Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Do zrobienia na Czytelni |
Wersja do druku |
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-11-2008, 10:32
|
|
|
Nie wiem, czy ktoś w tej chwili nie dłubie w Tanuku, ale u mnie w działach artykuły jak i newsy na mandze praz anime wyświetlane są wyłącznie newsy (w obu ramkach). |
|
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 04-01-2009, 23:05
|
|
|
Dwa nowe bugi:
1) Wczytanie kroku 6. dodawania nowego tekstu trwało 21 s, do sprawdzenia.
2) W utworach które tłumaczyłem, wyświetla się komunikat "Twoja ocena: 9Nie możesz oceniać własnych utworów." (na przykładzie Demiurgów). |
|
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 24-02-2009, 13:27
|
|
|
Rzeczy, które można by ruszyć w Czytelni w najbliższym czasie. Część z nich będzie wymagała integracji serwisu, część wyklucza się wzajemnie, wszystkie są do przemyślenia i spriorytetyzowania.
1. Listy przyjaciół, coś jak watche na DA.
2. Rekomendacje utworów, generowane na podstawie ocen przyjaciół
3. Alternatywa do powyższego - rekomendacje utworów, generowane na podstawie zbieżności gustów. Inaczej mówiąc - branie pod uwagę wszystkich ocen użytkowników, nie tylko tych przypisanych do utworu.
4. Jeszcze inny wariant - wyświetlanie obok średniej ze wszystkich ocen średniej ocen przyjaciół i przyjaciół przyjaciół.
5. Reorganizacja panelu dodawania - moim zdaniem mógłby być jeszcze bardziej kompaktowy.
6. Połączenie serii, gatunków i ostrzeżeń w jeden system wyróżników. Od strony użytkownika nie będzie widać różnicy, ale pozwoli to na łatwe rozszerzanie systemu w przyszłości, np. o wyróżniki specyficzne dla artykułów.
7. Ocenianie komentarzy - a'la YouTube, czyli uproszone: kciuk do góry, lub kciuk w dół.
8. Inbox w profilu użytkownika - powiadomienia o komentarzach, kontynuacjach śledzonych cyklów itp.
9. Prywatne wiadomości. |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
Keii
Hasemo
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 24-02-2009, 15:07
|
|
|
Xeniph napisał/a: | Inbox w profilu użytkownika |
A nie lepiej/łatwiej byłoby zrobić zwykłe powiadomienia na maila? |
_________________ FFXIV: Vern Dae - Durandal
PSO2: ハセモ - Ship 01
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 24-02-2009, 15:14
|
|
|
Mam jeszcze jeden pomysł, do rozważenia, czy jest wykonalny technicznie - przyszedł mi do głowy przy okazji "tytułów ukrytych" na anime.
Mamy kilku autorów, którzy opowiadania publikują pod nickiem, a artykuły pod imię(nick)nazwisko. Niech za przykład posłuży Grisznak - Ma on w profilu w zamieszczonych swoje artykuły, które zamieścił pod nickiem. Nie ma natomiast tych, które poszły z nazwiska.
Zastanawiam się, w jaki sposób to połączyć, i czy nie można by w takim wypadku (pisania pod nazwiskiem), potraktować nicka jako "ukrytego", tak, że nie wyświetlałby się ale jednocześnie jego obecność podłączałaby dany artykuł/fik do odpowiedniego profilu.
EDIT: zrobione
Skoro już mowa o tym, co trzeba ruszyć - ja miałam przypomnieć o zlikwidowaniu dwustopniowości przy wklejaniu fików z panelu edycji: nie pojawia się jednocześnie "menu seria" i "menu autorzy" pod polem tekstu. "Menu autorzy" pojawia się dopiero po pierwszym wprowadzeniu opowiadania.
Przypominam też o niepojawianiu się informacji o "rozdziale 1" na stronie fika (wielorozdziałowego), jeśli jest to pierwszy z zatwierdzonych rozdziałów oraz na głównej. O ile pamiętam, to ma coś wspólnego z tym, że na głównej się ta informacja pojawiała nawet jeśli to był jednorozdziałowy lub prolog (0).
Ad 5.
Postuluję przeniesienie opisów gatunków do słowniczka i pozostawienie checkbox'ów w panelu, skrócenie opisów komentarzy/zamianę ich na tooltipy (coś jak dev ma)/wywalenie wszystkich opcji i zostawianie defaultowo "włącz/wyłącz/właczam, ale nie życzę sobie czepiania się przecinków". Dążenie do uproszczenia w stronę upodobnienia do panelu edycji?
Myślę.
EDIT:
Keii - raz, że może wlecieć do spamu, dwa, że jak zalezy, to sprawdzi, wejdzie, nabije wejście (tak, jestem okropna :>). A na poważnie, ja wolę jednak osobiście Inbox - sama sobie czyszczę i odhaczam, a nie robi to ktoś za mnie. |
Ostatnio zmieniony przez IKa dnia 01-03-2009, 15:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 24-02-2009, 16:25
|
|
|
IKa napisał/a: | Mamy kilku autorów, którzy opowiadania publikują pod nickiem, a artykuły pod imię(nick)nazwisko. Niech za przykład posłuży Grisznak - Ma on w profilu w zamieszczonych swoje artykuły, które zamieścił pod nickiem. Nie ma natomiast tych, które poszły z nazwiska.
Zastanawiam się, w jaki sposób to połączyć, i czy nie można by w takim wypadku (pisania pod nazwiskiem), potraktować nicka jako "ukrytego", tak, że nie wyświetlałby się ale jednocześnie jego obecność podłączałaby dany artykuł/fik do odpowiedniego profilu. |
Dodałem do panelu administracyjnego możliwość maskowania nicków autorów. Na próbę zmieniłem artykuł Grisznaka o polskich mechach i wydaje się działać... |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 24-02-2009, 17:05
|
|
|
Bardzo ciekawe propozycje, pierwszy krok ku społecznościówce w rodzaju DA. To zdecydowanie krok w dobrym kierunku.
Natomiast do rozważenia - zanim podejmiemy decyzję co do konkretnych propozycji Xenipha, zamieszczonych wyżej - jest kwestia integracji kont. Pytanie jest proste - rozpoczynamy wielką operację integracji, czy realizujemy to co wyżej tylko na Czytelni?
Odnosząc się do konkretnych propozycji:
Cytat: | 1. Listy przyjaciół, coś jak watche na DA. |
Za, dobry pomysł.
Cytat: | 2. Rekomendacje utworów, generowane na podstawie ocen przyjaciół |
Jasne. Nie wiem tylko, jak by to miało wyglądać - czy jest możliwość pokazania czegoś podobnego w sieci?
Cytat: | 3. Alternatywa do powyższego - rekomendacje utworów, generowane na podstawie zbieżności gustów. Inaczej mówiąc - branie pod uwagę wszystkich ocen użytkowników, nie tylko tych przypisanych do utworu. |
Preferowałbym raczej polecanie przez przyjaciół. Rekomendacja automatyczna już działa, i chyba jakoś niespecjalnie to wyszło.
Cytat: | 4. Jeszcze inny wariant - wyświetlanie obok średniej ze wszystkich ocen średniej ocen przyjaciół i przyjaciół przyjaciół. |
Jak wyżej. Jedak co człowiek, to człowiek. Poza tym, jestem za jak największym udziałem czytelników w tworzeniu treści.
Cytat: | 5. Reorganizacja panelu dodawania - moim zdaniem mógłby być jeszcze bardziej kompaktowy. |
Jasne - ale to kwestia techniczna, w której nie będę miał za wiele do powiedzenia.
Cytat: | 6. Połączenie serii, gatunków i ostrzeżeń w jeden system wyróżników. Od strony użytkownika nie będzie widać różnicy, ale pozwoli to na łatwe rozszerzanie systemu w przyszłości, np. o wyróżniki specyficzne dla artykułów. |
Słusznie. Tak naprawdę, już teraz od strony czytelnika nie widać większej różnicy.
Cytat: | 7. Ocenianie komentarzy - a'la YouTube, czyli uproszone: kciuk do góry, lub kciuk w dół. |
Pomysł, który kiedyś postulowałem na Mandze i Anime. Dobrze, aby ranking komentarzy pokazywał się w profilu użytkownika - będziemy (i czytelnicy) wiedzieć, kto jest najbardziej opiniotwórczy.
Cytat: | 8. Inbox w profilu użytkownika - powiadomienia o komentarzach, kontynuacjach śledzonych cyklów itp. |
Pewnie. Podzielam tu argumentację IKi co do pozostawienia tego w inboksie, a nie na mailu.
Cytat: | 9. Prywatne wiadomości. |
Można. Kłania się integracja kont... |
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 24-02-2009, 21:00
|
|
|
Burza mózgów na ircu:
Cytat: | [Xeniph] (kolejna rzecz która mi przychodzi na myśl - oflagowanie cykli jako fik/artykuł/część strony/news. Przeczyści się w ten sposób statusy, a może nawet nieco przyspieszy działanie strony w paru miejscach...)
[UYP|Afk] mhym
[UYP|Afk] good idea |
- wyszukiwanie artykułów po autorze
- wyświetlanie artykułów na liście utworów autora/może link w profilu
co do integracji:
http://forum.tanuki.pl/4623.htm |
Ostatnio zmieniony przez IKa dnia 23-03-2009, 15:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 02-03-2009, 10:29
|
|
|
Jaki przyjmujemy zapis tytułów mang i anime na Czytelni? Obecnie jest w tym zakresie całkowita dowolność, tzn. pojawiają się tytuły polskie, angielskie i japońskie. Chyba, że zostawiamy w tym względzie pełną swobodę użytkownikom?
Problem zauważyłem w związku z opublikowanym dzisiaj fanfikiem do anime Aoki Densetsu Shoot!, które na Tanuki Anime jest pod tytułem Piłka w grze. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 02-03-2009, 10:40
|
|
|
Proponuję iść w miarę możności za tytułem głównym z Tanuki-Anime, tudzież przyjmować tę samą zasadę - pierwszeństwo ma tytuł z polskiego wydania/emisji, potem oryginalny. Problem oczywiście polega na tym, że te tytuły się zmieniają (coś zaczyna być wydawane w Polsce i dostaje nowy tytuł główny), ale to chyba jest najlepsza metoda. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 15-03-2009, 22:29
|
|
|
W związku z uproszczeniem panelu do minimum ja myślałam o czymś takim. Po dodaniu do słowniczka tagów "wyróżnik" i "gatunek" i powiązaniu ich z czytelnią, można dodać link. Przy czym zastanawiam się nad uproszczeniem/wyrzuceniem opcji wyłączenia komentarzy/ocen.
Link do bardzo zgrzebnego projektu - przy czym nie wiem, na ile jest to wykonalne...
http://i137.photobucket.com/albums/q234/Irtha/c1a.jpg |
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 15-03-2009, 23:09
|
|
|
uwagi:
Kilka rzeczy wypadło przy wstawianiu
- prawa autorskie. Dodać textbox do pozostałych dwóch (nad lub pod opisem)
- brak poziomu krytyki (rozwijana lista jednokrotnego wyboru?)
- brak serii: rozwijana lista wielokrotnego wyboru (okienko, podokienko, "dodaj" w jednej linii) pod wyróżnikami
- brak opcji prolog. Proponuje dodać checkboxa przy tytule na dole, albo pod kontynuacją na górze, z tym, że trzeba rozwiązać jakoś problem zaznaczenia równocześnie "nowy" i "kontynuacja" lub "kontynuacja" i "prolog", najprościej dając nowy/kontynuacja jako listę jednokrotnego wyboru, a przy prologu wywalać błąd jeśli dana seria już istnieje i ma wstawiony prolog.
Poza tym pomysł dobry, i znacznie prostszy od tego nad czym ja dłubałem. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Teukros
|
Wysłany: 21-03-2009, 21:32
|
|
|
Jako że mamy coraz więcej artykułów z przypisami, dobrze byłoby wprowadzić Polską Normę w tym zakresie. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
|
|
|
|
IKa
|
Wysłany: 21-04-2009, 14:14
|
|
|
po zatwierdzeniu fika Kyo: http://czytelnia.tanuki.pl/admin/book.php?book=2258&chap=1660 - rozdział 7
zniknęła seria "Sailor moon"
Po wprowadzeniu serii, zniknął autora, fika przerzuciło do korekty i ubiło serię. Cytat: | Notice: Undefined index: jezyk in /www/tanuki_www/www/czytelnia/admin/book.php on line 44
Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: zero-length delimited identifier at or near """" at character 116 in /www/tanuki_www/www/czytelnia/admin/book.php on line 69
Notice: Undefined index: jezyk in /www/tanuki_www/www/czytelnia/admin/book.php on line 96 | nie da się przejść do konkretnego rozdziału z poziomu panelu edycji, nie da się dodać autora, serię da się dodać, Autora magicznie się pojawia po zatwierdzeniu na głownej, tak jak i cały fik, wywala u góry błąd: Cytat: | Notice: Undefined index: jezyk in /www/tanuki_www/www/czytelnia/admin/book.php on line 44
Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: zero-length delimited identifier at or near """" at character 26063 in /www/tanuki_www/www/czytelnia/admin/book.php on line 69
Notice: Undefined index: jezyk in /www/tanuki_www/www/czytelnia/admin/book.php on line 96 | Po przejściu z tekstu głównego do edycji: fik w korekcie, brak serii, brak autora, historia zmian jest, nie da się dodać autora ani przejść do innego rozdziału. W tekście głównym na stronie w menu rozwijanym rozdziałów, jest jakieś () (pozostałośc po (7) z edycji?) |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|