Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Anime - System komentarzy |
Wersja do druku |
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 29-03-2005, 17:59
|
|
|
IE alert! IE alert! Rozjeżdża się! (Lista komentarzy jest po lewej i zaczyna się od samej góry, ale obok jest mnóstwo pustego miejsca, poniewać tekst wstępniaka i lista ostatnio dodanych recenzji zaczyna się dopiero tam, gdzie komentarze kończą).
Moim zdaniem jest dobrze, ale na górze i pogrubiony chyba raczej powinien być tytuł serii, której dotyczy komentarz, nie tytuł samego komentarza.
(A w przyszłości, kiedy komentarzy będzie więcej, warto byłoby gdzieś wrzucić zbiorczą listę wszystkich komentów. Ale to kiedyś).
Ostatnie posty na forum to niegłupi pomysł - choćby dlatego, że takie coś przyciągałoby tu ludzi :] |
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 29-03-2005, 18:12
|
|
|
Dodałem dla próby listę ostatnio komentowanych recenzji. Jak dla mnie, ładniejsze i czystsze. Czekam na opinie. |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 29-03-2005, 18:22
|
|
|
Dobrze Tilk, następnym razem jak nie będę wiedział na czym polega błąd, to nie będę go zgłaszał. |
|
|
tilk
|
Wysłany: 29-03-2005, 18:30
|
|
|
Daerian napisał/a: | Dobrze Tilk, następnym razem jak nie będę wiedział na czym polega błąd, to nie będę go zgłaszał. |
Ty nie masz wiedzieć, na czym polega błąd. To nie twoje zadanie. Masz przekazać, co zrobić, żeby błąd się uwidocznił. Jak mam poprawić błąd, którego nie widzę?
CZY TO JASNE, panie obrażalski? |
|
|
|
|
|
Serika
|
Wysłany: 29-03-2005, 18:32
|
|
|
Popieram, ładniejsze i czystsze. A poza tym nie zindeksowało nowego komentarza (dla odmiany dla Wolf's Rain).
[ Dodano: Wto 29 Mar, 2005 19:34 ]
A nie, już dobrze... I nie rozjeżdża się.
Za to tego tekstu jest... dużo. Moim zdaniem warto byłoby pokombinować z jakimś rozdzielaniem tego graficznie (obramówka, czy cokolwiek takiego? |
|
|
tilk
|
Wysłany: 29-03-2005, 18:36
|
|
|
Serika napisał/a: | IE alert! IE alert! Rozjeżdża się! (Lista komentarzy jest po lewej i zaczyna się od samej góry, ale obok jest mnóstwo pustego miejsca, poniewać tekst wstępniaka i lista ostatnio dodanych recenzji zaczyna się dopiero tam, gdzie komentarze kończą). |
Kolejny z serii "IE float bugs". Poprawione. |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 29-03-2005, 18:36
|
|
|
Jak wy to robicie, że wiecie, gdzie są komentarze?
Niech no zgadnę - jest to moc Admin's Only? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
|
Wysłany: 29-03-2005, 18:45
|
|
|
Gdybym wiedział, co dokładnie powoduje występowanie błędu, wiedziałbym też na czym on polega.
PS: Jako że wcześniej w trosce o naszą edukację podałeś link, ja w trosce o twoją także chciałbym Ci coś polecić - Edward Pietkiewicz "Savoir vivre dla każdego", lub prostszą wersję - Jan Kamyczek "Grzeczność na co dzień". |
|
|
Serika
|
Wysłany: 29-03-2005, 18:47
|
|
|
Zeg: http://wanime.czad.org/strony/, wersja testowa. Na prawdziwej Wszechbiblii nie widzimy :P (znaczy, widać w panelu administracyjnym li i jedynie).
Daer, Tilk: jest się o co kłócić? _^_ |
|
|
tilk
|
Wysłany: 29-03-2005, 18:48
|
|
|
Zegarmistrz napisał/a: | Jak wy to robicie, że wiecie, gdzie są komentarze?
Niech no zgadnę - jest to moc Admin's Only? |
Moc Tylko Dla Moderatorów. Na razie, bo właśnie próbujemy wdrożyć jakąś listę ostatnio komentowanych. Patrz strona testowa.
Serika napisał/a: | Popieram, ładniejsze i czystsze. A poza tym nie zindeksowało nowego komentarza (dla odmiany dla Wolf's Rain). |
Nowych komentarzy nie będzie zauważać natychmiastowo ze względu na cachowanie. Może i wygląda to dziwnie, ale spadek funkcjonalności jest niewielki, a korzyść jest duża - cachowane strony mogą wytrzymać naprawdę ogromne ilości odwiedzających.
[ Dodano: Wto 29 Mar, 2005 ]
Daerian napisał/a: | Gdybym wiedział, co dokładnie powoduje występowanie błędu, wiedziałbym też na czym on polega. |
Czy naprawdę przeczytałeś, co napisałem? Naprawdę nie musisz wiedzieć, co dokładnie powoduje występowanie błędu. Masz tylko powiedzieć, co TY robisz, żeby błąd się ukazał. W przypadku błędu z wyszukiwarką wystarczyłoby napisać, co wpisywałeś do wyszukiwarki.
Daerian napisał/a: | PS: Jako że wcześniej w trosce o naszą edukację podałeś link, ja w trosce o twoją także chciałbym Ci coś polecić - Edward Pietkiewicz "Savoir vivre dla każdego", lub prostszą wersję - Jan Kamyczek "Grzeczność na co dzień". |
Grzeczność NIE SPRAWDZA SIĘ w dyskusjach technicznych, ponieważ jest formą zamydlania. Dyskusja techniczna musi być jasna i konkretna, żeby spełniała swój cel.
Jeśli nie chcesz włożyć odrobiny wysiłku w konstruktywną współpracę przy Wszechbiblii Anime, nie mam zamiaru zawracać sobie głowy twoimi jękami. EOT. |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
|
Wysłany: 29-03-2005, 19:28
|
|
|
Chcę "włożyć odrobinę wysiłku w konstruktywną współpracę przy Wszechbibli Anime", natomiast uważam, że grzeczność przydaje się w stosunkach międzyludzkich, natomiast mowa techniczna wystarcza tylko komputerom i cyborgom.
Zgadzam się, ja też mam dość twojego stękania i zgrzytania. EOT. |
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 29-03-2005, 19:57
|
|
|
Chyba rzeczywiście ten pierwszy układ - z tytułem anime na górze - jest bardziej przejrzysty i ładniejszy. Tylko moim zdaniem link powinien w takim wypadku prowadzić prosto do komentarzy, a nie do recenzji - bo widać, że chodzi o komentarze, a zawsze będzie jedno klikniecie mniej.
Pod Firefoxem wszystko wygląda i działa OK. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 29-03-2005, 21:13
|
|
|
Różnica w kodowaniu znaków uniemożliwia mi łatwe przeniesienie listy najświeższych tematów z forum na stronę główną WAnime. Forum używa iso-8859-2, WAnime zaś utf-8. Brak niestety na serwerze modułu iconv, który pozwala na tłumaczenie pomiędzy różnymi schematami kodowania. Chyba trzeba będzie pomolestować admina Hostbanku. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 29-03-2005, 21:28
|
|
|
Wiesz, muszę nad tym popracować, ale teoretycznie - tylko teoretycznie - mogą nam dojść "newsy". Muszę przycisnąć kilka odpowiednich osób (i guzików). Na razie wstawić tylko komentarze i nie przejmować się dziurą. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 30-03-2005, 14:03
|
|
|
Posiedziałem chwilkę nad dokumentacją i dowiedziałem się, że MySQL jest w stanie dokonywać konwersję między zestawami znaków w locie. Niestety obecnie nie działa to jak należy, gdyż zestaw znaków bazy danych forum jest błędnie zadeklarowany jako latin1 (powinien być latin2). Mogę przeprowadzić konwersję, lecz na jej czas wypadałoby tymczasowo zablokować dostęp do forum. Po zmianie deklaracji na prawidłową będzie już możliwe umieszczenie na WAnime listy ostatnio aktywnych tematów z forum. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|