FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  Galeria AvatarówGaleria Avatarów  ZalogujZaloguj
 Ogłoszenie 
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
  Czas na zmiany! - Tanuki-Animacja
Wersja do druku
kyosuke
Gość
PostWysłany: 01-04-2008, 14:09   

mam tylko nadzieje ze pomimo jak to ktos wczesniej ujal ze japonska animcaja lata za wlasnym ogonem nie przestaniecie o niej pisac bo z tego co ktos wczesniej napisal wynika ze kilka recenzji jeszcze pojdzie a potem temat wyczerpany i przezucacie sie na zachod
Przejdź na dół
Rotterr anime
Gość
PostWysłany: 01-04-2008, 14:14   

Luuudzie ! Dlaczego wy mieszacie kultury ? Jak można jedno i drugie mieszać w jednym worku. To tak jak by sushi i gołąbka jeść z jednego talerza. W tym przypadku hamburgera :D
Nawet osobnego działu dla tego nie zrobicie... Nie można mieszać kultur. Nie wszystkich ludzi ciekawi, śmieszy to samo. Zwłaszcza jeżeli są to odmiany kulturowe. A mieszanie ich bez żadnego podziału, jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe...

Pisałeś gdzieś tutaj Grisznak czym się różnie WITCH od Sailor Moon, itp. A myślisz, że jedno od drugiego nie jest zagapione ?
Od długich lat jedna i druga strona animacji zgapiała od siebie tytuły i robiła ich parodie. Mogę tu podać przykład choćby króla lwa czy Bambie...

Co jeszcze uznaje za 10 krotnie lepsze od zachodnich animacji ? Jest to kreska
- nieporównywalnie lepsza... rysunki postaci, grafika, to właśnie w anime lubię najbardziej.

Mam wiele uwag i wad związanych z produkcjami zachodnimi, jednak nie chce mi się już rozpisywać.

Mam nadzieję, że to tylko żart, który dziś tylko ciągniecie :)
Jak nie, to zawsze można się przenieść na inny portal i zostawić WIELKICH fanów animacji z swoimi recenzjami. Bo jak napisał zegarmistrz. "Zaczęliście iść w ilość a nie w jakość".
Powrót do góry
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 01-04-2008, 14:14   

Nie, po prostu rozszerzamy zakres tematyczny. Są wśród nas ludzie, którym nie podobają się nowsze propozycje anime, lubią stary styl animacji, nie przepadają za komputerami, 3D itd. Ja chętnie oglądam serie, które widziałem po raz pierwszy mając 8-10 lat na telewizji satelitarnej w chwili, gdy ta pojawiła się w naszym kraju.

Zerknij do rezerwacji, a przekonasz się, że zainteresowani pisaniem są.

Cytat:
Luuudzie ! Dlaczego wy mieszacie kultury ? Jak można jedno i drugie mieszać w jednym worku. To tak jak by sushi i gołąbka jeść z jednego talerza.

Bo mamy XXI wiek i postmodernizm, w którym nie ma już sztywnych granic kulturowych. Ty gadasz jak Hitler, który dzielił sztukę na wartościową (tworzoną przez określony naród) i zdegenerowaną. Jesteś, WYCIĘTO WYCIECZKĘ OSOBISTĄ. IKa. Żyjemy zaś w huxleyowskim Brave New World, gdzie "nie zna granic ni kordonów anime zew", jesteśmy postępowymi mieszkańcami Europy i piszemy o tym, co świat ogląda. A świat podziwia zarówno Witcha jak i Miyazakiego.

Mieszanie kultur to podstawa twórczego eklektyzmu, na bazie którego wyrosły najwspanialsze nurty w sztuce. Zamykanie się w jakimś gettcie jest wtórne i konserwatywne, a my tego nie popieramy. Stąd nasza decyzja.

Ostatnio zmieniony przez dnia 01-04-2008, 14:20, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
BOReK Płeć:Mężczyzna

Status: offline
PostWysłany: 01-04-2008, 14:17   

Gość napisał/a:
Nie można mieszać kultur.

Można, zapraszam do Łodzi :D.

Powrót do góry Zobacz profil autora
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Góral Płeć:Mężczyzna
Firefly/Serenity fanatic

PostWysłany: 01-04-2008, 14:17   

wa-totem napisał/a:
Wszczebrzeszyn napisał/a:
a ta marna próba wystawiania komentarzy przez samych siebie
Jako mod widzę adresy IP, i, wierz mi na słowo, wszystkie komentarze są absolutnie autentyczne.

Heh, jak dzisiaj mi napiszesz "wierz mi na słowo" to na pewno uwierzę.
Fakt, istnieje taka możliwość, że waszym prima aprilisowym żartem jest brak żartu i specjalnie wybraliście akurat 1 kwietnia, żeby ludzie myśleli, że błędnie myślicie, że ludzie myślą, że w to uwierzą. No, ale osobiście w to nie wierzę (choć z drugiej strony nieźle się Avellana naprodukowała i polała wodę równo - zresztą nie tylko ona).
Uwierzę, że to nie był żart jeśli przynajmniej przez rok będzie ta "animacja" na stronie głównej i jeśli pojawią się X-Mani, Spider-Man, Dexter, itp. itd.
A i z tym IP, bardzo ciekawe, że niezarejestrowani ludzie się głównie udzielają, choć tak naprawdę wiele to by nie zmieniło (co to dla przeciętnego internauty za różnica). Nie chce im się pisać w odpowiednim dziale, gdy np. zjeżdżają recenzenta, a teraz nagle tak. Za rok wymyślcie coś bardziej oryginalnego w stylu "namierza was FBI" albo "tanuki wykupione przez Sony i od tej pory wszystkie recki anime, które mają jakikolwiek związek z tą firmą będą dostawać same 10"...

Ostatnio zmieniony przez Góral dnia 01-04-2008, 14:21, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź listę obejrzanych anime / przeczytanych mang
Kyosuke
Gość
PostWysłany: 01-04-2008, 14:18   

zgadzam sie z rotterrem jesli chodzi o to mieszanie zrobcie juz sobie tak jak chcecie ale chociaz podzielcie to na osobne dzialy
Powrót do góry
Ysengrinn Płeć:Mężczyzna
Alan Tudyk Droid

Grupy:
AntyWiP
Tajna Loża Knujów
WOM
PostWysłany: 01-04-2008, 14:20   

Cytat:
Pisałeś gdzieś tutaj Grisznak czym się różnie WITCH od Sailor Moon, itp. A myślisz, że jedno od drugiego nie jest zagapione ?

No właśnie, czy trzeba lepszego argumentu ZA naszą decyzją? Żyjemy w erze globalizacji, niedługo obie szkoły przenikną się do tego stopnia, że podział na Wschód i Zachód straci jakiekolwiek znaczenie.

IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 01-04-2008, 14:21   

Gość napisał/a:
a jak juz ciocia pisalem wczesniej nie mam nic przeciwko tym kreskowkom ale nie mozna ich mieszacz na jednej stronie bo to jest zwyczajna profanacja dla tych co uwielbiaja anime
W tym momencie brzmisz jak bardzo nam znana wszystkim osoba...

Gość napisał/a:
Nawet osobnego działu dla tego nie zrobicie... Nie można mieszać kultur. Nie wszystkich ludzi ciekawi, śmieszy to samo. Zwłaszcza jeżeli są to odmiany kulturowe. A mieszanie ich bez żadnego podziału, jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe...

Proszę czytać ze zrozumieniem - implementacja nowej bazy zajmie kilka dni. Podział będzie, ale nie teraz - przykro mi, ale informatycy tez ludzi i nie siedzą 24/7 na Tanuku - pracują.

Zeg - byłeś na ircu w trakcie omawiania pomysłu, temat wisie na redaktorskim też. Nie przejawiałeś większych oznak zainteresowania tematem, który był omawiany do... zaraz... dwóch miesięcy? Skoro ci się pomysł nie podobał, dlaczego nie powiedziałeś tego wcześniej? Poza tym, mimo wszytko było głosowanie, wstrzymałeś się od głosu - trzeba było się wypowiedzieć, podać jakieś argumenty, no sory, ale "mnie się to nie podoba" sprawy nie załatwia.
I jeszcze jedno. Jak zobaczę jakąkolwiek więcej wycieczkę osobistą, to cię wyostuję. Zrozumiano?

I to się dotyczy wszystkich.
Temat jest o ZMIANACH na AT, a nie o RÓZNICACH pomiędzy animacją japońską a zachodnią, czy też o wyższości którejkolwiek z nich.
O ile pamiętam nawet gdzieś jest odpowiedni temat.

Posty nie na temat będą kasowane, a flame będzie surowo karany.
I proszę mnie nie irytować dziś, ząb mi się ułamał.

Miłego dnia
IKa
Zua Biurokratka
Powrót do góry
clbs
Gość
PostWysłany: 01-04-2008, 14:37   

Zapomnieliście zmienić buttona ze strony głównej z "anime" na "animacja". Tak tylko przypomniałem ; p
Powrót do góry
Kyosuke
Gość
PostWysłany: 01-04-2008, 14:39   

IKa nie wyciagaj moich wypowiedzi z kontekstu doklej co napislaem dalej a nie sugeruj mi tu ze jestem jakim maniakiem
Powrót do góry
IKa Płeć:Kobieta

Grupy:
WIP
PostWysłany: 01-04-2008, 14:41   

Gość napisał/a:
Zapomnieliście zmienić buttona ze strony głównej z "anime" na "animacja". Tak tylko przypomniałem ; p

Nie, nie zapomnieliśmy - komplet nowych buttonów oraz nowy lay pojawi się najpóźniej za dwa dni (taki termin wyznaczyła agencja graficzne) - zważ, że modyfikacji należy poddać aż 4 strony, każda w innej kolorystyce :)
Powrót do góry
clbs
Gość
PostWysłany: 01-04-2008, 14:45   

IKa napisał/a:
Gość napisał/a:

Nie, nie zapomnieliśmy - komplet nowych buttonów oraz nowy lay pojawi się najpóźniej za dwa dni (taki termin wyznaczyła agencja graficzne) - zważ, że modyfikacji należy poddać aż 4 strony, każda w innej kolorystyce :)

No, chyba że tak, to zwracam honor ; )
Powrót do góry
Rotterr anime
Gość
PostWysłany: 01-04-2008, 14:55   

Grisznak napisał/a:
Cytat:
Luuudzie ! Dlaczego wy mieszacie kultury ? Jak można jedno i drugie mieszać w jednym worku. To tak jak by sushi i gołąbka jeść z jednego talerza.

Bo mamy XXI wiek i postmodernizm, w którym nie ma już sztywnych granic kulturowych. Ty gadasz jak Hitler, który dzielił sztukę na wartościową (tworzoną przez określony naród) i zdegenerowaną. WYCIĘTO WYCIECZKĘ OSOBISTĄ. IKa.Żyjemy zaś w huxleyowskim Brave New World, gdzie "nie zna granic ni kordonów anime zew", jesteśmy postępowymi mieszkańcami Europy i piszemy o tym, co świat ogląda. A świat podziwia zarówno Witcha jak i Miyazakiego.

Mieszanie kultur to podstawa twórczego eklektyzmu, na bazie którego wyrosły najwspanialsze nurty w sztuce. Zamykanie się w jakimś gettcie jest wtórne i konserwatywne, a my tego nie popieramy. Stąd nasza decyzja.

Aha czyli chcesz powiedzieć, że jestem za poglądami WYCIĘTO WYCIECZKĘ OSOBISTĄ. IKa.
Nie piszemy tutaj o powstawaniu nowych kierunków w sztuce, czy podziałach światowo kulturowych tylko, o osobistych gustach, to raz.

Dwa skoro już piszemy o kulturze światowej, to realia zjednoczonego świata prowadzi do zapominania swojej tożsamości narodowej, odbierania cudzym krajom w sposób demokratyczny ich terytorium...

Dam ci pewien przykład:
Do Francji kiedy zostały otwarte granice na kolonie, zaczęli się zjeżdżać imigranci. Niby wszystko w porządku, władze nastawione na asymilacje nowej części społeczeństwa. A tu co ? Zaczęły powstawać getta, nagle imigranci(nie piszę murzyni bo wyjdę jeszcze na rasistę), zaczęli domagać się większych praw, zarobków, nie czuli się obywatelami Francji. Te wydążenia miały miejsce niedawno jeszcze chyba w ubiegłym roku...
Tak to właśnie wygląda gdy miesza się dwie obce kultury.
My też nie zrozumiemy arabów wysadzających się w powietrze by pozbyć się wrogów religii.

WYCIĘTO WYCIECZKĘ OSOBISTĄ. IKa.

Tylko tyle chciałem napisać dla Grisznaka. Nie upolityczniajmy tego tematu :)

Wracając do Zmian:

To co już pisałem.
Redakcja wygląda mi już na konserwatystów starych produkcji anime. Według mnie przydało by się wnieść coś do składu ciut kę młodszego :). Bo to jest już chyba po prostu konflikt pokoleń, recenzenci wychowywali się na starszych tytułach i nie potrafią zrozumieć tych z młodszego pokolenia. Anime chyba już dawno wam się znudziło ;). Może też tak zdziadzieje na starość, bez urazy.
Powrót do góry
Grisznak
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: 01-04-2008, 15:09   

Mój drogi, mówimy o mieszaniu kultur, nie nacji, narodów itd. Zwróć uwagę na to, jak powstało anime - kreskę i grafikę japońską połączono z zachodnimi technikami animacji. "Metropolis" Tezuki, pierwszy spośród klasyków mangi, to niemiecki oryginał, amerykański styl rysowania i japońskie wykonanie. To jest właśnie owa różnorodność. Gdyby nie "Żółta Łódź Podwodna", będąca dzieckiem zachodniej rewolucji kulturowej, być może nigdy w animacji japońskiej nie doczekalibyśmy się psychodelii. Japonia tyle samo dała co wzięła a i dziś bierze - dowodem "Oyasumi Kuma chan".

Z twoich słów wynika, że mieszanie kultur jest złe i jako argument używasz kwestii o podłożu de facto rasistowskim, mających na dodatek podłoże głęboko polityczne, nie wynikające z uwarunkowań kulturowych, a już na pewno bez związku z animacją. Jednakże, gdyby nie owe mieszanie kultur, to czy nie powstało by wspomniane "Persepolis", czyli zachodnioeuropejski film animowany, nakręcony na podstawie komiksu (medium o genezie amerykańskiej) autorstwa dziewczyny z Iranu? W dzisiejszym świecie , podobnie jak w Średniowieczu, grancie mają aspekt zdecydowanie bardziej polityczny niż kulturowy. Świat dąży nie do jednolitości, co sugerujesz WYCIĘTO WYCIECZKĘ OSOBISTĄ. IKa. ale do twórczej wymiany kulturowej, którą niegdyś hamowały obostrzenia natury politycznej (za którymi, jak mniemam, jesteś).

Popatrz na WITCH - komiks włoski, geneza japońska, animacja amerykańska. Weź do ręki Animatrix - źródło japońsko amerykańskie, wykonanie japońsko-koreańsko-chińskie (tak tak, polecam lekturę nazwisk ludzi zaangażowanych). Minęły już czasy, keidy mieliśmy "komiks amerykański", "komiks francuski" itd. Teraz kryteriami doboru są treść a nie pochodzenia autorów. Bo czy "Sandman" Yoshitaki Amano i Neila Gaimana to manga a "Tajemnicze Złote Miasto" to anime?
Powrót do góry
Anonim
Gość
PostWysłany: 01-04-2008, 15:17   

mam nadziej ze to jeden wielki żarcik (oby!!!) jak można przejść na animacje z ameryki do koszmar ja chcę anime a nie jakieś cut z ameryki jak by tego szukał to poszukał bym na innej stronce

Zmoderowano.
Na forum nie używamy wulgaryzmów.

IKa
Powrót do góry
Strona 4 z 7 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi