Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Czas na zmiany! - Tanuki-Animacja |
Wersja do druku |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 01-04-2008, 13:29
|
|
|
Cicia z Pcimia napisał/a: | A podam przyklad zyciowej amerykanskiej kersekowkeoi prawdziwym zyciu:
Kleszcz - wysokobuudzetowa, pelna zadumy i wznioslosci seria poddajaca wnikliwej analizie moralne postawy ludzi wobec wszelakiego zla wspolczesnego swiata! |
Przepraszam, ale Kleszcz do rewelacyjna i błyskotliwa parodia klasycznych tytułów amerykańskich i tak go trzeba odbierać, jednakże jest to seria z dużym potencjałem. Można by go porównać do "Sayonara Zetsobu Sensei", gdzie przy każdej okazji wyśmiewa się najróżniejsze kanony anime i japońskiej codzienności. Po prostu aby rozumieć gros dowcipów, trzeba znać ich kontekst kulturowy. |
|
|
|
|
|
moshi_moshi
Szara Emonencja
Grupy: Alijenoty Fanklub Lacus Clyne WOM
|
Wysłany: 01-04-2008, 13:32
|
|
|
Mam pytanie, czy oprócz animacji amerykańskiej, skierowanej głównie do dzieci i młodzieży (Ysen, fanko W.I.T.C.H.a, ile Ty masz lat ;P), Tanuki będzie zamieszczać również recenzje ambitnych, niszowych filmów animowanych z innych krajów (Trio z Bellvile, Zbrodnia i kara, Płaszcz itp.), bo jeśli tak, to nie mam nic przeciwko takim zmianom, sama chętnie coś napiszę ;D
Już nie mogę się doczekać recenzji Misia Uszatka oraz Żwirka i Muchomorka (mam nadzieję, że się pojawią, muszą, koniecznie). |
|
|
kyosuke
Gość
|
Wysłany: 01-04-2008, 13:33
|
|
|
przykromi naprawde ze sie nie zgadzamy ale ja mam troche inne wyobrazenie o anime czy kreskowce ktora jest o prawdziwym zyciu |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 01-04-2008, 13:37
|
|
|
Ależ proszę, wyjaśnij mi, czym "Daria" różni się od "Maria Sama Ga Miteru" jeśli chodzi o realizm przedstawionego świata i występujących w nich postaci?
Moshi - jak najbardziej. Wszak ekranizacje klasyki literatury europejskiej to tradycja anime (Mała Księżniczka, Nędznicy, Tajemniczy Opiekun), zatem zachodnie adaptacje np. Dostojewskiego (jak wspomniana "Zbrodnia i Kara") czy Gogola ("Płaszcz") bez problemu znajdą swoje miejsce na Tanuku.
Dobrze by było, gdyby ktoś napisał reckę "Katedry", choć nie wiem, czy Ave już jej nie rezerwowała. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 01-04-2008, 13:37
|
|
|
Moshi - przede wszystkim to "WITCH" jest animacją francuską, więc to chyba odpowiada na Twe pytanie:P.
A co do lat - za dużo, generalnie:P. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
kyosuke
Gość
|
Wysłany: 01-04-2008, 13:39
|
|
|
a jak juz ciocia pisalem wczesniej nie mam nic przeciwko tym kreskowkom ale nie mozna ich mieszacz na jednej stronie bo to jest zwyczajna profanacja dla tych co uwielbiaja anime ale takze dla tych co uwielbiaja animacje innych krajow dla wiekszosci ludzi ( nie poinformowanych ja wiekszosc z was) te rodzaje sie zwalczaja ludzie nie widza podobienstw w tych rodzajach i chociaz by dlatego to nei moze byc na jednej stronie ( lub jak juz musi w tym samym dziale) |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 01-04-2008, 13:42
|
|
|
Od kiedy to kultury się zwalczają? Nie, zwalczają się co najwyżej ludzie o ciasnych horyzontach i ograniczonym spojrzeniu na świat. Redakcja Tanuki to większości ludzie dorośli, mający za sobą okres fanatyzmu i myślenia z pozycji "lepsze/gorsze". Chcemy poszerzać zakres zainteresowań naszych czytelników i pokazać im, że wartościowe tytuły powstają wszędzie, a dobra animacja wcale nie musi mieć loga "Bandai". |
|
|
|
|
|
mozarus
Inexorable Subjugation
|
Wysłany: 01-04-2008, 13:42
|
|
|
Buahahahah normalnie świetny temat !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cytat: | Niby czym różni się WITCH od Sailor Moon, Card Captor Sakura.... | hahaha, naprawde cieżko wskazać różnice.
A czy sie rożni Kod Lyoko od Serial Experiments Lain? tu jest troche łatwiej
Normalnie uwielbiam Prima aprilis
ps. Persepolis był nawet, nawet. |
|
|
|
|
|
kyosuke
Gość
|
Wysłany: 01-04-2008, 13:47
|
|
|
Grisznak ja tez mam ten etap za soba poza tym przepraszam ale czytaj uwazniej napisalem ze rodzaje a nie kultura rodzej czyli kreskowki zachodznie i japonske moze dla ciebie to to samo co kultura ale ja to rozroniam dlaczego bo to nie jest kultura a tylko 1 z jej bardzo licznych elementow i ktos dla kogo zwalczaja sie animacje zachodnie z japonskimi wcale nie musi myslec tak samo o kulturze jako calosci |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 01-04-2008, 13:51
|
|
|
Cytat: | Ależ proszę, wyjaśnij mi, czym "Daria" różni się od "Maria Sama Ga Miteru" jeśli chodzi o realizm przedstawionego świata i występujących w nich postaci? |
Nie żebym obejrzał choć odcinek "Darii", ale słyszałem dużo dobrego. Mariamite jest realistyczne po byku, więc bardzo dziwnie wygląda w tym porównaniu... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 01-04-2008, 13:52
|
|
|
Naturalnie że nie musi. Jednak Tanuki to nie serwis redagowany przez owego ograniczonego ktosia tylko przez nas - fanów animacji. Weź poprawkę, że gdyby trzymać się ściśle opisanych przez Ciebie kanonów, nigdy nie powinniśmy pisać o koprodukcjach japońsko - zachodnich, jak choćby Animatrxie czy Tajemniczych Złotych Miastach, które swoje miejsce na Tanuki mają.
Owszem, liczymy się z tym, że opuści nas jakaś grupa "trufanów" - to jest wliczone w koszta własne i podczas debat nad zmianą formuły portalu sam to nieraz podnosiłem. Jednakże pojawią się nowi, często nie znający anime, których być może uda sie przekonać do animacji japońskiej. |
|
|
|
|
|
reg
Gość
|
Wysłany: 01-04-2008, 13:56
|
|
|
Cytat: | A czy sie rożni Kod Lyoko od Serial Experiments Lain? |
Za mocne, nawet jak na Prima Aprillis. To może czym się różni Wally Zwiedza Świat od Kino no Tabi.
A tak bez żartów, zastanawiam się czy ludzie psioczący dziś na Tanuka przeczytali w ogóle tą recenzje WITCH.
I faktycznie, jeżeli ktoś z redakcji obejrzy jakąś ciekawą produkcje nie-z-japonii to mógłby się tym podzielić z nieoświeconym ludem. |
|
|
|
|
|
BOReK
|
Wysłany: 01-04-2008, 13:58
|
|
|
Sorry, ale np. "Król Lew" to pies? Kim Possible wbrew pozorom też jest interesujące (pisze to człowiek, który za tym nie przepada), a do tego dochodzi np. Samuraj Jack. Jest masa tego, gwarantuję ;]. |
_________________ You ask me if I've known love and what it's like to sing songs in the rain
Well, I've seen love come and I've seen it shot down, I've seen it die in vain
|
|
|
|
|
kyosuke
Gość
|
Wysłany: 01-04-2008, 14:05
|
|
|
ja do kim possible niec nie mam bo to ogladam jak moge :P dobra koniec gadki na ten temat i tak zrobicie jak uwazacie i nikt tego nie zmieni teraz czas zebym popatrzyl na inncyh jak bronia swoich racji i sie posmial :) |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 01-04-2008, 14:09
|
|
|
Eltanin napisał/a: | Wiesz Ysen, wybacz ale mając do wyboru bycie trufanem albo coolturalnym przedstawicielem owczego pędu popkultury, chyba już wolę to piewsze. |
A może owczy pęd truefanów anime?
W czym tak naprawdę japońska animacja jest lepsza od zachodniej?
W tym proszę państwa, że perły japońskiej animacji wygrzebano za was i położono na oczy, a żeby poszukać wartościowych pozycji zachodnich trzeba się trochę natrudzić.
Mówicie, ze anime jest "głębsze"-ja widzę pokemony i Love Hina. Tak samo jak polskie stacjie nie nadają non-stop "Katedry" i "Persepolis" tak samo w Japońskiej telewizji nie leci 'Utena"|, "Terra E" czy "Dear Brother".
Dla mnie animacja nie ma nacji. Widziałam dobre i złe kreskówki z Zachodu i Wschodu.
W czym takie "W.I.T.C.H" jest gorsze od Tokyo Mew Mew? Że ma bardziej pastelową kolorystykę? Ja sama śmiałam sie bardziej oglądając "Simpsonów" niż "Genschiken" bo rozumiałam więcej żartów.
Gratuluję redakcji pomysłu na wywołanie dyskusji:) |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku!
Ostatnio zmieniony przez Eire dnia 01-04-2008, 14:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|