Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Warte polecenia, czyli WBA Hit! |
Wersja do druku |
Xeniph
Buruma
Grupy: AntyWiP WIP
|
Wysłany: 25-04-2005, 21:04
|
|
|
Popieram wyróżnienie dla Tenshi no Konamaiki, oraz wnioskuję o wyróżnienie dla zapomnianego Saber Marionette J |
_________________ You don't have to thank me. Though, you do have to get me donuts. |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 25-04-2005, 21:22
|
|
|
Tak w ogóle, to jakie KONKRETNIE są kryteria przyznawania wyróżnień? |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 25-04-2005, 23:30
|
|
|
Komuś się podoba i uważa je za anime wybitne:P. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 26-04-2005, 08:07
|
|
|
Tilk - konkretnych i punktowych pomysłów nie ma. Początkowo to zastępowało oceny, ale teraz wydaje mi się, że pełni inną funkcję. Pozycje mające 10 dostają wyróżnienie niejako z automatu. Pozycje z 9 - już niekoniecznie, pominęłabym tu rzeczy bardzo trudne, niszowe i ambitne. Natomiast wyróżnienie przede wszystkim służy do "wysiania" niektórych recenzji, które dostały 8 albo 7 (6 już chyba nie) - pod wieloma względami dalekich od doskonałości, ale dobrze się oglądających. Nie upieram się przy wyróżnieniach - mozna je zlikwidować, a to zaznaczenie zagospodarować na coś innego (mam już pomysł). |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 30-05-2005, 20:37 Wyróżnienia
|
|
|
Obecnie od dłuższego czasu Wyróżnienia nie są przyznawane, mimo, że sama instytucja nadal istnieje. Pytanie, co z nimi począć.
Możemy zostawić je albo skasować. Jeśli zobimy to pierwsze, to wypadałoby jakieś przyznawać... Jeśli zrobimy to drugie, to problem sam się rozwiąrze.
Problem z obecnymi wyróżnieniami polega na tym, że pochodzą one z czasów, gdy nie mieliśmy ocen. Dostawały je serie w sposób znacząco lepszy od innych, co miało pomóc w ich odróżnieniu.
Nie mniej jednak taka forma zakładała wręczanie ich co drugiej serii i dziś, gdy mamy oceny jest nikomu nie potrzebna, moża jej się śmiało pozbyć.
Pomimo to byłbym skłonny raczej do pozostawienia systemu wyróżnień, ale zreformowanego. Proponowałbym:
1) Odchudzić znacznie obecne wyróżnienia - np. zabrać je Inuyashy, Last Exile i innym serią które są zwyczajnie dobre i wystarczą w ich wypadku wysokie noty.
2) Dawać je tam, gdzie jest to naprawdę konieczne, czyli:
a) Serią ABSOLUTNIE genialnym, prawdziwym dziełom sztuki w swym wydaniu (np. dzieła Ghibi).
b) Dawać serią, które są BARDZO DOBRE, ale z różnych powodów nie widać tego po ocenach i nie zasługują na 10 (np. Kanon).
c) Dawać serią, które są uważane za kultowe, ale za nic nie damy im wysokich not (np. GitS, Evangelion), żeby zamknąć gęby ich fanom.
CO wy na to? |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Bianca -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 30-05-2005, 20:38
|
|
|
usunac? bo beda klotnie o to co komu i za co, bez sensu. mamy oceny |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 30-05-2005, 20:45
|
|
|
Zgadzam się z Biancą. W chwili obecnej nie do końca mają sens, mamy oceny. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
Mai_chan
Spirit of joy
Dołączyła: 18 Maj 2004 Skąd: Bóg jeden raczy wiedzieć... Status: offline
Grupy: Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 30-05-2005, 20:49
|
|
|
Ja chyba również jestem za usunięciem. Raczej więcej problemu z tym będzie niżli pożytku... |
_________________ Na Wielką Encyklopedię Larousse’a w dwudziestu trzech tomach!!!
Jestem Zramolałą Biurokratką i dobrze mi z tym!
O męcę twórczej:
[23] <Mai_chan> Siedzenie poki co skończyło się na tym, że trzy razy napisałam "W ciemności" i skreśliłam i narysowałam kuleczkę XD
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 30-05-2005, 20:53
|
|
|
usunąć - moze nie tyle kłopot, co trudno o obiektywizm w ich przypadku... krok dalej jest juz wyróznienie za wkład w rozpowszechnianie anime w naszym pieknym kraju ...^^" |
|
|
|
|
|
Serika
Grupy: Tajna Loża Knujów WIP
|
Wysłany: 30-05-2005, 20:56
|
|
|
Zlikwidować - nie wiem, kto miałby je przyznawać, a obiektywizm przy takiej ilości anime po prostu nie wchodzi w grę. |
|
|
Eltanin
?????
Dołączył: 17 Lis 2004 Skąd: Ciemna strona słońca Status: offline
|
Wysłany: 30-05-2005, 21:42
|
|
|
Usunąć. "Genialność" serii jest sprawą mocno subiektywną, coś co dla jednych jest absolutną prerłką dla innych może być tylko przeciętne... |
_________________ Hubba Hubba Zoot Zoot
Deba Uba Zat Zat A-num Num
A-hoorepa Hoorepa A-huh-hoorepa A-num Num.
Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup. |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 31-05-2005, 09:16
|
|
|
Hmm, np. W CD-Action(słychać zgrzyt zębów Zega) było tak, że recenzent wystawiał oceny, a wyróżnienia przyznawali pozostali redaktorzy, jeśli ich zdaniem seria była dobra. Jest to chyba trochę bardziej przejrzyste, niż dawanie przez nich osobnych ocen. Ale to tylko moje zdanie;).
Cytat: | c) Dawać serią, które są uważane za kultowe, ale za nic nie damy im wysokich not (np. GitS, Evangelion), żeby zamknąć gęby ich fanom. |
Ulec trollom? NIGDY! Victory or death! |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Eltanin
?????
Dołączył: 17 Lis 2004 Skąd: Ciemna strona słońca Status: offline
|
Wysłany: 31-05-2005, 10:05
|
|
|
Tak, ale my już mamy "ocenę redakcji" co skutecznie załatwia sprawę a w dodatku daje większe pole manewru niż "*".
Dawanie wyróżnień "bo seria jest kultowa" i "żeby zamknąć gęby ich fanom" jest jak dla mnie bez sensu. Idąc tym tropem można spokojnie przyjąć, że serie te powinny mieć 10/10 z założenia a najlepiej jakby recenzent już na wstępie wychwalał je pod niebiosa, "no bo przecież tak jest przyjęte". |
_________________ Hubba Hubba Zoot Zoot
Deba Uba Zat Zat A-num Num
A-hoorepa Hoorepa A-huh-hoorepa A-num Num.
Be kind to dragons, for thou art crunchy and taste good with ketchup. |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 31-05-2005, 11:11
|
|
|
usunąć. Zbędne, zwłaszcza jeśli dalej rozbudujemy z czasem system ocen. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Szaman Fetyszy
Epic One
Dołączył: 06 Maj 2003 Skąd: Z emigracji wewnątrzkrajowej Status: offline
|
Wysłany: 31-05-2005, 12:48
|
|
|
Ech, ciężko zdecydować. Najlepiej by było jak w CDA - wyróżnienie na podstawie opinii redaktorów. Ale wspólna baza obejrzanych anime jest niewielka... aj.. Poza tym jest ocena redakcji. Sam nie wiem XD |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|