Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Do zrobienia na Czytelni |
Wersja do druku |
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 16-01-2007, 12:22
|
|
|
Xeniph, wynikł ostatnio problem, i to dosyć znaczący - tłumaczenia.
Zrozumiałe, że będzie się pojawiać coraz więcej tłumaczeń. I to nie tylko naszych, ale też innych ludzi.
Problem jest w tym, że wklejając na Czytelnię, muszą wkleić to pod swoim nickiem, i opowiadania automatycznie idzie na ich konto.
Rozwiązaniem byłoby dodanie dodatkowych pól w panelu dodawania opowiadań:
- twórczość własna
- tłumaczenie (autor oryginału, tytuł oryginału, link, zgoda (tak/nie))
- tłumacz (użytkownik, który dodaje opowiadanie)
W tym wypadku w profilu użytkownika pojawiałby się ten tekst ale z adnotacją - "tłumaczenie".
I problem jest i będzie narastał. W chwili obecnej mamy 30 rozdziałów mugoli, do autorki tłumaczeń właśnie piszę, że niestety, ale to "cudo" nie będzie na jej koncie.
Dodatkowo pojawiły się kolejne tłumaczenia i tu także muszę napisać nowemu autorowi, że przykro mi, ale będzie umieszczony jako tłumacz. Mam nadzieje, że się nie obrazi i nie pójdzie w czortu razem z ficami, bo byłaby wielka szkoda - te fice są dosyć znane w fandomie. (Cóz, jesli "Mugole" by sobie poszli, to bym zazgrzytała zebami, ale bym się az tak nie martwiła ;P)
Dlatego uważam, że to powinno być najlepsze wyjście. |
|
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 16-01-2007, 13:45
|
|
|
Można by dodać do ostrzeżeń dodać oznaczenie "Tekst tłumaczony" i zamieszczać razem z wersją oryginalną - wtedy autor wersji tłumaczonej automatycznie wyświetlałby się jako "tłumacz", a autor autor oryginału byłby pobierany z wersji w oryginalnej wersji językowej. |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 07-04-2008, 19:56
|
|
|
Co jest jeszcze do zrobienia, zanim się przeniesie C2:
- guziczki Zasady i Terminarz
- usunąć Wstępniak, link z Terminarza - pójdzie pod guziczek w menu z boku, Zasady - dołączy się do FAQ (jakoś), link z wtyczką - tak jak na anime, pod szukaj
- jeśli zostaną same Newsy, ograniczyć ich ilość do 1-2 (żeby strona podeszła pod górę);
- podmienić regulamin (który chwilowo siedzi jako nowe opowiadanie, razem z zasadami)
- po przeniesieniu dodać następujące artykuły - Grisznakowy o juri, Totemowy o sztuce, Keiiowy o Japoni
Plus: artykuł/poradnik Ave - do Tyanuki techniczne, bo jest nadal bardzo przydatny chociażby nowości, lub w razie wątpliwości przy przydzielaniu gatunków, gdzie Zegowy okolicznościowy - nie wiem ^^' |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 07-04-2008, 22:00
|
|
|
Plus recka Ysena. Parę osób deklarowało też, że chętnie napisałoby recenzję animacji zachodniej. Co prawda deklaracje były w prima aprilis, ale kilka wyglądało na składane na serio. Co mi szkodzi, mogę napisać privy, że jest możliwość opublikowania. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 08-04-2008, 09:55
|
|
|
Ej, żeby nam zaraz tu faktycznie nie wyrósł dział recenzji kreskówek. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 08-04-2008, 10:31
|
|
|
Ja tylko przypominam, że jeśli moja recenzja ma gdziekolwiek iść to wymaga sporego disclaimera - nie mam np. pojęcia czy Elisabetta Gnone, którą zrobiliśmy wiccanką, nie jest w rzeczywistości radykalną katoliczką/mahometanką i nie postanowi dobrać się nam do skóry... |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 08-04-2008, 10:43
|
|
|
Nie tyle disklajmera, co przeróbki po prostu. Pamiętam, że mówiłeś, że gdyby to miała być normalna recenzja, to nie byłoby w niej fragmientów "wicciańskich", za to byłoby porównanie z komiksem. Tak też proponuję uczynić - recenzję w wersji primaaprilisowej zostawić na Forum, recenzję poprawioną dać na Czytelnię. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 08-04-2008, 11:03
|
|
|
Aha, chyba, że tak. W takim razie nie ma problemu, mogę dostarczyć wersję mniej pochwalną i bliższą prawdzie. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 30-04-2008, 16:59
|
|
|
"Beneath my pillow" zostało podpisane jako twórczość włąsna, gdy tymczasem jest to Naruto.
Już |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 22-05-2008, 14:40
|
|
|
Korzystając z czasu, proponuję dokończyć pozostałe drobiazgi na Czytelni. Co zostało:
1) Terminarz,
2) przeniesienie artykułów - Grisznakowy o juri, Totemowy o sztuce, Keiiowy o Japoni, względnie jeszcze inne do przemyślenia,
3) generalny porządek w sekcji redakcyjnej Czytelni - http://czytelnia.tanuki.pl/main/redakcja.php - teraz to zupełna prowizorka. Dobrze byłoby ustalić, kto właściwie jest obecnie w redakcji Czytelni. |
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 22-05-2008, 14:44
|
|
|
Teukros napisał/a: | 1) Terminarz, | przycisk "Terminarz" jest u Xena, docelowo ma on działać dokładnie tak samo jak link.
Teukros napisał/a: | 2) przeniesienie artykułów - Grisznakowy o juri, Totemowy o sztuce, Keiiowy o Japoni, | te zostaną przeniesione,
Cytat: | względnie jeszcze inne do przemyślenia, | innych artykułów dostępnych w archiwum nie przewiduję zamieszczać, z powodów wiadomych. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 22-05-2008, 15:12
|
|
|
Dobrze by było je przenieść, ale zastanawiam się w jaki sposób to można zrobić - czy każdy komentarz osobno, czy w jakiś inny sposób, czy może od początku zaczynać. Można jeszcze zrobić tak, że zamieści się artykuł, a pod nim komentarze z adnotacją "przeniesione z forum".
W sumie wolałabym nie zaczynać od początku - szkoda byłoby stracić wypowiedzi/zmuszać ludzi, żeby pisali jeszcze raz to samo. |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 22-05-2008, 15:58
|
|
|
Proponuję - o ile tylko jest to technicznie możliwe - przenieść poszczególne komentarze osobno, wraz z nazwą użytkownika. Przypuszczam, że dałoby się je wprowadzić do bazy Czytelni, ale oczywiście wymagałoby to działania z poziomu bazy danych. Zobaczymy, co powie Xeniph.
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł - a gdyby tak artykuły ozdobić odpowiednią grafiką? Np. okładki z yuri do artykułu Grisznaka, albo parę dzieł sztuki nowoczesnej do Totema. |
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 22-05-2008, 16:35
|
|
|
Totem do swojego artykułu dawał zdjęcia, więc to nie jest wielkim problemem :)
Ale komentarze pisać mogą także niezalogowani - więc to nawet nie z poziomu bazy jest wykonalne, ale normalnie, jako ta osoba, z adnotacją "przeniesione z forum", żeby nie było potem jakichś problemów. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|