Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Manga |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 19-07-2006, 16:42
|
|
|
Dla mnie w tej chwili kluczowy jest panel dodawania - mam gotowe z kilka tytułów i chyba ponad 30 tomików (Zegarmistrz w swoim czasie stłukł całe Boginki), więc materiał na początek będzie. Kiedy to w jakiej-takiej formie stanie, pomyślimy, co dalej, ale moja opinia jest taka, że nie warto robić w tej sytuacji "wielkiego otwarcia". Za to popracuję nad dalszym ciągiem projektu Soul Hunter, czyli tekstem werbunkowym, ale o tym w innym temacie i jak wygrzebię się z aktualnej roboty (czyli za kilka godzin). |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 19-07-2006, 18:40
|
|
|
OK, to będę musiał się tym zająć. Tymczasem bardzo by się przydał Zaginiony Plik z Layoutem. |
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
|
|
|
|
tilk
|
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 20-07-2006, 17:28
|
|
|
Czyżby jednak coś sie ruszyło? :)
Całkiem całkiem to wygląda. |
_________________ “Why is it," he said, one time, at the subway entrance, "I feel I've known you so many years?"
"Because I like you," she said, "and I don't want anything from you.”
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 20-07-2006, 18:15
|
|
|
Jest dodawanie mang i recenzji. Dostęp do panelu tak samo, jak w T-A. Stopniowo będą dodawane kolejne kawałki. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 20-07-2006, 19:29
|
|
|
Zalogowałam się bez problemów, obejrzałam dodawanie recenzji - wygląda jak w anime, więc nie powinnam mieć problemów. Jutro w pracy spróbuję coś dodać z tego, co mam gotowe na dysku, bo w domu mam taki rozgrzeb, że się z tym nie mogę połapać. |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 21-07-2006, 13:13
|
|
|
Dobra... Testowy obiekt w postaci Wisha został częściowo wprowadzony.
Drobiazgi: w panelu dodawania tytułu zmienić kolejność pól:
- Rok rozpoczęcia
- Rok zakończenia
- Rok rozpoczęcia (tłum.)
- Rok zakończenia (tłum.) - w ten sposób jest logiczniej do wprowadzania
Technikalia na razie nie działają. Czy znamy potrzebne pola, czy jeszcze nie? Bo pytanie, czy oprócz wydawcy (oryginalnego/polskiego) rozbijać ewentualnych "autorów" mangi na jakieś kategorie (oryginalna historia, grafika, scenariusz)? Czy już dawać ich jako "autor" bez wnikania? Przy CLAMPie nie ma to znaczenia, ale czasem jest wyraźne rozróżnienie na rysownika i twórcę fabuły, a bywa jeszcze, że jest jakiś "oryginał", na którym manga jest oparta.
Zrzutki - proponuję, żeby dodawać skan okładki 1 tomu przy recenzji całości (i powtórzyć przy opisie 1 tomu, nic się nie stanie). Rozmiary skanów takie, jak przy woluminach anime, bo to podobny format.
Lista użytkowników/redaktorów - czy będzie uwspólniona z T-Anime?
Oceny => jak rozumiem, stanęło na kategoriach Bohaterowie, Fabuła, Grafika dla recenzji całości i braku ocen przy recenzji tomiku. I tego chyba należy się trzymać.
Wprowadzanie Tomików na razie nie działa, więc nie mogłam przetestować.
Bug tomikowy, który był też na T-Anime - podczepiają się wszystkie tomiki pod wszystkie tytuły.
Copykotek - do usunięcia, odcina się od tła |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 21-07-2006, 13:59
|
|
|
Avellana napisał/a: | Zrzutki - proponuję, żeby dodawać skan okładki 1 tomu przy recenzji całości (i powtórzyć przy opisie 1 tomu, nic się nie stanie). Rozmiary skanów takie, jak przy woluminach anime, bo to podobny format. |
Uuum... to niekoniecznie dobry pomysł. Zwłaszcza przy tasiemcach, art/okładka z pierwszego tomu zazwyczaj jest niezbyt reprezentatywny dla całości, a bywa że wręcz odstręczająco i drastycznie odmienny - jak w przypadku np. Ah My Goddess. Już chyba lepiej byłoby coby przy dodawaniu decydować, skan której okładki dać przy całości, jeśli jest wybór. |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 21-07-2006, 14:02
|
|
|
Można i tak - po prostu nie bardzo wiem, co można by dać, a bez obrazka to wygląda jakoś tak łyso... Można też art, ale nie wiem, skąd weźmiemy odpowiednie arty (i komu się będzie chciało je łowić). Mam też wrażenie, że czasem w charakterze artu w środku jest wersja okładki bez napisów - sam obrazek - może takie, jeśli się znajdzie? |
|
|
|
|
wa-totem
┐( ̄ー ̄)┌
Grupy: Fanklub Lacus Clyne WIP
|
Wysłany: 21-07-2006, 14:55
|
|
|
Wiesz, jak nie ma wyboru, to się wrzuci co będzie; jak ktoś coś dostarczy to... no. Ale jak to będzie na stałe związane, to nawet opcji nie ma... |
_________________ 笑い男: 歌、酒、女の子 DRM: terror talibów kapitalizmu
|
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 21-07-2006, 15:13
|
|
|
zamienić przy komentarzach:
Pytania o nielegalne źródła muzyki, gier, filmów oraz napisy ("Skąd ściągnąć...") będą usuwane.
na:
Pytania o nielegalne z prawnego punktu widzenia skanlacje będą usuwane.
tylko na skanlację, bo czyste napisy (nr klatki, strony i tłumaczenie) raczej nielegalne nie jest |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 21-07-2006, 16:27
|
|
|
Avellana napisał/a: | Drobiazgi: w panelu dodawania tytułu zmienić kolejność pól:(...) |
Jest.
Avellana napisał/a: | Zrzutki - proponuję, żeby dodawać skan okładki 1 tomu przy recenzji całości (i powtórzyć przy opisie 1 tomu, nic się nie stanie). Rozmiary skanów takie, jak przy woluminach anime, bo to podobny format. |
To pewnie ułatwi sprawę, może będzie się dało reużyć coś z tego, co już jest zrobione na T-A.
Avellana napisał/a: | Lista użytkowników/redaktorów - czy będzie uwspólniona z T-Anime? |
Użytkowników - tak, redaktorów - nie.
Avellana napisał/a: | Oceny => jak rozumiem, stanęło na kategoriach Bohaterowie, Fabuła, Grafika dla recenzji całości i braku ocen przy recenzji tomiku. I tego chyba należy się trzymać. |
Aktualna postać bazy mówi co innego, dla tomiku są dwie oceny: główna i wydania. Hm.
Avellana napisał/a: | Bug tomikowy, który był też na T-Anime - podczepiają się wszystkie tomiki pod wszystkie tytuły. |
Poprawiony.
Avellana napisał/a: | Copykotek - do usunięcia, odcina się od tła |
To część większego problemu: brak paru potrzebnych elementów graficznych oraz zastępczych kolorów dla pewnych elementów strony. Większość zapewne będzie się dało zaimprowizować. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 21-07-2006, 16:37
|
|
|
OK, ja wnioskowałam po tym, co widać w panelu. Moim zdaniem oceny tomików mogą sobie być, najwyżej można je ustawić jako nieobligatoryjne.
Przetrawiłam kwestię technikaliów: autorów mangi nie ma co dzielić na rysowników/scenarzystów - jesli to będzie istotne, to się w tekście zaznaczy, że X jest autorem rysunków, a Y pisał dialogi. Natomiast istotne na wszelki wypadek jest uwzględnienie autora oryginału - to nie będzie częste, ale może się przydać. Jako oryginał mam na myśli coś, na podstawie czego powstała manga, np. powieść. Czyli technikalia miałyby postać:
- wydawca (oryginalny) - ? - nie jestem pewna
- wydawca polski
- autor/autorzy
- autor oryginału (czy jak by się to nie nazywało)
W kwestii zrzutek - Totem ma sporo racji. Niech to będzie tak, że zrzutka do recenzji całości będzie oddzielnie dodawana, jeśli nawet zdubluje się okładkę któregoś z tomików to nam to wiele nie zaszkodzi, a będzie można mieć więcej manewru.
Uwaga: proponuję najpierw doszlifować to, co jest, a potem (w osobnym temacie?) pomęczymy kwestię crosslinkowania z anime, bo to może być skomplikowane... |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 21-07-2006, 17:39
|
|
|
Pytanie: wydawców anime i mang trzymać na osobnych listach, czy na wspólnej? |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|