Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Sailor Moon |
Wersja do druku |
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 30-05-2005, 19:00
|
|
|
Mizuumi napisał/a: | Grisznak napisał/a: | A ja bym chciał o coś spytać...mianowicie głowna bohaterka, o ile dobrze pamiętam nazywała się Usagi, isn't she ?
Tymczasem znalazłem na dnie szafy dwa zeszyty mangi i przez cały czas wszyscy mówią do niej per "bunny". | *wzdycha* Bunny to jej ksywa, Usagi "Bunny" Tsukino, pelne jej dane brzmia, gdyby ktos nie wiedzial. | Ara? Skoro jesteśmy już przy rzeczach oczywistych, to dodajmy też że po japońsku
Usagi = Bunny = Króliczek
ne?
:3
KAWAII! |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Mizuumi
translator
|
Wysłany: 30-05-2005, 19:26
|
|
|
Beryl napisał/a: | Haruka i w cywilu i w formie bojowej jest fizycznie stuprocentową kobietą. Tak samo zresztą Three Lights - w mandze były tylko przebrane. Przy okazji - nie są braćmi - ani siostrami. Kou to imię, nie nazwisko, ale w naszej ( za zachodnimi) wersji anime to chyba przekręcili |
1. Siegnela po cytat, bo zglupiala. - Beryl-san, powiedz mi uprzejmie, jakie jest wytlumaczenie cyatu z 9 tomu Mangi, autorstwa samej Naoko-sensei, gdzie na str. 22 polskiego wydanie widnieje jak byk " Uran jest i mezczyzna, i kobieta zarazem. Walczy kumulujac sily obojga plci." Bede wdziecna.
2. O_O na stronach japonskich, w ktorych napierw zgodnie z kultura wymienia sie "Kou Yaten, Kou Seiya, Kou Taiki" - nie, nie sa spokrewnieni (a przynajmniej nic o tym nie wiadomo) ale to jest nazwisko. Gdzie wyczytalas, ze jest inaczej? Tzn. skad ta wersja? |
Ask yourself Ask your mom Ask DNA |
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 31-05-2005, 06:33
|
|
|
Stąd taka wersja, że wynika to z zapisu - zerknij choćby na tablicę wyników w szkole - będą tam znaczki, które czyta się jako "Mizuno Ami" a obok "Taiki Kou". Z czego wniosek, że skoro Mizuno to nazwisko, jest nim również Taiki - tak samo w mandze - jest tam kawałeczek, że Minako pokazuje notatnik o nich - co prawda strona jest odwrócona, ale jeśli to sobie w głowie przestawisz, widać,że powtarzający się u wszystkich trzech chłopców znaczek czytany jako "Kou" i oznaczający "światło" znajduje się na końcu - a więc w miejscu imienia. I jest tak za każdym razem, gdy imiona te są w zapisie znaczkami. Albo co będziesz szukał - strony z Artbooka. Nazwisko i imię znajduje się w ramce na górze, nad łebkiem postaci
http://mangastyle.net/artbooks/materials4.htm
Trzeci, piąty i szósty rysunek w drugim rzędzie.
Prawdopodobnie nieporozumienie wzięło się stąd, że oni/one prawie zawsze mówią do siebie po nazwisku, i ich koleżanki też, pewnie dla rozróżnienia, więc te zostały wzięte za imiona. O ile wiem, sporo osób uważa też "Umino" za imię.
Odnośnie cytatu - pewnie o to, że Haru myśli jak facet a wygląda jak kobieta - z tegoż samego wywiadu: "(...)Haruka jest trochę chłopczycą i ma serce mężczyzny. A w tym wieku dziewczęta żywią wiele uczuć". Zresztą, w mandze, poza począteczkiem, na okrągło nosi kiecki, zauważ.
No i walcząc używa zarówno kobiecej, sailorkowej mocy, której kobiecość pokreślana jest powiązaniem z Matką Ziemią, jak i broni o wyraźnie fallicznej wymowie^^. Więc kumuluje siły obu płci.
Inna sprawa - tekst zostaje wygłoszony przez Neptunkę i ma powstrzymać biedne serduszko Serernity przez zbytnim szokiem najwyraźniej.^^
Inny wywiad
wywiad
Chodzi mi o ten kawałek
"Haruka jest chłopczycą, mówi i ubiera się jak chłopiec(...)"
W innych fragmentach jest o jej miłości do Michiru jako o miłości homoseksualnej - czyli jako o miłości dwóch kobiet, i że to Takarazuka, teatr, w którym wszystkie role grają panie, zainspirował autorkę do stworzenia tej postaci. |
|
|
|
|
|
Grisznak -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 31-05-2005, 10:28
|
|
|
Fakt, lepiej by było zrobić z niej jakąś tam królisią kizię mizię...
No skoro po japońsku to się zgadza to ok...ale czy w oryginale też mówią do niej na przemian Bunny i Usagi ? |
|
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 31-05-2005, 10:48
|
|
|
Nie, w oryginale mówią jej po imieniu ( jeśli jakieś Bunny było, to raz czy dwa - nie zauważyłam) - samo jej imię brzmi jak "króliczek", więc nie ma potrzeby używania angielskich kawałków, ewentualnie Usako też ją wołają, czasem Odango albo Odango Atama. |
|
|
|
|
|
Mizuumi
translator
|
Wysłany: 31-05-2005, 15:28
|
|
|
Beryl napisał/a: | (CIACH!)"Mizuno Ami" a obok "Taiki Kou". Z czego wniosek, że skoro Mizuno to nazwisko, jest nim również Taiki (CIACH!) |
I ogolnie, Beryl-chan, dziekuje za pouczajaca lekcje :)!
Tyle lat zylo sie w nieswiadomosci ;)
Beryl napisał/a: | Albo co będziesz szukał - strony z Artbooka |
Chodzi tutaj, w offtopie - o "szukal" - moje ksywa zostala mi nadana ze wzgledu na przewyzszajaca nawet "Harukowa" - bezplciowosc. Uwaza sie mnie za faceta, ale dla Twojej informacji - pierwsze imie z dokumentow mam zenskie. Potem juz sa schody ;) |
Ask yourself Ask your mom Ask DNA |
|
|
|
|
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 01-06-2005, 18:31
|
|
|
Cytat: | No i walcząc używa zarówno kobiecej, sailorkowej mocy, której kobiecość pokreślana jest powiązaniem z Matką Ziemią, jak i broni o wyraźnie fallicznej wymowie^^. Więc kumuluje siły obu płci. |
A dodajmy, że Uran to bóstwo diabelnie stare, zapewne jeszcze z czasów szamanizmu, zwłaszcza, że związane z krainą zmarłych, niebem i ziemią. A w szamanizmie duże znaczenie ma androgynia(obojnactwo), co by sporo tłumaczyło. Ciekawe, czy autorka tak umyślnie;P. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Berylka
Gość
|
Wysłany: 01-06-2005, 18:36
|
|
|
Cholibka, czemu mnie zalogować nie chce?
Pewnie tak. Ona się lubuje we wszelkiej maści żarcikach i nawiązaniach. |
|
|
|
|
|
KoBik -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 11-11-2005, 21:25
|
|
|
Jakby nie było, można wiele zarzucać temu anime ale swoje 5 minut miało;) z sentymentem wróciłbym do tej serii...
Ja pamiętam zdecydowanie wcześniejsze czasy, panowanie innych anime, Daimos, Tygrysia Maska, Gigi i wiele innych;) |
|
|
|
|
|
slocik
|
Wysłany: 12-11-2005, 04:42
|
|
|
o chlopie :P ale wyskoczyles, tez to pamietam, bylem wtedy tak maly ze chyba moja reka teraz wieksza jest, ale pamietam baile majtki i dajmosa :] maske tez ale mniej :P no tamto to byly czasy, swoja droga sailor to jakas pomylk,a nei wiem jak komus sie to moze podobac w naszym wieku, sentyment sentymentem,ale to tylko dla osoby do 13 lat:] |
|
|
|
|
|
Beryl
jej mroczny majestat
|
Wysłany: 12-11-2005, 07:08
|
|
|
Zdziwiłbyś się. Na sailorkowym forum dość trochę ludzi po dwudziestce mamy i doskonale się u nas bawią.^^ |
|
|
|
|
|
KoBik -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 12-11-2005, 07:48
|
|
|
A dlaczego może się nie podobać, każdy ma jakieś swoje akcje w głowie i dla każdego z osobna liczy się to co lubi. Ja tak samo mogę uznać Evangeliona jako film dla 13latków, bo ja go nie dzierżę i co? |
|
|
|
|
|
Ringo
Marcepanowa dziewczynka
|
Wysłany: 14-12-2005, 20:08
|
|
|
Fani Sailorek nadal prowadzą swoje wielkie wejście i bunt... Na przykład ja :P
Ja jestem totalną maniaczką Sailorek. Uwielbiam je od samego momentu gdy je zobaczyłam. Oczywiście najbardziej polubiłam Usagi-czy jej nie da się lubić?! :D |
|
|
|
|
|
hijack
|
Wysłany: 18-01-2006, 22:42
|
|
|
Oglądałem sailorki w telewizji jak za młodu leciały i nie wiele pamiętam ... Wtedy to mi się podobalo, ale teraz za pewne nie bardzo. Anime było tak troszkę przewidywalne w fabule, więc nie było jakiś tam rozczarować nagłymi zwrotami akcji ale pamięć może mi szwankować i mam prawo się pomylić =) |
|
|
|
|
|
mroofka
|
Wysłany: 20-08-2006, 14:41
|
|
|
Witam
Mam prosbe. Czy ktos moze mi powiedziec jak moge zdobyc cala serie czarodziejki??:> |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|