Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Czytelnia - pytania, uwagi i wnioski racjonalizatorskie |
Wersja do druku |
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 03-02-2008, 22:08
|
|
|
Przyjęte do wiadomości i rozważenia, pracujemy nad tym :) |
|
|
|
|
|
Korialstrasz
Mature red dragon
|
Wysłany: 21-02-2008, 14:23
|
|
|
Popieram przedmówcę - nie wszyscy siedzą na Czytelni w trybie ciągłym ;)
Ja z kolei przybywam z innym pytaniem typowego newbie na które - na dodatek - nie mogę znaleźć odpowiedzi w FAQ (dziwne...). Ponieważ przyjąłem optymistyczny wariant iż nie straciłem jeszcze zdolności czytania Częstych Pytań ze zrozumieniem, chciałbym się dowiedzieć jak długo czeka się na akceptację tekstu? Pytam z dwóch powodów:
a.) Czysta ciekawość ;)
b.) Chcę wstawić tekst który zawiera spoilery do poprzedniego i w związku z tym w nagłówku chciałbym podać link do owego z Dobrą Radą Ojca Pana #1: "Read first!" |
_________________ Staring through eyes of hate we kill
Are we controlled or is it our own will..? |
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 21-02-2008, 15:10
|
|
|
Cykl jest taki: 3-5 dni na zatwierdzenie, czy tekst się w ogóle nadaje do publikacji w tej formie, w jakiej jest zamieszczony.
Tekst otrzymuje status "oczekujący - czeka na korektę" - techniczną, nie stylistyczną i merytoryczną. Termin pojawiania się na stronie 7-10 dni od zatwierdzenia.
W przypadku serii, poszczególne odcinki ukazują się w regularnych odstępach czasu. |
|
|
|
|
|
Korialstrasz
Mature red dragon
|
Wysłany: 16-03-2008, 13:38
|
|
|
Dziękuję, zatem wyszło na to, że ja się spieszę :)
Edit:
Mam kolejne dwa pytania, na które nie umiem znaleźć odpowiedzi
Cytat: | Zabrania się używania słownictwa uważanego powszechnie za wulgarne zarówno w opowiadaniach/fanfikach jak i w komentarzach. |
Cytat: | Czy mogę zamieścić opowiadanie zawierające wulgaryzmy/dużą dawkę przemocy?
Możesz, ale bardzo prosimy o odpowiednie oznaczenie go ("wulgaryzmy", "od 15 lat"/"od 18 lat"). | Widzę małą sprzeczność. W normalnych warunkach wziąłbym pod uwagę w pierwszej kolejności regulamin (pierwszy cytat), ale wolę się upewnić: jak to jest z przekleństwami? Oczywiście nie mówimy o epatowaniu na lewo i prawo, bo od takich rzeczy to jest uliczka pod mostem.
Druga sprawa: kończę pisać aktualnie opowiadanko. Mam z nim problem, gdyż jest ono jest dosyć długie: w tej chwili ma 13 stron i będzie miało jeszcze ok. 2; Nie widzę jednak możliwości podzielenia go na rozdziały, są tylko wyróżnione akapity. Czy wprowadzać podział "na siłę", czy wrzucać w jednym kawałku? |
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 16-03-2008, 13:44
|
|
|
Co do przekleństw - są utwory zawierające tu czy tam mocniejsze słowo, więc o ile faktycznie nie sprowadza się to do zwykłego rzucania mięsem, można zamieścić tekst z odpowiednim oznaczeniem. W razie czego korekta zasugeruje zmiany ;]. Jeśli chodzi o długość opowiadania to zdaje mi się, że możesz śmiało wrzucić całe za jednym zamachem, bowiem i takie się zdarzają. Sądzę, że wymuszone dzielenie go na części dałoby gorszy efekt (chyba że masz dobry pomysł na wykonanie tego). |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 16-03-2008, 19:00
|
|
|
Z tymi wulgaryzmami należałoby bardzo, ale to bardzo skrótowo, rozróżnić dwa typy autorów:
Typ pierwszy - nie potrafi sie powstrzymać, żeby co drugie słowo wetknąć wulgaryzm, a słownictwo ma ubogie jako ten piasek pustynny.
Typ drugi także używa wulgaryzmów, ale w przeciwieństwie do poprzednika, wie, że są sytuacje, w których są one uzasadnione, umie je napisać i dysponuje bogatym słownictwem.
Co do regulaminu i FAQ to są one właśnie w trakcie zmiany, co wykluczy przyszłe nieporozumienia. A co do długości fików - o ile mi wiadomo nie ma ograniczenia ilości znaków, a same rozdziały nie są wymagane, jeśli fika nie da się absolutnie na nie podzielić - więc to nie problem :) |
|
|
|
|
|
Korialstrasz
Mature red dragon
|
Wysłany: 20-03-2008, 21:49
|
|
|
No dobrze, jak się tylko uporam z trzema stronami opinii korekty o moim tekście, to wstawię ;-) |
|
|
|
|
Crystal Storm
|
Wysłany: 05-04-2008, 10:22
|
|
|
Wczoraj na Czytelni miało zostać opublikowane moje opowiadanie "Eva-Race", jednak z jakichś powodów zostało wycofane. Mogę wiedzieć dlaczego? |
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 05-04-2008, 15:04
|
|
|
Crystal Storm napisał/a: | Wczoraj na Czytelni miało zostać opublikowane moje opowiadanie "Eva-Race", jednak z jakichś powodów zostało wycofane. Mogę wiedzieć dlaczego? |
Na Czytelni publikujemy tylko utwory literackie, nie publikujemy poezji, czy też utworów, które można nazwać "sztuką", z prostego powodu - trudno je ocenić pod kątem fabuły, postaci czy też innych kryteriów.
Te które są już, zostały opublikowane wcześniej, na początku istnienia Czytelni i spełniają przyjęte kryteria. Jeśli kiedyś zdecydujemy się na opublikowanie tekstu tego typu, musi on być wyjątkowo dopracowany zarówno pod względem merytorycznym, jak też stylistycznym oraz fabularnym.
Przepraszam za zamieszanie. |
|
|
|
|
|
Crystal Storm
|
Wysłany: 05-04-2008, 17:11
|
|
|
No trudno, ale nie gniewam się, zresztą zamieściłam już ten tekst gdzie indziej^^' Szkoda jednak, że nie zamieściliście go u siebie. Najpierw pomyślałam, że może było tam za dużo wulgaryzmów, ale widać to nie tak (na szczęście ^^') |
|
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 18-05-2008, 10:44
|
|
|
mam takie pytanie: czy mogę publikowac na czytelni opowiadania, które nie nawiązują do żadnej mangi bądź też anime, ale nie są tez pracą całkowicie własną, bo ich kacje osadzam w świecie Warhammera 40000? |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
Teukros
|
|
|
|
|
Korialstrasz
Mature red dragon
|
Wysłany: 19-05-2008, 11:42
|
|
|
No dobra, czas się wziąć za umieszczenia sążnistych kawałków ;) Pytanie moje brzmi: mam kilka opowiadań które składają się na cykl. Łączy je postać głównej bohaterki, ale nie są powiązane w żaden inny sposób (zwłaszcza fabularny!). Powinienem to publikować jako rozdziały jednego opowiadania, czy osobne teksty? Pytanie czysto techniczne ;)
A, teraz zajrzałem: Kiedy opowiadanie "Do usunięcia" zostanie usunięte? Troszkę mnie irytuje takie trwanie w stanie zawieszenia ;) |
|
|
|
|
Slova
Panzer Panzer~
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 19-05-2008, 14:06
|
|
|
moimz daniem powinny byc zamieszcane jako osobne prace. W końcu to cykl, a nie ciąg i mało co mają ze sobą wspólnego. |
_________________ Mam przywilej [nie] być Człowiekiem
But nvidia cards don't melt, they just melt everything within 50 meters.
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 19-05-2008, 16:04
|
|
|
Utwór usunięty :D
Co do sposobu umieszczania - można każdy tekst publikować osobno, jako oddzielne opowiadania - wtedy nie zaznacza się cyklu. Drugim sposobem jest umieszczenie opowiadań pod wspólnym tytułem cyklu, gdzie każde kolejne opowiadanie ma własny tytuł (przykładem jest chociażby "Slytherinada")
Zresztą wydaje się przecież nowelki zebrane w jednym tomiku pod jednym tytułem - wszystko zależy od autora. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|