Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Czas na zmiany! - Tanuki-Animacja |
Wersja do druku |
Kyusuke
Gość
|
Wysłany: 01-04-2008, 18:04
|
|
|
Beast Wars Bylo bardzo fajne :) |
|
|
|
|
|
Szaman Fetyszy
Epic One
Dołączył: 06 Maj 2003 Skąd: Z emigracji wewnątrzkrajowej Status: offline
|
Wysłany: 01-04-2008, 18:19
|
|
|
clbs napisał/a: | Simpsonowie - o tak, swego czasu jedna z moich ulubionych kreskówek, a i mimo blisko setki serii anime które już miałem większą bądź mniejszą przyjemność oglądać, nadal zajmują wysokie miejsce ; ) Niestety, w zachodnich produkcjach dostrzegam jedną poważniejszą wadę - wiele kreskówek, animacji czy jakby tego nie nazywać ma charakter epizodyczny i fabuła nie gra tam praktycznie żadnej roli. Osobiście nie przepadam za czymś takim : ) |
Cóż, wiele perełek popkultury zachodniej przyjęło taką formę i tu już niestety kwestia gustu czy woli się serie bez czy z wątkiem fabularnym. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie takiej Futuramy w wersji fabularnej, chyba że jako film kinowy. Zresztą polecam tą serię choćby ze względu na postacie (główny bohater jest ofermą w stylu zachodnim, ale w przeciwieństwie do swoich kolegów z haremówek nie czeka na persocoma ze śmietnika czy pensjonat z panienkami, ale próbuje odmienić swój marny los. Niezbyt mu to z reguły wychodzi, ale do diaska próbuje :D. Poza tym wzbudza większą sympatię. No i kapitalny Bender - tę postać trzeba zobaczyć. Egoistyczny i apodyktyczny do bólu robot pijący hektolitry alkoholu - bo nim zasila baterie, i palący cygara - bo wygląda z nimi cool. Do tego nałogowy złodziej i najlepszy kumpel głównego bohatera. A to tylko jego bardzo skrócony opis :D.)
Swoją drogą i animacja zachodnia posiada godne uwagi serie fabularne, np. lecąca dawno dawno temu w polskiej telewizji, a potem na Cartoon Network francuska produkcja Les Mondes Engloutis u nas znana jako Shagma - bardzo ceniona m.in. przez Avellanę i IKę.
Amarth: tylko Transformers Generation One (generation two nie doczekało się przeniesienia na ekrany z tego co wiem). Beast Wars były całkiem ok, ale wolałbym by ktoś inny je recenzował. Ja to jednak jestem stary pryk wychowany na pierwszych seriach i komiksach TF :D. |
Ostatnio zmieniony przez Szaman Fetyszy dnia 01-04-2008, 18:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Amarth
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 01-04-2008, 18:24
|
|
|
Bambosh_Rider napisał/a: | Amarth: tylko Transformers Generation One (generation two nie doczekało się przeniesienia na ekrany z tego co wiem). Beast Wars były całkiem ok, ale wolałbym by ktoś inny je recenzował. Ja to jednak jestem stary pryk wychowany na pierwszych seriach i komiksach TF :D. |
Młodym dziecięciem byłam, kiedy oglądałam G1, więc pamiętam niewiele poza tym, że serię bardzo lubiłam ^^
Skoro tak to Beast Wars wezmę na siebie. |
|
|
|
|
|
skitty0
jedyny tró goth!111one
|
Wysłany: 01-04-2008, 18:56
|
|
|
Jesli się zastanowić, to nie taki zły pomysł, choć przyznam, że na początku nieźle się zbulwersowałam. Jak wcześniej w pewnym komentarzu wspomniałam mam nadzieję, że nikomu nie przyjdzie ochoty na zrecenzowanie takich "kfiatków" jak "Totally Spies" czy "Team Galaxy", bo jak to widzę, to mi się piana zbiera.
Za to nie wiem, co macie do Kleszcza czy Atomówek. Kleszcz sam w sobie był świetną parodią "superbohaterów" (podobnie jak mój ulubiony "Freakazoid!"), a Atomówki nie są wcale takie banalne (jak i inne producje Tartakovsky'ego, np. "Samurai Jack"), niekiedy (naprawdę) brutalne (scena odłamania rogu i ciśnięcia go w gardło potwora przebijając mu je). Nietrudno jest też doszukać się politycznej karykatury w postaci Burmistrza.
Sama chętnie zobaczyłabym recenzje pewnych tytułów, byle nie były to filmy typu "Pucca". A uważanie anime za jedyne wartościowe produkcje jest nonsensem. Są perełki, są i gnioty. Tak jest wszędzie i wszędzie tak było. Amen. |
_________________ Mamo! Jestem w internecie!
Ostatnio zmieniony przez skitty0 dnia 01-04-2008, 19:44, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 01-04-2008, 19:01
|
|
|
skitty0 napisał/a: | mam nadzieję, że nikomu nie przyjdzie ochoty na zrecenzowanie takich "kfiatków" jak "Totally Spies" czy "Team Galaxy", bo jak to widzę, to mi się piana zbiera. |
A czemu nie? Skoro takie "Alexander Senki" i "Popotan" tudzież tony majtkowych komedyjek znalazły na tanuku miejsce to czemu miałoby go braknąć ,jeśli znajdą sie recenzenci? |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
skitty0
jedyny tró goth!111one
|
Wysłany: 01-04-2008, 19:12
|
|
|
Oczywiście, na tej zasadzie czemu nie. Osobiście jednak uważam, że dobrze by było recenzować jednak coś bardziej wartościowego, aniżeli śmieszne inaczej kreskówki dla "wszystkochłonących" dzieci (lub też nieszczególnie ciekawe anime z majtkami zamiast bohaterów). Tyle podobno świetnych tytułów tu wymieniacie, więc czemu nie od nich zacząć? |
_________________ Mamo! Jestem w internecie! |
|
|
|
|
clbs
Gość
|
Wysłany: 01-04-2008, 19:25
|
|
|
Oczywiście, ja również nie wyobrażam sobie np serii simpsonów w wersji fabularnej, bo co by nie mówić chodzi tu tylko o rozrywkę. Chodziło mi jednak o to, że nie można żyć samym humorem, na którym niewątpliwie bazują takowe produkcje - ludzie łakną jakiejś historii, co by mogli gapić się w ekran i z zapartym tchem czekać na następny odcinek. Co do kreskówek z CN - bardzo mile wspominam Samuraia Jacka, o którym już wspominaliście, oraz nikogo innego jak Johnego Bravo! |
|
|
|
|
|
Fan
Gość
|
Wysłany: 01-04-2008, 20:35
|
|
|
Mimo iż nie popieram pomysłu wstawienia recenzji anmiacji zachodnich to jednak rozumiem adminóa i nie potępiam ich. Tylko błagam na miłość boską nie wstawiajcie tych recenzji razem z recenzjami anime!! Niby obok siebie mają być Bolek i Lolek i np. Elfen Lied?? No faktycznie bardzo sie komponuje <sarkazm>.
A tak to jak bedzie osobny dział to wszystko będzie uporządkowane i będzie wilk syty i owca cała.
Pozdrawiam
Wielka Fanka Tanuki |
|
|
|
|
|
Eire
Jeż płci żeńskiej
Grupy: AntyWiP Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 01-04-2008, 21:01
|
|
|
A czy Elfen Lied komponuje się z Hamtaro, Pomarańczowym Kotem czy Jagainu-kun? |
_________________ Per aspera ad astra, człowieku! |
|
|
|
|
Szaman Fetyszy
Epic One
|
Wysłany: 01-04-2008, 21:09
|
|
|
Rany, ludzie, nie dzielmy tak ostro popkultury. Zgadzam się z Eire, skoro obok Elfen Lieda na Tanuku stoją Pokemony to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby znaleźli się Bolek i Lolek, Reksio i Kapitan Planeta. Zresztą już parę razy było pisane, że dział będzie, tylko za jakiś czas. Cierpliwości.
Nawiasem mówiąc, zrecenzowałby ktoś Conana i Motomyszy z Marsa? :D |
|
|
|
|
|
mikolajp
|
Wysłany: 01-04-2008, 21:18
|
|
|
A ja dalej myślę (i mam nadzieję), że to dobrze uknuty żart, a Atomówka na głównej stronie tylko mnie o tym przekonuje. ;D |
|
|
|
|
|
Szaman Fetyszy
Epic One
|
Wysłany: 01-04-2008, 21:26
|
|
|
Miał być jeszcze Johnny Bravo, ale się nie zmieścił. A szkoda XD. |
|
|
|
|
|
SG
|
Wysłany: 01-04-2008, 21:30
|
|
|
Pewna, czy to nie jest Prima Aprilisowy żart, być nie mogę, ale mimo wszystko się wypowiem, bo nawet jeżeli okaże się, że zmiany nie zostaną wprowadzone, uważam przedsięwzięcie za całkiem ciekawy pomysł.
Po pierwsze - sama lubię oglądać animacje spoza Japonii. Jeśli faktycznie jest jak widzę, że jest, to na recenzje niektórych tytułów wyczekuję z utęsknieniem ;) "South Park", wspomniany "Samurai Jack" czy "Chojrak, Tchórzliwy Pies", albo "Persepolis". Po drugie - nie widziałam w Internecie żadnego porządnie prowadzonego serwisu z recenzjami filmów animowanych.
Popieram jednak propozycję utworzenia osobnego działu, ale nie z powodu jakiegoś "mieszania kultury" czy innego farmazonu, a z przyczyn, powiedziałabym, marketingowych. Ze względu na "trufanów" i wszystkich oburzonych, bo myślę, że takie posunięcie z pewnością nieco ostudziło by im krew w źyłach. Oczywiście nie wszystko od razu, ale wtedy, gdy czas i fundusze na to pozwolą. Rozwiązanie obecne uważam za dobre tylko jako coś przejściowego.
Natomiast rzucony przez Bambosha pomysł przyszłego poszerzenia serwisu o recenzje filmowe osobiście uważam za chybiony. Stron z recenzjami filmów istnieje od groma, na co komu następna. A poza tym to by się wg mnie jakoś kłóciło z charakterem Tanuki.pl, strony bądź co bądź od początku do końca - o animacjach (wyjątki typu "Waking Life" czy "A Scanner Darkly" też szufladkuję jako "filmy").
Na koniec mam jeszcze pytanie. Czy w przyszłości planujecie również zastosowanie podobnego manewru w stosunku do mang. Macie zamiar otworzyć się również na komiksy z innych krajów? Miło by było zobaczyć na Tanuku recenzję "Sandmana" albo "Thorgala" :)
Mam nadzieję, że nie produkowałam się niepotrzebnie i jutro Tanuki nie wróci do dawnej postaci (chociaż w sumie to bym przeżyła ;)). |
|
|
|
|
|
Szaman Fetyszy
Epic One
|
Wysłany: 01-04-2008, 21:55
|
|
|
SG napisał/a: | Natomiast rzucony przez Bambosha pomysł przyszłego poszerzenia serwisu o recenzje filmowe osobiście uważam za chybiony. Stron z recenzjami filmów istnieje od groma, na co komu następna. A poza tym to by się wg mnie jakoś kłóciło z charakterem Tanuki.pl, strony bądź co bądź od początku do końca - o animacjach (wyjątki typu "Waking Life" czy "A Scanner Darkly" też szufladkuję jako "filmy").
Na koniec mam jeszcze pytanie. Czy w przyszłości planujecie również zastosowanie podobnego manewru w stosunku do mang. Macie zamiar otworzyć się również na komiksy z innych krajów? Miło by było zobaczyć na Tanuku recenzję "Sandmana" albo "Thorgala" :)
Mam nadzieję, że nie produkowałam się niepotrzebnie i jutro Tanuki nie wróci do dawnej postaci (chociaż w sumie to bym przeżyła ;)). |
Akurat to powiedziałem z przymrużeniem oka komentując zaistniałą rewolucję. Odkładając żarty na bok to byłaby przesada, podobnie jak z dawnym pomysłem Tanuki-gry.
Komiks - nie wiem co tam Teukros planuje, ale pomysł całkiem całkiem. Sam bym chętnie zrecenzował Transformery 1 i 2 generacji :D. A ile by było recenzji tomików (samych Transformerów jest od groma, a jak policzymy Batmana, Supermana, X-Menów i inne wydane przez TM-Semic to trochę tego wyjdzie). A jak ktoś by się zabrał za Donalda i Spółkę i Giganty... Poza tym chętnie bym zobaczył Asterixa :D. |
|
|
|
|
|
Szuki
placek z jagodami
|
Wysłany: 01-04-2008, 22:01
|
|
|
Ajajajajaj..
Dobra. Ja na prawdę ufam, że to jest primaaprilisowy żart (jeśli tak, to przeszliście samych siebie). Nie jestem jakimś tam "trufanem" czy kimś w tym stylu ale... nie no, prawda jest taka, że to się jakoś... no... gryzie (nie mówiąc już o absurdalnej ocenie jaką dostało WITCH...). Sam pomysł na stronę poświęconą animacji "w ogóle" jest świetny. Chodź z drugiej strony, czy target CN czyta jakieś recenzje w necie? Chyba nie. Więc dla kogo była by taka strona?
Z drugiej strony... sam oglądam Family Guya, Simpsonów, South Park i Futuramę.
Tak, wiem... nie potrafię sensownie uargumentować. Ale tu mi po prostu coś nie gra.
Osobny dział - tak.
Zostawienie strony w takiej formie jak teraz - nie. Chyba, że by tak recenzować "nieanime" na prawdę godne uwagi.
I wywalcie tego powerpuffgirla z pod szukajki na stronie głównej... /prosi.../
PS. genialny pomysł na sondę... :) |
_________________ "Chcę zjeść coś, co kiedyś oddychało, pasło się na łące i miało matkę..." xD |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|