Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Anime - System komentarzy |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 30-03-2005, 14:18
|
|
|
OK, ale proponowałabym tego spróbować po weekendzie - chyba, że wystarczy kilka godzin. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 31-03-2005, 06:16
|
|
|
Jest zapowiadany rollback.
Wykonałem małą poprawkę - dodałem mysql_query("SET CHARACTER SET latin2") przy połączeniu do MySQL. Crack, zobacz. db/mysql4.php |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 31-03-2005, 10:10
|
|
|
Proponuję, żeby na ekranie dodawania komentarza wstawić na dole tekst:
Dopuszczalne znaczniki:
[b:][/b:] - wytłuszczenie
[i:][/i:] - kursywa
[u:][/u:] - podkreślenie
[sub][/sub] - indeks dolny (subskrypt)
[sup][/sup] - indeks górny (superskrypt)
[cytuj kogo="ktoś"][/cytuj] - cytat
[link adres="http://jakis.adres.pl"][/link] - odnośnik |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 31-03-2005, 11:28
|
|
|
Ponadto właśnie w jednym komentarzu pojawiło się coś takiego:
Cytat: | ps.
Pierwszy komentarz dodałem ~4, a nie ~2 jak głosi napis. Czy to normalne, że godzina jest wcześniejsza? |
Faktycznie, wydaje się, że zegar nie działa w naszej strefie czasowej |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 31-03-2005, 12:47
|
|
|
Już listujemy tematy z forum na stronie głównej.
A jeśli chodzi na zegary... Być może wyświetla czas w GMT. Sprawdzę. Jeśli tak jest, będzie trzeba przeliczać strefy czasowe.
[ Dodano: Czw 31 Mar, 2005 ]
Już wiem, co się dzieje. Serwer nie ma ustawionej polskiej strefy czasowej.
Serwer zwraca:
current_timestamp 2005-03-31 12:14:10.774603+00
localtimestamp 2005-03-31 12:14:10.774603
Serwer testowy natomiast:
current_timestamp 2005-03-31 14:15:19.612136+02
local_timestamp 2005-03-31 14:15:19.612136
Obecnie mamy strefę CEST (+02:00), serwer zaś upiera się przy GMT. |
|
|
|
|
|
ka_tka
|
Wysłany: 01-04-2005, 16:41
|
|
|
1. Czy tylko mi się wydaje, że te: http://www.wanime.pro24.pl/strony/anime/27/komentarze/ komentarze się z lekka zlewają? (w chwili gdy piszę posta, są tam dwa komentarze, z czego jeden z zacytowanym poprzednim)
Może jakoś odznaczyć cytowany tekst, bo w pierwszej chwili wyglądało mi to na powielony komentarz?
2. Dane autora, data itp wyświetlają się na ciemniejszym kolorze. Efekt? Mi, przyzwyczajonej do gg, na pierwszy rzut oka wydaje się, że pierwszy kolor = jeden komentarz, drugi kolor = drugi komentarz, znowu pierwszy kolor = kolejny komentarz. Możliwe, że to tylko ja odnoszę takie wrażenie, ale możliwe też, że z innymi będzie tak samo (w końcu duuużo osób gg używa :P). Może spróbować systemu "kolorki tła w komentarzach na zmianę"? Nie wiem, jakby to wyglądało, ale może nieźle? |
|
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 02-04-2005, 15:01
|
|
|
Mi te nagłówki komentarzy nie przeszkadzają (a też używam gg), ale te cytaty rzeczywiście powinny wyglądać inaczej. |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 26-04-2005, 21:13
|
|
|
Zaistniał problem podczas moderacji komentarzy.
Jeśli usunie sie komentarz nadrzędny, znikają wszystkie odpowiedzi do niego.
Według mnie odpowiedź, która sie pojawiła jako pierwsza pod komentarzem do usunięcia (np. ktoś za wcześnie przycisnął wyślij i wysłała się niekompletna, a on potem zamiast założyć nowy temat , sam sobie odpowiedział, wysyłając poprawny koment) - po usunięciu BŁĘDNEJ powinna się przesuwać jakby oczko w górę.
A teraz, jeśli usunie się tą błedną, znika też ta poprawiona. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 26-04-2005, 22:09
|
|
|
It's not a bug, it's a feature. Usuwanie postu jest obecnie operacją ucięcia poddrzewa.
IKa napisał/a: | Według mnie odpowiedź, która sie pojawiła jako pierwsza pod komentarzem do usunięcia (np. ktoś za wcześnie przycisnął wyślij i wysłała się niekompletna, a on potem zamiast założyć nowy temat , sam sobie odpowiedział, wysyłając poprawny koment) - po usunięciu BŁĘDNEJ powinna się przesuwać jakby oczko w górę.
A teraz, jeśli usunie się tą błedną, znika też ta poprawiona. |
A jeśli pod usuniętym komentarzem jest więcej odpowiedzi niż jedna, co ma się stać? Wszystkie mają zostać przesunięte poziom wyżej? W szczególnym przypadku - wszystkie podrzędne mają się nagle stać głównymi? Nie wygląda to rozsądnie. Proponowane przesunięcie pierwszej odpowiedzi na miejsce usuwanego komentarza również w większości przypadków nie będzie rozwiązaniem właściwym - kolejne posty wszak nie muszą być odpowiedziami na pierwszą odpowiedź, ponadto odpowiedzi na usuwany post ulegną pomieszaniu z odpowiedziami na przenoszony post. Wspomniany przez ciebie scenariusz (odpowiedź-poprawka) jest raczej przypadkiem szczególnym, niż regułą.
Obecne zachowanie jest najbardziej logiczne, gdyż odpowiedzi na komentarz powinny się do niego odnosić. Usuwając post macierzysty odpowiedzi automatycznie tracą kontekst, w którym istnieją.
Na problem ten natrafiłem już podczas projektowania. Innymi rozwiązaniami, jakie rozważałem, były: zabronić całkowicie kasowania takich postów (złe rozwiązanie, gdyż nie jest konstruktywne), albo czyścić treść usuwanego postu, zostawiając go jednak w drzewie (ale to można wykonać ręcznie). |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 27-04-2005, 06:59
|
|
|
To ja się trochę nie zgodzę. Pewnie, że odpowiedzi na komentarz powinny się do niego odnosić, ale w praktyce tak tutaj, jak i w innych miejscach z podobnym systemem komentarzy, zauważyłam coś innego. Otóż użytkownicy bardzo często klikają na link "odpowiedz" pod którymś komentarzem, zamiast w link "dodaj komentarz" na górze. I taka "odpowiedź" w rzeczywistości jest odrębnym komentarzem.
Natomiast rozumiem problem techniczny. Może po prostu zamiast kasować komentarz (szczególnie nadrzędny do czegoś) wycinać jego treść i zostawiać adnotację, że został usunięty z powodu ... ? To niestety nie rozwiąże problemu błędów, chyba, że następnym razem dziewczyny się pobawią i "przekleją" treść komentarza, po czym skasują odpowiedź. Tu się z Tobą zgadzam, to będzie jednak zjawisko marginalne. |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 27-04-2005, 10:24
|
|
|
Ewentualnie można by wprowadzić dla moderacji funkcję zmiany postu nadrzędnego, tak, żeby dało się przenieść źle umieszczonego posta we właściwe miejsce.
A skoro użytkownicy robią taki dziwny błąd... Należałoby się zastanowić, jak można zniechęcić użytkownika do klikania na "Odpowiedz", kiedy jego intencją nie jest odpowiadać, a napisać coś nowego. |
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 27-04-2005, 10:43
|
|
|
sugestia -> dac linka "nowy komentarz" na dole - bo dodaje sie cos zwykle po przeczytaniu reszty, wiec stad klikanie na "odpowiedz" wydaje sie najbardziej oczywiste (jak juz jestes na dole strony) |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 27-04-2005, 15:36
|
|
|
Cytat: | Należałoby się zastanowić, jak można zniechęcić użytkownika do klikania na "Odpowiedz", kiedy jego intencją nie jest odpowiadać, a napisać coś nowego. |
Maksymalnie powiększyć napis "dodaj komentarz" i maklsymalnie pomniejszyć napis "odpowiedz":P. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 06-05-2005, 18:46
|
|
|
Proponuję dać gdzieś na stronę główną informację o tym, co wolno, a czego nie wolno pisać w komentarzach (czyli o źródłach z których mozna ściągnąc anime), bo to się zaczyna robić absurdalne... |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 06-05-2005, 18:55
|
|
|
Zgadzam się. Prosiłabym też o wyrzucanie po prostu takich komentarzy. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|