Ogłoszenie |
Forum archiwalne, nie można zakładać nowych kont.
|
Forgotten Realms - komentarze. |
Która postać powinna dostać pokojowego Nobla? |
Altruista - za głoszenie ideałów zjednoczonego świata i rozwiązanie problemów dla pokoju (np. sprawa Mishtan). |
|
10% |
[ 4 ] |
Caladan - za wkład w rozwój technologii, handlu, nauk ekonomicznych oraz dialogu między nacjami (tzw. sojusz caladański). |
|
8% |
[ 3 ] |
Costly - jest czarny i jest rzecznikiem pokoju. |
|
48% |
[ 18 ] |
Daerian - za gloszenie ideałów zjednoczonego Faerunu i pracę nad zapewnieniem pokoju. |
|
10% |
[ 4 ] |
Velg - za pracę nad pokojowym zjednoczeniem Faerunu (sprawa Nimbralu) i zakończenie udziału Bractwa w wojnie. |
|
10% |
[ 4 ] |
Lazarus - za pracę na rzecz wolnej Halruy i godności Halruańczyków. |
|
10% |
[ 4 ] |
|
Głosowań: 37 |
Wszystkich Głosów: 37 |
|
|
|
Wersja do druku |
Ysengrinn
Alan Tudyk Droid
Grupy: AntyWiP Tajna Loża Knujów WOM
|
Wysłany: 06-01-2010, 19:28
|
|
|
Cytat: | Ehm, jak Ci to przeszkadza, to mogę zmienić to na Galery. Naprawdę mi to nie przeszkadza. |
Będę dźwięczny. |
_________________ I can survive in the vacuum of Space
|
|
|
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 06-01-2010, 21:11
|
|
|
kic napisał/a: | Bezimienny napisał/a: | a 10 dział na statek to już kompletna przesada. |
Wątpię. Statki z jedną, dwiema armatami to żart. Ale ok, niech będzie średnia po 2-3 armaty na krzyż. To tak 450 dział łącznie. Z tym, że po prostu część z nich będzie bez, a reszta po 4-10 armat.
Resztę armat (350 sztuk), tworzy 0.5k przodek i jaszczy tworzących oddział artylerii.
PS. Całą armię powinienem uzupełnić dziś przed północą.
Jeżeli nie ma już innych wątpliwości, to jesteśmy za odblokowaniem tematu. | Zasadniczo, ja chciałbym wiedzieć skąd wam się te armaty w ilościach hurtowych wzięły - bo nie widziałem, byście je kupowali. Zwłaszcza, że jedynym źródłem prochu dymnego jest Lantan. No i jestem pewien, że przed waszym przybyciem na Morzu Spadających Gwiazd, statki z armatami stanowiły nie tyle mniejszość, co ewenement.
...to właśnie z powodu niskiej popularności broni palnych moja armia w nie nie jest wyposażona.
Pominę już kwestię tego, że działa z FR wyglądają raczej tak - ew. mogą mieć koła do poruszania się, ale raczej do strzelania się je zdejmuje i całą skrzynię klinuje w ziemi. Te ze statków wyglądają niewiele lepiej.
Z drugiej strony, jeśli uznamy że armaty były na tyle dobre i popularne, byście mieli ich tak duży zestaw, to i ja sobie jakieś dopiszę. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
Grupy: Melior Absque Chrisma
|
Wysłany: 06-01-2010, 22:07
|
|
|
Velg napisał/a: | Cóż, zapytam się jeszcze - armaty są zwyczajne? (znaczy, na proch dymny, a nie magię) |
Eee... a gdzieś pytał po raz pierwszy?
W takie, jakie uzbrojony jest Faerun. Co za różnica? Powiedzmy, że to nie są armaty magiczne, bo i takich nie ma w Faerunie?
Bezimienny napisał/a: | Pominę już kwestię tego, że działa z FR wyglądają raczej tak - ew. mogą mieć koła do poruszania się, ale raczej do strzelania się je zdejmuje i całą skrzynię klinuje w ziemi. Te ze statków wyglądają niewiele lepiej. |
Możesz to jakoś potwierdzić, czy to są jedynie Twoje domysły?
Bezimienny napisał/a: | Z drugiej strony, jeśli uznamy że armaty były na tyle dobre i popularne, byście mieli ich tak duży zestaw, to i ja sobie jakieś dopiszę. |
Są na tyle popularne, by siły Halruii liczyły je w tysiącach. To już coś mówi samo z siebie. |
|
|
|
|
|
Velg
Grupy: Tajna Loża Knujów
|
Wysłany: 06-01-2010, 22:14
|
|
|
kic napisał/a: | bo i takich nie ma w Faerunie? |
Thayan bombard jest... O niczym innym mi nie wiadomo.
kic napisał/a: | Są na tyle popularne, by siły Halruii liczyły je w tysiącach. To już coś mówi samo z siebie. |
Siły Halruy przez połowę questu je kupowały - więc to trochę inna sprawa, przy całych moich zastrzeżeniach do ich liczebności (które nie są ważne - przynajmniej jeśli Zeg ich nie wyładuje), niż w przypadku MACu. |
|
|
Bezimienny
Najmniejszy pomiot chaosu
Dołączył: 05 Sty 2005 Skąd: Z otchłani wieków dawno zapomnianych. Status: offline
|
Wysłany: 06-01-2010, 22:25
|
|
|
kic napisał/a: | Bezimienny napisał/a: | Z drugiej strony, jeśli uznamy że armaty były na tyle dobre i popularne, byście mieli ich tak duży zestaw, to i ja sobie jakieś dopiszę. |
Są na tyle popularne, by siły Halruii liczyły je w tysiącach. To już coś mówi samo z siebie. |
Po pierwsze: liczba armat w armii Halruii została zgodnie z twoją sugestią ograniczona do 500. Rozumiem, że powinniśmy się z tego wycofać?
Po drugie: Halruaa kupowała armaty od dawna. MAC ich nie kupował - a jedynym masowym wytwórcą armat (i, co znacznie istotniejsze - prochu) jest Lantan.
Co do poziomu technologicznego armat - W trakcie podboju Maztiki jakieś kilkanaście lat przed wydarzeniami w queście Złoty Legion sprowadził ze sobą oddziały z nowością - bronią palną. Używały one arkebuzów. To chyba powinno jasno wskazać, na jakim poziomie broń palna znajduje się obecnie. Od tego czasu nastąpił pewien rozwój, oczywiście, ale głównie w dziedzinie broni ręcznej. |
_________________ We are rock stars in a freak show
loaded with steel.
We are riders, the fighters,
the renegades on wheels.
The difference between fiction and reality? Fiction has to make sense. |
|
|
|
|
Altruista -Usunięty-
Gość
|
Wysłany: 06-01-2010, 22:41
|
|
|
No nic chciałbym podziękować Zegarmistrzowi za grę, na pewno dzięki niemu ta kampania zrobiła się o wiele ciekawsza. No i Witam cię Ysen i powodzenia ci życzę. |
|
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 06-01-2010, 23:21
|
|
|
Dodam jedno uzupełnienie do naszej armii - w kompleksie Kościoła Praworządności znajdują się także żołnierze Zakonu Nieba. Liczebność tego oddziału szacowana była na 10 k, tytułem strat z walk i perturbacji organizacyjnych od tej liczby odejmuje 10% stanu. Zabrakło ich w poprzedniej rozpisce w wyniku nieuwagi.
Detal techniczny - dla ułatwienia póki co kwestie organizacyjne odkładamy na bok i dalej nazywamy ten oddział Zakonem Nieba, po prostu aby uniknąć pomyłek. |
_________________ All in the golden afternoon
Full leisurely we glide... |
|
|
|
|
Velg
|
Wysłany: 06-01-2010, 23:23
|
|
|
O? Kto niby ją oszacował na 10k? Ja ich do Faerunu 500 czy 1000 wziąłem...
W każdym razie - rozumiecie, że takie posiłki z rękawa spowodują, że przypomnę sobie, co jeszcze czytałem o Thay? |
Ostatnio zmieniony przez Velg dnia 06-01-2010, 23:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 06-01-2010, 23:24
|
|
|
Taka liczebność oddziału zapisana jest w dziale NPC.
Prawdą jest, że w ruchach wojskowych opisałeś używaniu mniejszej ilości, ale oddział ten (zgodnie z jego opisem) stacjonuje w Kościele Praworządności, z tego dość logicznie wynika, że reszta tam była.
I nie są to "posiłki z rękawa", nie wiem dlaczego oddział nie był opisany w rozpisce kica, gdybyśmy ten brak zauważyli już po wznowieniu questa, to nie pisalibyśmy o tym. Po prostu teraz ktoś zwrócił uwagę na brak oddziału, który wcześniej w queście był opisany.
W końcu przerwa jest najlepszym momentem na korektę błędów. |
Full leisurely we glide...
Ostatnio zmieniony przez Costly dnia 06-01-2010, 23:30, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Velg
|
Wysłany: 06-01-2010, 23:25
|
|
|
... i obejmuje ich komandorie na terenie większości imperium - które pono ma ambicje dużo większe aniżeli mały Faerun.
Edit:
Ok, w takim przypadku prosiłbym o wstrzymanie się z otwarciem - muszę oszacować, ile
żywiołaków ognia mogę wydębić w ramach umowy zulkirów z Kossuthem (zawartej przez nich już dawno) i ile powinienem mieć artylerii thayskiej i wyprodukowanej w Shou... Bądź co bądź wszystko wskazuje na to, że mamy najwięcej tej artylerii... |
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 06-01-2010, 23:33
|
|
|
Velg, to jest szantaż. Mówimy o oddziale, który wcześniej był opisany w queście, nie wziął się znikąd. Jest opisany w dziale NPC i był w aktywnym użyciu. Jednak w queście dawno nie był wspominany. Pewnie dlatego pamięć o nim znikła. Na szczęście ktoś zauważył brak zanim przerwa się zakończyła, możemy więc uzupełnić błąd bez mieszania w rozgrywce.
To co teraz robisz ty, to właśnie tworzenie oddziałów z rękawa. I zdecydowanie nie podoba mi się fakt, że próbujesz to usprawiedliwiać naszą korektą.
Velg napisał/a: | ... i obejmuje ich komandorie na terenie większości imperium - które pono ma ambicje dużo większe aniżeli mały Faerun. |
I byłbym wdzięczny za rozwinięcie tej wypowiedzi. |
|
|
|
|
Velg
|
Wysłany: 06-01-2010, 23:36
|
|
|
Ściągając całość tego, co figurowało jako główne siły latające, zadajesz kłam swoim poprzednim wypowiedziom. Środki, które tu podejmujesz, zdecydowanie nie mieszczą się w kategoriach „rozprawy z lokalnym watażką”, jak nazwałeś Daeriana. |
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 06-01-2010, 23:38
|
|
|
Ja ich nie "ściągam". Po prostu Zakon Nieba stacjonuje w Kościele Praworządności. Figuruje to bezpośrednio w jego opisie. Sam ten opis wykonałeś, masz więc tego świadomość. |
|
|
|
|
kic
Nieporozumienie.
|
Wysłany: 06-01-2010, 23:41
|
|
|
Jeżeli chodzi o "Zakon Nieba", to sądziłem, że odszedł wraz z Tobą. Nikt mnie o tym nie informował, aż do teraz. Więc jeżeli są jakieś pretensję, to do mnie. Jednak skoro mamy taką możliwość, to nie widzę powodów czemu mielibyśmy z tego nie skorzystać.
Korekta co do dział:
100 dział na statkach.
100 odzyskanych.
Bezimienny, czy pasuję Ci ta liczba?
EDIT:
Kościół Praworządności jeszcze nie został spisany. Właśnie to robię. |
_________________ "Zaczynałem jako zwykły zegarmistrz, ale zawsze pragnąłem osiągnąć coś więcej." - Lin Thorvald
Melior Absque Chrisma
Pierwszy Epizod MACu |
|
|
|
|
Costly
Maleficus Maximus
|
Wysłany: 06-01-2010, 23:44
|
|
|
Zanim zaczną się uwagi, to z góry wyjaśnienie - Kościół Praworządności jest przede wszystkim stolicą i centrum Bractwa, a nie bronią. Choć dysponuje potężnymi środkami do własnej obrony, to nie jest to ciągle broń i nie będzie na pewno pokazywać się na liniach frontu, a o ile to możliwe też nie w strefach gdzie sytuacja byłaby dla niego groźna. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików Możesz ściągać załączniki
|
Dodaj temat do Ulubionych
|
|
|
|