Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
WilQ
Te oczy mogą kłamać
|
Wysłany: 18-02-2007, 14:42
|
|
|
Poszukuje czegoś w klimatach Basilisk i Ninja Scroll.
O czym w ogóle jest D.Gary-man? Coś podobnego do Naruto i Bleach? |
_________________ Aut odit, aut amat múlier, nihil est tértium |
|
|
|
|
Melmothia
Sexy Chain Smoker
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 18-02-2007, 19:47
|
|
|
Odnośnie anime sportowego i Eyeshield 21: to anime nawet do pięt nie dorasta mandze, okropna kreska i animacja, o wiele mniej dynamiczne niz wersja papierowa. Więc nie polecam oglądać ale czytać.
Świetna jest też manga Slam Dunk (o koszykówce), tego samego autora co Vagabond. Anime niestety nie oglądałam. |
_________________ "Słowo ludzkie jest jak pęknięty kocioł, na którym
Wygrywamy melodie godne tańczącego niedźwiedzia,
Podczas gdy chcielibyśmy wzruszyć gwiazdy"
G.F.
|
|
|
|
|
ghostface
|
Wysłany: 18-02-2007, 23:25
|
|
|
Dzięki za propozycje. W wolnej chwili zerknę na Eyeshield 21 i Slam Dunk. Też nie znoszę kiepskiej animacji, więc jeśli nie spodoba mi się anime pewnie zdecyduję się na mangę ;)
WilQ napisał/a: | O czym w ogóle jest D.Gary-man? Coś podobnego do Naruto i Bleach? |
Tak, tylko zamiast ninja i shinigami mamy egzorcystów walczących z demonami i wyruszających na misje w celu odnalezienia kawałków boskiej materii zwanej Innocence, na którą polują również antagoniści na czele z Earlem Millenium przypominającym diabolicznego pajaca prosto z Halloween. Jeśli lubisz takie serie jak Bleach i Naruto, jest duża szansa, że D.Gray-man też Ci się spodoba. |
|
|
|
|
|
Lipez
|
Wysłany: 21-02-2007, 15:40
|
|
|
Witam, tak sobie myślę, że zapytanie na forum przyniesie lepsze skutki niż samodzielne błądzenie po tytułach, a więc do rzeczy.
W anime siedzę od początku lutego i do tej pory obejrzałem kilka serii i co ciekawe każdą jak do tej pory uważam za dobrą. Podzielę ja mniej więcej na takie 3 grupy, według swoich kryteriów.
1. Hellsing i Trinity Blood
2. Shingetsutan Tsukihime i Elfen Lied
3. Trigun i Samurai 7
Właściwie jak widać rozstrzał jest dość duży.
Szczególne wrażenie wywarły na mnie tytuły z drugiej grupy (no cóż studiowanie psychologii zobowiązuje, do zobaczenia tego co tak naprawdę było w nich pokazane i że hektolitry krwi i dziwnie odpadające kończyny były tylko tłem dla bardzo zbliżonej do rzeczywistości historii bohaterów (rogi i niewidzialne ręce były też w moim odczuciu tylko dodatkiem tak samo jak wampiryzm)).
Pierwsza grupa jak widać jest typowo relaksacyjna, a trzecia to chba gatunek przygodówek.
No właśnie, zna ktoś może jakieś tytuły, za które mógłbym się wziąć w następnej kolejności ? Głownie podobne do Shingetsutan Tsukihime i Elfen Lied mile widziane.
Aha tak gwoli ścisłości niedługo mam zamiar zpoznać się z Last Exile i Witch Hunter Robin, natomiast Cowboy Bebop zupełnie nie przypadł mi do gustu, tak samo jak nie trawię tytułów w stylu GitS i innych mocno przyszłościowych (cyberpunkowych?) serii. |
|
|
|
|
|
Grygus
|
Wysłany: 21-02-2007, 15:59
|
|
|
Lipez masz chyba troche podobny gust do mojego :P Elfen liedem jestem zachwycony a Gitsa jakoś nietrawie chociaż openingi mi się podobają :) Ja ze swojej strony moge polecić ci Erementar gerad (przygodówka) i Crest of the stars (nie lubie anime z gatunku sice fiction ale to anime mnie zahipnotyzowało :P) +standart bleach i naruto. Aha no i oglądnij Innocent Venus niby mechy których też nienawidze ale fantastycznie się ogląda no poza kilkoma ostatnimi odcinkami. |
|
|
|
|
|
Lipez
|
Wysłany: 21-02-2007, 16:48
|
|
|
Dzieki za odpowiedź, tylko że ...
Naruto, Bleach i Crest of the Stars od razu wykluczam, bo szukam czegoś raczej głębokiego i poruszającego, pobudzającego procesy myślowe, a domyślam się że zwłascza Naruto to jest zwykła sieczka (bo skoro niby następca Dragon Balla, to na pewno nie dla mnie).
Erementar Gerad to wydaje się nawet ciekawe, aczkolwiek też jest tytułem z najmniej lubianego z lubianych przeze mnie gatunków, czyli przygodówką.
Innocent Venus - tylko 12 odcinków, to można sprawdzić.
Prosiłbym jednak o coś bardziej mrocznego, zawierającego ciekawe tajemnice, nawet takie, które nie są podane na tacy. Ciekawiłoby mnie też coś o zawikłanych relacjach między ludźmi itd. Zdaję się na Waszą inwencję, mam nadzieję, że ktoś jeszcze poda jakiś ciekawy tytuł.
Sam myślałem o Ayakashi i Hundred Tales. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 21-02-2007, 17:02
|
|
|
Lipez napisał/a: | Naruto, Bleach i Crest of the Stars od razu wykluczam, bo szukam czegoś raczej głębokiego i poruszającego, |
Cytat: | Sam myślałem o Ayakashi i Hundred Tales. |
Ostrzegam, że to troche inny rodzaj głębi, niż Elfen Lied.
Cytat: | 1. Hellsing i Trinity Blood |
Vampire Hunter D: Bloodlust, może jescze Crono Crusad i Black Blood Brother.
Cytat: | 3. Trigun i Samurai 7 |
Cowboy Bebop, Samurai Champloo |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 21-02-2007, 17:15
|
|
|
Lipez napisał/a: | Prosiłbym jednak o coś bardziej mrocznego, zawierającego ciekawe tajemnice, nawet takie, które nie są podane na tacy. Ciekawiłoby mnie też coś o zawikłanych relacjach między ludźmi itd. |
Hotaru no Haka, Fantastic Children, Haibane Renmei, Death Note |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 21-02-2007, 17:24
|
|
|
Lipez napisał/a: | Crest of the Stars od razu wykluczam, bo szukam czegoś raczej głębokiego i poruszającego | ROFLMAO.
To jest space opera z romansem, i daje do myślenia. Jak bardzo, zależy od wyobraźni i sposobu patrzenia widza...
Innocent Venus to czyste Mechy w sosie mistycznym. Ja raczej zacząłbym od Macross Zero, podobne ale o dwie klasy wyżej jakościowo - i jeszcze krótsze (5x niecała godzina)
A jeśli podobało ci się Tsukihime, to bierz się za Fate/Stay Night. Podobny klimat (choć nie tak ciężki) i ta sama 'stajnia' (obie gry pochodzą od tego samego producenta). |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Avalion
Skryba
|
Wysłany: 21-02-2007, 17:24
|
|
|
Jeśli ktoś lubi połączenia anime takich jak Bleach i Full Metal Alchemist to polecam Busou Renkin |
|
|
|
|
|
Salva
Prince Charming
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 21-02-2007, 21:19
|
|
|
Uważałabym na Erementar Gerad, to jest jednak bądź co bądź raczej dla dzieci anime. Potencjał to to miało, ale widać wyraźnie że przeznaczone dla młodszych widzów. Dobre jako wytchnienie po mrocznych seriach, sympatyczne ale...
Mówię z pozycji kogoś kto był zachwycony Trigunem i zadowolony z Hellsinga. |
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 21-02-2007, 23:49
|
|
|
Ayakashi i Hundred Stories powinno Ci się spodobać, a jeśli szukasz czegoś w kierunku Elfen Lied, możesz sprawdzić też Higurashi no Naku Koro ni (recenzji nie ma, bo "się pisze" - ale ja bym to kreśliła jako dokładnie to anime, którym byłoby Elfen Lied, gdyby było lepsze - acz muszę przyznać, że EL akurat okropnie mi się nie podobało, zbyt dosłowne i za bardzo wszystko pokazywało "na talerzu").
Poza tym z rzeczy naprawdę dających do myślenia: to, co poleciła IKa :) |
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 21-02-2007, 23:59
|
|
|
Serika napisał/a: | Poza tym z rzeczy naprawdę dających do myślenia: to, co poleciła IKa :) |
I jeszcze Kino no Tabi. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Lipez
|
Wysłany: 23-02-2007, 15:00
|
|
|
Nietaktem z mojej strony byloby nie podziekowac za tak pokazna liczbe wymienionych przez Was tytulow, tak wiec dziekuje ...
i jezeli macie w pamieci jeszcze jakies tytuly, ktore moglyby sponiewierac emocjonalnie (strach, smutek - w sumie obojetnie jakie emocje, byleby byly silne) :) albo zmusic do myslenia to nie wahajcie sie i dopisujcie wszystko co uwazacie za dobre. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
|
Wysłany: 23-02-2007, 15:07
|
|
|
Lipez napisał/a: | i jezeli macie w pamieci jeszcze jakies tytuly, ktore moglyby sponiewierac emocjonalnie |
Limeiro Senkitan. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|