Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Gundam AGE |
Wersja do druku |
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Broken Fang
Zeon Axis
|
Wysłany: 09-11-2011, 20:49
|
|
|
Seed i Seed Destiny to dwa osobne seriale, a z tego co rozumiem wszystkie te trzy okresy mają być integralnym serialem. Na tej zasadzie można by rzec, że najdłuższą serią jest Gundam 0079+ Zeta + ZZ. |
_________________ Sieg ZEON!! For the glory of Haman Karn!
|
|
|
|
|
cesarz vedry
Geeasowany
Dołączył: 27 Gru 2005 Skąd: na pewno nie z tego świata Status: offline
|
Wysłany: 10-11-2011, 10:49
|
|
|
Niby seed destiny miał 51 odcinków... :P, więc formalnie rzecz ujmując był najdłuższym gudamem. |
|
|
Broken Fang
Zeon Axis
|
Wysłany: 10-11-2011, 14:13
|
|
|
Victory też miał 51 odcinków... A ten 51 odcinek Destiny to Final Plus, czyli rozszerzona wersja ostatniego odcinka. Zatem tak naprawdę Destiny ma 50 odcinków, a i to można skrócić o kilka następnych odrzucając Recapy, których spooro było. Victory ma w sumie 51 odcinków z tego jeden odcinek recapowy.
A tak nawiasem mówiąc anulowany F91 Gundam miał mieć odcinków 52 :P. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 13-11-2011, 21:13
|
|
|
Odcinek 6
Can you tell the difference?
A w samej serii zrobiło się nawet trochę ciekawiej. Pomijam oczywiste absurdy w rodzaju faktu, że nawet kloszardzi mają swoje mechy - to już chyba specyfika serii. Bardziej irytuje celowo nadawanie groteskowych kształtów niektórym postaciom - vide biznesemen i jego ludzie, przez co seria wyraźnie traci. Plusem były Zaki - ot, miły dodatek dla starszych fanów. |
_________________ http://www.nationstates.net/nation=leslau
|
|
|
|
|
cesarz vedry
Geeasowany
|
Wysłany: 13-11-2011, 21:36
|
|
|
Ep 6
Poziom niedorzeczności w tym anime przekroczył limit. Taxi z gudamem ? Spoko, Wojny mechów w środku miasta ? Spoko, brazylijskie slumsy w podziemiu ? Nie ma sprawy. Oczywiście nadleciała jednostka UE, oczywiście nikt jej nie wykrył i oczywiście zniknęła w środku miasta i nikt jej nie zobaczył oprócz gundama. Nie ważne że chwile wcześniej przed nią uciekali. Nie mówiąc już o tym, że jednostka która rozwala najbardziej zaawansowane jednostki w kosmosie, których nikt nigdy nie pokonał, daje się osaczyć przez pięć antyków.
Do tego design postaci... jest coraz bardziej groteskowy. Szansę, że seria zyska w moich oczach jeszcze są dosyć niskie, ale to gundam więc i tak całość obejrzę.
Gundamów trochę widziałem i ten to jest tragedia. I tu nie chodzi o grafikę i design, ba nawet nie o fabułę, czy system AGE, ale o brak logiki w serii. Załadowanie gigantycznego robota na samochód, który ma wyjechać z okrętu wojennego w dwie minuty ? W dodatku na pewno potrzebne są odpowiednie papiery na to. Mógłbym tak pisać i pisać. Anime jest 12 +
Ogółem dla mnie póki co największy fail jesieni. :( |
|
|
Gamer2002
Bezdennie Głupi
|
Wysłany: 13-11-2011, 23:19
|
|
|
Cytat: | I...? Zaraz potem widziała, jak ten miły człowiek uprzejmie przepraszając traktuje 3 wojskowych (w tym starszego stopniem) z paralizatora. |
Ten starszy stopniem mówił jej, by udała się do miejsca, w którym ona i reszta cywili będą bezpieczni a następnie mówił innym, że ma gdzieś cywili i zostawi ich na pastwę losu.
Grodek zaś z pewnością był szanowaną osobą a może nawet kimś w rodzaju dalekiego wujka.
Cytat: | Tak, niewątpliwie ma dziewczę powody by gościowi dalej ufać. |
Ona nie wiedziała co o tym myśleć. Ona, jak sam z resztą zauważyłeś, jest dzieckiem. Ona nic nie wie.
I najwyraźniej nie wpajano jej za młodu by kablować na innych.
Cytat: | Jeśli chodzi o obawy to martwi mnie fakt tej zmiany obsady, która ma nastąpić, po ilu ma to być epach? Po 25? |
Ta seria ma mieć 50, timeskip pewnie nastąpi w okolicach 17. I nie będzie zmieniona obsada, przynajmniej nie całkowicie, część dorośnie. Myślę, że w 6 odcinku spotkaliśmy ważną postać dla drugiej generacji.
Cytat: | że nawet kloszardzi mają swoje mechy |
To był tylko jeden mech budowlany. Z resztą, ten gość jest ewidentnym epikiem kloszardów.
Cytat: | vide biznesemen i jego ludzie |
Ja się poczułem jakbym znowu oglądał Tetsujina. Czułem ciepło.
Cytat: | Wojny mechów w środku miasta ? |
Pomyśl „Trzeci świat BUT WITH MECHA” . Oraz z korporacjami które sprzedają sprzęt i uczyniły z tego widowisko zastępujące piłkę nożną (tak, szef wprost to powiedział). Teraz wszystko jasne?
W sumie to było nawet świetne wykorzystanie Zaku i genialny komentarz na „Drżyjcie przed Nowym Nowym Nowym Nowym Zeonem!” odpowiadając na pytanie "A co by było gdyby istniał Zeon Blue i wrogi Zeon Red?". ZAKU FORTRESS!
Cytat: | Spoko, brazylijskie slumsy w podziemiu ? Nie ma sprawy. |
Nie mam nawet pojęcia o co ci chodzi. Koncept podziemnego miasta biedaków pod miastem bogaczy jest stary jak świat i niejednokrotnie występował także w SF.
Cytat: | Oczywiście nadleciała jednostka UE, oczywiście nikt jej nie wykrył i oczywiście zniknęła w środku miasta i nikt jej nie zobaczył oprócz gundama. Nie ważne że chwile wcześniej przed nią uciekali |
Jest takie słowo: konspiracja.
Alternatywnie wymyślili na prędce dowolną wymówkę do "Ukradnijmy Gundama i masowo go wyprodukujmy by zniszczyć drugi Zeon w trymiga!".
Cytat: | Nie mówiąc już o tym, że jednostka która rozwala najbardziej zaawansowane jednostki w kosmosie, których nikt nigdy nie pokonał, daje się osaczyć przez pięć antyków. |
Zaraz po tym jak odrzucił od siebie swą super spluwę a UE wytrącił mu jedyną broń jaką miał. Nie mówiąc o tym, byli to ludzie.
UE naprawdę są cwani, jednym cwanym ruchem zneutralizowali Gundama.
Cytat: | Załadowanie gigantycznego robota na samochód, który ma wyjechać z okrętu wojennego w dwie minuty ? |
MSy stoją przygotowane na tych... dzinksach które w pierwszym odcinku pokazano że są stawiane przez samochody transportowe. Pewnie te auto może załadować go z powrotem równie szybko. Co ma taki sens, że na wypadek wroga uderzającego w hangar w wypadku braku pilota można natychmiast ewakuować twój cenny sprzęt wojskowy.
Cytat: | W dodatku na pewno potrzebne są odpowiednie papiery na to. |
Kapitana nie było, Flit powiedział Vargasowi że sytuacja ciężka i potrzebny mu robot na natychmiast i by chrzanił biurokracje, a Gundam to technicznie także i jego własność ;]
12-99, jeżeli mamy być dokładni :)
Mam dość obecnie panującego tu cynicznego pozerstwa, idę pozować na entuzjastyczne dziecko bo żadne z was mośków nie zauważyło najlepszej sceny odcinka.
GRODEK JEDNYM RUCHEM ŚCIĄGNĄŁ KONSPIRACYJNY PŁASZCZ ŚCIĄGAJĄC KONSPIRACYJNY KAPELUSZ ODSŁANIAJĄC POD TYM KAPELUSZEM WIĘKSZY KAPITANSKI KAPELUSZ!
KOCHAM TĄ SERIĘ!! |
_________________ Aru toki wa seigi no mikata
Aru toki wa akuma no tesaki
|
|
|
|
|
616
From GARhalla
Grupy: Samotnia złośliwych Trolli
|
Wysłany: 14-11-2011, 09:07
|
|
|
cesarz vedry napisał/a: | Oczywiście nadleciała jednostka UE, oczywiście nikt jej nie wykrył i oczywiście zniknęła w środku miasta i nikt jej nie zobaczył oprócz gundama. Nie ważne że chwile wcześniej przed nią uciekali. |
Albo zwyczajnie wykorzystali sytuację by zneutralizować drugiego robota, który chwilę wcześniej ich zaatakował.
Cytat: | Nie mówiąc już o tym, że jednostka która rozwala najbardziej zaawansowane jednostki w kosmosie, których nikt nigdy nie pokonał, daje się osaczyć przez pięć antyków. |
Albo pamięta, że w środku są ludzie, zauważ, że wcześniej też próbował im nie zrobić krzywdy.
Cytat: | Do tego design postaci... jest coraz bardziej groteskowy. |
Ktoś tu nie potrafi docenić nawiązania do klasyki, jak mangi Mitsuteru Yokoyamy. Wbrew temu co niektórzy twierdzą, bohaterowie anime to nie tylko bishe. |
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 14-11-2011, 09:28
|
|
|
Swoją drogą, mało kto zwrócił na to uwagę, ale ekspertka od stawiania NTR flags ma w sobie więcej nawiązań, niż można by sądzić. Że zacytuję wiki:
Cytat: | Yurin looks very much like Tiffa Adill from After War Gundam X while possessing almost similar psychic abilities like precognition. while at the same time she does have great resemblance to the Part 1 Hinata Hyuuga from Anime/Manga series Naruto. |
NARUTO WTF? Choć to wyjaśnia nagłe rozmnożenie się Zaków pod koniec tego odcinka. Cieniste Zaku Jutsu po prostu... |
|
|
|
|
|
cesarz vedry
Geeasowany
|
Wysłany: 14-11-2011, 09:32
|
|
|
Tu nie chodzi o styl rysowania postaci, ale to co napisała Urawa. Mam wrażenie, że takie zabiegi robi się w serii dla dzieci, że wygląd bohaterów sugeruje czy są źli czy nie.
Cytat: | Zaraz po tym jak odrzucił od siebie swą super spluwę a UE wytrącił mu jedyną broń jaką miał. Nie mówiąc o tym, byli to ludzie.
UE naprawdę są cwani, jednym cwanym ruchem zneutralizowali Gundama. |
Zapominasz o beamie, w dodatku mobilność gundama powinna bez problemu wymanewrować wszystkie jednostki.
Nie no, w sumie nie ma sensu już komentować te wszystkie smaczki, po prostu w seedzie i w 00 chociaż starali się stworzyć pozory realnego podejścia. Tak czy siak, jest to niezłe show i odcinki szybko w miarę mijają.
Co do slumsów, na miłość boską to kosmos, gdzie miejsce do życia jest równie bezcenne jak tlen, a ci sobie jakieś podziemne tunele zajmują i nikt z tym nic nie robi. Zapomniałem jeszcze dwóch rzeczy, laska zbierająca złom na stacji zbudowanej z metalu i koleś, który nie ma pieniędzy na następny obiad, ale ma mecha w swoim garażu ! Jakaś frakcja z chęcią by go kupiła, a on sam wydobył by się z nędzy i niedostatku.
Cytat: | Kapitana nie było, Flit powiedział Vargasowi że sytuacja ciężka i potrzebny mu robot na natychmiast i by chrzanił biurokracje, a Gundam to technicznie także i jego własność ;] |
Ok, to mogę przyjąć jako wyjaśnienie, ale załóżmy że są żołnierze, którzy pilnują tego typu spraw na statkach :P. W seedzie ładnie było pokazane, że mechów pilnują żołnierze z ostrą amunicją. (inna sprawa, że im to nie wychodziło), a same bramy są sterowane z mostka.
Cytat: | Albo pamięta, że w środku są ludzie, zauważ, że wcześniej też próbował im nie zrobić krzywdy. |
Tak, które jest pod osłoną w trakcie walk, w dodatku trwających tam od setek(?) lat. Sam fakt takich walk jest trochę naciągany, bo przecież jest federacja która niby pilnuje pokoju. OK, można spróbować zgnoić to na korupcje, ale i tak sprawa jest zbyt dużej wagi by to w ten sposób zatuszować.
Co tu zrobić, trzeba dalej oglądać. Muszę przyznać, że Grodek to pozytywna postać anime !! |
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 14-11-2011, 16:42
|
|
|
Gamer2002 napisał/a: | GRODEK JEDNYM RUCHEM ŚCIĄGNĄŁ KONSPIRACYJNY PŁASZCZ ŚCIĄGAJĄC KONSPIRACYJNY KAPELUSZ ODSŁANIAJĄC POD TYM KAPELUSZEM WIĘKSZY KAPITANSKI KAPELUSZ! | Taaak... to był klasyczny moment na smilingcryingface.jpg
W tym odcinku mieliśmy rewolucję robotniczą.
Żołnierze, wystrzegajcie się mechów uzbrojonych w kilofy i szpadle!
Urawa napisał/a: | Cieniste Zaku Jutsu po prostu... | PFFFFFFFFFFFFFFFFFF. Właśnie oplułem komputer >:D
Zuy Urawa, zuy! |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Urawa
Keszysta
|
Wysłany: 14-11-2011, 16:46
|
|
|
wa-totem napisał/a: |
PFFFFFFFFFFFFFFFFFF. Właśnie oplułem komputer >:D
Zuy Urawa, zuy! |
Smk napisał/a: | ..Oplułem przez Ciebie monitor.
W środku wykładu. Dietetyczna kolą.
>D |
Czyżbym nareszcie odkrył swoje powołanie? |
|
|
|
|
|
Daerian
Wędrowiec Astralny
Dołączył: 25 Lut 2004 Skąd: Przestrzeń Astralna (Warszawa) Status: offline
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 14-11-2011, 19:06
|
|
|
... A ja się pytam,. nikt nie zwrócił uwagi na wielkiego psa na dwóch łapach w paradzie pokoju z mniej więcej 11:50? Ja twierdzę, że wiem już kto kryje się pod maskami robotów UE - rasa humanoidalnych psowatych, znudzonych swoim miejscem "najlepszego przyjaciela człowieka"!
I szczerze mówiąc - seria łamie mi niewiarę nawet się nie starając - ale co z tego? W przeciwieństwie do GC mi to nie przeszkadza ;-) |
|
|
Urawa
Keszysta
|
|
|
|
|
Broken Fang
Zeon Axis
|
Wysłany: 15-11-2011, 08:46
|
|
|
Cytat: | - Naruto-Yurin-Newtype-L'Ciel-NTR |
Że co? Żaden shit Naruto! To przecież nie kto inny jak Tiffa Adil z GX'a. Generalnie żeńska lista nie jest dla mnie żadnym zaskoczeniem, fani zawsze najbardziej lubili laski z zerową osobowością za to z kamiennym wyrazem twarzy, z mhroczną przeszłością albo tajemniczymi mocami (vide Rei z Evangeliona). Co nie znaczy, że Yurin podobnie jak Tifa a w przeciwieństwie do Rei będzie mieć coś takiego co niektórzy scenarzyści uważają za zbędne: Character Development.
Co do męskiego zestawienia, też specjalnie zaskoczony nie jestem, jedynie nieco mnie 2 miejsce dziwi, gdyż gość jak na razie jedynie przewijał się w cieniu. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|