Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Higurashi no Naku Koro ni |
Wersja do druku |
Stop Nazi
Are You ready to fly?
|
Wysłany: 17-06-2007, 00:16 Higurashi no Naku Koro ni
|
|
|
Niezwykłe dzieło. Inaczej określić go nie można. Wyjątkowo słodka grafika, chociaż może troszkę przestarzała. Animacja stojąca na bardzo wysokim poziomie. Klimat - niepowtarzalny. Wszystko, co jest potrzebne dobremu anime. No i fabuła - niezwykła.
Od pierwszego odcinka wiedziałem, że bardzo mi się spodoba, ale nie sądziłem, że będzie to tak wielka psychoza. Opowieść o przyjaciołach, którzy w poszczególnych rozdziałach zabijają się nawzajem? Nie, raczej o tym, jak przezwycięzyć strach przed wyznaniami i otworzeniem się na świat. I wyjątkowo mi się spodobał openning, chyba jedyna seria, którą oglądałem od początku do końca ani razu nie pomijając openningu. A co Wy o nim sądzicie? Jakie to anime jest według Was? |
_________________ "Those who hate themselves cannot love or trust the others" - NGE
"Połóż pistolet na stół i uprzedzenie wyrzuć w kąt. Na całym świecie są faszyści, którzy nienawidzą innych rąk..." |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 17-06-2007, 12:54
|
|
|
Higurashi jest faktycznie świetne, ale biorąc pod uwagę że nie wszystkie wątki z gry zostały sfilmowane, a druga seria zaczyna się dosłownie "na dniach", temat wydaje mi się poniekąd przedwczesny, bo grozi zepsuciem sobie przyjemności... jednak topic prędzej czy później się przyda. Dodatkowo podpięte w komentarzach.
Co do samej serii, przypomnijmy - jest 8 części, parami zagadka-rozwiązanie.
W pierwszej serii jest 6 części:
Onikakushi-hen (1-4)
Watanagashi-hen (5-8)
Tatarigoroshi-hen (9-13)
Himatsubushi-hen (14-15)
Meakashi-hen (16-21)
Tsumihoroboshi-hen (22-26)
Na dodatek, tylko dwie z tych części to 'rozwiązania' (Maekashi-hen i Tsumihoroboshi-hen)
Jak ktoś jest zainteresowany, szczegóły programu telewizyjnego są tu:
http://cal.syoboi.jp/tid/1174/time
Jak widać, "this show is BIG" - 6 stacji... pierwsze emisje 7 lipca o 26:10 na SunTelevision i Chiba TV. To się tłumaczy na 2:10 w nocy w niedzielę 8 lipca czasu Tokio, i 18:10 w sobotę 7 lipca czasu Warszawy. "W sam raz na kolację" ;D |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
fm
Okularnik
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 19-06-2007, 12:16
|
|
|
Trailer 2 serii
Już niezbyt dokładnie pamiętam 1 serię, ale mam wrażenie, że projekty postaci się trochę poprawiły. |
_________________ Kryska: Weaponized diplomacy was successful!
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
Grupy: AntyWiP Fanklub Lacus Clyne Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 19-06-2007, 12:34
|
|
|
Bo się poprawiły! Większy budżet, hm? Ale skoro aż 6 stacji ma to emitować to się nie dziwię...
Jeszcze AŻ miesiąc czekania, buhu~ chociaż ja mam o tyle lepiej, że jestem 'na świeżo' po seansie pierwszej serii i dobrze wszystko pamiętam ('lepiej', huh... w przypadku tego tytułu nie jestem pewna czy 'lepiej') |
|
|
Momoko
wiosna jest miau
Grupy: House of Joy Lisia Federacja WIP
|
Wysłany: 19-06-2007, 12:50
|
|
|
fm napisał/a: | Już niezbyt dokładnie pamiętam 1 serię, ale mam wrażenie, że projekty postaci się trochę poprawiły. |
Tak, tak! Jest lepiej co prawda trailerom się nie ufa, ale...
gdzieś tam po drodze mi mignęła Mion (czy inna Shion:) która miała (mniej więcej) ludzkie poroporcje^^.
...
To anime źle na mnie działa (teraz się zacznie zwalanie winny na jakże niewinny serial, aby odwrócic uwagę od swojej psychiki=,=). Zdecydowanie.
Pierwsza reakcja po obejrzniu trailera:
KAWAII!!!!!!!!!!!
Na bogów, ja przecież prawie nie używam tego słowa. Pozostaje tylko czekac na solidna dawkę morderczej cukierkowatości^^ |
_________________ Pray tomorrow takes me higher higher high
Pressure on people
People on streets
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 19-06-2007, 17:56
|
|
|
GoNik napisał/a: | chociaż ja mam o tyle lepiej, że jestem 'na świeżo | Huh!? NIE MA! Warszawskie tanuki, zmobilizujmy się i zróbmy sobie maraton. ;P
I tak, mnie też się zdaje że grafika się poprawiła... |
|
|
|
|
|
DeadJoker
Soul Loser
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 19-06-2007, 18:16
|
|
|
Brrr..Słyszałam o tym tytule. Nie wezmę tego do ręki aż do osiemnastych urodzin. (Ale za to wtedy to będzie gwódź programu!) ale oglądałam opening i strasznie mi się podoba. |
_________________ Za czasów rycerstwa, smoków i komuny
Nim łamanie kołem całkiem wyszło z mody
Gdy inkwizytorzy nosili shotguny
Autor tego posta przeżywał przygody
|
|
|
|
|
mikolajp
|
Wysłany: 19-06-2007, 19:00
|
|
|
Cytat: | Na dodatek, tylko dwie z tych części to 'rozwiązania' (Maekashi-hen i Tsumihoroboshi-hen) |
A to Watanagashi-hen nie była połączona z Tsumihoroboshi-hen? Ja bym liczył też II historię jako rozwiązaną. Choć mogę się mylić, proszę mnie w takim razie wyprowadzić z błędu. [; |
|
|
|
|
|
DeadJoker
Soul Loser
Grupy: AntyWiP Lisia Federacja Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 19-06-2007, 19:21
|
|
|
Dwie części "pytania" mają swoje "odpowiedzi", a dwie nie. Przeynajmniej ja tak słyszałam. |
_________________ Za czasów rycerstwa, smoków i komuny
Nim łamanie kołem całkiem wyszło z mody
Gdy inkwizytorzy nosili shotguny
Autor tego posta przeżywał przygody
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
|
Wysłany: 19-06-2007, 19:44
|
|
|
mikolajp napisał/a: | A to Watanagashi-hen nie była połączona z Tsumihoroboshi-hen? |
Higurashi (gra, ale fabuła ta sama) na Wikipedii
Nie, nie było.
Uwaga! Jeżeli NIE chce się SPOILERÓW to NIE klikać na tytuły rozdziałów! |
|
|
Mara
High
Grupy: House of Joy Lisia Federacja
|
Wysłany: 20-06-2007, 20:46
|
|
|
Obejrzałam, mimo że nie mam 18 lat i powiem szczerze, że zrobiło na mnie spore wrażenie(nie będę się rozwodzić nad ulubionymi postaciami, zagadkami etc.. Było to jakiś miesiąc temu(jeśli nie dawniej), ale od razu widać poprawę w grafice, szczególnie jeśli chodzi o oczy postaci i scenerię. |
_________________ "Shut up and keep up squeezing the monkeys!"
|
|
|
|
|
Stop Nazi
Are You ready to fly?
|
Wysłany: 23-06-2007, 21:42
|
|
|
Cóż, graficzka w Higurashi no Naku Koro ni Kai ma z tego co widzę lepszą grafikę, która jest jeszcze bardziej cukierkowa i tworzy jeszcze większy kontrast. Po prostu miodzio, ale jak ktoś zauważył : "Trailerą się nie ufa". To niestety prawda, ale już nie mogę się doczekać jakiegoś fansuba :D
Co do noty : nie wiem czemu nie było tagu. Sądziłem, że go użyłem. Dziwne... :D |
_________________ "Those who hate themselves cannot love or trust the others" - NGE
"Połóż pistolet na stół i uprzedzenie wyrzuć w kąt. Na całym świecie są faszyści, którzy nienawidzą innych rąk..." |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 02-07-2007, 11:12
|
|
|
Kto bywa wieczorami na Tanuczym IRCu, ten już wie, ale dla porządku...
http://www.youtube.com/watch?v=LI-4awAcIXs
Najnowsze promo do Higurashi 2.
Dla zainteresowanych... napis w prawym dolnym rogu @0:33...
「奈落の花」
sung by 島みやえい子
znaczy:
"Naraku no Hana" (Kwiaty Hadesu)
sung by Eiko Shimamiya...
Tak, TA SAMA od pierwszego OPa, i jeśli to "to", to nie podoba mi się tak jak oryginalny OP >_> ale zobaczymy, aranżacja pewnie będzie inna; niektóre kawałki audio w obu trailerach brzmią bardzo obiecująco. |
|
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
|
Wysłany: 06-07-2007, 02:12
|
|
|
W niespodziewanym zwrocie akcji, do emisji dołączyła siódma stacja telewizyjna...
I właśnie tu, na Toukai Terebi, pierwszy odcinek wyemitowano najwcześniej - 2007-07-05 27:50, czyli o 3:50 6 lipca. Czyli za 10 ósma naszego czasu... nihahaha! |
|
|
|
|
|
GoNik
歌姫 of the universe
|
Wysłany: 06-07-2007, 10:24
|
|
|
Chyba 17:50...
W każdym razie: przedsmak szaleństwa na Higurashi już widać, około godzinę temu pojawiły się dwa pierwsze tłumaczenia na zrozumiały dla większości język. Raw był dostępny o pierwszej w nocy... (na ogólnodostępnej sieci, nie uwzględniam tu Share i Winny, bo dla, hm ...90%(?) fanów to czarna magia XD)
Rzecz druga - opening. W tej chwili wersja TV, 1,5 minutowa. Animacja wygląda TAK - ja, zaspoilerowana po uszy, zwracam wam uwagę na to różowe coś stojące za Riką na początku.
Piosenka nie ma takiej siły rażenia jak 'Higurashi...', OP pierwszej serii, ale trzyma poziom - wejście w refrenie w połączeniu z biegnącą Riką... mrukh~
Czekamy teraz na dobrą jakościowo wersję odcinka.... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|