FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następny
  Hellsing...
Wersja do druku
madzionyu Płeć:Mężczyzna

Status: offline
PostWysłany: 31-03-2005, 23:49   

I pod tym to ja się z kolei mogę podpisać :). Hellsing jest odmóżdżająco lekki w odbiorze i do tego (odmóżdżania znaczy się) nadaje się dobrze. Innych zastosowań brak. A soundtrack WHR jest rzeczywiście bardzo dobry.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
1823409
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 05-04-2005, 11:03   

Najlepsza, moim zdaniem, z mang wydanych w Polsce. Rewelacyjny rysunek, humor który nie ma w sobie odpowiednika w żadnym innym tytule, dowcipne odniesienia do trzeciej rzeszy, szczegółowość techniczna - właściwie nie ma się do czego przyczepić. No i polskie tłumacznie, będące faktycznie przykładem świetnej translatorskiej roboty.
Powrót do góry
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 05-04-2005, 11:37   

Cytat:
właściwie nie ma się do czego przyczepić

Owszem jest. Ja naprawdę nie oczekuję po tej serii wiele, ale jednak przydałoby się coś więcej niż trwająca przez cały tom masakra wszytkiego co (nie)żyje i nie nosi czerwonego kapelusza. Bo ja wiem - trochę retrospekcji czy coś. Poza tym, jak już pisałem, dodatek Cross Fire miał potencjał, ale każdorazowy scenariusz można określić tak - prezentacja żywca -> rzeźnia. Niewiele bardziej skomplikowane niż Eksterminacja;P.

Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 05-04-2005, 12:31   

No właśnie, widzisz, gdybym wymagał od tej serii więcej to może bym się z tobą zgodził, ale Hellsing to po prostu pięknie zrobiona, radosna wyżynka ( nota bene w szóstym tomiku osobnik w kapeluszu pojawia się raptem na dwóch stronach ), mogaca się niektórym kojarzyć z Eksterminacją ( co jak dla mnie jest sporym komplementem, dzięki ! ). Wersja anime niezbyt mi się podobała, gdyż niepotrzebnie zrobiono ją zbyt serio, Hirano zaś zdając sobie sprawę, że czegoś takiego na poważnie nie ma sensu zrobić naładował to humorem, absurdem i tak powstała jedyna chyba znana mi mangowa czarna komedia z prawdziwego zdarzenia.
Poza tym, nie ma tu chyba watku romantycznego, co w mangach jest ewenementem.
Powrót do góry
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 05-04-2005, 13:01   

Cytat:
Wersja anime niezbyt mi się podobała, gdyż niepotrzebnie zrobiono ją zbyt serio,

Taaa, bardzo serio. Zwłaszcza jak puścili disco do tej masakry na końcu to był mrok totalny;P. Mi się klimat serii bardzo podobał, bo nie był zabawny wprost, ale przy pomocy aluzji.

Cytat:
Poza tym, nie ma tu chyba watku romantycznego, co w mangach jest ewenementem.

W anime znalazłby dwie-trzy sceny, jakby się postarał. Ale jako takiego faktycznie nie ma i to się chwali.

Redvampire
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 05-04-2005, 13:30   

Ysengrinn napisał/a:
Cytat:
właściwie nie ma się do czego przyczepić

Owszem jest. Ja naprawdę nie oczekuję po tej serii wiele, ale jednak przydałoby się coś więcej niż trwająca przez cały tom masakra wszytkiego co (nie)żyje i nie nosi czerwonego kapelusza. Bo ja wiem - trochę retrospekcji czy coś. Poza tym, jak już pisałem, dodatek Cross Fire miał potencjał, ale każdorazowy scenariusz można określić tak - prezentacja żywca -> rzeźnia. Niewiele bardziej skomplikowane niż Eksterminacja;P.

Ale to tak ma byc na tym polega że to ma być płytkie i masakryczne , a wymaganie czegos wiece to jak wymaganie od hamburgera z budki na rogu by nagle się stał zdrowa żywnością
Powrót do góry
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 05-04-2005, 13:31   

Ja nie wymagam, żeby był zdrowszy, wymagam, żeby był smaczniejszy i mniej monotonny;P.

Totalizator Płeć:Mężczyzna
I Think I Can

PostWysłany: 02-05-2005, 00:30   

Hellsing anime, hmm...

Jak zobaczyłem pierwszy odcinek to miałem wrażenie że seria robiona jest troche "na kwasie", te odjechane kolorki itp., Potem jednak szybko dałem się przekonać ( i co wy macie do Ceres Victorii, dla mnie jest sympatyczna ^^ ). Seria jest stylizowana na horror ale przede wszystkim liczy się w niej akcja - I o to chodzi:)! Nie jestem w stanie stwierdzić czy anime jest lepsze czy gorsze od mangi, bo tej nie widziałem, ale wiem że jest dobre. No i fajna muzyka ;) jakby nie patrzeć podkreśla klimat całości.

Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 02-05-2005, 11:46   

Cytat:
( i co wy macie do Ceres Victorii, dla mnie jest sympatyczna ^^ )

Dla niektórych ZA sympatyczna:P. Ot typowa kawaii panienka z wielkimi... oczyma;>. Mi też ona przypadła do gustu, zaś dla fabuły jest równie niezbędna jak hobbici we Władcy Pierścieni - jest tym pierwiastkiem przeciętności i zwyczajności, z którym fani się mogą utożsamiać. Bo która zboczona fanka by nie chciała, żeby Alucard ją dziabnął;]?

Leluna_Lei Płeć:Kobieta
Pogromca wampirów

PostWysłany: 02-05-2005, 15:27   O Hellu słów kilka ode mnie

Witam wszystkich :) Może zacznę swój wywód od serii anime - mnie się ogółem, jako tako, podoba.Nr 1 jest niezaprzeczalnie muzyka:prawdę powiedziawszy,myślałam, że jak seria jest związana z wampami, to muzyka będzie składać się z pięknych, acz z czasem monotonnych kościelnych oragnów i tym podobnych. A tutaj Hell miło mnie zaskoczył :) Niestety, myslę, że big pomyłką jest ENDING!!!To...To...Masakra!Czemu odcinków nie kończy np. coś podobnego do "Secret Kama Serenade" lub "Gyspy of atonement" z OST 2?W ogóle uważam że obydwa osty są b.dobre, 2 moim zdaniem jest bardziej dopracowana, no ale to chyba już nie ten temat...;)
Co do kolorów - czerwone niebo, czemu nie, ale te monstrualne księżyce...Hmmm. Nie wiem, czy Integral jest minimalistką, czy oszczędza, ale organizacja od środka sprawia wrażenie, jakby znajdowały się w niej tylko biurka. Trochę szkoda, że wnętrza są tak ubogie...
Co do seyiuu - Alucard: brawa dla pana Jouji Nakaty za głos Alucarda, pod wpływem którego miękną nawet najbardziej zatwardziałe "łowcze serca (dobra, koniec tej wycieczki osobistej, sorki :P). Myślę, że Integral też dobrze dopasowano głos do jej charakteru (szkoda, że na głosie i slicznej buzi plusy się kończą; jak czasami patrzyłam na postać Lady, to miałam wrażenie, że chara designer niektóre odcinki przysłowiowo "odwalił".Niekiedy Integral wygląda jak facet, który za sprawą animatorów porusza się jak jakiś robocop - patrz "Sword Dancer". Szkoda, że TAKĄ postać tak niedopracowano...
No i na koniec panna Serars. Moim zdaniem w anime niekoniecznie dodano Victorii ojca (zresztą, proszę spojrzeć na "biust" dziewczynki na zdjęciu...ehmmm:///. Lubię tą postać,ale tylko w mandze.Ktos napisał, że w serialu zrobiono z niej idiotkę.Trochę się pod tym podpisuję.Z odcinka na odcinek męczy jej ciągłe wzbranianie się przed wypiciem krwi. Aż chce się krzyczeć za Alucardem:"Wobez tego, jaki był twój wybór, policjantko?..."
Ehm, wiem, że troche to miejsca zajęło, wiec juz kończę. Pozdrawiam wszystkich :)

A wraz z nimi ja
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
8358400
Totalizator Płeć:Mężczyzna
I Think I Can

PostWysłany: 02-05-2005, 16:21   

Tja, gdzieś tak w połowie serii rozterki Ceras stają się troche... monotonne. Po tym jak wypiła tę "medical blood" w 3cim odcinku bodaj nastąpiła stagnacja w rozwoju tej postaci. Szkoda.

Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 02-05-2005, 17:15   

Cytat:
Bo która zboczona fanka by nie chciała, żeby Alucard ją dziabnął;]?

Ja bym nie chciała! Niech się trzyma ode mnie z daleka!!!

Ostatnio kilka nawiedzonych fanek właśnie mi Alucardem grozi... Brrr =='

A co do samego Hellsinga. Ostatnio mi zbrzydł straszliwie. 6 tom mangi przekroczył granice dobrego smaku... Trochę bezsensownej przemocy od czasu do czasu nie szkodzi, ale bez przesady... Poza tym im dalej tym więcej obrazy religijnej i podtekstów erotycznych. Nie dla mnie...

Zgadzam się z tym, że wątek Ceres został w anime nie do końca rozbudowany... Aczkolwiek był obiecujący - gdyby tylko twórcom się trochę bardziej chciało ==

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 02-05-2005, 19:17   

Cytat:
Poza tym im dalej tym więcej obrazy religijnej i podtekstów erotycznych.

Nie zauważyłem, erotyki to akurat z Hellsingu jest chyba najmniej ze wszystkich mang, które czytam.
Obraza religijna ? Czy ja wiem, to po prostu radosny postmodernizm...
Powrót do góry
Mai_chan Płeć:Kobieta
Spirit of joy

Grupy:
Fanklub Lacus Clyne
Tajna Loża Knujów
WIP
PostWysłany: 02-05-2005, 19:22   

Podteksty erotyczne? Np. świecące majtki Wiktorii czy choćby rozmiar jej biustu. Że nie wspomnę o bezustannej gadce autora o "ptaszkach" i masturbacji...

Radosny postmodernizm radosnym postmordenizmem. Ale jednak bez przesady - to naprawdę może obrażać uczucia religijne...

O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź blog autora Odwiedź galerię autora
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 02-05-2005, 19:23   

Gadki autora są faktycznie mocne, ale to raczej poza zasadniczą treścią...zaś w samej mandze jest na ten temat naprawdę mało.
W kwestii religijnej - co niby takiego ma tam być obraźliwego ?
Powrót do góry
Strona 7 z 11 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi