Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Mentalność narodowa |
Wersja do druku |
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 13-11-2006, 17:43
|
|
|
Ysengrinn napisał/a: | Nie, powinniśmy mieć parę milionów czarnych niewolników, żeby nie musieć pracować. Najlepiej muzułmanów albo ateistów.
|
to ma być ironia czy ty naprawdę tak bardzo nie lubisz muzułmanów?
Ysengrinn napisał/a: | Wytłumacz na czym polega ideologia Dmowskiego. |
ideologia Dmowskiego to daleko posunięty nacjonalizm, katolicki fanatyzm i pogląd "Polska dola Polaków", czyli pierwowzór LPRu
Cytat: | Nie, synku, to faszyzm jest formą nacjonalizmu. |
ech, faktycznie, źle powiedziałem
Ysengrinn napisał/a: | Primo -Temat już był. Ktoś powinien scalić i dać komuś osta za spamowanie. |
a czy mnie się wydaje, czy tamten temat był o czymś trochę innym? |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 13-11-2006, 18:02
|
|
|
Cytat: | ideologia Dmowskiego to daleko posunięty nacjonalizm, katolicki fanatyzm i pogląd "Polska dola Polaków", czyli pierwowzór LPRu |
Z ciekawości: co czytałeś Dmowskiego? Bo jak mniemam, co najmniej jedną ksiązkę
Cytat: | ."Polska dola Polaków" |
No zazwyczaj tak już jest, że Polacy mają polską dolę...
A swoją drogą, czy ja dobrze widzę, czy mój ulubiony besserwisser postanowił, tak jak postępowa część społeczeństwa zaprotestować przeciw pomnikowi Dmowskiego? |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 13-11-2006, 19:18
|
|
|
Dmowski, jak na dzisiejsze czasy, miał faktycznie dość niepolityczne poglądy, za swoją rolę w historii należy mu się jednak pomnik jak psu micha. Lepiej by PiS-ki uczciły jego niż jakiegoś zarośniętego dzikusa z Czeczeni, jak swego czasu...
Cytat: | to ma być ironia czy ty naprawdę tak bardzo nie lubisz muzułmanów? |
Zdaję się na twój intelekt.
Cytat: | ideologia Dmowskiego to daleko posunięty nacjonalizm, katolicki fanatyzm i pogląd "Polska dola Polaków", czyli pierwowzór LPRu |
Jedynka i przyjdź jutro z rodzicami. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Nezumi
Wieczny i Nieskończony
|
Wysłany: 14-11-2006, 19:23
|
|
|
Grisznak napisał/a: | No zazwyczaj tak już jest, że Polacy mają polską dolę... |
literówkę zrobiłem. miało być "Polska dla Polaków"
Grisznak napisał/a: | A swoją drogą, czy ja dobrze widzę, czy mój ulubiony besserwisser postanowił, tak jak postępowa część społeczeństwa zaprotestować przeciw pomnikowi Dmowskiego? |
oczywiście jestem przeciwny pomnikowi Dmowskiego. po co promować nacjonalizm? |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 14-11-2006, 21:26
|
|
|
Cytat: | oczywiście jestem przeciwny pomnikowi Dmowskiego. po co promować nacjonalizm? |
Jesteś zapewne także przeciwko pomnikom Piłsudskiego - w końcu urządził antydemokratyczny zamach stanu. Jak sądzę, Witosa też byś strącił z pomników w - bo kazał wojsku tłumić protesty robotników ogniem. Bolesław Chrobry - won z pomników, bo traktował rodzinkę zgoła niepostępowo. Churchill - paszoł won! - winy klęski w Dardanelach, poza tym fanatyczny antykomunista. Józef Poniatowski - niebieski ptak, kolabornat rosyjski i francuski.
Mam dalej wymieniać, czy sam zrozumiesz bezsens swojej wypowiedzi? |
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Lisia Federacja Omertà
|
Wysłany: 15-11-2006, 11:12
|
|
|
Ja bardzo przepraszam, ze sie wtracam... ale to taki temat dla Polakow mieszkajacych w Polsce? czyli mnie to powinni zlinczorac, zakuc w kajdany o do lochu? niech zdycham, bo wyjechalam z kraju ? |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
All mimsy were the borogoves, and the mome raths outgrabe.~ "
|
|
|
|
|
Zegarmistrz
Grupy: AntyWiP
|
Wysłany: 15-11-2006, 11:14
|
|
|
..::Lila::.. napisał/a: | Ja bardzo przepraszam, ze sie wtracam... ale to taki temat dla Polakow mieszkajacych w Polsce? czyli mnie to powinni zlinczorac, zakuc w kajdany o do lochu? niech zdycham, bo wyjechalam z kraju ? |
Nie. |
_________________ Czas Waśni darmowy system RPG dla fanów Fantasy. Prosta, rozbudowana mechanika, duży świat, walka społeczna.
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 15-11-2006, 17:03
|
|
|
Cytat: | Bolesław Chrobry - won z pomników, bo traktował rodzinkę zgoła niepostępowo.
|
Żeby tylko rodzinę;p.
Cytat: | ale to taki temat dla Polakow mieszkajacych w Polsce?[...] |
Taki temat zostałby zaraz zamknięty, a ja dostałbym co najmniej osta za zakładanie. Ten zaś dotyczy różnic między, powiedzmy, polskością i angielskością. Czyli na przykład czemu Anglik powinien pamiętać, by nie mówić do Polaka "how are you?", jeśli tak naprawdę wcale nie chce tego wiedzieć. |
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
Grupy: Lisia Federacja
|
Wysłany: 15-11-2006, 18:23
|
|
|
Nezumi napisał/a: | oczywiście jestem przeciwny pomnikowi Dmowskiego. po co promować nacjonalizm? |
Po co nasi przodkowie ginęli za tę ziemię? Zapewne po to, żebyś ty się teraz ładnie wypiął na ich krew... O tempora, o mores... ><
..::Lila::.. napisał/a: | Ja bardzo przepraszam, ze sie wtracam... ale to taki temat dla Polakow mieszkajacych w Polsce? czyli mnie to powinni zlinczorac, zakuc w kajdany o do lochu? niech zdycham, bo wyjechalam z kraju ? |
Mnie też musieliby zlinczować. Wyjazd z kraju nie oznacza, że nie czujesz się Polką i że olewasz ojczyznę, prawda?
Ysengrinn napisał/a: | Ten zaś dotyczy różnic między, powiedzmy, polskością i angielskością. |
Dokładnie. ^^ |
"The X-Files", #4 "Squeeze" |
Autor posta: rip LunarBird CLH
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
|
Wysłany: 15-11-2006, 21:46
|
|
|
bardzo czesto tesknie za polskim teatrem ktory jest najpiekniejsza rzecza pod sloncem... niestety nie poczuwam sie polka bo jestem niemka... przepraszam... |
_________________ " Twas brillig, and the slithy toves, did gyre and gimble in the wabe;
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
|
Wysłany: 15-11-2006, 22:36
|
|
|
A to pozostaje mi tylko pogratulować znajomości naszego pięknego języka w tak wysokim stopniu. A że jesteś niemką... mówiąc szczerze jakoś nie przeszkadza mi to cię dalej lubić :] I to pomimo mojego dość ostrożnego podejścia do twego rodzinnego kraju... ><
Oki.
A ciekawe w takim razie co o nas sądzą twoi rodacy? Bo jeszcze tu nie mieliśmy głosu z "zewnątrz" na podany temat a pewnie się przyda. |
|
|
|
|
|
Lila
BAKA Ranger
|
Wysłany: 16-11-2006, 09:14
|
|
|
ostatni raz w niem. bylam majac 7 lat... Polskiego nauczylam sie w domu od matki polki ale szlifowalam w domu dziecka w polsce... nie ma czego zazdroscic... a ogolnie z doswiadczenia niemcy nic nie maja do polakow... ale praktycznie - ktos powie cos po polsku a juz slychac Polish Shaize! albo i gorzej... |
|
|
|
|
|
LunarBird
Chaos Master & WSZ
|
Wysłany: 16-11-2006, 14:39
|
|
|
Z czego wysnuć można wniosek, że nasze polskie podchodzenie do niemców i ich pomysłów z daleko idącą rezerwą jednak co by nie mówić jest uzasadnione... Nie powiem, żeby mnie to jakoś specjalnie zaskoczyło, w końcu w tych wszystkich "wizytach" u nas bynajmniej nie na herbatkę musiało coś być.
A jeśli twoja rodzicielka była polką to jesteś w takim samym stopniu polką co i niemką prawda? :) Ale zdecydowanie ci nie zazdroszczę, bo to nic miłego mieć korzenie w dwóch nienawidzących się krajach... To tak jak Sapkowski pisał w "Krwi Elfów":
Cytat: | Tych, co siedzą okrakiem na palisadzie obie strony nienawidzą. |
Obawiam się, że zawsze się znajdzie ktoś, kto -znając twoje pochodzenie -będzie tak o tobie myślał i to raczej niezależnie od tego czy to będzie niemiec czy polak.
Mimo wszystko jestem dumny z tego, że jestem Polakiem. Nie zamieniłbym tego na żadną inną narodowość pod słońcem. I to z wielu powodów.^^ |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 16-11-2006, 15:57
|
|
|
Sam mam w sobie krew niemiecką, litewską i polską, mówię mniej więcej w trzech językach, ale nie przeszkadza mi to absolutnie czuć sie Polakiem. Swego czasu, podczas wycieczkowego pobytu na uniwerku Humboldta w Berlinie miałem okazję skonfornotować się z niemieckimi studentami - tylko jeden hitlerowiec mi podpadł za teksty w stylu "Jak się przedstawia Polak? Ich Klaus" (gra słów, klaus to imię, klause - kraść). Niemniej chłopina zbastował po tym, jak rzuciłem w jego stronę jeden z moich ulubionych tekstów "Gdzie leżą Niemcy? Pod Stalingradem".
Lila, gratuluję znajomości języka polskiego, to w końcu jeden z trudniejszych języków europy. |
|
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
|
Wysłany: 16-11-2006, 16:17
|
|
|
Cytat: | Nie powiem, żeby mnie to jakoś specjalnie zaskoczyło, w końcu w tych wszystkich "wizytach" u nas bynajmniej nie na herbatkę musiało coś być. |
Odwieczna Nienawiść germańsko-słowiańska forevah? Matko, co ta komuna z ludzi zrobiła... |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|