Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Anime - Komentarze czytelników |
Wersja do druku |
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 20-02-2007, 08:37
|
|
|
Ten sam szczyl, wszystkie z IPów Szelsatu, podsieć Olsztyn. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 21-02-2007, 22:56
|
|
|
Zillah : 21.02.2007 21:58:23 (83.22.108.173)
Re: Milusie
Komentarz do recenzji "Lime-iro Senkitan" Cytat: | Mati napisał(a):
A tak propos to wiecie, że oficjalnie II Wojna Światowa między Japonią, a Rosją jeszcze się nie skończyła? /cytuj]
Doprawdy, odkryłeś Amerykę. |
|
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 22-02-2007, 13:47
|
|
|
Sakura07 : 22.02.2007 13:27:13 (83.238.182.9)
Re: Onegai Twins
Cytat: | Zgadzam się,że wiele wątków nie zostało wytłumaczonych i powinno być ich więcej.
Np.wątek Miina i Maiku,bo przecież z Karen już się wyjaśniło,a co z Miiną?? |
Od początku byłam przeciwna odpowiedziom w komentach... |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 23-02-2007, 13:53
|
|
|
naomi_88 : 23.02.2007 13:09:09 (81.190.9.6)
chciałabym sie dowiedziec o ...
Komentarz do recenzji "Fushigi Yuugi" Cytat: |
Cześć! chciałabym sie dowiedzieć kiedy znowu anime Fushigi Yuugi będzie leciało na hyper??? bardzo chciałabym wiedzieć.....bardzo prosze o odpowiedz, jeżeli cokolwiek wiecie na ten temat..... |
A co my, tablica informacyjna? Use google or Hyper forum... |
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 23-02-2007, 20:03
|
|
|
Obiwanshinobi : 23.02.2007 19:16:34 (83.27.102.135)
Re: deusy
Cytat: | [cytuj]Usunięto wugaryzm.
Moderacja[/cytuj]
Właściwie wulga?yzm. Ale wugaryzm - też ładnie. |
Ależ oczyiśśśście, kolega wszysssstkowiedzacy mussssiał sssię do literówki przyczepić |
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 03-03-2007, 22:38
|
|
|
Freeza : 3.03.2007 22:09:22 (194.117.241.30)
Gantz
Komentarz do recenzji "Gantz" Cytat: |
Oglądałem to anime i twirdze , że jest w porzątku . Ma wszystko co potrzebne jest
do oglądania . Dziwi mnie , że nie pokazują
tego w takich stacjach jak tv4 czy tv7 ktury
nie daje dragon balla . |
|
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 08-03-2007, 11:28
|
|
|
Obiwanshinobi : 8.03.2007 11:07:17 (80.53.128.94)
"Koń - jaki jest, każdy widzi"
Komentarz do recenzji "Gankutsuou"
Cytat: | Cytacik z recenzji:
Ja rozumiem, że w historycznej Japonii koni, oper i wielkich, kamiennych rezydencji nie ma - ale jeśli już robimy coś w realiach europejskich, to można by poszukać konsultanta!
Uprzedzam, że nie widziałem omawianego anime, a recenzji nawet nie doczytałem do końca. Jeśli autorce recenzji „historyczna Japonia” myli się z prekolumbijską Ameryką, to można autorce wytknąć rażące (u osoby imającej się klawiatury) braki w erudycji. Namawiam do przeredagowanie tekstu recenzji, bo w obecnej postaci wygląda on niepoważnie. |
Nie widziałem, ale najmądrzejszy jestem... Ten facet ma ego rozmiaru stadionu Wembley! |
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-03-2007, 15:03
|
|
|
........................... powiedzcie mi jedno - co ma do tego prekolumbijska ameryka?! |
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 08-03-2007, 15:04
|
|
|
Jest jedna forma skomentowania tego:
"To po ch(...) się Obi odzywasz?" |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 10-03-2007, 15:31
|
|
|
Miyu : 10.03.2007 14:40:41 (89.229.16.147)
--
Cytat: | Kocham to Anime!! I mange też dzisiaj po nią jadę!!!! |
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 12-03-2007, 21:55
|
|
|
IRON : 12.03.2007 20:00:39 (83.13.179.154)
cosmo warrior zero <-- gdzie to mieć ?
Komentarz do recenzji "Cosmo Warrior Zero" Cytat: |
gdzie można załatwić tą anime z polską wersją językową :/ gdyby ktoś znał odpowiedź to pisać na ten e-mail pawek@poczta.onet.eu |
|
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 13-03-2007, 10:38
|
|
|
MANGA
Milka : 7.03.2007 15:40:03 (212.160.162.62)
Edward Elirc Cytat: |
Moim zdaniem Ed i Al są bardzo PRZYSTOJNI |
Kimiko : 12.03.2007 18:08:56 (82.177.183.208)
Re: Edward Elirc Cytat: |
moim zdaniem terz ja zakochałam się z Edwardzie |
... bo są w wieku odpowiednim dla nastoletnich fangirlsów? |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 13-03-2007, 10:43
|
|
|
Avellana napisał/a: | Obiwanshinobi : 8.03.2007 11:07:17 (80.53.128.94)
"Koń - jaki jest, każdy widzi"
Komentarz do recenzji "Gankutsuou"
Cytat: | Cytacik z recenzji:
Ja rozumiem, że w historycznej Japonii koni, oper i wielkich, kamiennych rezydencji nie ma - ale jeśli już robimy coś w realiach europejskich, to można by poszukać konsultanta!
Uprzedzam, że nie widziałem omawianego anime, a recenzji nawet nie doczytałem do końca. Jeśli autorce recenzji „historyczna Japonia” myli się z prekolumbijską Ameryką, to można autorce wytknąć rażące (u osoby imającej się klawiatury) braki w erudycji. Namawiam do przeredagowanie tekstu recenzji, bo w obecnej postaci wygląda on niepoważnie. |
Nie widziałem, ale najmądrzejszy jestem... Ten facet ma ego rozmiaru stadionu Wembley! | No niestety facet ma poniekąd rację, ale do rzeczy.
Konie sprowadzono do Japonii w okresie Yayoi (300bc-300ac) z Korei, więc mają w japonii około tysiąca lat historii, choć dopiero w okolicach 6-7 wieku były powszechnie znane. Jednak NIGDY nie były szeroko rozpowszechnione, i zawsze uznawano je za zbyt cenne by stosować je w roli zwierząt pociągowych. Za takowe robiły nieliczne bawoły oraz - znacznie częściej - wieśniacy.
Obiwanshinobi napisał/a: | nieodmiennie egzystencja koni w historycznej Japonii pozostaje faktem, i to powszechnie znanym (wizerunek jadącego konno samuraja jest rozpowszechniony w kulturze masowej choćby za sprawą kostiumowych filmów Kurosawy, znanego przecież z dbałości o wierną rekonstrukcję kultury materialnej dawnych wieków, w "Japonii. Wspomnieniach czasów jedwabiu i słomy - portrecie miasteczka" Junichiego Sagi zapisano opowieść furmana, furmaniącego w późnym okresie Meiji, czyli - było nie było - w czasach historycznych, o rozmaitych Onimushah i Ninja Scrollach nie wspominając). | Wspomniana przeze mnie rola konia uległa zmianie w okresie Restauracji Meiji. Ktoś jednak zapomniał że okres Meiji to lata 1867 – 1912 czyli zaledwie 4,5 dekady. "Późny okres Meiji" to po naszemu "początek XX wieku". Lol.
W ramach demistyfikowania samurajów którym nakazano obciąć włosy i zakazano nosić miecze, ich święte zwierzę do jazdy wierzchem, koń, został zredukowany do roli "pociągowca" co szybko skończyło się padnięciem wielu egzemplarzy i sprowadzeniem lokalnych odmian na skraj zagłady.
Do tego stopnia, że kiedy przywoływany przez Obiego Kurosawa kręcił Kagemushę, okazało się że w całej Japonii nie ma ich dość by nakręcić bitwy tak jak chciał, i konie do tego filmu ściągano z Chin i Australii...
Podsumowując:
powinno zostać zmienione na:
Ja rozumiem, że w historycznej Japonii konnych powozów, oper i wielkich, kamiennych rezydencji nie ma - ale jeśli już robimy coś w realiach europejskich, to można by poszukać konsultanta! i już przyczepić się nie da.
EDIT:
Zmienione.
IKa. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 13-03-2007, 11:46
|
|
|
filippiarz : 13.03.2007 10:27:31 (62.233.200.141)
Uwagi do recenzji
Komentarz do recenzji "Fate/Stay Night" Cytat: |
Serii nie oglądałem, ale w związku, że jest popularna chciałem czegoś się o niej dowiedzieć, tymczasem...
Jedynie co wyczytałem w tej recenzji:
- długie streszczenie(!) podstawowych wątków fabuły, która wygląda na „bełkotliwą” i jest niezbyt zachęcająca. Tandem Mistrza i Sługi przywodzi mi na myśl Wojowników i Ofiary ze świetnego „Loveless”, szkoda, że nie ma tu porównania tego aspektu.
- dużo (za dużo) odwołań do gry, która mnie zwyczajnie nie interesuje
- dobrze opisaną muzykę
Reszta to nic nie mówiące ogólniki i puste sformułowania...
„Udane (choć kontrowersyjne) postaci”. Udane tak, jak w Azumandze, NGE czy DB? Dlaczego kontrowersyjne?
„Nastrój zagrożenia i tajemnicy” - kolejne anime w stylu nawalanki z wyjaśnieniami w ostatnim epku? A może bardziej jak w „Gantz”? A może jeszcze inaczej?
„Dla zwolenników magii traktowanej serio” - nie rozumiem, chodzi o ludzi, którzy wierzą, że magia naprawdę istnieje?
Do kogo jest skierowane to anime?
Kto powinien je sobie darować (odnoszę wrażenie, że ja :P)?
Gdzie jakiekolwiek odwołania do innych anime, dające punkt odniesienia?
Co jest dobrego i złego w fabule? Dlaczego dostała 8/10?
Dlaczego grafika jest świetna? Bo przypomina „Air”? A może „Mind Game”? ;) (kadry nie wskazują aby grafika była jakoś szczególnie dobra)
Gdzie coś konkretnego o bohaterach, ich psychologi i interakcjach (oczywiście, oprócz tego, że walczą ze sobą)?
Mocno mnie rozczarował ten tekst - nie dał mi nic, czego spodziewałem sie po prawdziwej recenzji.
Pozdrawiam |
W zamian pozostawiona informacja, o powodach usunięcia.
EDIT:
Cytat: | Szanowny Użytkowniku filippiarz:
Zanim napiszesz, że komentarz został usunięty niesłusznie, zwrócę uwagę na jeden istotny fakt: Komentarze służą jak widać do komentowania anime a nie do rozkładania recenzji na czynniki pierwsze.
Już pierwsze zdanie [cytuj]Serii nie oglądałem, ale w związku, że jest popularna chciałem czegoś się o niej dowiedzieć, tymczasem...[/cytuj] dyskwalifikuje ten komentarz jako odnoszący się do recenzji a nie do serii.
Przykro mi, ale do tego typu dyskusji, tudzież do wytykania recenzentom błędów merytorycznych, służy Forum, na którym niekoniecznie trzeba się rejestrować (to taka mała informacja dla tych, którzy sądzą, że chcemy sobie napędzić użytkowników).
Z jakiego względu w komentarzach, które służą do OCENIENIA serii ma sie toczyć JAKAKOLWIEK dyskusja na temat tego, jak napisana jest recenzja, czy jakie błędy zawiera? Z żadnego. Komentarze służą do oceniania serii, a nie recenzji tudzież recenzenta.
Jeśli chcesz podyskutować z autorem tekstu - miejsce do tego jest na Forum, a nie tutaj.
Dlatego ten komentarz został usunięty. Przykro mi, ale takie są reguły i w taki sposób działa strona.
Pozdrawiam,
IKa
|
Cytat: |
filippiarz : 13.03.2007 12:01:55 (62.233.200.141)
Re: Usunięty komentarz Cytat: |
O, nie wiedziałem.
Za info dziękuję, niemniej nie jestem zainteresowany dyskusją z autorem recenzji.
Proszę więc o skasowanie tych „ostatków”.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 15-03-2007, 12:47
|
|
|
IRON : 15.03.2007 11:55:12 (83.13.179.154)
pytanie
Komentarz do recenzji "Cosmo Warrior Zero"
Cytat: | gdzie można załatwić to anime z polską wersją :/ gdyby ktoś znał odpowiedź to pisać na ten mail --> pawek@poczta.onet.eu |
Powtórka z rozrywki... Niestety cudowne dziecko neostrady na zmienne IP |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|