Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Tanuki Manga |
Wersja do druku |
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 21-07-2006, 18:03
|
|
|
Jak łatwiej, ale to spokojnie może być jedna lista. I tak samo jak przy polskich wydawcach anime będzie potrzebna strona domowa, więc ten sam szablon będzie. |
_________________ Hey, maybe I'll dye my hair, maybe I move somewhere... |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 21-07-2006, 20:45
|
|
|
Może tak zmienić:
Wydanie oryginalne: 1996-1998
Liczba tomów: 4
Wydanie polskie: 2004-2005
Liczba tomów:4 |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 21-07-2006, 20:49
|
|
|
Tabelka wyświetlająca się w recenzji:
Rodzaj produkcji: Manga
Rok wydania oryginału: 1996-1998
Rok wydania: 2004-2005
Liczba tomów oryginału: 4
powinna mieć postać:
Rodzaj: Manga
Wydanie oryginalne: 1996-1998
Wydanie polskie: 2004-2005
Pytanie do tilka - czy dałoby się zrobić, żeby w obu przypadkach "liczba tomów" była o 2-3 punkty wcięta? układ byłby czytelniejszy. |
|
|
|
|
Crack
Grupy: Fanklub Lacus Clyne
|
Wysłany: 23-07-2006, 22:23
|
|
|
Nie wiem jak to zorganizowałeś od środka, ale czy numery uprawnienień mogą zaczynać się powiedzmy od 20 wzwyż? Chodzi mi to to że mam zamiar ruszyć swój nieszczęsny panel i przydał by mi się jakiś prosty podział uprawnień, obecnie przyjąłem że przynależność wygląda tak:
- <0-19> - Anime
- <20-39> - Manga
- <100,-) - mój panel |
_________________ One to rule them all, One to find them,
One to bring them all and in peace bind them |
|
|
|
|
tilk
Grupy: Alijenoty
|
Wysłany: 23-07-2006, 23:29
|
|
|
Właśnie pamiętałem o tym i nowe numerki dla T-M wpisywałem od 20-tki.
A od środka, to szczerze mówiąc, katastrofa... Tak, jak powstał panel do T-M, się zdecydowanie nie powinno tworzyć oprogramowania, niech mi ojcowie informatyki wybaczą. Przydałoby się coś na wyższym poziomie abstrakcji niż QuickForm, coś, co pozwalałoby wyrażać formularz przez jego zależności z bazą danych. Bo bez tego panel to, technicznie rzecz ujmując, bajzel... Działający bajzel, ale bajzel. (koniec zrzędzenia idealisty) |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 29-07-2006, 16:29
|
|
|
A wydawcy oryginalni powinni znaleźć się na jednej liście ze studiami, czy osobnej? Albo inaczej - czy te listy będą w zasadzie rozłączne, czy też mają znaczącą część wspólną? |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 29-07-2006, 16:49
|
|
|
Hm... Mam wrażenie, że sytuacje, w których firma jednocześnie wydaje mangi i wypuszcza anime są szalenie rzadkie. Wydaje mi się, że wydawnictwa i studia animacji nie będą w zasadzie się pokrywały. |
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 29-07-2006, 18:06
|
|
|
Jest dodawarka do technikaliów, przetestować. Jak będzie działać sprawnie, będzie można jej użyć też w T-A. |
|
|
|
|
|
Raul
|
Wysłany: 30-07-2006, 15:03
|
|
|
Avellana napisał/a: | Hm... Mam wrażenie, że sytuacje, w których firma jednocześnie wydaje mangi i wypuszcza anime są szalenie rzadkie. Wydaje mi się, że wydawnictwa i studia animacji nie będą w zasadzie się pokrywały. |
Nawet jesli jest to jedna firma to wydawnictwo i studio animacji maja inne nazwy. |
_________________ “Why is it," he said, one time, at the subway entrance, "I feel I've known you so many years?"
"Because I like you," she said, "and I don't want anything from you.”
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 30-07-2006, 17:02
|
|
|
Moim zdaniem dodawanie technikaliów działa bez zarzutu, brakuje tylko mechanizmu pozwalającego na dodawanie nowych twórców - ale rozumiem, że to dlatego, że ma być z główną listą sprzęgnięte. A poza tym gdyby się to dało zastosować w Anime, to byłaby rzadka rewelacja, wreszcie nie musiałam odpracowywać kilku "cykli" dodawania, jeśli jest kilku scenarzystów czy coś w tym stylu... |
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 28-08-2006, 09:06
|
|
|
Odkopuję temat! Po pierwsze, czy ktoś z jakimiś talentami graficznym byłby tak dobry i przekolorował paski do Twórców, Tomików i Odnośników? http://tmanga.tilk.eu/strony/manga/9/rec/3 - tu widać, o co chodzi.
Po drugie, można by chyba zacząć powoli myśleć oładowaniu tego na właściwego Tanuka i sprzęganiu z anime... A co za tym idzie jest do rozstrzygnięcia ważna rzecz - jak to ze sobą wiązać?
Najprostszym rozwiązaniem, jakie mi przyszło do głowy, byłoby dołączanie mang do grup dla poszczególnych tytułów - czyli np. manga Slayers zostałaby podwiązana do całego pęczka "Slayers", a nie tylko do pierwszej serii. Takie rozwiązanie, chociaż mniej precyzyjne, będzie o wiele łatwiejsze do stosowania, a czytelnicy nie powinni mieć problemów z połapaniem się - w końcu powinno dać się bez trudu z tekstów dojść, jaki fragment mangi został zekranizowany.
Trzeba jednak rzecz jakoś wyróżnić - i tu pytanie do Tilka, bo ja sobie wymyśliłam coś skomplikowanego. Chodzi mi o to, żeby w recenzji danej serii anime przy mangach pokazywało się, że to są mangi, np. dla Slayers:
Tytuły powiązane:
Slayers NEXT
Slayers TRY
Slayers (manga)
Oczywiście manga mogłaby być normalnie wsortowana alfabetycznie w listę, to już nie miałoby znaczenia. Wydaje mi się, że w bazie anime nie byłoby cienia sensu, żeby wyświetlać (anime) - bo to by tylko utrudniało połapanie się w powiązanych tytułach. Z drugiej jednak strony na Tanuki-Manga przy powiązanych tytułach mang nie powinny się pojawiać żadne adnotacje, ale przy anime - dopisek (anime).
Gdyby to było zbyt skomplikowane, jest jeszcze możliwość awaryjna: zastosować to oznaczenie, które w anime wybiera TV/OAV/MOV, a w mandze - manga/manhwa. Wtedy do każdego tytułu skojarzonego byłby w nawiasie dopisek odpowiednio (TV) albo (manga) - coś takiego mniej więcej, jak jest na ANN. Prosiłabym o ekspertyzę Tilka, co jest bardziej wykonalne i opinie/pytania reszty. |
|
|
|
|
IKa
Grupy: WIP
|
Wysłany: 28-08-2006, 09:42
|
|
|
twórcy, tomiki, odnośniki, plus zmiana koloru tych górnych też z zielonego napisu na czerwony
<me idzie włączyć Photoshopa> |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 28-08-2006, 10:44
|
|
|
Najprostszym sposobem na zrealizowanie tego pomysłu byłoby uwspólnienie identyfikatorów grup pomiędzy serwisami i wyświetlanie na obu serwisach scalonej listy. To powinno być całkiem wykonalne, zaraz przyjrzę się temu dokładniej.
Pierwsza wersja wydaje się być łatwa do zrealizowania - odnośniki tak czy owak będą przekraczać barierę serwisów, więc warstwa prezentacji będzie musiała wiedzieć, do którego serwisu prowadzi który odnośnik; można tę samą informację wykorzystać do wyświetlenia dopisku. |
|
|
|
|
|
tilk
|
Wysłany: 28-08-2006, 16:15
|
|
|
OK, zmiany już są na testowym. Ograniczenia:
* Czyszczenie cache pomiędzy serwisami jest kłopotliwe, więc go nie ma;
* Odnośniki do zewnętrznych serwisów są wpisane na sztywno w szablony; tak więc wpisałem od razu anime.tanuki.pl i manga.tanuki.pl, zamiast adresów z testowego.
A poza tym powinno działać bezproblemowo. |
|
|
|
|
|
Avellana
Lady of Autumn
|
Wysłany: 28-08-2006, 16:30
|
|
|
Wedle mojego rozeznania i sprawdzenia, jak działa - dokładnie o to chodziło. Szczególnie, że tak naprawdę grupy "czysto mangowe" będą bardzo rzadkie, bo rzadko kiedy jest kilka mang, które można zaliczyć jako tytuły powiązane. W każdym razie to był ten najważniejszy kawałek, którego mi jeszcze brakowało. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|