anonimowe proxy zmieniając/ukrywając adres IP, a serwerów z taka usługą jest multum. Ja sam zrobiłem tak raz - przyznaje się bez bicia - gdy przez pomyłkę wystawiłem ocenę 6 zamiast 8. Musiałem dodatkowo wystawić 10 (przez proxy), aby średnia była równa 8. Cóż, system oceniania nie pozwala na korektę błędów. Możliwa jest jednak sytuacja, gdy sam zainteresowany (autor lub jego nemezis) wystawi za pomocą proxy dowolną liczbę dowolnych ocen jednemu i temu samemu tekstowi.

Swoją drogą, w regulaminie Czytelni nie ma ani słowa na temat tego, że można wystawić tylko jedna ocenę tego samego tekstu - w odróżnieniu od systemu ocen w Anime, gdzie pojawia się wyraźne ostzreżenie co wolno, a czego nie wolno. To furtka, z której można skorzystać i mieć czyste (a raczej "czystawe") sumienie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Nakago Płeć:Kobieta

PostWysłany: 23-11-2007, 23:53   

Dobrze, to teraz z trochę innej strony: aby wilk był syty i owca cała, a pasterz w miarę spokojny, i ponieważ mam mocno mgliste pojęcie o informatyce, to mam pytanie / propozycję - czy nie dałoby się zrobić tak, że autor w owych opcjach komentarzowych mógłby wybrać opcję 'ocena + komentarz', która nie pozwalałaby na stawianie ocen bez komentarzy, a niczego niewnoszące komentarze redakcja mogła automatycznie usuwać wraz z ocenami? Wtedy autor, który wie, na co się pisze (jest duża szansa, że oceny żadnej nigdy nie dostanie przy wyborze takiej opcji), będzie mógł się zdecydować na, swoim zdaniem, mniejsze zło, zaś czytelnik nie będzie mógł dać samej oceny; jeżeli nie będzie mu się chciało pisać komentarza, to nie da niczego. Widziałabym to w ten sposób, że otwierałaby się osobna strona i w czasie wysyłania komentarza, wysyłałaby się automatycznie zaznaczona ocena (a w rubryce 'oceny' potem byłoby widać, jaką ocenę dała osoba, która napisała konkretny komentarz).

Pozostaje pytanie, czy coś takiego jest do zrobienia, a jeśli nawet, to czy uzyska akceptację ekipy...

IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 24-11-2007, 00:48   

Nie nie jest to możliwe ponieważ:

Raz - automatycznie wymuszałoby to zakładanie konta i zalogowanie.
Dwa - wymusza głupie komentarze, bo coś musi być, skoro musi być ocena I komentarz...
Trzy - daje pole do popisu dla tworzenia pustych kont, tudzież przyciągnie oszołomy, które będą podawać w wątpliwość zdolności umysłowe autorów wybierających tę opcję i wtedy autor pozna, co znaczy ocenowy flame.
Cztery - moderacja by sie zarżnęła usuwając "komcie" i inne jednozdaniówki, wystawiane przy okazji dawania oceny.
Pięć - normalni, zwykli czytelnicy i ci, którzy są zarejestrowani, i ci, którzy nie są, ale wpadają czasem, i ci, którym się logować nie chce po prostu komentarzy NIE będą wystawiać - bo za każdym razem muszą się logować i to także z miejsc publicznych. Jesli będa to musieli robić stale - nie będzie żadnych komentarzy.

Opcji takiej nie będzie, ponieważ ani nie przystaje do profilu czytelni, który ma być przyjazny zarówno dla czytelnika jak i autora. Co więcej: wymuszenie komentarzy zwiększy ilość bezsensownych komentarzy, a chyba nie chodzi o to.

Zwłaszcza teraz, kiedy mój admin ciężko pracuje nad ulepszeniem i całkowitym przebudowaniem bazy Czytelni i zmieniona baza jest już prawie na ukończeniu, a to wymagałaby powtórzenia całej roboty od początku. Mogę tylko dodać, że w ulepszonej bazie będą oceny ważone, co w przypadku "zemsty", lub trollowania będzie bardziej miarodajną oceną.

I jeszcze raz piszę: wystawiona ocena jest równoznaczna z wyrażeniem opinii o utworze. Jest prawie jak komentarz. Pisze "prawie" ponieważ dla niektórych jest ważna ocena, a niektórych komentarz.

Wracając do wcześniejszego posta o opcji "krytyka zaawansowana", ja nie wiem czy czasem nie chodzi o to, że przyjęłaś iż zaznaczenie tej opcji automatycznie daje znak "chcę komentarzy!". Tak nie jest. Czytelnik to kapryśne stworzenie - jesli do czegoś się go zmusi - nie zrobi tego.

EDIT:
Po burzliwej dyskusji wewnątrzredakcyjnej Admin Czytelni, którego bardzo cenię i naprawdę nie chcę stracić, kategorycznie stwierdził, iż nie będzie przepisywał bazy. Przykro mi propozycja została odrzucona.
Powrót do góry
Bianca
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 24-11-2007, 02:43   

A ja dodam od siebie jescze jedna rzecz

- o ile dosyc latwo pisze sie komentarze, gloszace "dobry tekst, ale tutaj jest jedna drobna poprawka (ocena rzedu 8/10) - i ludzie to i tak robia
- o ile dosyc latwo pisze sie komentarze do super tekstow, przy czym wiekszosc ludzi tego nie robi (poniewaz wystawienie 10/10 jest dosyc wyraznym komentarzem, i kolejne jednozdaniowe "super tekst" niczego nie zmieni) - ale zacznie, jesli bedzie to wymog
- o ile dosyc latwo pisze sie komentarze rownajace z ziemia (ocena 1-2) - bo pisza je albo trolle ("tfuj fik jest bwah"), albo nie-trolle do BARDZO kiepskich fikow (ale ze czytelnia jest moderowana, to takich nie mamy
- o ile BARDZO ciezko pisze sie komentarze rownajace z podloga (ocena 3-4) - przy czym wiekszosc ludzi tego nie robi (bo ma na uwadze uczucia autora, a jedyne co ma do napisania to "przepisac od podstaw"/"juz sam pomysl do kitu", albo po prostu nie poczuwa sie dostateczna wyrocznia w dziedzinie krytyki) - i nie zacznie, bo wymuszenie komenatarzy wymusi na takich ludziach rezygnacje z oceniania (a oceny w takim wypadku sa wystawiane po to tylko, zeby kto inny sie na tego fika nie nadzial i nie marnowal czasu)

....... o tyle przy tego typu systemie poszkodowani zostana czytelnicy, poniewaz fiki kiepskie, oznaczone w ten sposob, beda bardzo wyraznie "przeszacowywane" - chyba ze ktos sie wkurzy i zalozy 50 kont, zeby juz na pewno i 100% miec pewnosc, ze nikt nie pomysli o tym fiku "lepiej niz on jest" - a wtedy poszkodowany bedzie autor.
Powrót do góry

PostWysłany: 24-11-2007, 21:34   

Nie no, wiecie co... Skoro nawet "Trudne dzieciństwo" Nikołajewny ma dwie jedynki, to na co ja narzekam? Poddaję się. Przyznaję Wam rację i w ogóle przestaję zwracać uwagę na oceny, bo to naprawdę bez sensu.

Crystal Storm Płeć:Kobieta

PostWysłany: 28-11-2007, 16:20   

Mam takie pytanie odnoście czytelni. Kiedyś w swoim profilu napisałam parę słów o sobie, a teraz chciałabym je zmienić, ale kiedy biorę "Aktualizuj profil" to ciągle jest to samo co przedtem. Jak więc mam to zmienić. Proszę o jakąś radę
Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
3577217

PostWysłany: 30-11-2007, 11:55   

Ja zaś chciałabym się dowiedzieć, ile się czeka na przeczytanie tekstu przez redaktora i zaaprobowanie go bądź odrzucenie...

Grupy:
WIP
PostWysłany: 30-11-2007, 14:28   

Crystal Storm - admin został poinformowany o problemie, naprawi go najszybciej, jak tylko się da.

Nakago - Powiadomienie autora - 3-5 dni od umieszczenia opowiadania. Dodanie do terminarza i ukazanie się - w przeciągu 7-10 dni od ich zatwierdzenia.
Podejrzewam, że chodzi o "Bluszcz" - tekst jest oczywiście zatwierdzony, ale fanfik spadł na sam dół listy i jakoś umknął mojej uwadze przy uzupełnianiu terminarza.
Powrót do góry

PostWysłany: 30-11-2007, 14:42   

IKa napisał/a:
Podejrzewam, że chodzi o "Bluszcz"

Ano. Innego tekstu na razie Wam nie wysłałam :-( (oprócz tych, które są już opublikowane, oczywiście). Pracuję nad kolejnym, ale chyba będzie musiał trochę poleżeć, żebym go mogła poprawić, jak od niego odpocznę, bo zdaje się, że przesadziłam :-D.

IKa napisał/a:
- tekst jest oczywiście zatwierdzony,

To nie takie oczywiste, wcale bym się nie zdziwiła, gdybyście mi go odrzucili. Może wzbudzać swego rodzaju kontrowersje chyba...

IKa napisał/a:
ale fanfik spadł na sam dół listy i jakoś umknął mojej uwadze przy uzupełnianiu terminarza.

Dziękuję ze informację. Jestem znacznie spokojniejsza ;-).

Morf_GM Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 30-11-2007, 16:08   

IKa napisał/a:
Powiadomienie autora - 3-5 dni od umieszczenia opowiadania. Dodanie do terminarza i ukazanie się - w przeciągu 7-10 dni od ich zatwierdzenia.

Mam wrażenie, że chyba jednak coś jest nie tak, jak być powinno. Albo system zawodzi, albo człowiek. Skoro Nakago zgłaszała wątpliwości, ja dołożę również swoje: zaraz miną trzy tygodnie od momentu, gdy przesłałem tekst do Czytelni i od tej pory ani widu, ani słychu. Zero jakiejkolwiek informacji zwrotnej. Terminy, które podajesz IKa-san, brzmią może świetnie w regulaminie czy jako deklaracja, ale jak widać na przykładzie Nakago i moim, nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością.
Powrót do góry

PostWysłany: 30-11-2007, 16:49   

Ja też wysłałam parę prac, ale jakoś nie ma ich w terminarzu :(

Numer Gadu-Gadu
3577217

Grupy:
WIP
PostWysłany: 30-11-2007, 17:51   

Cytat:
Zero jakiejkolwiek informacji zwrotnej.

Cykle, które są umieszczone na Czytelni i które mają już jakiś rozdział zatwierdzony będą się ukazywać, myślałam, że jest to zrozumiałe samo przez się i autorzy nie muszą się o to martwić :) Ale oczywiście, postaram się od tej pory wysyłać częściej informacje o zatwierdzonych fanfikach i opowiadaniach do autorów, a także o terminach ich publikacji.

Co do częstotliwości uaktualniania Terminarza - początkowo był uaktualniany raz w miesiącu, pod jego koniec - co jak widać już nie jest pomysłem dobrym. W tej chwili próbuję określić najbardziej optymalną częstotliwość dodawania opowiadań - ostatnio była to opcja dodawanie co dwa tygodnie, co mieściło się w granicach +/- 15 dni od nadesłania tekstu.

Jednak w tym wypadku zawinił człowiek. Przykro mi, ale z różnych przyczyn nie wyrobiłam się ze wszystkim co zaplanowałam, w tym z przejrzeniem tekstów i rozplanowaniem Terminarza.

Opowiadania zostały dodane, a do autorów zostaje wysłana informacja o terminie pojawiania się opowiadania.
Powrót do góry

PostWysłany: 05-12-2007, 17:31   

Mam trzy sprawy: po pierwsze nadal nie mogę zmienić w swoim profilu tych "paru słów o sobie", po drugie dlaczego na stronie głównej nie pokazało się, że niedawno został opublikowany piąty rozdział mojego opowiadania "Absolutny terror", a po trzecie czy nie dałoby się publikować w ten sam dzień więcej niż jednego lud dwóch opowiadań (dwa zdarzają się bardzo rzadko^^')

Numer Gadu-Gadu
3577217
Strona 3 z 6 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Odpowiedz do tematu