Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Jakie anime obejrzeć? / Widziałem (...), co polecicie? |
Wersja do druku |
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 04-04-2007, 21:48
|
|
|
Boogiepop Phantom - tylko trzeba uważnie oglądać, bo seria nie przedstawia wydarzeń w kolejności chronologicznej. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
Acalia
Gość
|
Wysłany: 07-04-2007, 12:25
|
|
|
Czy ktoś byłby w stanie polecić mi coś podobnego klimatem do Noein? A do Scrapped Princess? Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
|
|
mikolajp
|
Wysłany: 09-04-2007, 20:23
|
|
|
Witam serdecznie.
Ja poszukiwałbym czegoś w gangsterskich klimatach. Wiecie, faceci w garniturach, Donowie, Abruzzi etc. :) |
|
|
|
|
|
krad88
Agemo Krad
Dołączył: 11 Kwi 2007 Skąd: Midgar na Śląsku ^_^ Status: offline
|
Wysłany: 12-04-2007, 16:30
|
|
|
A może zna ktoś jakieś ciekawe serie, w których biorą udział mechy ?
FPM! , Gundam Wing zaliczyłem , mogą być nawet jakieś starsze produkcję (oczywiście ,że Daimosa także oglądałem ^^ )
Z góry dzięki |
_________________ Gdy spoglądasz w otchłań, ona również patrzy w Ciebie... |
|
|
|
|
ByTheWay
???
|
Wysłany: 12-04-2007, 17:58
|
|
|
Heh zakładam, że widziałeś Neon Genesis Evangelion, ale jeśli nie, to jest to niezła seria^^ recka jest chyba gdzieś na tanuki. Jeszcze RahXephon
Niby w Kannaduki no Miko są mechy od czasu do czasu, ale to chyba jednak nie to:p Szczególnie, że to yuri. Bynajmniej tu masz linka Kannaduki no Miko
Edit:
Ok podam linka do NGE -->NGE |
|
|
|
|
|
krad88
Agemo Krad
Dołączył: 11 Kwi 2007 Skąd: Midgar na Śląsku ^_^ Status: offline
|
Wysłany: 12-04-2007, 18:18
|
|
|
NGE widziałem - można popaść w manie destrukcji wszystkiego @_@ (a może to tylko ja) ..
RahXephon'a jeszcze nie widziałem , więc już mam kolejną porcje czegoś dobrego , a widzę ze troszke podobne do NGE wić może być ciekawie ^^ |
_________________ Gdy spoglądasz w otchłań, ona również patrzy w Ciebie... |
|
|
|
|
bialy_ikar
|
Wysłany: 12-04-2007, 22:56 manga/anime & religia
|
|
|
Poszukuje anime, w których duże znaczenie odgrywała religia (mam na myśli wszelkie religie).
Czekam na tytuły :)
Scalono do właściwego tematu.
W przyszłości proszę pytać we właściwych miejscach - topic na takie pytania jest przyklejony.
Moderatorus Rex |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 12-04-2007, 23:36
|
|
|
bialy_ikar napisał/a: | Poszukuje anime, w których duże znaczenie odgrywała religia (mam na myśli wszelkie religie).
Czekam na tytuły :)
| Let me guess - matura?
Rycerze Zodiaku vel Saint Seiya. Wykorzystują mity greckie, nordyckie, buddyzm, chrześcijaństwo chyba też gdzieś wcisnęli... |
|
|
|
|
|
bialy_ikar
|
Wysłany: 14-04-2007, 00:43
|
|
|
Matura, heh, raczej nie ;)
Saint Seiya, no może być. Mi przychodzą na myśl takie serie jak:
NGE (głównie jeśli chodzi o symbolikę)
Helsing
Spirited Away
X (ale tutaj to nie wiem, dawno nie oglądałem)
3x3 (była tam jakaś "religia"???)
Hm, w sumie to nic konkretnego raczej :/ |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-04-2007, 08:10
|
|
|
No to lecimy obejrzyj sobie Oh! My Goddes czy Chrono Crusade. |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 14-04-2007, 08:34
|
|
|
Trinity blood |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 14-04-2007, 09:35
|
|
|
Cytat: | Poszukuje anime, w których duże znaczenie odgrywała religia (mam na myśli wszelkie religie). |
Ustalmy jedno: religia (jak np. w Trinity Blood) czy bogowie (jak np. w Spirited Away) bo wbrew pozorom nie jest to wszystko jedno. Owszem, jako osoby wychowane w kręgu kulturowym wielkich religii monoteistycznych mamy strasznie poważny stosunek do religii, gotowi jesteśmy za nie umierać (a na pewno strasznie się pokłócić i być obrażonymi przez trzy miesiące), ale nie znaczy to, że jest to stosunek jedyny istniejący. Politeiści (jak na przykład Japończycy) miewają doń znacznie inne podejście.
W wielu utworach pochodzących z Japonii bogom przypisuje się taką rolę, jaką w folklorze europejskim posiadają rozmaite elfy, trolle, gnomy, krasnoludki etc. (w rzeczywistości jest to ta sama kategoria istot, wszelkie elfoidy są tak naprawdę dawnymi bogami zredukowanymi do roli lokalnej demonologii) i - mimo, że stwory te szumnie nazywane są bogami - to nikt nie zamierza przed nimi klękać, budować im świątyń ani nawracać się na ich religię. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Enkidu
I'll show you the Sky
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 14-04-2007, 12:02
|
|
|
Religia może nie całkiem ale obyczaje i wierzenia japońskie są ciekawe w Fruits basket, mimo że to było wspomniane to do tego wątku polecam też Chrno Crusade a tak poza tematyką religijną polecam :
Dla ludzi lubiących romanse: Love Hina, Ah! my goddess, FMP (po części), I''S pure, School rumble, Fate stay night (też po części), Tsukuyomi moon phase, Elfen Lied ( z tym że nie jest to tylko romans, raczej dla ludiz z mocnymi nerwami i żołądkiem, nie każdemu sie będzie podobało)
Dla ludzi lubiących mechy: FMP ( tu dużo bardziej pasuje ), Rahxephon, NGE (oczywiście :D)
Dla ludzi lubiących walke (omine oczywiste tytuły): Fate stay night (tu bardziej pasuje), Elfen Lied (to poczęści pasuje do wielu wątków). |
_________________ Hoping for the best but expecting the worst
Do the Kirby dance! <("<) <( " )> (>")>
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 14-04-2007, 12:15
|
|
|
Lares w PM do wa-totema napisał/a: | Szukam komedie romantyczną anime podobną do Chobits, moze być też akcja jak w Fate Stay Night byle by to byą komedia i nie konczyła sie smutno. Cos właśnie podobnego do chobits i nowe żeby było :) czy nie znasz jaki anime tego typu?? | Lares: zawracanie głowy modowi PMką po to żeby zadać pytanie w typie do którego zadawania utworzono przyklejony, wydzielony topic (właśnie ten) to kuszenie losu.
Tym bardziej że podobne pytanie już kiedyś padło, i na nie odpowiadano.
A jeśli tobie nie chce się przeszukać forum i poczytać, to dlaczego mnie ma chcieć się tobie odpowiadać? |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Kusoku
Zaatakowany pierunem!
|
Wysłany: 14-04-2007, 19:06
|
|
|
obejrzalem juz sporo anime i nie wiem co dalej moze mi ktos poradzic?
tytuly ktore obejrzlem:
-InuYasha
-Chobits
-Love Hina
-Amaenaide yo Katsu
-Naruto
-Bousou renkin
-Chrono crusade
-Full metal alchemist
-full metal panic
-air gear
-slayers
-dears
-great teacher onizuka
-oh! my goddess
-final approach
-final fantasy: advent children
-get backers
-hikaru no go
-kanon
-last exile
-lemonade
-AIR TV
-shakugan no Shana
-tenjo tenge
-soukou no strain
no i to chyba wszystkie(choc pewien nie jestem)
ogladam:
-naruto shipuudden
-bleach
-tokimeki memorial
-History's strongest dyscypline kenichi
-strawberry panic
-green green
ale nie dlugo skoncze ogladac niektore z nich wiec nie mam pojecia co ogladac
na dluzsza mete
wszystko ogladam na youtube
wiec mam pewne ograniczenia z ogladalnoscia
glownie lubie anime komediowe choc inne tez lubie
(wyjatkiem sa mechy, roznie mi przypadaja do gustu(zazwyczaj niezbyt je lubie))
no i z grafiki zeby byly minimum jak wiekszosc podanych |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|